безумно отношение към бебета в 3-та градска

• 37 196
  • 407
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Нямам възможност да гледам записа в офиса.

Обаче се сетих и още нещо след мнението на Клеми. Сестрите в интензивното са различни от тези в останалата част на отделението. В интензивния сектор има много страшни съдби, там е страшно и да гледаш през прозореца даже (балконът на отделенията е общ). Може би има логика при децата там да не се допускат външни лица за през цялото време.

Но наистина има нещо сбъркано дете да лежи самО без придружител в другата част на отделението.

# 196
Снощи гледах по новините как 2/3 от завършващите образованието си медицински сестри заминават да работят в чужбина. Ами ако в болниците просто няма с кого да заменят помощния медицински персонал? Ако нямат избор дори и при добро желание?

# 197
Сестри в отделението в момента има, контрол няма

# 198
  • видин
както се вижда имам деца с огромна разлика в годините. налагало се е да лежа с тях в болница и при соца, и при най-трудните години на прехода, и сега .
разлика има - за едни неща има положително развитие, за други положението се е влошило.
трябва ад се повиши заплащането на мед персонал в болниците - мед сестри и санитарите, но при строг контрол - да знаят, че РАБОТЯТ и затова име се ЗАПЛАЩА.
случвало ми се е да не дезинфекцират инхалаторите, да мерят сиропчетата на "око", а не с мерителна лъжичка, за хигиената и забърсването с мръсен парцал изобщо няма пиша.
и това при положение, че аз съм с детето си.
ами ако то е там само?!?!?!
и изобщо не ми е ясно, за какво се плащат тези 15 лв за придружител, на който не се осигурява легло и храна? дори чаршафите си ги носим от вкъщи.
от друга страна, поне в нашата болница е така, всеки по всяко време може да влезе в отделението. братята роми идват по 7-8 души наведнъж. как да се поддържа хигиена при тези условия.
и защо медицинските сестри не са длъжни да хранят бебетата без придружители? кой тогава трябва да ги храни? защо тогава персоналът в детските ясли е от медицински сестри, там деца не се лекуват? ако сестрите само раздават само сиропчетата и правят инжекциите, което е в определени часове, какво правят през останалото време тогава?
98-ма година бях с малкия син в болница около 14 дни. имаше дори учителка, която се занимаваше с децата в училищна възраст. не смятам, че тогава времената са били по-добри във финансово отношение. дори напротив - много от лекарствата се налагаше да ги купуваме.
но беше голяма безработица и персонала се стараеше да си запази работата.
според мен всичко опира пак до пустите му финикийски знаци.

# 199
Ако минава проверка неочаквано на кратки периоди ще им пари на задниците да си вършат съвестно работата.И това във всички болници.Всички знаят за кво става въпрос и само се спотайват.Надявам се,че все по-често да ги хойкаме,за да се стегнат и вършат работата както трябва.Браво на момичетата,които се изправиха пред камерите.  bouquet  bouquet

# 200
  • пак там
Да, това ми напомня, че в началото на 90-те, когато лежах в детското отделение на Ортопедията в Горна Баня, там имаше дори детска стая и учители, които помагаха да не се пропускат уроците... Макар че ме съмнява да са продължили дълго тази практика...

# 201
какви пари,какви дрешки,какви помощи????нищо не им давайте,те пак ще си ги приберат и децата нищо няма да видят.после пак ще има да претендират колко са онеправдани и зле платени,сякаш не сме всички ние в тази държава такива???проблема не е в парите,а в отношението на тези уж"медицински лица".толкова са лицемерни,нагледала съм се на такива,които те гледата в очите,усмихват ти се и се чудят тази сега ще ми даде ли нещо....не се ли наядоха бе,все не им стига,колкото повече да имат толкова по-алчни и безчовечни стават.с какво сърце оставяш такива малки душици да страдат,с какво са виновни дечицата от дом,че са ги изоставили???напротив даже повече трябва да ги щадим,защото тях живота ще ги очука най-напред.права е госпожата,която разказва това,че това може да нанесе големи психически проблеми за тези деца,а после всичко рефлектира върху нас.ама такива са ни медиците,всичките дали хипократови клетви и на които да се доверяваме и доверяваме децата си.УЖАС!ЕДИН ОГРОМЕН УЖАС!ДАВАЙТЕ АКО ИСКАТЕ ДА НАПРАВИМ ГРУПА ПО ТАЗИ ТЕМА И В ФЕЙСБУК И ДА НЕ ОСТАВЯМЕ НЕЩАТА ТАКА.НЯКОЙ ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА СЕ БОРИ ЗА ДЕЦАТА НИ.

# 202
Ако минава проверка неочаквано на кратки периоди ще им пари на задниците да си вършат съвестно работата.И това във всички болници.Всички знаят за кво става въпрос и само се спотайват.Надявам се,че все по-често да ги хойкаме,за да се стегнат и вършат работата както трябва.Браво на момичетата,които се изправиха пред камерите.  bouquet  bouquet
newsm10 newsm10 newsm10 newsm51
Днес гледах предаването. Госпожата, която се води шеф на отделението, въобще не е за тази длъжност........... щом не успява да си контролира персонала и да има ред..........да не коментирам колко смешно се оправдаваше. Според мен, тя дори не смята, че всичко това е проблем, толкова е свикнала и го приема за напълно естествено. Възмутена съм от слабият интерес към темата (отнася се и за форума) Crossing Arms

# 203
Vav tazi Gadna bolnitca predi mnogo godini maikami
Ragda brat mi ...mnogo krasivo  bebe e bil ,leko
nastiva i kazvat n'a maika   , 4e e umrial,a toi moje i da e giv sega niakade....maikami
Razbira 4e vav godinata kogato se e rodil brat mi sa pravili biznes sas prodagba n'a bebeta- doktorite i sestrite zaedno,  hvashtat gi nô sa pokrili neshtata...taka e bilo prez tezi godini.sori za latinoto no Sam prez GSM

# 204
Изключително ми е болно когато чета всичко това. Аз съм лекар, педиатър и напълно съм наясно какво се случва в здравеопазването. Пари няма, персонал не достига, но най-лошото е, че тепърва няма кой да ни лекува. Идея си нямате какво значи хиляди безсънни нощи, хиляди празници прекарани на работа, докато всички вие сте сред приятели и близки. Какво означава да нямаш пари за лечение и диагностика на пациентите си. Какво означават тъй наречените делегирани бюджети - че касата изплаща само за четвърт от преминалите пациенти, все едно са на килограм. Как като лекари знаем какво трябва да се направи, но не можем по финансови причини да го осъществим. Наистина всеки сам си избира професията, но идея си нямате какво значи да умре пациент в ръцете Ви, още повече когато този пациент е невръстно дете. Винаги умира частица от тебе. И аз бих искала да работя в болница която да прилича на европейските, но за съжаление съм родена тук. Не съм напуснала като много колеги, които нямаха силите да се борят за правата си и за съществуването си. Нямате представа, че всеки ден е една безкрайна борба с вятърните мелници. И докато Вие пациентите, които според Вас имате само права, но нямате задължения и ние лекарите не застанем от една и съща страна на барикадата никога нещата няма да се променят. В момента е крещящ недостига за сестри, но за съжаление ще дойде момент, ако вече не е и дошъл, когато ще има недостиг и на лекари. Коя е тази страна която дава пари за обучение, а после предоставя такива унизителни условия, че кара квалифицирани кадри да напуснат и да работят в страни, които не са вложили средства за обучението им. Медиите, които трябва да са обективни, търсят само и единствено сензация. Никой не разгледа глобално проблема и не си зададе въпроса "А защо по дяволите се случва всичко това". И вместо да се занимавате с клюки, да влагате емоции се замислете кой ще ни лекува един ден. Защото ние лекарите, особено педиатрите все още работим само за едното морално подкрепление.

Последна редакция: ср, 20 окт 2010, 01:59 от xmechox

# 205
Изключително ми е болно когато чета всичко това. Аз съм лекар, педиатър и напълно съм наясно какво се случва в здравеопазването. Пари няма, персонал не достига, но най-лошото е, че тепърва няма кой да ни лекува. Идея си нямате какво значи хиляди безсънни нощи, хиляди празници прекарани на работа, докато всички вие сте сред приятели и близки. Какво означава да нямаш пари за лечение и диагностика на пациентите си. Какво означават тъй наречените делегирани бюджети - че касата изплаща само за четвърт от преминалите пациенти, все едно са на килограм. Как като лекари знаем какво трябва да се направи, но не можем по финансови причини да го осъществим. Наистина всеки сам си избира професията, но идея си нямате какво значи да умре пациент в ръцете Ви, още повече когато този пациент е невръстно дете. Винаги умира частица от тебе. И аз бих искала да работя в болница която да прилича на европейските, но за съжаление съм родена тук. Не съм напуснала като много колеги, които нямаха силите да се борят за правата си и за съществуването си. Нямате представа, че всеки ден е една безкрайна борба с вятърните мелници. И докато Вие пациентите, които според Вас имате само права, но нямате задължения и ние лекарите не застанем от една и съща страна на барикадата никога нещата няма да се променят. В момента е крещящ недостига за сестри, но за съжаление ще дойде момент, ако вече не е и дошъл, когато ще има недостиг и на лекари. Коя е тази страна която дава пари за обучение, а после предоставя такива унизителни условия, че кара квалифицирани кадри да напуснат и да работят в страни, които не са вложили средства за обучението им. Медиите, които трябва да са обективни, търсят само и единствено сензация. Никой не разгледа глобално проблема и не си зададе въпроса "А защо по дяволите се случва всичко това". И вместо да се занимавате с клюки, да влагате емоции се замислете кой ще ни лекува един ден. Защото ние лекарите, особено педиатрите все още работим само за едното морално подкрепление.

Ами кажете как да помогнем? Някакви предложения?

# 206
xmechox , искате да кажете, че да се завие едно бебе, да е чисто и нахранено е въпрос на заплата, реализация и още някакви професионално неудовлетворяващи ви като съсловие факти? Ако е така, много жалко. Защото те и несъществуващите болници в Мозамбик са с по-добро отношение към редовно умиращите си пациенти, а са един навес насред пустошта. Моля да не ползвате темата за лични оплаквания, тя е за децата.  Stop

