Любители на котки - тема 43

• 53 271
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • София
BlaCk RoSe, много трудни въпроси задаваш и то всичко идва от определянето на възрастта. Ако са съвсем малки, се нуждаят от специално мляко(има при ветеринарите), масажи на коремчето, шише с топла вода в леглото, за да се топли вместо майчина топлина, хранене през 2-3 часа. Ако са по-големички ситуацията вече се променя. Само не знам как можем да определим. Иначе е добре, че си им дала сухо мляко, защото от прясно могат и да се продрискат. Предполагам, че не са най-малките щом са яли и сами. Съвсем малките се хранят със спринцовка или котешки биберон, понякога дори насила. Може би ги покажи на някой с опит или ги заведи на ветеринар утре. И без това е добре да се прегледат и обезпаразитят. Ако можеш ги снимай и покажи тук, но пак не е сигурно дали ще можем да определим от разстояние.

Стискам палци да се справиш!  Hug

# 376
  • на морето
Аз съм му купувала консерва за възрастен. Embarassed
Продавачката на първия магазин за храна на животни не ми каза.
Рижко е на 4 месеца вече.

Споко ! Не е фатално ! Важно да е живо и здраво котето !

....... има една любима моя приказка-добрата новина е, че повечето оцеляват, въпреки нашите грижи. Laughing

Великолепна мъдрост ! Хареса ми !  

Миналата година дружината беше мноо яка, ама...знаеш как е ... Sad

Ако е това , което си мисля - съчувствам ти !

Последна редакция: сб, 30 окт 2010, 23:45 от asha

# 377
  • София и Морето от време на време
В случай, че сте ни забравили /оттук до края/:

http://emelcho.snimka.bg/animals/apostil.543145.21233820

У нас е весело, както се вижда.

Докарахме го с теб на подобие - голям тигров котарак и малко бяло с тигрова шарка коте.  Laughing

И у нас почва да става все по-весело. Чочо от около 10 дни вече доста започна да си играе с Мърчо - гонят се, боричкат се. Само дребния прилага един кофти номер - като се поразгорещят и идва и се скрива под гардероба в спалнята, а Чочо само носа успява да си набута отдолу - никакъв шанс да влезе сред него. Много ще ми е интересно като дойде момента, в който Мърчо ще е достатъчно голям и няма да успее да се скрие под гардероба ...  hahaha

# 378
BlaCk RoSe на всичките ти въпроси отговора зависи от възрастта, както вече са ти казали. Най-добре ще е ако можеш да ги снимаш, с дружни усилия ще преценим. Очичките им сини ли са? Стабилно ли ходят или им треперят леко крачетата? Засега за всеки случай им сложи бутилка топла вода. И карай на млякото, което имаш.

За храната... Четох, четох, претеглях за и против и в крайна сметка реших да заложа на някакъв баланс. В резултат моите хапват и домашна храна, и гранули, и консерви, като последните съм ги избрала след сравняване на съдържанието.  Да са ми живи и здрави, всичко хапват, то по-скоро въпроса при тях е какво не ядат, а не какво ядат, нищо не са ми отказвали досега Crazy Закуската им е винаги консерва, а вечерята - гранули. Средното хранене е домашна храна когато е приложимо (преди да съм подправила). И сурово месце им мятам хапчици, когато готвя, но винаги по малко, че иначе са мнгоо лакоми и не дъвчат.

# 379
  • на морето
Здравейте, искам да ви помоля за малко съвети и помощ. Преди няколко часа намерих 4 котенца захвърлени в плик в едно дере. Прогледнали са и щъкат насам-натам, даже едно е с характер и се кара, но не мога да определя възраст. Стоплихме ги и изкъпахме едното, защото беше цялото напишкано. Нахранихме ги с приготвено сухо мляко, но не за кърмачета а обикновено. Едното хапна пастетче, другите не искат. Сега спят, но след час-два пак ще ги нахраня. Каква обаче е най-подходящата храна за тях? През колко време трябва да хапват? Какво количество? И не на последно място - трябва ли да се масажират по коремчетата за да се изакат като новородените или вече са си достатъчно големи? Сигурна съм, че сте обсъждали тези неща назад, но няма как да прочета всичко. Също така ще им търсим стопани, ако имате предложения... Няма как да задържим и четирите занапред  Sad

На първо четене - щом са прогледнали и вече ходат са някъде след 3 седмица .Ако ходят стабилно , без да залитат  и да се уморяват след няколко крачки , може и до месец -към 4 седмици .
Колко са големи - като тези на клипа  , който ще пусна ли ? http://img87.imageshack.us/i/mov08750.mp4/
Ето ги същите на 2 дни след раждането за сръвнение .
На клипа  са почти на месец.
Тази кипра тук е вече малко над  2 месеца :

НА възраст до месец вече се опитват да си вършат нуждите самички , но е различно според развитието им . С храната - също .

# 380
Аз с моята попара, дето дори не я давам за наяждане ,ами като десерт...че и любимия на Писанчо боб...и всякакви според вас неприемливи попарки с манджата на мама...ох, страдам...ама това  е пулжението!

Спокойно, ИКСИ, нищо й няма на попарката щом си ловят, а твойте (особено Маша) са големи ловци  Wink Котките на баба ми на село винаги са били по същия начин - малко попарка за допълнение, главното каквото си хванат, и все умираха от старост на преклонна възраст.

За дъвченето, се сетих за един любопитен факт, който повечето хора не знаят. Хищниците, включително котките, не дъвчат  Laughing Зъбите им са пригодени само да разкъсват месото на хапки, достатъчно големи че да могат да се глътнат. Дъвчене като при хората няма, защото кътниците им не са пригодени за дъвчене. Когато ядат бързо, не разкъсват храната на достатъчно малки залци и гълтат по-голямо от обикновеното, но дори и когато ядат с нормална скорост, пак предимно гълтат големи парчета. За сравнение, "най-дъвчещите" са тревопасните, чиито зъби са специално пригодени за обстойно дъвчене. Хората, като всеядни, сме по средата - имаме резци за отхапване, кучешки за разкъсване, и кътници за дъвчене.

# 381
Момичета забравих да ви се похваля. Книгата "душата на животните" е вече в ръцете ми от цели два дни.  smile3529
От много време не бях си купувала книга. Чета много, но все на компа. Усещането е невероятно да държиш в ръцете си стара книга и да вдъхваш аромата й.  А книгата е уникална просто.

Извинявам се за спама, но исках да ви споделя.  Blush

# 382
Момичета забравих да ви се похваля. Книгата "душата на животните" е вече в ръцете ми от цели два дни.  smile3529
От много време не бях си купувала книга. Чета много, но все на компа. Усещането е невероятно да държиш в ръцете си стара книга и да вдъхваш аромата й.  А книгата е уникална просто.

Извинявам се за спама, но исках да ви споделя.  Blush

Честито  Grinning Да, и аз отдавна не съм чела "хартиена" книга... Хвърлила съм око на една, казва се "Моралният живот на животните" или нещо подобно (The Moral Life of Animals). Базирана е на обстойни наблюдения на поведението на различни животни, и разкрива малко познатият факт, че много животни също имат вродено усещане за морал и етика. Психологията на животните (от научна гледна точка) ми е много интересна тема.

# 383
  • на морето
MissNellie  , дублирали сме се , но нищо .Дано сме от полза .

Само на бързо ще продължа .
 Щом сега спят , значи сте се справили добре с първата задачка - да ги нахраните и стоплите. Особенно внимавайте с това , което сте изкъпали -да не се простуди.  Като се поразмърдат до час -два , (обикновенно към 1-2 ч през нощта обичайно са активни всички котета) може с меко парцалче или парче тоалетна/ домакинска  хартия  лекичко да разтъркаш дупенцата . Веднага ще си покаже дали имат някакви нужди. Обикновенно -течни . Предполагам ,че дори може като се събудят и сами да почнат да обикалят , да търсят някое ъгълче наблизо и да се опитват да ровят, т.е. безусловен рефлекс да си вършат нуждите . След като едното сте намерили начишкано , имам съмнения , че ако не всички , то поне това или още едно могат да се справят и сами . За " голямата нужда " не е сигурно . Обикновенно при мене  започват самички да се "пънат" едновременно с първите им опити за самостоятелно хранене - т.е. вече след 4-тата седмица .В твоя случай , дори и да не са можели до сега , промяната на хранителния режим ще ги предизвика.  
Ако все пак още не могат самички , при масажирането на дупетата , след течното , автоматично тръгва и другото .

# 384
  • на морето
За храненето - в момента няма отворени ветеринарни кабинети и зоомагазини . Карайте тази вечер на сухото мляко , но го разреждайте повече , на вид да е полупрозрачно - малко по-плътно от оризова вода . То и без това е коцентрат  и ще им се раздразнят стомахчетата ,т.е. ще предизвикате разстройство , което при такива мъници може да има летални последици .
Щом има и мераклия за пастет - ОК! НО пастета има подправки , които също дразнят стомахчето .Все пак ,като спешна мярка е приемливо . Ако имате нещо пилешко - може мъничко да сварите и да им дадете бульончето и накъсано на ситно месенце ....
А, как им дадохте млякото - сами ли го пиха или им го давахте с пипета или спринцовка на капки , вместо биберон? Ако са го пили сами - вече са над месец и могат да ядат и пият вода самостоятелно....Както и да си вършат сами нуждите ...
Това от друга страна значи , че преди да ги сложат в плик и да ги " изхвърлят " поне са ги нахранили ... В такъв случай , моята версия е , че са на около 40 дни - тъкмо са почнали да пускат "бомбички" навсякъде (ако не са ги научили на хигиенни навици,което при наличие на домашна мама е съмнително) , да се катерят и правят белички и са ги махнали .Явно не им се е занимавало да търсят собственици ...
Момичета , аз за сега мога толкова да помогна .... Дано се получи . Ще стискам палци ....Лека нощ на всички !

Последна редакция: нд, 31 окт 2010, 00:35 от asha

# 385
# 386
  • София
Не ходят много уверено, но не се и влачат. Като са нахранени си играят и закачат. Затова предполагам че не са толкова мънички. С пипетка им давах млякото, но не го пиеха много охотно. Днес ще взема спринцовка от аптеката за по-лесно и ще спазвам останалите съвети за храненето, благодаря ви много на всички. Като почна да масажирам коремчетата и дупетата лягат и се вирват, явно си имат някакъв инстинкт... Но вчера и днес акане с това не постигнахме. Явно ще трябва повечко време и по-усилено, ако не са акали дообяд пак ще се упражняваме. Помещението в което съм ги настанила е 25+ градуса, не съм слагала бутилки. Нямат бълхи така че засега няма да ги обезпаразитяваме. Иначе имаме пудричка и Дронтал за вътрешно обезпаразитяване, но май са малки за такова, нали? Иначе със сигурност са гледани, имат страхотна козинка а и като ги открих мисля че си бяха нахранени, пълни им бяха стомахчетата. Допреди малко бях при тях и 3 от 4 ми се размъркаха, галят се и се глезотят.  Но пък и постоянно плачат, не се спират въобще. И четирите са тигрови, за пол не съм гледала. Само 2 снимчици се получиха горе-долу. Ще ме извинявате за качеството, но засега е това.

# 387
Леле, момичета, като ви чета как храните котките си срам ме хваща. Ами моя значи яде като прасе Blush. Сутрин и вечер задължително консерва, а през останалото време гранули, които 2 пъти през деня допълвам в купичката. Тях си ги хруска като мезе, основното му е консерва. Понякога му сипвам прясно мляко, много го обича, а да видите колко интересно е, когато той сам се сети за мляко и почне да се умилква  Laughing. Не е дебел, поне не за мен  Flutter, по цял ден е навън, само се прибира да хапне и да дремне час-два и пак излиза. Може би изразходва достатъчно енергия  Thinking.

# 388
BlaCk RoSe Тези котенца не са съвсем мънички. Може би ще се справят и самички след няколко дни да се хранят. Страхотни тигърчета са.  Hug
Стискам палци мъниците да пораснат здрави и бързо да си намерят подходящи стопани.  Peace

Marieta може само да се радваш, че не ти е злоядо момченцето. Защото моя освен че е голям каприз ами и по много малко яде. Понякога не може да изяде и 200 гр. за ден. Говоря за консерва. Гранули хапва по малко, не им е голям фен като цяло.
А щом излиза на вън твоя косматко, той си изразходва достатъчно енергия. Некаси хапва дИтето, щом му се хапва.
 Party

# 389
Привет на всички! Голяма дискусия се е завъдила тук за храната. Аз всъщност точно по този повод имам въпроси към MissNellie и Дидитка. Можете ли да ме посъветвате за качествените марки храна в САЩ, тъй като има доста непознати за мен такива. Ние в момента я храним основно с Роял Канин и по някоя консервичка Гурме за разнообразие. Аз ще се заредя от тук с известно количество, защото ветеринарят ни каза смяната на храната да е постепенна.

Емел, Апостилчо вече изглежда съвсем като у дома си Wink Ти търсиш ли му дом или реши да го задържиш?

Тигърката, която ние намерихме е на стационар в клиниката от три дни и утре трябва да я взема. За съжаление нямаше късмета на Джиджо, но в четвъртък заминаваме и няма какво повече да направя за нея. Кой знае, може пък чудо да стане в последния момент Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт