Любители на котки - тема 43

• 51 575
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Таша, какво става с мацата? Не помня дали беше от Сф... ако си, мога да препоръчам нашия ветеринарен кабинет. Мисля, че е денонощен вече.
Верабел, за съжаление не виждам снимките ти, но съм много любопитна и довечера от къщи ще вляза специално за тях  Heart Eyes
Да ви се похваля, днес Танчето ме заведе до едни мъници сладки. Успях да докопам едното - тигърче -  толкова беше мекичко и  миличко, с хубави шарки и  живи очички... Та в този ред на мисли - Танче, искам снимки на Мъро и Мацо! И в най- скоро време ще дойда  да намачкам поне Мацо  Laughing
Да ви покажа една съседска котка.  Бях ви разказвала за една леко откачена бабка в блока ни. Та тя си гледа това коте. Лошото е, че май го бие, но това не мога да го докажа. А и да го докажа...  няма инстируция в БГ, която да вземе мерки. Съседката над нея, която също е пенсионерка и  си е по цял ден  вкъщи каза, че бабата биела котето с пръчка и го обиждала с грозни думи. Лично аз съм чувала котето да мяука затворено в банята и ми е ставало много жал.
В неделя както си говорех с Ган  за това коте и изведнъж ми дойде кураж да ида до бабката. Занесох й почерпка да се подмажа и поисках да ми даде котето за малко. Взех го и беж към нас. Огледах го - нямаше белези, слабичко беше, но не с вид на гладуващо. Децата му се порадваха малко и го върнах. Ще ходя да му нося ядене поне. Макар много да ми се иска да може да избяга котето... навън  поне няма да го бият.

# 421
  • Варна
Теди, толкова е сладко Heart Eyes

# 422
Здравейте
Благодаря за подкрепата момичета
Шара я водя при ветеринар при който сме водили преди това предната ни котка /която доживя 16 години/ после и кучето ни, което също си поживя доста/. И двамата се е налагал да ги лекува сериозно на няколко пъти така че му имам доверие на ветеринаря
Днес започнах да и давам вода с една спринцовка през устата и веднъж я видях самада пие молко вода от купичката си
Антибиотика и го слагат с инжекция
Утре сутринта сме пак на лекар и ще обсъдя варианта за венозно захранване

# 423
Теди, страхотна снимка! Изглежда изплашено, милото  Confused. Дали ако й го поискаш няма да ти го даде  Rolling Eyes. Щом го бие, значи й пречи и не й е нужно...

Tasha, радвам се да прочета, че мацата ти пие водичка сама. Дано по-скоро да се оправи! Много е лошо да гледаш болно коте и да не можеш да му помогнеш  Sad.

# 424
Таша, радвам се, че е по- добре мацата. Дано утре да се похвалиш с още по- добри новини.
Мариетке, няма да ми го даде бабата. Тя живее сама,  не излиза, никой не ходи у тях и единственото същество, с което комуникира е това коте. Тя си е зла по принцип,  никой не я харесва и това сигурно я озлобява още повече. Света й е крив за  всичко и явно  си го изкарва на  горкото коте, защото няма на кой друг. Е, и целия вход тормози като вика, крещи и  блъска по тръбите, ама това е друг  въпрос. Нас поне не ни наранява физически, както него. А то и няма как да се защити, няма как да избяга. От известно време много мисля за него.  А може положението му да не е толкова зле, както си го представям аз, но пък може да е и по- зле... знае ли човек какво се случва в съседите му.
Аз на нея преди години й бях дала едно котенце малко- черно-бяло. Бях го намерила изхвърлено  заедно с  братчетата му съвсем малки и ги гледах около месец докато поотраснат. Та едното го взе тя. И  след 2-3 месеца котето умряло... как така беше умряло не знам. После ми се молеше да й намеря друго коте. Казах й- защо, и него ли да умориш. Та ми ми се беше разсърдила и бая време не ми говореше (за което бях много благодарна)
Принципно съм оптимистичен човек и  във всеки виждам предимно хубавите черти, но в тази женица колкото и да се пъна такива не виждам и откровено ми е адски неприятна. Как стисках зъби онзи ден и се качих до нея, не знам... Че и кексчета й занесах. Поне да ги бях наплюла  Mr. Green ама не се сетих навреме.

# 425
  • на морето
Здравейте  на всички !

Tasha - пояснила си  ,че си "на морето " - пиши ми на ЛС ако си от Бс. Да ти препоръчам някои кабинети аз ако искаш , независимо ,че имате "личен доктор" ....На кой ветеринар ходите ?
Добре е , че опитва да пие самичка вода .....Явно антибиотикът започва да действа . Опитайте и с пилешко бульонче ....Хем течно , хем хранително . При такива тежки случаи съм размивала и давала като течна кашичка и пастет от котешките консерви . На Хиллс има и такива специални консерви тип пастет , които са силно хранителни  за животни във  възстановителен период след операции например. Може да опитате и от тях . Идеята е да се стабилизира котето  .
 Мъниците са невероятни сладури  и ще е жалко да ги лишим от мама . Имаш въпрос за тоалетната  и изграждането на хигиенни навици у тях , нали ?
Как процедирах аз с няколкото последни поколения  в къщи . Купих една малко по-голяма купа от магазините за 1 лв. , насипах от Бентото в нея и я сложих максимално близо до мястото ,където спят .
Тъй като моите мами  обикновенно си примъкваха бебетата в леглото ми , то при вида на първото ровене по покривката (или първото намерено мокро петънце)  бебешката тоалетна се зарежда точно до леглото .На тази възраст те вече сами си слизат от леглото -къде с пързаляне , къде с тупване , къде с опити за скок ... Та ,наличието на тази новост предизвиква любопитството им и първоначално я ползват като "детска площадка "- да ровят вътре , че и да го дъвчат дори . До два три -дни вече започвам да намирам вътре малки топчици чишкано . И така ..... Когато по -смело  се заразхождат  из помещенията и могат да стигнат до тоалетната за "възрастните "  вече започвам да ги следя по -внимателно и когато започнат да я ползват и нея , махам "бебешката " .Това зависи ,все пак , къде и как сте разположили у вас мястото на тоалетната , храната , водата и къде основно стоят котетата .
Логиката на тази операция ми е такава : като малки , те няма да се отдалечат много от мястото , където спят и познават най-добре , за да си търсят тоалетна - ще ползват първото според тях подходящо място - на леглото , ас него , под или зад диван , фотьойл , шкаф и т.н. За това и приемам компромиса , да сложа най -близо до тях съд с гранулат , за да свикнат с него - като опознаят жилището , те сами вече ще знаят , че "това " им е тоалетната и ще я ползват вече на "правилното място ". Далеч съм от мисълта , че минавам "без жертви "....
Дано съм помогнала ....

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 18:12 от asha

# 426
  • на морето
BlaCk RoSe - чудесно е че сте се справили с мъниците . Около месец са , според снимките  и това , което описваш за храненето .Не се притеснявай за акото . Смяната на храната неминуемо ще доведе до неговото появяване ....Както обясняваш , не са постоянно при тебе а са някъде затворени . Ако при следващото посещение при тях можеш да огледаш по - подробно , може да намериш  миниатюрни  "петроханчета"  Mr. Green Mr. Greenв някой от ъглите ....
Щом нямат бълхи  -добре . Но за обезпаразитяване с хапчета още им е много рано . Случвало ми се е при 2-месечни здрави  котета след първо даване на съответното хапче  изведнъж да се тръшнат , да се омърлушат и за ден -два да "предадат Богу дух " ...ей тъй ...от едното нищо ..... Защото не са успели да изхвърлят евентуално умрелите паразити и са се самонатровили ....
След консултация с ветеринар вече на малки котета давам само от обезпаразитяващата пастичка , но чак след края на 2 -месец ...И нямам никакви проблеми .... 
Храненето на бебунците ще го съобразиш първо с"джоба " си . Предложили са ти много варианти ...Ти ще си избереш най -подходящия за тях и тебе .. Добре обаче е сега храната им да е мека -като попарка . Дали ще е консерва с хляб или накиснати в бульон /вода  от гранулите на бебешката суха храна  ще си прецениш ..

И.... ходи ли при ветеринар  и какво решихте с него ?

# 427
asha от Варна съм
Благодаря на всички за съветите
Днес се чувствам ужасно
Това, че не мога да направя нищо страшно много ме мъчи
Следобеда не издържах и си поплаках малко
В момента нямам желание за нищо, даже на мъниците не мога да се радвам пълноценно като знам как се чувства майка им

# 428
Tasha Радвам се че е поискала сама да пие водичка.
Дано се справи. Не знам при кого я водиш във Варна, но могада ти дам на моя ветеринар контакти.
Аз съм изключително доволна.
А тези пухкави мъници ги намачкай хубаво, да те разсеят малко и да се разтовариш психически.
Лелее като им гледам снимката как ми се иска да ги намачкотя.  smile3508
Е не против волята им разбира се. Ама като обичам всякакви душички какво да сторя.  Crazy
Днес на работа влязаха едни французи с разкошен лабрадор.
Амии не можах да му устоя. И те нямаха нищо против да го помачкам малко. Той също беше щаслив да си завре муцуната в ръцете ми.

# 429
  • на морето
Оххх Sad разбирам те напълно ....  Що рев съм изревала миналата година ....аз си знам ....
А мацата как е сега .... Има ли някакво видимо подобрение , освен ,че е пийнала вода преди това ....

# 430
kokoshinkata може да ми дадеш координатите на твоя ветеринар
asha няма кой знае какво подобрение
Преди малко с мъжа ми пак и дадохме вода със спринцовката
По късно преди лягане пак ще и дадем
Само се моля да се справи с болеста  Praynig

# 431
Tasha, бях изпуснала какво се е случило с котката ти... много се надявам да се оправи, много! Знам как се чувстваш, но не знам как да те успокоя, просто вярвай че ще се оправи  Heart Eyes

# 432
  • София
BlaCk RoSe - чудесно е че сте се справили с мъниците . Около месец са , според снимките  и това , което описваш за храненето .Не се притеснявай за акото . Смяната на храната неминуемо ще доведе до неговото появяване ....Както обясняваш , не са постоянно при тебе а са някъде затворени . Ако при следващото посещение при тях можеш да огледаш по - подробно , може да намериш  миниатюрни  "петроханчета"  Mr. Green Mr. Greenв някой от ъглите ....
Щом нямат бълхи  -добре . Но за обезпаразитяване с хапчета още им е много рано . Случвало ми се е при 2-месечни здрави  котета след първо даване на съответното хапче  изведнъж да се тръшнат , да се омърлушат и за ден -два да "предадат Богу дух " ...ей тъй ...от едното нищо ..... Защото не са успели да изхвърлят евентуално умрелите паразити и са се самонатровили ....
След консултация с ветеринар вече на малки котета давам само от обезпаразитяващата пастичка , но чак след края на 2 -месец ...И нямам никакви проблеми .... 
Храненето на бебунците ще го съобразиш първо с"джоба " си . Предложили са ти много варианти ...Ти ще си избереш най -подходящия за тях и тебе .. Добре обаче е сега храната им да е мека -като попарка . Дали ще е консерва с хляб или накиснати в бульон /вода  от гранулите на бебешката суха храна  ще си прецениш ..

И.... ходи ли при ветеринар  и какво решихте с него ?

Стоят в едно парно помещение, където е единственото топло място, където бих могла да ги държа. Спинкат в едно кашонче с парцалки, но могат да излизат от него и да се разхождат и да си вършат нуждите. Първия ден бяха в моята стая, но там имам други животинки (чинчили) които като ги усетиха не спираха да пищят и нямаше как да останат там. Иначе сега редуваме сухо мляко и консерва меки гранули на Дарлинг (Kids). Вече папат от паничка, но вода и мляко пият само от спринцовка. Акано не откривам, но доста ги масажирах днес и нищо не се получи. Успокоявам се, че са игриви, имат апетит и не са подути. А помещението е голямо и може навсякъде да са се изакали. При вет така и не отидохме, защото засега смятам няма причина а и финансите са намалени. Иначе като са нахранени така готино мъркат и се галят. Страхотни са. Търсим им стопани, ако имате познати да търсят котенце, питайте. Аз пуснах 2 обяви в нета, като имам повече време ще разпечатам и из квартала да лепна.

# 433
  • на морето
Таша , а как така докторът е решил ,че има възпаление на яйчниците и матката без изследвания ?
Наблюдава ли се някакво изтечение ? Гной евентуално ?
За да се получи такава инфекция трабва да има някакъв проблем - я да е останала част от плацента или не дай си Боже неродено котенце , което да причинява сепсис ....  Щом от няколко дни е така , значи влошаването е било постепенно ...т.е. съответстна на развитие на някаква инфекция ....Просто самото начало не е било забележимо - тя си е лежала при бебетата ....
Няма ли в този кабинет рентген или ехограф например ?КАто не могат да вземат кръв за изследване , поне да видят  какво е положението на "заподозрените " органи ?  Мисля, че единия от кабинетите , в които ходя , имат и филиал във вашия град -да ги потърся ли утре и да питам има ли там такава техника ?След обяд ще ти пусна инфото на ЛС .

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 21:47 от asha

# 434
Tasha, мила, сега влизам и видях какво си писала и се разтреперах. Прави са, момичетата, няма накъде повече да се чака, изходът наистина може да е фатален. Не искам да те стресирам допълнително, ако сте решили да чакате до сутринта, но поне й давайте вода на често и сутринта задължително на венозно хранене. Учудвам се, че като не са могли да й вземат кръв, не са го предложили сами. Също така, щом кръвта е толкова сгъстена, е добре да постои със система повечко време, а не да отбиват номера с 15-20 минути.

Попита ме за моята котка. Кастрирахме я и имаше някакви усложнения след това. Не искаше да се храни, да пие вода, повръщаше по няколко пъти на ден. Ветеринарите, които я кастрираха, не я третираха адекватно и не се подобряваше. Ahasver тук ни препоръча друга клиника, в която откриха, че има язва и веднага започнаха активно лечение. Вече е добре, за щастие, но последният месец беше ад.

Бъди силна, не се отчайвай, вярвам, че ще се оправи котето, важното е да се действа бързо  Hug

Общи условия

Активация на акаунт