# 207
Нещата са прости стига да има достатъчно воля от институциите за това.
1.Да се намери начин да се съберат всички здравни вноски.
2.Да се принудят, даже и административно ромите да се грижат и да си лекуват амбулаторно децата, а не при всяка температура да настояват да се приема в болница, след което да не изпълняват препоръките на лекарите и децата отново да се разболяват и отново да се лекуват. На всички ни е ясно, че това струва много пари, които са на гърба на бъргарския народ.
3.Да се намери начин именно тези роми да да си взимат навреме децата, защото след като детето вече е излекувано и никой не дойде да си го потърси то влиза в контакт с нови деца и се разболява повторно, което също е свързано с допълнителни разходи.
4.Да се измисли система за задължително разпределение /поне за определен период/ на медицинските сестри след завършването им, а не след като си вземат дипломите да заминават и да се грижат за чуждите пациенти.
5.Да се премахнат клиничните пътеки, които силно затрудняват работата ни и ни връзват ръцете, защото ние сме лекари и не е необходимо някаква каса, която е монополист да ни определя правилата. Ние за всяко едно действие носим морална и юридическа отговорност.
6.Всеки един пациент да е устойностен, защото в съвремената компютърна ера и информационна система с изписването на пациента може да се калкулира престой, вложени средства - медикаменти и консумативи за лечение. Сега на практика ние сме с вързани ръце, правим сметка за всеки медикамент и си мислим можем ли да си го позволим.
7.Никъде във въпросните клинични пътеки не се калкулират битовите разходи - ток, парно, вода, а пък за въпросните памперси за преобуване на децата да не говорим.
8.Да се намери начин да се отчете процента на изпратените пациенти от личните лекари. Това е един сериозен показател за свършената от лекаря работа. Ако той има нужната подготовка би траябвало на 80% да се справя с проблемите на пациентите и да не се налага скъпо струващата на държавата хоспитализация. За съжаление и той е с вързани ръце от касата, която като единствен властелин определя лимит на изследванията, направленията и всичко останало. Все пак живеем в 21 век и вече в сферата на напредналите технологии няма как с един преглед да поставиш диагноза и да излекуваш пациента.
9.Да се устойности работата в отделенията в зависимост от категориите на болницата. Съгласете се, че няма как една клинична пътека да струва еднакво във водеща клиника и общинска болница, която непрекъснато превежда тежките пациенти, които изискват скъп струващо лечение.
10.Да не говоря, че в детска възраст няма пътека за тежките и интензивни деца. Според касата те нямат нужда от интензивно лечение. То на практика се извършва, но за сметка на бюджета на болницата, а повярвайте ми има пациенти, които струват х 2000 лева на ден.
11.Да се намерят начини за санкции за родители, които не имунизират децата си. Спомнете си епидемията от морбили тази година, колко пари се изхарчиха за лечението на децата /най-вече от ромски произход/ и колко деца загинаха за съжаление.
12.Да се преобразуват част от болниците за долекуване, защото в момента рехабилитацията на тези пациенти е под нулата.
13.Да се въведат различни здравни вноски, покриващи различни възможности за пациента, защото съгласете се, че не може един да плаща, а всички да получават еднакво здравеопазване. Тогава всеки, вкючително и ромите ще си направят сметката. Не може да не плащаш цял живот, да ти се наложи операция, която струва например 10000 лева, да отидеш за си платиш само 3 години при минимална заплата, което не е повече от 400 лева, да си направиш операцията и след това отново да спреш да плащаш.

Може да напиша още много неща, но питам се дали си струва, дали има институция, която да се заеме глобално с проблема. Със сигурност това не са медиите, които търсят само и единствено сензация и със сигурност нямат волята да отправят проблемите към съответните власти. Мога със сигурност да кажа, че Вие пациентите и ние медицинския персонал трябва най-накрая да се обединим, да излезем и да изкрещим, че така не може повече да продължава. Смятам, а сигурно и Вие ще ме подкрепите, че може ако трябва да стоиш на студено, да не си облечен както трябва, но трябва да си здрав. Ако някой друг има предложения нега да ме подкрепи.

Последна редакция: ср, 20 окт 2010, 03:06 от xmechox

# 208
Simplyaven, включвам се за последен път за да Ви отговоря. Не използвам форума за лични цели. Разбира се никой пациент още повече дете не заслужава подобно поведение, но се опитвам да Ви кажа, че проблема е глобален и ако народа не разбере това, нищо добро не ни чака. Ако ви направи впечатление никъде не споменавам за заплати и трудово възнаграждение. Това е последното нещо, което в момента ме безпокои. Мъчно ми е, че като лекар не мога да си върша качествено работата, защото непрекъснато ме спират изисквания на касата и свързаните с това финансови проблеми. Дано всички осъзнаят това.

# 209
Имам познат практикуващ доктор,който си е некадърник-записал да става лекар,само за да отърве казарма,не че много му се спасявало хора...Един голям процент от медицинските лица в тая държава са си объркали професията.Отвращава ме чувството,когато съм болна и съм зависима от хора,които и 5 пари не дават за чуждия живот-все едно безмълвно ти казват,че сам си си виновен,че си се разболял.Докторите,с които съм се срещнала в 4 различни болници в 4 различни града се броят на едната ми ръка,които заслужават да се нарекат ДОКТОРИ.Един от най-добрите приятели на мъжа ми баща му е известен медик-забранил е да кандидатства на сина си с медицина,защото е един голям бъркоч от гадости. Съжалявам,че пиша  постоянно в темата без да давам идеи и помощ,но толкова съм възмутена от лични наблюдения и от това,което чета тук,че едва се сдържам.Обещавам,за последно спамя.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт