Пътегубител на свободния професионалист

• 4 203
  • 24
  •   1
Отговори
Ще карам направо, че и без това имам доста за обясняване (то така става, когато на обясняващия още не му се е изяснило в главата ...).
От години получавам хонорари за извършени преводи „на черно”, работейки същевременно на трудов договор с всичките му там осигуровки и данъци.

С трудовия договор приключих и реших да узаконя другата си дейност и да я направя основна, но се изправих пред няколко неизясними за мен възможности и ситуации, та ще съм благодарна на някой с опит в свободната практика, който би могъл да ми даде съвет.
До момента не съм работила с чужди фирми, но имам предложение за сътрудничество с агенция с офиси в страни от ЕС (без България). За да сключа договор с тях обаче, ми искат ДДС номер. Разрових се из нета, убедена, че няма как частно лице да е регистрирано по ДДС (най-малкото трябва да има определен оборот) и... се забърках в една....

Разбрах, че от тази година фрийлансърите, получаващи пари от страни в ЕС, са длъжни да са регистрирани по ЗДДС (чл. 97!), което става с представяне на договор от съответния възложител. Хубаво, но на мен ми я искат тази регистрация, за да сключа договор... Питах в НАП, там ми казаха, че с 2 заявления мога да направя „доброволна регистрация” по ДДС, което ми прозвуча като да се набутам сама между шамарите  Mr. Green. Все още не знам струва ли си да го правя, без да съм сигурна дали ще имам заслужаващи  това приходи. В НАП не можаха да ми обяснят с какво се ангажирам с тази моя доброволност... Какво всъщност означава практически да си регистриран по ДДС?! Кой го плаща това (данъка, де), колко е, как се оформя документално и кога?

"Потъвайки" в счетоводните форуми, осъзнах, че трябва да се регистрирам и по Булстат като физическо лице, предоставящо услуги и тук съвсем се омотах.
Чудя се сега кое зло е по-малко  Mr. Green:
-   регистрация на свободна професия
-   регистрация като изпълнител по граждански договори (Боже, и такава ли има!?)
-   дали пък да не взема да си регистрирам ЕООД ....
Честно, изпаднах в "тупик”, както казват руснаците... А си мислех, че просто трябва да си декларирам доходите и гражданските договори в края на годината...

Извинете ме за многословието по такава досадна тема!
Някой с идеи и предложения?

Ааа, и на чуждата фирма мога ли да дам ЕГН вместо ДДС номер? Ако се наложи после да им издавам фактури, ще си се регистрирам чинно... Съвет?

# 1
  • Paradise
За да получаваш пари от ЕС фирми със седалище извън БГ, то трябва да се регистрираш по ЗДДС.
Колкото и да ти се струва като набутване между шамарите, то по-добрият вариант е да се регистрираш доброволно, по избор, по чл. 100, ал. 1, защото ще можеш да ползваш данъчен кредит, т.е. да си ползваш ДДС тук.

Ако направиш ЕООД, трябва да имаш задължително договор сключен за счетоводно обслужване.
Като самоосигуряващо се лице с регстрация по ЗДДС не знам как е, но предполагам, че отово ще ти трябват услугите на счетоводител - за подаване на заявления, за възстановяване на ДДС и т.н.

Успех в начинанието!

# 2
Пипинс, благодаря за отговора и пожеланието   bouquet!
Още един въпрос. Трябва ли преди регистрация по ЗДДС (чл.100 и т.н) да се регистрирам и по Булстат?

# 3
Не бързай с регистрацията по Булстат, а реши като каква ще работиш.

Вариант 1. Като самоосигуряваща се (свободна професия) - тогава отиваш с копие и оригинал на дипломата си в Агенцията по вписванията, попълваш един формуляр за издаване на Булстат (който всъщност е ЕГН-то ти) и след месец получаваш една пластмасова карта. Булстат ти трябва, за да внасяш осигуровките си по него, а и като подписваш договори - отсрещната фирма иска Булстат.

Вариант 2. Като юридическо лице - тогава при самата регистрация в Търговския регистър получаваш Булстат.

За ДДС-регистрацията - задължително ти трябва счетоводител, който всеки месец внася от твое име декларация в НАП за дължимите от теб суми по ЗДДС, а и в документите, които искат за тази регистрация трябва да посочиш име и данни на счетоводителя. Аз съм регистрирала ООД по ЗДДС по наше желание, не са ми искали договор със счетоводителя. Като се регистрираш по ЗДДС, задължително започваш да издаваш така наречените "данъчни фактури" - фактура, в която е отбелязана сумата ДДС - тази сума я дължиш вески месец в НАП, но от друга страна се приспадат сумите ДДС, които ти си платила, когато си купувала стоки или услуги, свързани с дейността ти.

Решението си за регистрация по ЗДДС трябва да обмислиш много добре, защото реално повишаваш цената на услугата, която предлагаш с 20 процента, ако клиентите ти не са регистрирани по ЗДДС, тоест ако клиентите ти са български фирми без ДДС регистрация. Например, работиш без ДДС регистрация и за даден превод искаш 2000 лева. На тази сума се договаряш с клиента и тази сума получаваш. Ако си с ДДС регистрация, ти пак се договаряш за сумата 2000 лева, но изрично указваш, че е без ДДС, след това пишеш фактура, в която се включва сумата ДДС - 400 лева и превода става 2400 лева. 2000 пак са за теб, 400 за НАП. Клиенти, които са с ДДС регистрация, не се впечатляват от тези допълнителни 400 лева, но за другите, които нямат ДДС регистрация, тези 400 лева са си 20 процента по-скъпа услуга. Освен това в твоята дейност - преводи - нямаш кой знае какви разходи, по които ще плащаш ДДС - тоест няма да възстановяваш много ДДС.

Последна редакция: ср, 13 окт 2010, 09:32 от Белмекенска

# 4
Белмекенска, благодаря сърдечно за подробната информация! Изключително полезни сте ми, момичета! Ситуацията със ЗДДС ми се поизясни - без счетоводител няма да мина и всеки месец трябва да подавам декларации, независимо дали имам приход.
Работата е там, че не мога да взема решение като каква да работя, защото не знам кое е по-добре финансово и административно - свободната професия или ЕООД...  Tired

# 5
Баму.. Значи, излиза, че трябва да избираш, дали ще работиш само за чужбина или само  с бг клиенти, и двете - трудно.  ooooh!
Мерси за темата, и на мен ми е полезна и ще следя.

# 6
  • София
Ей тук и аз влизам, без коментар, извинете, ма не върви и "запис" да викна. Mr. Green

# 7
Баму.. Значи, излиза, че трябва да избираш, дали ще работиш само за чужбина или само  с бг клиенти, и двете - трудно.  ooooh!
Мерси за темата, и на мен ми е полезна и ще следя.

А защо ще трябва да си избира човек клиентите?  Embarassed Регистрацията по ЗДДС ли пречи да работиш и с българи, и  с чужденци или нещо друго?  Mr. Green Ти сега ме вкара в друг филм... Тъкмо мислех, че съм взела решение (мислех да си регистрирам едно ЕООД и да се хвърля смело с рогИте напред в бюрокрацията), 'щото чужденците ми отказаха договор без ДДС номер  Tired.

# 8
  • София
Е, що да пречи?
Нищо не пречи, дори напротив, тук повечето са по ДДС, просто не е ясно за теб доколко е изгодно, все пак няма да имаш много разходи, че после да си усвояваш ДДС-то. В такъв смисъл май е по-добре да не си по ЗДДС.

# 9
Срам, не срам, аз ще извикам просто едно "запис", че ми е наболял проблем.

# 10
Е, що да пречи?
Нищо не пречи, дори напротив, тук повечето са по ДДС, просто не е ясно за теб доколко е изгодно, все пак няма да имаш много разходи, че после да си усвояваш ДДС-то. В такъв смисъл май е по-добре да не си по ЗДДС.

Да, ама ако не съм регистрирана по ЗДДС не мога да получавам хонорари от ЕС... А ето, че и фирма от ЕС не ще да сключва договор с мен без ДДС номер. Иначе хич не се натискам да се регистрирам по ЗДДС. Мммдааа.

# 11
Аз друг вариант ще ти предложа, ако имаш позната фирма да работи в сферата и й имаш доверие работи през тях срещу определено заплащане.

# 12
  • София
За да получаваш пари от ЕС фирми със седалище извън БГ, то трябва да се регистрираш по ЗДДС.

това изискване от кога е в сила, за всички страни в ЕС ли важи, за фрилансери също ли се отнася?

# 13
  • Paradise
Когато има сделка вътре в Общността (това е валидно за всички държавни), за да не се начислява ДДС, то и двете страни по сделката трябва да имат UID номер (в България това е номерът за регистрация по ЗДДС).
Подробно инфо относно регистрацията по ЗДДС ще получите в офиса на НАП на ул. "Аксаков".

# 14
  • София
Когато има сделка вътре в Общността (това е валидно за всички държавни), за да не се начислява ДДС, то и двете страни по сделката трябва да имат UID номер (в България това е номерът за регистрация по ЗДДС).

а ако се начислява ДДС - то тогава не е задължително и двете страни да имат такъв номер, нали?

тоест, не е по принцип задължително да си регистриран по ДДС, за да получаваш плащания като извършител на услуги на свободна практика за страни от ЕС?

Общи условия

Активация на акаунт