рекет в детските градини

• 27 072
  • 528
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Ааа аз за вода в София нищо не съм казала, моля Simple Smile нашата е прекрасна и си я пием с кеф Simple Smile в старият ми квартал също. Има места където не става.
Коментирах, само АКО водата в някоя градина не става, че не би било редно да се дава на децата, само защото майката се чувства муфтена за 2 лв Wink
И понеже в НАШАТА градина беше заради стар тръбопровод жълта и гадна, предполагам, че може да има и други подобни и тогава независимо желанието на родителя да не дава от галона вода, чешмяната не би следвало да е избор.

Гос`жа Мафани - коментирам аз само водата. И пак казвам, ако не им харесва конкретната марка, най-вероятно, ако чешмяната не става, могат да си носят по желани каквато ги устройва. Може вероятно и детето да не пие вода...
За тържества, подаръци, театри, курсове, настоятелства, плодове и т.н. никой не е задължен, всеки може да откаже да дава извънредни пари.

# 331
Фран, в Гео Милев е ужасна на вкус. Във Варна при мама в Младост също не пия от чешмата. Пием вкъщи само от бутилка. Тук пия от чешмата, макар и да е леко варовита, но е вкусна. Не бях го правила поне десетилетие да си напълня чашата в мивката.

Държавата дава достатъчно, ама ние сме царе на мрънкането. Не е проблем да питаш в градината и да потърсиш сметка, няма да ти откажат. Но това мрънкане........е няма такова просто. Недоволни от 2 г майчинство, недоволни от детска кухня, недоволни от ясла и градина, недоволни от безплатна детска консултация..... Twisted Evil

# 332

Държавата дава достатъчно, ама ние сме царе на мрънкането. Не е проблем да питаш в градината и да потърсиш сметка, няма да ти откажат. Но това мрънкане........е няма такова просто. Недоволни от 2 г майчинство, недоволни от детска кухня, недоволни от ясла и градина, недоволни от безплатна детска консултация..... Twisted Evil

Laughing Недоволни са, защото го имат.
Но всъщност- да, майчинството може да стане поне четири години, а ДГ безплатна. 

# 333
Laughing Недоволни са, защото го имат.
Но всъщност- да, майчинството може да стане поне четири години, а ДГ безплатна.  

Като ми покажеш държава в света с тези условия и....веднага се местя.  Hug Да не се мина я! Mr. Green И от кой ще търсят после да плаща сметката за туй удоволствие?!

# 334
 Относно водата, в много от случаите, дори на малките тенденциозно не им се напомня да пият вода, за да не се налага после да ги водят до тоалетната. Ако се присетят ще пият, ако не-значи не са били жадни...Виждам го лично и съм коментирала с много приятелки, в различни групи и градини. Това не пречи да носим индивидуални бутилки с вода и отделно да купуваме на разменни начала големи туби, от които уж учителките да наливат. В началото на годината дори цветът на урината стана значително по-тъмен, а вечер вкъщи изпиваше над литър вода.

За рекета-смятам, че е преувеличено предлагането на толкова много допълнително платени занимания-танци, езици, футбол, приложни изкуства, басейн. Реално не знам кога всъщност се занимават само с тяхната си госпожа като сметна и спането, и храненето. Като си спомня как в моята градина "другарката" ни свиреше на акордеон и всички пеехме и танцувахме, ми става толкова мило. Дори не е толкова финансов въпроса, но прекалено се комерсиализира всичко и ние сами се въвличаме в неща, които после осъждаме. От друга страна, като каже детето и аз искам на английски, как да обясниш, че предпочиташ за сега да научи правилен български newsm78. За по-големите дечица вероятно е интересно и логично да се предлагат няколко различни спорта например, но сегашната ситуация ми идва повече.

# 335
  • София
те тези занимания са по 30-тина мин Simple Smile
пък и повечето са следобедни, когато нямат уроци...
за мен пък е плюс, така свикват да общуват с повече учители, което по един или друг начин ги подготвя после и за училище...
време със своите си госпожи си имат достатъчно Wink
пък и то хората ги предлагат, не е нужно да си запише човек детето на всички, или на което и да било всъщност, ако е в разрез с разбиранията му.
А той английският на бългърският не пречи Wink

# 336
те тези занимания са по 30-тина мин Simple Smile
пък и повечето са следобедни, когато нямат уроци...

Обаче, дали ще имат прекъснати уроци във втора група не е толкова важно, нали?
Сблъсквам се с проблема обаче в ІV-та, когато заниманията са вече сериозни, и се изисква концентрация и внимание, а не постоянно влизане и излизане следобедно време на учителката по народни танци, треньора по футбол, преподавателката по английски....
А учебната програма виси на таблото- и следобед има часове по учебния материал за подготвителна група.
И дори и някое дете да не посещава  допълнителните занимания, то пак е притеснявано от постоянното сноване на балерини, танцьорки, футболисти.

Всъщност допълнителните курсове са един много нежен рекет.

# 337
Lady Julie, в нашата градина има маса с наредени стерилизирани шолички и всяко дете си взима, отива до апарата и самО си налива вода и после слага чашката от другата страна на апарата на маса с мръсните вече шолички. Навън госпожите носят  пълно шише с вода и от тези еднократните чашки. Шишето съм го виждала на пейката.
За доп. занимания няма да коментирам, те са по желание. Следобед след закуска по 30 минути се повеждат, като нашите бяха понеделник/сряда да е английски и вторник/четвъртък да е таекуондо и петък приложно. Не помня вече дните от седмицата, но не е съществено в случая. Сутрин се занимават след закуска с книжките на Моливко - родна реч, математика, природен и социален свят. Всяка седмица поне по една рисунка+апликация+нещо майсторено от рода на бинокъл от две рула хартия. Това е минимума. Вкл. музикални занимания и театър.
И да, английският език е само плюс. Wink

Фран, нали сутрин учат пак по същите тетрадки, но вече с материал за 4-та група. Според мен индивидуалната работа с детенце след градина също е важна. Стефан пише домашно по английски и после като го подхвана с Моливко и то взело, че станало 4 ч. После игра. Но пак в училище имат 101 доп. занимания.

# 338
  • Пловдив
Във връзка със снимките да кажа - фук-фук, поканена съм на детското градинско дядоколедно тържество, защото правя хубави снимки Simple Smile Само за деца, без родители Simple Smile Ще снимам, после съм обещала, че ще пека ЦД-та по левче парчето, а за който иска ще оставя флашка в местното фото. Щото миналата година ни искаха по 5лв за диск и аз се ужасих и казах, че аз ще пека по лев (все пак 20-30цд няма да ги платя само аз, така си плащат цд-то и кутийката). За който иска по една-две снимки само - молим, в местното фото ще се зарадват на някой лев, една снимка искат по 30ст (мин година фотографа искаше по лев!).

# 339
Фран, нали сутрин учат пак по същите тетрадки, но вече с материал за 4-та група. Според мен индивидуалната работа с детенце след градина също е важна. Стефан пише домашно по английски и после като го подхвана с Моливко и то взело, че станало 4 ч. После игра. Но пак в училище имат 101 доп. занимания.

Е, да де. Сутрин учат, но учат и следобед- уж.

Индивидуалната работа е основната. Ако разчитам само на ДГ и училището, далеч няма да стигнем. Не защото учителите не полагат грижи, а защото след тяхната, идва ред на родителската такава.

Да, английският е не само плюс, огромен плюс, но не и този в ДГ. Поне не във всяка.

# 340
  • София
Гос`жа Мафани - за предучилищната догодина ще мога да коментирам...и все пак това не е училище и все още не ми е така важно, чудно при вас децата от 4-та група на двора излизат ли? щото така както го описа, май не.... и интересно как ли предучилищната в училище е до обяд, а по детските учат нон стоп Wink

# 341
Гос`жа Мафани - за предучилищната догодина ще мога да коментирам...и все пак това не е училище и все още не ми е така важно, чудно при вас децата от 4-та група на двора излизат ли? щото така както го описа, май не.... и интересно как ли предучилищната в училище е до обяд, а по детските учат нон стоп Wink

Ах, ангелче, само да си ми на контра, ама карай.
Излизат да- преди обедното хранене. Доволно ли е сега?
Излизат и следобед, ако бързо свършат следобедните си занимания.

А дали и ти е интересно или не, такова е положението. Вместо четири учебни часа сутрин, както е в училище, имат два сутрин и два следобед. Сега и това се надявам да ти се е изяснило, а? Или?
Заниманията приключват в 17 часа. Родителите са помолени, преди този час да не вземат децата. Ако отидат по-рано- чакат.

Дали на теб ти е важно, или не, не знам, не ми и пука за теб и детето. На мен обаче ми е важно, как се обучава моето.

Дерзай, дерзай, 20 000 са на една ръка разстояние. До два-три дни са ти в кърпа вързани.

# 342
  • Ямбол
Навън също могат да се провеждат занимания и в нашата ДГ го правят.

# 343
  • София
т.е. програмата може да се направи занятията да са  в тези, часове преди обяд когато децата са навън - така няма да пречат на никой, а родителите ще си преценят кое е по-важно за тях и децата - да излизат на двора или да ходят на определени занятия, а тези които не ходят, никой няма да и разсейва докато влиза и излиза по време на уроците.
И другият удобен час може да се направи от 17 до 17,30 примерно....просто да кажем, не е съобразена програмата.

ooooh! ooooh! ooooh! за последното без кометра, ти ако си ги бройкаш  си е твой проблем.

# 344
  • Beyond the Frontiers
Янтра, на нас ни искат 6 лв за 2 снимки с Дядо Коледа и 1 обща /говоря извадени снимки на хартия/ и отделно ни взимат по 1,50 за едни снимки тип коледна картичка. Естествено всичко е по желание. Wink

Общи условия

Активация на акаунт