Пътегубител на свободния професионалист

• 4 204
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • Paradise
Няма как да се начислява ДДС при такива сделки, защото ставките в различните страни членки са различни.
Като извършител на свободна практика не знам как е, но ето, факт, потребителката, която е започнала темата, не може да получава плащания от ЕС, защото й искат UID номер, т.е., искат да е регистрирана по ЗДДС тук.

Как е по принцип може да разбереш в НАП - София-град, на ул. "Аксаков".

# 16
zari65, и това е вариант, обмислям дали ще е ок да ползвам номера на друга фирма и дали това няма да оскъпи много моята услуга.
jam, ето статия за това от кога е в сила поправката за регистрация по чл. 97 на физичекси лица: http://e-vestnik.bg/9601/kakvo-rodi-dyankov-ako-poluchish-pari-o … ro-plashtash-dds/
Засяга всички фрийлансъри (преводачи, IT специалисти и пр.), които получават суми от ЕС.

# 17
  • София
elfpath, благодаря!

изясниха ми се нещата, мисля, че тук има полезна информация:
http://www.account-bg.info/e107/e107_plugins/vypross_menu/vypross.php?0.view.93.0

# 18
"Заявлението за регистрация се подава не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансовото плащане или данъчното събитиe). Задължението за регистрация е императивно, независимо от това, че в случая извършваните доставки са с място на изпълнение на територията на друга държава членка и това, че ДДС не се дължи в България. Началният момент от който започва да тече срокът за подаване на заявление за регистрация е обвързан с изискуемостта на данъка, който би бил изискуем, ако доставката е с място на изпълнение на територията на страната."
Какво означава "изискуем данък"? Че ще обложат с 20% сумата, която съм получила от ЕС ли? Ако е така, това означава ли, че я облагат тази сума 2 пъти - веднъж - данък доход, втори път - ДДС?  newsm78
Към момента продължава да ми е ясно, че трябва да се регистрирам, ако искам да работя с ЕС, но все още не мога да преценя коя форма е най - безболезнена финансово.

# 19
 Joy
сумата се облага най-напред с ДДС, но като събереш всички сумички и извадиш разходите, идват осигуровки и чак след това данък печалба или ДОД според случая, тоест не е само два пъти  Simple Smile

# 20
Joy
сумата се облага най-напред с ДДС, но като събереш всички сумички и извадиш разходите, идват осигуровки и чак след това данък печалба или ДОД според случая, тоест не е само два пъти  Simple Smile
Grinning Смяяяях, смяяяях .... Притесних се, че се смееш на моята тотална счетводна неграмотност, обаче като дочетох разбрах, че не е само това причината. Излиза, че е по на далавера да си с професия безработна самотна ромка с 5-6 деца, отколкото да си правиш труда да се образоваш и да работиш честно и почтено. Така ли?

# 21
Излиза, че е по на далавера да си с професия безработна самотна ромка с 5-6 деца, отколкото да си правиш труда да се образоваш и да работиш честно и почтено. Така ли?

Не, не! Не можеш да получиш от мен подобно твърдение. Много хора в Бг смятат, че социално слабите в богатите държави си живеят живота с помощите, които получават. Според мен никъде не е добре да си член на тази част от обществото. Може да изглежда гадничко плащането на данъци и осигуровки, особено когато идеите за техния размер се менкат всекидневно, пък сферите, за които отиват после бюджетните пари, не са сред твоите приоритети, но при сегашните ставки плащането на по-големи суми, означава, че получаваш по-големи суми - и това е къде-къде по-приятно от получаването на социални помощи.
Желая ти успех!

# 22
може би е добре да си направите прогноза какви пари бихте получила за една година, след това вижте какъв процент нормативно признати разходи ще имате като самоосигуряващо се физическо лице (свободна професия), вижте ако сте дружество какви разходи (признати обаче) бихте имала. така ще прецените като свободна професия ли да упражнявате дейността или да си регистрирате дружество. може да се сдружите с други преводачи - тогава само един от тях ще е управител на евентуалното дружество, а всички останали може на граждански договори към неговото дружество да сте.
за самоосигуряващите се всеки месец има минимален осигурителен праг от 420,00 лв месечно, което е 115,5 лв при избран процент, включващ общо заболяване и майчинство. най-малко тези пари за съжаление се дължат всеки божи месец. е, освен ако не обявявате в НАП спиране на дейността и възобновяване винаги когато нямате/имате работа.

# 23
Доброволната регистрация не е страшна. Но наистина трябва да прецените дали ще имате постоянни приходи и разходи, които да оправдават ДДС-то, защото иначе може честичко да ви се налага да внасяте ДДС на държавата. Също така, трябва да имате предвид, че договорът със счетоводител е наложителен, ДДС-то се внася авансово на 3 месеца, ако примерно сте на абонамент с Вашия клиент, и ако нямате приходи, продължавате да плащате на счетоводител.

Ако искате да се отрегистрирате от ДДС, трябва да са минали поне 2 пълни години от датата на регистрацията и е нужен доклад от финансова ревизия, за да се съгласи НАП да Ви отрегистрира. Тоест, навлизате в дълбоки счетоводни и правни води, но като цяло май нямате избор.

Освен това, ако счетоводителят Ви е добър, не би трябвало да усещате кой знае какво напрежение. Само трябва да се опитвате да генерирате и разходи, освен приходи.

# 24
Благодаря много на всички, които се включиха със съвети и разяснения! Dvepeperudiи anabel10,   bouquet !
Белмекенска, коментарът ми бе в рамките на черния хумор  Peace. Определено предпочитам да си живея моя си живот, отколкото да чакам наготово.

Общи условия

Активация на акаунт