рекет в детските градини

• 27 014
  • 528
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Много паралиики майки имало тук. Ние едва плащаме таксата навреме, нямаме отопление за зимата, голямата дъщеря няма учебници по немски и англииски за 95 лева общо по фин. причини, а вие обиждате! ИМА ЛИ СЪГЛАСНИ, ЧЕ ТОВА СА МНОГО ПАРИ И ТЕ НЕ СА САМО ЗА УЧЕБНИЦИ!
Значи за голямата дъщеря ще извадиш 100лв за учебници, а за по-малкото дете не можеш?!?!?!?

# 16
Тя пише, че по финансови причини голямата дъщеря няма учебници, не ги е извадила.

# 17
Ситият на гладния не вярва.

# 18
  • Пловдив
Тя пише, че по финансови причини голямата дъщеря няма учебници, не ги е извадила.
Ама за нейните учебници не протестрира, там не я рекетират, а за учебници и принадлежности на по-малкото дете - рекетират я. Къде е била на родителската среща, когато са обсъждали цени и суми? При нас стана ясно, че не може да съберем сумата накуп, сега събираме по 40лв за учебник - 22лв и моливи, пластилин, блокчета, по списък. Следващите месеци ще събираме по още 10-15. Да е отишла на родителска среща, с предложение, не сега да реве по форумите, а иначе да мълчи или направо да липсва.

# 19
  • Пловдив
Ситият на гладния не вярва.
Погледни ме къде живея, в Сопот, тук не сме милионери. Просто разпределихме сумата за месеци. Общината няма да даде пари за учебници, материали и играчки, ако искаме децата да имат - ще купим.

# 20
Янтра, Сопот или София няма значение. Зле във финансово отношение хора има навсякъде. 0

# 21
  • Пловдив
Янтра, Сопот или София няма значение. Зле във финансово отношение хора има навсякъде. 0
Именно, ама по принцип в по-малките населени места работа се намира по-трудно, заплатите са по-малки, а електричеството е с една цена навсякъде. Обаче родителите на родителска среща се събрахме, говорихме какво трябва, какво има и какво няма в групата, сметнахме горе-долу сумата, като я сметнахме не ни хареса. И решихме да я събираме на части.

# 22
Уважаема, не се тюхкай толкова! В темата за първа род.среща някои споделиха, че им взели по 180лв.Ето това е чудо. А не ти пречи да питаш точно за какво са парите, точно колко ще струва всяко нещо, което ще се купи.

# 23
Първо, учебниците не са задължителни. Детето ми е втора група и учебниците ми излязоха 24 лв. с отстъпката и доставката до нас. Родителите събираха по 30 лв, щото излизало по-евтино и това била цената с отстъпката.

В първа група беше половината учебна година в друга градина и учителките бяха решили да работят без учебници - има една огромна папка с това, което е работил, не е седял и нищо да не прави.

Аз обаче не рева по форумите, просто не давам пари, а купувам всичко сама на детето си. Голяма работа, че ме гледат накриво. Ще си разплета чорапите. Като не искаш да даваш пари, не давай, купувай като мен всичко. Не излиза по-скъпо.

# 24
  • Стара Загора
Чакайте малко, нахвърлихте се върху жената заради парите, но пропускате едно малко нейно уточнение: "все едно инициативата идва от родителите".

Това не е ли маалце незаконно?

Не. Точно закона забранява на учителките да искат пари. Затова се налага родителите да събират пари, един от тях да ги съхранява и да купува необходимите неща.

# 25
  • Ку-куландия
Чакайте малко, нахвърлихте се върху жената заради парите, но пропускате едно малко нейно уточнение: "все едно инициативата идва от родителите".
Не. Точно закона забранява на учителките да искат пари. Затова се налага родителите да събират пари, един от тях да ги съхранява и да купува необходимите неща.

Обаче не им забранява да искат, при това за неща които не са свързани с учебния процес - нови пердета, защото тези не пасвали цветово на стените и паркета, щорички, защото блестяло слънцето, нови килими, столчета, гардеробчета, нови чаршафчета ама за всички еднакви, защото било по-красиво, дозатори за сапун ама еди какви си, не пластмасови, сешоари за ръце, бюрце, че виждаш ли това е старо и не им е удобно, телевизор ако може по-горям да е, че и DVD, ама ако може с USB  изход. И когато родителите чуят за какво иде реч, тази част които не са финансово притеснени веднага казват по 100-150 лв и ги дават, а другите и да кажат, че нямат възможност сумата не се намалява, а се казва вие ще давате на вноски. Еми рекет е, защото се повтаря в началото на всяка година когато децата ги преместят в нова стая.

# 26
  • пак там

А законът не урежда ли закупуването на необходимите материали от самите детски градини? Не се заяждам, просто ми е интересно защо се налага такъв вид събиране на пари.

# 27
В първа група събирахме по 30 лв. за учебната година.
От общите пари са купени учебни помагала - 15 лв./бр., боички, пластелин, цветни блокчета, моливи, флумастери, книжки около 30 бр. за рожденни дни. Играчки не са купувани.  Останали са около 100 лв. А смея да твърдя, че детето ми всеки ден се връщаше с рисунка или апликация, лист от учебното помагало по което са работили през деня или пластелинена фигурка, която ни е подарък и си прибираме.

Втора група: госпожата силно притеснена помоли да съберем малко повече, за да купят ножички за всяко дете, повече цветни блокчета и играчки и книжки за групата /някои вече са счупени/. Ние, родителите решихме да събираме по 50 лв.. Само учебното помагало е около 25 лв. Госпожата каза, че са напълно достатъчни.

Сумите, които са споделили някои родители - 80 лв. -  180 лв. ми се виждат твърде високи. Интресно ми е дали се води отчет на похарчените суми, предоставят ли ви за информация фактури, касови бележки.
    Разумно е да се събират пари за най-необходимото, а родителите, които имат възможност нека направят дарение на групата за пердета, чаршафи, ДВД, телевизор.... В нашата група телевизор се пуска, само по Коледа и Великден, когато са сборни групи, с различни учители и не се провеждат учебни занимания. И аз аплодирам това! Децата на тази възраст не се впечатляват от цвета на пердетата. За мен лично е най-важно детето ми в каква атмосфера живее и как се чувства с учителите си.     

# 28
Без никакви протести давам парите за тези неща,но очаквам диалог и сътрудничество с учителките да имаме и по други въпроси
Работата им не е само оцветяване и изрязване на картинки по цял ден и не за всичко се изискват пари
Ако се разбираме по принцип, и по този въпрос ще се разберем
Ако събираме парите по дифолт, пък децата са по цял ден пред телевизора, че и ги шамарят, няма да се разберем, то е ясно
И аз съм с две деца и месец 09 фалирам отвсякъде, не ми е приятно, но това е положението

# 29
и нас ни рекетират, макар че тази година гласувах против закупуването на безсмислени неща, по -голямата част от родителите бяха съгласни.  #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт