От години получавам хонорари за извършени преводи „на черно”, работейки същевременно на трудов договор с всичките му там осигуровки и данъци.
С трудовия договор приключих и реших да узаконя другата си дейност и да я направя основна, но се изправих пред няколко неизясними за мен възможности и ситуации, та ще съм благодарна на някой с опит в свободната практика, който би могъл да ми даде съвет.
До момента не съм работила с чужди фирми, но имам предложение за сътрудничество с агенция с офиси в страни от ЕС (без България). За да сключа договор с тях обаче, ми искат ДДС номер. Разрових се из нета, убедена, че няма как частно лице да е регистрирано по ДДС (най-малкото трябва да има определен оборот) и... се забърках в една....
Разбрах, че от тази година фрийлансърите, получаващи пари от страни в ЕС, са длъжни да са регистрирани по ЗДДС (чл. 97!), което става с представяне на договор от съответния възложител. Хубаво, но на мен ми я искат тази регистрация, за да сключа договор... Питах в НАП, там ми казаха, че с 2 заявления мога да направя „доброволна регистрация” по ДДС, което ми прозвуча като да се набутам сама между шамарите
"Потъвайки" в счетоводните форуми, осъзнах, че трябва да се регистрирам и по Булстат като физическо лице, предоставящо услуги и тук съвсем се омотах.
Чудя се сега кое зло е по-малко
- регистрация на свободна професия
- регистрация като изпълнител по граждански договори (Боже, и такава ли има!?)
- дали пък да не взема да си регистрирам ЕООД ....
Честно, изпаднах в "тупик”, както казват руснаците... А си мислех, че просто трябва да си декларирам доходите и гражданските договори в края на годината...
Извинете ме за многословието по такава досадна тема!
Някой с идеи и предложения?
Ааа, и на чуждата фирма мога ли да дам ЕГН вместо ДДС номер? Ако се наложи после да им издавам фактури, ще си се регистрирам чинно... Съвет?
!