АПРИЛско бебче чакам аз, гордея се с коремчето си всеки час!

• 25 848
  • 686
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте момичета! И аз допреди няколко дни бях с ужасна хрема, но Стеримар ми помагаше само за минута-две. Доки ми изписа Еуфорбиум капки за пиене и вече съм добре.
Имам голяма чуденка - този уикенд имаме пътуване до Варна и си мислех да направя там ФМ, но съм с 16 г.с. Според док. от ЖК е рано да ходя сега (не съм ходила на ранната), но не съм склонна много да му вярвам за това, понеже няма да отида при препоръчания от него лекар и не знам дали това не е причината да ми казва, че е рано. Според вас има ли смисъл да ходя сега?
Вчера бяхме на преглед и малкото овне през повечето време ни показваше "рогцата си" Simple Smile

# 376
  • Пловдив
Здравейте и от мен - току що ми се обадиха от кабинета на Даскаловв за резултатите от БХС, добри били и нищо притеснително нямало  Whistling , много ми олекна, да знаете... сега ако разбера и пола и почвам покупките  Wink
Шаманката ,аз също съм ЗА!!! Даже още сега имам въпрос с голяма важност за мен - надявам се да ми кажеш ако знаеш дали трябва да правя нещо с гърдитие си , при  положение че имах вдлъбнати зърна (предния път никой нищо не ми беше казал и така си останаха до раждането и тогава ми объркаха кърменето тотално), но пък съм цедила 11 месеца, но все пак ако може да ме посъветваш нещо !?! Този път съм решила да успея на всяка цена - няма да мога да цедя и да гледам две деца едновременно, така че трябва да успея.  Praynig
Много са сладки кошарките , които сте си харесали- относно сгъваемите мога да кажа, ,че са удобни и после за игра и ако решите да купите по-рано друго легло няма да са ви излишни (така се получи при нас -  иначе на мен не ми беше много удобна за спането на малкия, заради честото ставане за кърмене, сега ми е много по-удобно с кошарка, прикрепена до спалнята, дано това помогне за кърменето при бебето). За тях обаче мисля е добре да са възможно най-омекотени- нашия много се удряше в ъглите и ако не бяха такива бая рев щеше да падне, а и повивалника си е удобство, каакто и ако има цип, през който да влиза и изиза детето като порасне.Тава са ми наблюденията... но ако детето ще спи в друга стая незнам как е, тук може няко друг да каже какво е най-удобно. Peace                                                                
Стеримар със сигурност е безопасен. Освен това на малкия съм слагала Виброцил, беше към 6-7 месеца като му сложих за първи път. Може да питаш дали да го ползваш.
Съгласна съм напълно, за quicks също, а Виброцила съм го вземала при предишната бременост, иначе сега бих предпочела капки с клеева тинктура- ако се започнат веднага имат добър ефект.
Добре дошла на Лени и от мен!!!
Никакви линии нямам и аз, ама и с предната бременост нямах  Wink
Честити сини гащи на  anemothiella   stork-boy- искам и аааааз такива, ама ще се потрае за следващия УЗИ, няма как  Tired
image - какво става при теб, иска ми се да се разпишеш да знаем, че всичко е минало добре!!!  Hug

Последна редакция: вт, 19 окт 2010, 12:11 от delilah_qk

# 377
.

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 14:31 от FourSeasons

# 378
Здравейте, момичета!
Едвам смогвам да ви изчета! Направо сте изписали света  Grinning!
Радвам се за всички хубави резултати!

Вместо капки за нос аз слагах и витамин Ц от ампула.

Аз също тази сутрин си взех резултатите от БХС-то и според мен така като чета са отлични, но иначе другата седмица ще ги гледаме с доктора подробно, заедно с кръвните и урината.

Иначе вчера на ЖК (аз защото не се доверявам там много, ходя колкото да има), но все пак видяхме човечето - пораснало си е, пак си щурееше нещо по вътре и си викам - боже това нещо веднъж ли няма да го оцелим да спи, в който и часови пояс да го гледаме все будно...дано поне през нощта да спи  Mr. Green. Болки, бодежи и придърпвания и аз си имам. Присъединявам се и към отбора с главоболието, но на мен ми се налага да го трая, защото към парацетамоли и подобни съм алергична.
Вчера бях и на зъболекар, аз защото съм подела инициатива да си оправя всички проблеми, но...ново 20 - за една седмица между двата часа ми се появи нещо ужасно - джоб на венеца и направо като се пристиснеше венеца с нещо устата ми се пълнеше с кръв  Shocked, та зъболекарката ми обясни, че съм започнала да развивам нещо си на венците типично за бременните и поне до 7-ми месец ще съм с вода за уста и специални пасти за зъби - дано поне това да оправи нещата.

Аз само кошарка съм си харесала - също съм фен на сгъваемите, струват ми се много практични, пък и ще ни е от полза, защото обичаме да пътуваме през уикендите. Харесала съм ето тази - http://chipolino.com/#/bg/products_use/01.208/01.208.210/m.296/ - и то във варианта тюркоазено, много го обичам този цвят, пасва ми на интериора и става и за момче и за момиче. Тази, която мисля че Ади беше качила е втора в моята класация.

Иначе и аз нямам търпение да потвърдим пола(независимо какво ще е), но поне да знам дето се вика със сигурност. Моят мъж по принцип беше луд на тема "пишка" и беше на седмото небе като доктора изказа предположението, че е мъж и без това до сега все говореше за бебето в мъжки род...но преди две вечери свекито го избъзика по телефона да пратил поздрави на двете момичета, първоначално се разпени, но после ми вика - като я знам майка ми тя ще урочаса работата и от тогава взе да прещраква нещо и да ни говори на нас двете, а не двамата  Mr. Green. Аз претенции нямам, но поне и той се примири, че има шанс и да е момиче  Grinning

Аз пак се олях.
Лек ден и гушки на всички!

# 379
delilah_qk , природата така е измислила всичко, че обикновено през бременността настъпват определени промени с гърдите и това е естествената подготовка за кърмене след раждането. Млечните жлези се доразвиват и още след първия триместър повечето жени имат коластра.

След първите седмици на бременността се активизират т.нар. жлези на Монтгомъри (малките подутинки отстрани на зърното по ареолата, които приличат на недорасли зърна) и започват да отделят по-активно специфична смазка. Тя прави зърната по-еластични и ги подготвя за кърмене. По същата причина (да не се премахва важната смазка) след раждането не се препоръчва зърната да се мият със сапун, да се обтриват с груби материи, със спирт и подобни агресивни методи, а душът веднъж дневно и измиване с вода тогава е достатъчно, за да се поддържа добра хигиена.

В сравнение с остарелите схващания за търкане с груб плат, за подготовка на зърната може да е по-удачно още от бременността да се ходи от време на време без сутиен или на някой не-толкова-нужен да му се отрежат върховете така, че зърната да са открити - от триенето и докосването на дрехите зърната ще са достатъчно 'загрубени', без да се стига до крайности или кожата им да се третира агресивно. Зърното има нужда не да загрубее, а да стане възможно най-еластично. Още помагат въздушни бани, контрастни душове, а също и  таткото, който с ласки може най-добре да се погрижи да са готови, стига това да ви е приятно.

Ако кожата на зърната е много суха и има чувство на дискомфорт, както преди, така и след раждането, може да се ползва пречистен ланолин за кърмачки (има различни марки на пазара), като най-важното е да се избере такъв без отмиване преди хранене (за да не се изсушава допълнително нежната кожа). Ако обаче няма такъв проблем, не е нужно "профилактично" мазане - тялото само се грижи за себе си и нуждите си.

Тестът, с който може да  да се провери дали зърната са хлътнали е следния: хваща се гърдата на границата на ареолата между палеца и показалеца и се натиска силно, но нежно 2,5 - 3 см зад основата на зърното. Ако зърното изглежда, като че изчезва в плътта на гърдата, то е хлътнало. Обикновено такива зърна изскачат по естествен път към края на бременността, и почти във всички случаи се показват напълно, когато бебето започне да суче - и остават изскочили за постоянно. Леко хлътнали зърна не пречат на кърменето.

Понякога обаче, зърната остават силно хлътнали и пречат на бебето да захване правилно гърдата така, че зърното да отиде надълбоко в устата му. Това състояние почти винаги се поддава на корекции с лесни упражнения, които взимат около минута сутрин и вечер, или с носенето на гръдни щитове (оказват същия вид напрежение върху зърното, карайки го да изскочи, както и изрязания сутиен).

Упражненията, които биха могли да отслабят срастванията в основата на зърното и да подпомогне открояване на зърното се наричат техника на Хофман: Поставят се палците на двете ръце един срещу друг в основата на зърното и нежно, но решително отдалечаване на палците един от друг. Направете това както в посока нагоре-надолу, така и настрани. Това упражнение може да се прави два пъти дневно в началото, и ако се продължи с тях, с времето може да се прави до пет пъти дневно в напреднала бременност и периода на ранна лактация. Искам да уточня, че тази техника се е прилагала десетилетия, но проучванията не доказват пълната й ефективност. (упражението на Хофман е превод от The Complete Book of Breastfeeding)

Резултат за изскачане на зърното може да се постигне ефективно и лесно по време на бременността, ако се носи сутиен с изрязани дупки така, че зърното да е открито. По този начин бюстът се поддържа от сутиена, а лекият натиск, оказван върху зърното, го кара постепенно да изскочи.

Също така, преди кърмене би могла да оформиш зърно с ръка,  с помпа за изцеждане или специални приспособления за оформяне на зърно. При различните фирми производителки имат различно наименование, но изглеждат горе долу така
- Evert-It Nipple Enhancer и - LatchAssist
И с помпата и тези устройства, зърната се изтеглят леко преди кърмене. Това прави засукването по-лесно за бебето. Всичко това можеш да направиш и на ръка, с леко оформяне на зърното преди да се предложи на бебето. Самото сукане на бебето спомага за трайно оформяне на плоските и леко хлътнали зърна.

Друго много важно за успешното кърмене с плоски зърна е правилното поставяне на бебето на гърдата.  Линкът е към обширна статия в Библиотеката - всичко за кърменето където има и други интересни статии свързани с кърменето. За правилното поставяне, е възможно да се наложи да се опитат различни позиции за да се намери тази, която е най-удобна за майката и в която бебето суче най-ефективно. Също така би било добре да се следи за ранните признаци на глад, за да бъде бебето спокойно в  началото на кърменето и да засуква гърдата правилно  Peace

Винаги можеш да се обърнеш и към някоя от нас когато имаш нужда от помощ или съдействие. Контактите ни са в сайта на Ла Лече  Лига www.lllbg.org

# 380
Здравейте момичета! Записвам се в темата  Simple Smile 32 години, живея до Барселона и термин на 25 април. Чета ви от началото, но след като се роди синът ми имам една извънматочна, едно кухо яйце и един ранен спонтанен и реших да изчакам мъничко.

Днес бях на ФМ и не знам дали заради неуспешните предишни опити или какво ли, но и двамата с таткото плакахме от радост  Heart Eyes, всичко е в норма, даже в един момент опъна крачето към нас и му се видяха и петте пръстета. Скрининга ми го правиха преди три седмици, в понеделник съм на преглед, където на базата на двете изследвания ще решат дали има нужда от амниоцинтеза - със сина ми се наложи, не е страшно, ако на някой му предстои, спокойно! През първата бременност бях и с гестационен диабет, пазих диетка през цялото време.

Вече нямам търпение да усетя бебчето, но все още е раничко  Wink Пожелавам на всички един прекрасен втори и трети триместър.   bouquet

# 381
здравейте, мамчета!
видях , че ви мъчи главоболие, аз имах за около седмица, но мисля че ми беше от ниския хемоглобин. Откакто пия малтофер (заради хемоглобина)  нямам за щастие. и аз съм с ниско кръвно, но до сега не ми е игарало номерца, освен малко виене на свят, понеже рязко ставам. ooooh!

за легалце аз си мисля за кошарка, но ще изчакаме с покупките и ще си го харесаме на място, горе долу имам идея какво да е newsm78
Nikol298 и аз съм си харесала Симона или Стефания за момиче, а Пресиян за момче, но може и да размисля до края.
Днес ще съм при доки на преглед, стискайте палци всичко да е наред и да се види пола на бебо Praynig

Шаманката, много полезна и интересна информация за кърменето  Thinking

# 382
  • Пловдив
Шаманката - благодаря ти за подробния отговор, вярвам че ще е полезен и за други мами, особено които ще раждат за първи път.
Теста, който направих показва, че зърната ми вече не са вдлъбнати, но и зърната не изскачат (просто не се променя при натиск по никакъв начин, предполагам, че след цеденето и разцепването на рагади от предишната бременост ги е пооформило малко). Ако положението остане такова дали ще имам проблем следващия път с бебето Thinking
Чудех се и аз чисто интуитивно дали мога да ползвам протекторите , които си купих с предишната бременост, но се притеснявах само да не повредят гърдите при продължително носене - виж какво имам в предвид: http://www.bebu.bg/product/205/plastmasovi-nakraynitsi-za-gardi-avent-isis.html - дали ще свършат работата на споменатите от теб гръдни щитове?!
 Иначе за тези издърпващите - от тях сигурно ще трябва да взема, защото това беше част от проблема при предишното кърмене - малкия не успяваше да хване добре зърното и му беше трудно да суче. За другата подготовка се убедих и аз, че е ненужна - от рагадите и протриванията ме спаси единствено ланолина (от образуването им и при лекуването на вече появилите се при издърпването на зърната в началото), както ти пишеш.  Peace
Благодаря за линковете - смятам отрано да започна да чета по въпроса, че съм се наплашила от евентуален неуспех  ooooh!
Още веднъж - радвам се , че се включи в темата ни, защото аз лично явно ще имам нужда от помощ, а предполагам и за другите мами ще е така  Hug

# 383
delilah_qk, това което имаш е подобно на гръдните щитове. Тук са разпространени и като колектори за кърма, защото при препълнени гърди упражняват лек натиск, при който изтеклата кърма се събира в контейнерчето. Не лош приложен вариант е и сутиенът с изрязани дупки за зърната. При налично разраняване пък, когато няма как да се държат гърдите голи и на въздух, подобни щитове могат да са от полза. Същия резултат, чувствително по икономичен се постига и с две пластмасови малки цедки с отрязани дръжи, които се поставят между гърдата и сутиена, така че зърното да е свободно и на въздух  Peace

# 384
Виброцила не отпушва носа.
sweety_g не е рано за ФМ, но къде ще отидеш през уикенда? Мисля, че само Давидков работи събота и неделя, но не ти го препоръчвам.
Отивам да чета какво е написала Шаманката.

# 385
За отпушването на носа, аз лично съм си капала ракия малко е гадничко, но при мен имаше ефект след 2-3 капания и ми мина. Другото което съм чувала, но не съм пробвала лично са капки от лук.

# 386
В събота във Варна работи и д-р Максим Яков. Мисля при него да отида, но още съм в колебание.

# 387
  • Пловдив
ШАМАНКАТА, благодаря още веднъж- щом стават за целта смятам да опитам възможно най-скоро да ги понося, дано има резултат  Praynig
Разгледах и останалите статии - всички са доста полезни,  препоръчвам и на другите мами да ги прегледат (правила съм някои от описаните грешки, особено в първия месец , ама така се получава като в нашите болници нищо не показват и те оставят сам да се мъчиш и ровиш в нета- то каквото ти е нужно на момента я изскочи из многото статии я не Tired, затова този път ще наблягам на предварителното образоване  Peace)

# 388
delilah_qk , в Пловдив, а и в много други градове имаме лекции и срещи. Заповядайте на следващата, информация за лекциите пускаме в тази тема *~ЛЛЛ лекции за кърмене - Пловдив, София, Пазарджик, Карлово, Русе, Варна~* и в сайта на ЛЛЛ.

# 389
Здравейте!Как сте днес?
Малеее,сутринта едвам се вдигнах от леглото #Crazy Супер много ми се спи,снощи съм легнала в 22 и 30,сутринта в 7 не можах да стана...Изпратих майка ми да води Ивон на градина,а аз поспах до 11часа ShockedИ сега ми се спи много,но не смея да легна,че после не се знае кога ще се събудя Laughing
Elia ,нашето момче живот и здраве също ще се казва Самуил,означава измолен от Бога (много желан) и има имен ден на 20.08.

Цитат
и се замислих ами ако някой от нас родят през март или май??? При мен вероятността за мартенче е много голяма, защото засега не смятат, че ще мога да родя нормално, таа........ какво ли ще правим като свикнем?
Е,как какво??Ами ще си стоите при нас,къде ще ходите,а? Crossing ArmsНе може то така,не ви пускаме Laughing

Общи условия

Активация на акаунт