Отговори
# 420
Мами, не искам да съм лош пророк, но мисля, че и заварено положение като нашето няма да им попречи да направят каквото са решили. Мога да споделя за моя опит от предишното ми майчинство: родих щерката през 2000г. - към тогава трябваше да работя 1 месец, за да вземам майчинство 2 години. Така и направих. Но от 2001г. влезнаха новите промени и аз изведнъж се оказах с недостатъчно стаж /въпреки завареното положение/ и вземах майчинство минимално като сума, само 1 година, от социалните. Та не ме учудва вече нищо. Сега с втората ми рожба пак се гласи промяна...как да живееш в тази държава???
Стискам палци на Ваня да остиска още само 20 дни и всичко ще е наред  Praynig
Честити да са новите покупки! Добре дошла на mzorizaver  Hug
Лека вечер на всички  Hug

Последна редакция: сб, 23 окт 2010, 20:44 от pipi_mb

# 421
майчета,аз да питам: наблюдаващият гинеколог може ли да издаде направление към някакъв специалист,при мен има съмнение за алергия и трябва д аотида на консултация при алерголог,затова питам дали аг-то издава такъв тип направления или трябва д аискам от джипито?

# 422
  • Бургас
Аз мисля, че обезщетението ще ми се увеличи, ако го преизчислят след промяната. А и на всички, които са работили преди да забременеят и са ги осигурявали на реалната заплата. Така че, изобщо не се надявам...нали съм си песимистка  ooooh!

# 423
  • Русе, България
майчета,аз да питам: наблюдаващият гинеколог може ли да издаде направление към някакъв специалист,при мен има съмнение за алергия и трябва д аотида на консултация при алерголог,затова питам дали аг-то издава такъв тип направления или трябва д аискам от джипито?

Да, гинекологът може да издаде направление. На мен така моята АГ ми даде за ендокринолог. Личният лекар също може, аз използвах от моя да поискам направление за кръв и урина, защото трябваше да си проверя утайката, а гинеколожката ми беше дала само една хвърчаща бележка. Друг е въпросът, че сега сме към края на месеца и може да се окаже, че и АГ-то, и личния ти лекар нямат направления.

# 424
благодаря за инфото, при вас аг-тата дават ли редовно направления за кръв и урина,моята все вика няма и ако искам на частно да си ги изследвам,за цялата бременност един път ми е дала направление за кръв и урина,не мога да разбера системата,четох в сайта за нзок,че по програма майчино здравеопазване всяка бременна си има пакет дейности за нея?знаете ли нещо по въпроса?

# 425
  • Varna
Здравейте, момичета! надявам се всички да са ок, а тези които имат някакви болки - да са само фалшиви! нека бебетата си потраят на топло до декември!
Днес ходих да гледам дървени кошари /легла/. И вече съвсем се обърках! Моля за съвет - кои са по-удобни 120/60 см или 140/70 см. ?????
иначе гледам решетките да са високи и да е на поне две нива.
моля за помощ? малките ми изглеждат по-компактни - били до 2,5-3 години, а по-големите уж не са толкова по-големи, но и аз се чудя? разликата е 10 см в ширината, а пък ми изглеждат доста по -големи
да уточня само, че мястото не ме притеснява - бебето ще си има собсвена стая.
мерси предварително!  bouquet

# 426
Една много хубава статия за лека нощ
http://www.moetodete.bg/bremennost/p3_5560_0.html
също и 4те под нея!

# 427
Аз утре отивам най - сетне до Вис Виталис!  Grinning  Иначе ние ходихме на последната ФМ и нашият момък е 1.580 , обърнал се е , но е много ама много срамежлив!

И аз имам това прословуто втвърдяване на корема и пих НО ШПА , но искам да кажа на всички мами , че на ФМ питах лекарката дали да продължавам да пия и тя каза , че не е хубаво да се пие НО ШПА последните месеци , защото твърде много разхлабва мускулите и е твърде вероятно да се предизвика родителен процес.Не знам колко точно предавам думите й , но ми каза да го заменя с Магнерот.

Лека вечер на всички и до скоро !  Hug

# 428
mari:)  Hug Доста успокояващо за лека нощ   bouquet

# 429
  • Нюрнберг, под високото небе!
Благодаря ви за сърдечното посрещане!
Nia 123, наистина мамите с опит могат да кажат най-добре, но четох, че бебето се чувства по-добре в началото, ако се намира на по-тясно пространство. Широкото го плаши. Гледах снимки на една позната- бебчето й беше в по-голяма кошарка, но тя така беше придърпала обиколника, че беше създала много уютно пространство. Ние лично си поръчахме кошара с нестандартен размер- 120/70.

# 430

Listopad, аз имах една бенка, която от бременността доби доста странна форма. Изроди се така да се каже. Показах я на гинеколога си и той моментално ми даде направление за кожен. Освен това една моя приятелка ми беше казвала, че от сега нататък докато съм бременна каквито и оплаквания да имам трябва само към гинеколога да се обръщам и да забравя за ДжиПиТо. Успех!  Peace

# 431
 Mr. Green Опа видях каква дискусия се е разразила днес след моя пост  Blush

Wondergirl, cydonia правилно е разбрала защо съм се върнала на работа, т.е. сега ще имам 5 месеца на висока заплата и 7 месеца на обезщетението за майчинство за първото ми детенце (не са 7 месеца на 240 лв понеже аз взимах повече), но идеята беше точно това да се вдигне майчинстовото за второто ми детенце, а не да остане същото, както е в случай на застъпващи се майчинства при мен.

Вилкони, права си малко се обърках 80% е болничния на общо основание (който дефакто е 70% обаче), а този от 45 дни преди раждане + 42 дни от болницата + 48 от личния лекар = 135 дни и оставащите до 410 дни си се плащат на 90% от заплата 12 месеца преди да влезеш в 45 дневния болничен преди раждане  Peace

Сега не помня кой беше писал че дори и в болничен си се смята заплата за доход - е не е вярно това  Naughty смята се за доход това което реално получаваш като обезщетение, а това че работотдателя те осигурява на пълната заплата е съвсем отделно. Поне на мен така ми беше обяснено и сега през август, когато подавах документите за детските 35 лв ми искаха дохода 12 месеца назад и там ясно беше дефинирано обезщетение или заплата получаваш, така че ако си била в болничен в някой от месеците си пишеш реално получето обезщетеие като доход, а не брутната заплата на която е изчислено това обезщетение.

Както и да е омръзна ми да ги мисля тия обезщетения цял месец и половина ги мислих след като разбрах че пак съм бременна и се учдих на работа ли да се върна, в болничен ли да изляза, или да остана да си взимам 240 лв от държавата...все едно го раждам второто детенце за да взимам мноооооооого пари за него  Crazy

Сега имаме друг проблем с нашия тати - не можем да се "споразумеем" за името аз искам да е с М на майка ми Мария, но да не е Мария или с И на баща ми Иван, но изборът от имена хич ама хич не ми допада, а ако я кръщаваме на нея си нашият тати държи да е Вероника, а на мен не ми допада особено  Confused  и така изборът ми се разширява неимоверно, а аз толкова трудно взимам такива важни решения, че направо не знам ще остане детенцето без име заради мен Crazy (има един компромисен вариант да е Ралица на другата баба Радка, но понеже баткото Теодор е кръстен на другия дядо Тодор не искам и двете ни деца да са само на едните баба и дядо и така се затруднявам още повече  #Crazy)
Моля помогнете искам името да е сравнително кратко до 6-7 букви да звучи добре на български, дори и да не е българско, в смисъл да не е Марла, Джесика и т.н. нали ме разбирате  Blush и най-важното да има галено име. Малииии колко изисквания имам нищо чудно че още не съм измислила име  Crazy

Целувки и лека нощ на всички майчета и бебчета   love001

# 432
Здравейте и от мен. Днес за първи път бях на проследяване на сърдечните тонове на бебето. Онова нещо, дето те държат 20 минути и ти дават една бележка като кардиограма. Всичко е наред, тоновете са като по учебник. Исках да споделя, защото не всеки доктор има такъв уред, и не всеки си изпраща пациентите на мерене на тоновете. А това е доста важно в този етап от бременността, защото, ако бебето не се чувства добре, това е начина да се разбере.
После съседите ми скъсаха нервите, та щях да бия комшийката с големия корем..... Rage Rage box Тея са някакви турбо селяндури, които ме подлагат на домашен тормоз от години и днес ми падна пердето, след поредния скандал. Та чак и полиция извиках, да ги пооплаши малко. Последното ви го пиша само ей така, да се разтоваяя от напрежението,че бях побесняла.
Хубава вечер от мен!  Simple Smile

# 433
Добро утро! Има ли ранобудни?

Галя, предлагам ти Ивайла  Simple Smile Мирена  Simple Smile

Добре дошла на новата мама и здраво и хубаво бебче на финала Simple Smile

И аз се надявам да хванем заварено положение с дохода, че иначе мноого лошо за мен  Rolling Eyes

Лек, слънчев и усмихнат ден от мен  Hug

# 434
Здравейте и от мен. Днес за първи път бях на проследяване на сърдечните тонове на бебето. Онова нещо, дето те държат 20 минути и ти дават една бележка като кардиограма. Всичко е наред, тоновете са като по учебник. Исках да споделя, защото не всеки доктор има такъв уред, и не всеки си изпраща пациентите на мерене на тоновете. А това е доста важно в този етап от бременността, защото, ако бебето не се чувства добре, това е начина да се разбере.
После съседите ми скъсаха нервите, та щях да бия комшийката с големия корем..... Rage Rage box Тея са някакви турбо селяндури, които ме подлагат на домашен тормоз от години и днес ми падна пердето, след поредния скандал. Та чак и полиция извиках, да ги пооплаши малко. Последното ви го пиша само ей така, да се разтоваяя от напрежението,че бях побесняла.
Хубава вечер от мен!  Simple Smile

Когато бях бременна с Явор живеехме под наем във Варна.В нова кооперация, супер апартамент на горе-долу готина цена, но.... с ужасни съседи на горния етаж. Всеки ден, без изключение ме будеха в 6 часа с разправии, зверски крясъци. Жената викаше ту на мъжа си ту на детето (1-2ри клас) същото се случваше и в 23 часа. Тъй като е ново блокчето няма нужда да обяснявам че всичко се чуваше все едно е в стаята. Като бях бременна горе-долу търпях, макар че ми разваляха най-хубавия сън, защото трябваше да става за работа в 8 а те ме будеха в 6, заспивах в 21 а ме будиха в 23 с крясъци. Вдигали сме скандал, викали сме полиция, без резултат. Най-накрая декември, когато Явор беше на 3 месеца се изнесохме. Просто ни писна.

Аз почти приключих с покупките за беборанка. Останаха нещата от некст само, нямам търпение да дойдат всички неща за да спра да отварям сайтове, че харесвам нови и нови неща  Crazy Сега остава Декември да вземем леглото и спалните комплекти, които съм харесала и сме готови с покупките.

Общи условия

Активация на акаунт