Любители на котки - тема 43

• 51 547
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Да ви покажа едни комшийчета  Grinning. Майка с 2 черни пантерки и 1 тигър. Преди няколко дни ги показах на Теди и тя успя да хване и да нагушка хубаво тигърчето.

сладка следобедна дрямка

мама беше примамена с храна, а бебетата снимани  Laughing

пак позират  Grinning

ей го и страшния тигър (най-съскащия и страшен от всички)

мама е нахранена, доволна и готова отново за дрямка

Да добавя, че са бездомничета и при желание можем да организираме хващане Simple Smile. За съжаление от пролетните 2 котила не оцеля нито едно коте Sad.

# 616
Клипче - Беконче и Яйчице се бият като бебета Оправих линка!

Днес ще ви досаждам Mr. Green

Танче, разкошни снимки! Тигърчо какъв е настръхнал само Heart Eyes И есенния фон чудесно им ходи.

Меичка кажи и марката де Wink

Последна редакция: сб, 06 ное 2010, 21:54 от MissNellie

# 617
Animoda - Carny.
Тази специално беше мулти-коктейл, иначе са общо 5 вида.
ЦЪК

# 618
  • София
МисНели, не ми се отваря Sad. Не можах да ги видя  Cry.

Меичка, вместо да купиш 400 гр консерва по-добре купи 1/2 кг истинско месо, дори без кокал ще е за тези пари  Laughing. И поне ще си сигурна, че наистина е месо.

Да, тази вечер и аз само досаждам  Laughing. Не съм в София, Мъро е далеч и няма кого да си галя  Sad. А като капак на всичко, някакво коте мяука около блока, а аз не смея да го търся...

Ето още няколко комшийчета:

newsm44  МисНели, видях ги! Сладурчета!  newsm51

Последна редакция: сб, 06 ное 2010, 22:35 от tania67

# 619
  • Пловдив
Здравейте момичета, не съм писала от страшно много време. Само чета из темите, когато имам възможност. Котараците са добре или поне бяхо добре до преди 4 дни, когато взехме и куче. С това домашните любимци стават 5, ако не броим децата ...  Joy
Покрай новото бебе отново съм в чуденка за храненето. При нас сухата храна от ни докара проблем със запушване на уретрата на Мъро. Сега са на режим сутрин гранула /Кет Чоу - Спешъл Кеър - уринаре или за кастрирани/ и вечер консерва. Но дълбоко в мен се заражда идеята за готвена храна .

От всичко, прочетено за 11 - 12 г. и от собствено опит мога да кажа, че няма по-добро от домашно хриготвената храна - както за нас, така и за любимците ни.

Та въпросът ми е ако може да споделите рецепти или пропорции.

А между другото малкият предпочита да похапва котешката храна ... Ще стане някакво объркване ... и за това мисля да готвя на всичките /ако смогна де ../

# 620
Леле, Танче, снощи еидн час съсм ти разглеждала снимките... то красота, то чудо...  и в резултат познай какво сънувах снощи - че някой е подхвърлил към 30-40 котки пред вратата ни - малки, големи, бебета, всякакви. И аз като почнах да ги сортира- това може да живее навън, това много малко, това пък съвсем бебе... прибрах половината, а другата половина (имаше и 6-7 килограмови котки  Mr. Green) ги оставих навън. После взех да се чудя какво ще обяснявам на мъжа и как да скрия 20 малки котета... hahaha И тогава се събудих. Ама хубаво си ги помачках, беше си почти като истинско изживяване.  Е, преди или след  този сън, сънувах и Нико...

# 621
  • София
Теди,  Sad

Вече знам, че силиконови устни няма да ми отиват.

Днес, след поредната доза тормоз от страна малкия хулиган върху Кьорчони, отидох да го гушна и като ме погледна жално с едното си око, реших, за първи път от може би десетилетие, да го цункам по нослето. Така ей ме на с подпухнали устни. Е, не ми отива силикон именно на това място, за другаде - незнам. Grinning

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 12:48 от Емел

# 622
Здравейте, всички котанчовци са прекрасни!  Hug
Емел  Laughing, да не те целунаха със зъби или те погалиха с лапа?

Пропорции за готвена храна не мога да дам, правя всичко на око. Досега съм готвила с телешка кайма или пилешки гърди, варени, добавям нарязан на ситно морков /и/или грах/, мн.малко ориз, понякога накрая 1ч.л. студено пресован зехтин. Варя до сваряване на месото, предполагам че, ако се варят фенери/след това без костите, на котка/а и на куче/ не се дават кокали.това го пиша т.като помня, че бях чела тук за коте с проблеми след като яло пилешки шийки/ по-дълго може да стане като желе. И след това замразявам в малки порции. Може да се попита вет.лекар с какви витамини/във вид на паста/ да се обагати храната, ако е необходимо.

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 16:17 от allexa

# 623
Емел,   предимно по носа са ме хапали... но силикон в устните няма да откажа  Mr. Green
А на Светлин пък не му ходи силикон в клепача. (бременните да не гледат) - http://farm2.static.flickr.com/1171/5153842129_a163caa00b.jpg
Нещо го е ухапало вероятно... но доктора пита дали не е одран от котка. Не ми се мисли, ако бяха още тук котките ... сигурно щяха да бъдат набедени без вина.

А едно въпросче... прочетох някъде назад, че картофите били отровни за котките... и се сетих, че съм правила за Нико и Бени смес от картофено пюре +телешка кайма. И никак не се бяха натровили... newsm78

# 624
Теди, суровите картофи са отровни/интернет информация/. Но те и готвени по принцип не са храна за котките.  Peace

# 625
10 "НЕ" В ХРАНЕНЕТО НА КОТКАТА
Знаете ли, че има неща, които никога не трябва да се дават на котката? Съветваме всеки собственик на котка да прочете тази полезна статия на д-р Карен Хелинген.
Много години съм работила в спешна помощ. Какви ли не храни и напитки са давали собствениците на животните, които после ми се налагаше да спасявам. А правилото е просто - ако това не е особено полезно за вас самите, по-скоро е вредно за вашата котка. Някои животни са готови да изядат какво ли не, затова стопаните трябва да са внимателни, за да не се окаже техният любимец пациент на спешното. Ето десет продукта, които не трябва да се дават на животните:
1. Никакви кости - костите са вредни за животните! Всяка година безброй животни се оказват в отделението за бърза помощ след угощение с кост. Работата е там, че повечето котки просто не смилат костите. Остро парченце кост или заседнало в червата късче могат да доведат до пагубни последици, обикновено операция. Костта може да заседне в устата или в гърлото, което също е опасно.
Вредни са всякакви кости, вкл. свински, птичи и говежди.
От мен- Котката на една приятелка умря от пилешки кокали. Стомахчето му беше продупчено. Не става винаги, но рискът е голам. Така че, никакви кокали, никакви пилешки шийки, глави.
2. Шоколадът може да бъде смъртоносна отрова, тъй като съдържа веществото теобормин, което предизвиква сърцебиене, възбужда централната нервна система и свиване на артериите. Клиничните симптоми могат да бъдат най-различни - от гадене, диария, безпокойство и раздразнителност до остра сърдечна недостатъчност, припадък с конвулсии или смърт. Това може да стане съвсем бързо - след 4-6 часа след като котката е изяла шоколада. Ако котката ви се е наяла с шоколад, незабавно се обърнете към ветеринар.
3. Алкохолът също е крайно вреден за котките. Животните се опияняват много бързо: започват да се препъват, да се удрят в предмети, травмират се и губят контрол над пикочния мехур. Във високи дози алкохолът потиска централната нервна система, дишането и сърдечната дейност и може да доведе до смърт.
4. Млякото също не е от полза за животните, тъй като много от тях не понасят лактозата (млечната захар), което може да предизвика диария. При животните често отсъства ензимът, необходим за разграждането на лактозата, което води до стомашно-чревни проблеми. Дори ако на животното му харесва вкусът на млякото, особено при котките, въздържайте се от него или го предлагайте разредено с вода.
5. Много опасни за животните са шунката и другите солени деликатеси и продукти. Освен високото съдържание на мазнини, в тях има много сол, което може да предизвика силни стомашни болки или панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза).
6. Лукът е токсичен за животните (в големи количества - няколко сурови глави). В него се съдържа веществото алил-пропил-дисулфид, което уврежда червените кръвни телца и може да доведе до печален изход. Животните развиват анемия, слабост, дихателни проблеми. Ако котката ви е похапнала лук, по-бързо се обърнете към лекар.
7. Кофеинът също е вреден. В него се съдържа метилиран ксантин, който, както шоколада, превъзбужда централната нервна система и сърцето, и след няколко часа може да предизвика повръщане, раздразнителност, силно сърцебиене и даже смърт. В никакъв случай не допускайте животните до сутрешното си кафе или чай.
8. Плодовете на авокадото също са опасни за животните. Първо, те съдържат много мазнини и могат да предизвикат разстройство, повръщане, даже панкреатит. Второ, семената на авокадото са токсични и могат да заседнат в червата, предизвиквайки непроходимост, заради което да се наложи хирургическа намеса.
9. Много хора ще се учудят, но за котките е вредна рибата тон. За нормалната работа на сърдечния мускул е необходима аминокиселината, наречена таурин. Ако искате да поглезите котката си с риба тон, чийто вкус тя така харесва, давайте специална риба тон за котки, в която е добавена така нужната й аминокиселина.
10. Резултатите от последни изследвания показват, че стафидите и гроздето могат да предизвикат у животните бъбречна недостатъчност.

ВКУСНО ИЛИ ОТРОВНО?
1. Опасните картофи и домати
Оказва се, картофите са вредни. Ако котката изяде суров картоф, диарията, коликите и депресията са му сигурни. Причината е много проста - стомахът й не е приспособен да храносмила кореноплодни, особено сурови. Същото се отнася и до доматите, дори ако са израсли в собствената ви градина.
2. Ужасните стафиди и авокадо
Опитвали ли сте авокадо? А котката е по-добре да не опитва. Американците бият тревога: от екзотичния плод у котките могат да се появят заболявания ... на дихателните пътища!
Със стафидите работата стои още по-зле. Някак даже е непонятно защо са толкова опасни, но ужасно опасни са те.
3. Коварните ябълки и лук
Съгласете се, съвсем не всяка котка доброволно ще се съгласи да сдъвче глава лук. А ако все пак се съгласи, ще плати за своята наивност: ще си изгори лигавицата на хранопровода и стомаха. Ябълките са също такова страшно нещо, както доматите, че и повече: в ябълките има семки, а в семките - гликозиди, които, според американските лекари, предизвикват у животните повръщане, обилно слюноотделяне и интоксикация.
4. Кафе, ядки и тесто с мая
Теоборминът и кофеинът съвсем не са нужни на нашите животни, както и стомашното разстройство, което предизвикват. От ядките се нарушава перисталтиката и пак следва обилно слюноотделяне. А прясното тесто с мая може да бухне в стомаха или червата на животното - такива ми ти баници!

Кои са полезните храни? (за ентусиасти):
ХРАНЕНЕ НА КОТКАТА
(Основни правила)
Първото нещо, което най-често се забравя е, че котката е месоядно животно. Храносмилателната й система е пригодена за консумация на храни от животински произход. Ежедневната порция (рацион) на една котка трябва да бъде съобразена с възрастта на животното, пола му, породата, физиологично състояние, тегло, физическа активност и температурата, при която живее.
Всеки стопанин може сам да избира как да храни котката си - с домашно приготвена храна или с готова - специални котешки храни, които се предлагат из зоомагазините и ветеринарните кабинети.
В случай, че сте взели решение да храните котката си с домашно приготвена храна, задължително е да използвате само пресни продукти - месо (телешко), риба (бяла), мляко, яйца, ... Мляко се дава на котенца преди навършване на 3-4 месеца. Препоръчва се възрастните животни да бъдат лишени от прием на мляко, но в малки количества млякото не трябва да се отказва, ако котката го приема с удоволствие.
Месото, което ще се дава за храна не трябва да бъде мазно и жилесто. Предпочитайте телешкия шол. Месото престоява поне 48 часа във фризер, на ниски температури. Нарязва се на малки парченца и може да бъде сварено, ако котката го предпочита така приготвено. Пилешкото се дава сурово, тъй като се усвоява много лесно и добре (над 90 %). Сърца и бъбреци (телешки) също са добра храна. На котката НЕ СЕ ДАВАТ кости и хрущяли.
Яйцата са полезна храна, но само в сварен вид. Белтък не се дава, тъй като той съдържа веществото авидин, което дезактивира витамин Н.
Някои котки проявяват интерес към плодове и зеленчуци (домати, краставици, пипер, зеле, моркови, киви, пъпеш, круша, ...), но не бива да им се позволява да прекаляват, поради опасност от метеоризъм (задържане на газове в червата, подуване на корема...)
Никога не давайте остатъци от вашата храна, нито готова храна от ресторанти и заведения за хранене. Храните, предназначени за човека съдържат прекалено много подправки, които могат да предизвикат стомашно-чревни проблеми и по-сериозни заболявания.
Домашно приготвената храна се предлага на котката в един и същ час от денонощието и остатъците се изхвърлят най-много 20 мин. след храненето,тъй като това е храна, която лесно се разваля.
Ако предлагате суха гранулирана храна, котката трябва да има достъп до нея непрекъснато. Котките не са лакоми животни и те правилно регулират приема на суха храна.
За да сте сигурни, че котката ще получава всички необходими хранителни вещества, по-добре е да използвате готова котешка храна - гранулирана. Избягвайте консерви и друг вид мека храна, тъй като хранителните вещества в тях са минимални. Котките лесно свикват с мека консервирана храна и отучването след това продължава понякога година и повече.
Котенцата на възраст до 4 месеца могат да получават дневната си дажба разделена на 4 приема. Във възраст 4-8 месеца - 3 порции, а след 8-месечна възраст - храненията са две, а ако е само гранулирана храна, за предпочитане е да се осигури непрекъснат достъп до рациона.
Най-добрата храна е тази с високо съдържание на протеини - 30-35 % (както и месо).
Ако котката страда от бъбречно заболяване, задържането на фосфор и пониженото ниво на калций в организма й водят до разрушаване на костната система. Предлагайте храна, богата на калций и бедна на протеини.
Ако котката страда от кардиомиопатии - храната трябва да бъде богата на таурин, вит. Е, В-комплекс и ненаситени мастни киселини омега-3 (проверявайте етикетите и съдържанието им!). Солта задължително се изключва.
Ако котката страда от запек (често наблюдавано при възрастни котки), храната трябва да е богата на сурови влакнини.
И в заключение: никога не подценявайте правилата за пълноценно хранене на котката, тъй като от това до голяма степен зависи нейното здравословно състояние и добро самочувствие.
П.С. Избягвайте гранулирана храна съдържаща оцветени гранули. Предпочитайте едноцветната от премиалните гранулирани храни, като Hill's, Purina ProPlan, R. Canin...
Автор: Й. Алекян

http://chick-chat.org/index.php?topic=2583.0;wap2

# 626
Здравейте!

Имаме 15 годишна сиамка, беше разгонена по-дълго време от обичайното и я заведохме в клиниката Байвет, за преглед. Леко увеличена матка, със сигурност не била нормална големината, било хронично, не спешно състояние, но могло да стане спешно, препоръчаха операция за премахването на матката. Не трябвало да изчакваме.

Моля ви, препоръчайте доктор в София, от който сте доволни за такава операция. Естествено, съм много притеснена, котката си е възрастна. Къде да отидем за второ мнение?

Иначе след прегледа, котето престана да маука, по-спокойна е. Засега няма други симптоми. А така ми се е свило сърцето...

# 627
  • София
Мадам, наскоро оперираха едно форумско коте в клиника на центъра, някъде зад Халите /можеш да погледнеш последните постове на Fiama за котето Цингарела/. За жалост не й помня името, а пък е записано на работата ми. Сигурна съм, че момичетата тук ще се намесят. Аз съм доволна от Байвет /зад х-л Родина/, но за щастие не ни се е налагало да правим нещо повече от кастрация и други по-леки процедури. Ако сте ходили днес там, на смяна беше един не особено учтив, леко високомерен и не добре ориентиран млад специалист /може би стажант/. До сега не съм попадала на него.

А що се отнася до силикона - аз имам не само дихателна, но и кожна алергия към котки. Особено ако носленцето е било влажно, ето ти силиконови устни. Laughing Вече знам, че трябва ли да съблазня някой, вярното ми коте ще се притече на помощ.
Иначе за 11 г. нито веднъж не съм му опитала ноктите, както и зъбките. Имах невероятния късмет да намеря и отгледам два много добрички /но не винаги един към друг/ котарака. Дундьо, милият, два пъти ме е драл по лицето, но все по време на гоненица, когато е решавал да мине за по-напряко през главата ми. Белезите съм си ги мазала с един вълшебен крем-мехлем на La roche-Posay Cicaplast и макар да бяха прилично дълбоки, не остана и следа.

Последна редакция: нд, 07 ное 2010, 18:10 от Емел

# 628
  • на морето
Здравейте !

Много благодаря на МисНели  и Алекса за подробните постове на тема хранене . Hug Hug   bouquet

Фиама , чудесно е , че пътуването е минало безпроблемно .А Цинги е наистина героиня !Браво на душицата !

Мадам, не съм от София и не мога да ти помогна с ветеринар , но ще споделя , че преди година се наложи извършване на такава операция  на една 14 годишна котарана . Повече от месец се мъчихме , но не можа да се възстанови . Отрази се на бъбреците й и се спомина . Така , че ако не е абсолютно наложително , може и да не го мъчите "бабчето " .............

# 629
Здравейте!

Имаме 15 годишна сиамка, беше разгонена по-дълго време от обичайното и я заведохме в клиниката Байвет, за преглед. Леко увеличена матка, със сигурност не била нормална големината, било хронично, не спешно състояние, но могло да стане спешно, препоръчаха операция за премахването на матката. Не трябвало да изчакваме.

Моля ви, препоръчайте доктор в София, от който сте доволни за такава операция. Естествено, съм много притеснена, котката си е възрастна. Къде да отидем за второ мнение?

Иначе след прегледа, котето престана да маука, по-спокойна е. Засега няма други симптоми. А така ми се е свило сърцето...
През последните няколко месеца често навестяваме Д-р Василев в Централната ветеринарна клиника (при входа на зоопарка до езерото). Нашите операции бяха малко по-различни - счупени кости, но горещо го препоръчвам. Според мен е много добър специалист и внимателен лекар. Изобщо клиниката е на ниво. Дано намериш най-доброто лечение за писаната, Мадам.

Общи условия

Активация на акаунт