рекет в детските градини

• 27 090
  • 528
  •   1
Отговори
# 345
  • София
В нашата градина/предучилищната заниманията са сутрин, а допълнителните - следобед.
Само пуването е сутрин, но то е рано и е за половин час.
Когато времето е хубаво, винаги са навън децата.

# 346
  • София
В нашата градина/предучилищната заниманията са сутрин, а допълнителните - следобед.
Само пуването е сутрин, но то е рано и е за половин час.
Когато времето е хубаво, винаги са навън децата.

мерси, значи има начин Hug Peace

# 347
Личното ми мнение, че в края на месеца таксите за тези 30 минутки надвишават таксата за базово гледане и храна. И при нас не са само след обяд, а и преди обяд и именно защото много дечица постоянно отиват и се връщат от някъде, се въвличат и другите в доста повече занимания от базовите.
Смятам, че за сметка на компромисите със здравословното хранене например, базовата такса е значително занижена. Бих искала детето ми да яде по-качествена храна при по-висока такса.
Конкретно за приложното изкуство, музика и танци-това не би ли трябвало да се прави с госпожата. В началото на годината купихме доста неща, с които да се обучават и занимават именно като приложно изкуство. Отделно има физкултурен салон и там спортуват групово. Виж езиците и специализираните спортове има повече логика да се предлагат така. Но малко по малко, страничните занимания стават основни, таксите за тях значителни, а "по желанието" става "препоръчително".
Това е само една част от рекета, за другите-пак от нас зависи доколко ще го позволим, но е несъмнено по-лесно да си кажеш "хайде, нали са за детето, нека то да е щастливо". Whistling Thinking

# 348
  • София
Lady Julie - таксата за градината и допълнителните занятия нямат нищо общо.
И да, децата и с госпожите си рисуват, апликират, танцуват, пеят, правят гимнастика и т.н., другите...са си просто допълнение.
Препоръчително няма, пожелателно си е, познавам деца, които не ходят на нищо в градината допълнително или само на едно... или първата година записват всичко, а после половината отпадат.

# 349
Angel_Dust, важно е. Стефан трябваше да е трета група сега. Като им гледам тетрадките по Моливко, не знам как успяват. За 4-та група се отнася същото. Тез приказки, че не е нужно да чете и пише преди 1 клас да ги разправят на някой друг.
Но пък доп. занимания са си нужни за развитието им. Аз съм с 2 ръце ЗА.

Lady Julie, външни фирми се занимават с доп.дейности, но част от сумата остава за ДГ. Който не ще, никой не го натиска да си записва детето. Госпожата няма как да се занимава с това. Явно преди е можело, сега изискванията са други. Нашата храна си е добра за таксата. Ама хем ДГ не е социална услуга, хем ако се качи таксата пак ще се ревне, че не може да се плаща.

# 350
  • София

А, имат, имат! Градината взима част от парите за допълнителни занимания!

# 351
  • София
имах предвид, че не е дното за сметка на другото.

# 352
Angel_Dust със сигурност нямат, няма две мнения тук, а толкова бих искала да дам малко повече за здравословна храна...Другото вече го написах и не бих искала да споря-на този етап за мен не са "само допълнение" и "пожелателни" по една или друга причина. Интересно ми е ако на учителките се даваха допълнително парите, които се дават на фирмите за странични занимания, дали биха били по-мотивирани. Simple Smile Това исках да кажа и за водата-не обсъждам изобщо два-пет лева допълнително за вода, въпросът е, че на малките и нея не дават. Надявам се и вярвам, че с големите е по-различно.

# 353
  • София
не знам за водата, дано да почнат да дават, другото е да поискате децата сами да се обслужват с водата, при нас тя винаги е стояла на достъпно място и децата са пили сами и до тоалетна също ходят сами. + че ги и подсещаха в първа група поне да пият.

# 354
  • Пловдив
Янтра, на нас ни искат 6 лв за 2 снимки с Дядо Коледа и 1 обща /говоря извадени снимки на хартия/ и отделно ни взимат по 1,50 за едни снимки тип коледна картичка. Естествено всичко е по желание. Wink
И при нас така миналата година Simple Smile Тази година се само предложих, поясних цените и ето ме, ще снимам, като дебело подчертах, че не обещавам професионално качество, обаче то и миналата година нямаше кой знае какво, едва ли мога да съм по-зле Simple Smile Съгласи се, че за 30ст на снимка можеш да си наизвадиш всички 15-20 на които го има детето ти, а 1лв на диск си струва толкова самия диск, аз печалба от дискове няма да имам Simple Smile

# 355
  • Ямбол
Янтра, да не те набият някъде Wink

Аз миналата година щях да бия един фотограф, който сякаш нарочно пречеше на нас отзад да си снимаме децата и се разхождаше доста нахално насред тържеството.
А той дори и не си играе с фотошопа да ги украси малко снимките, а направо ги лепи зад някакъв измислен календар.

# 356
  • Пловдив
Ха! Мен може, ама местните знаят двуметровия ми 150килограмов мъж Simple Smile
Не съм съгласна просто на мой гръб някой да прави пари от моето дете, аз ще си наснимам детето (и всички в групата) по много за без пари. Другите групи да правят каквото искат, да си наемат фотографи, да плащат - не знам.

# 357
  • Beyond the Frontiers
Янтра, да не те набият някъде Wink

Аз миналата година щях да бия един фотограф, който сякаш нарочно пречеше на нас отзад да си снимаме децата и се разхождаше доста нахално насред тържеството.
А той дори и не си играе с фотошопа да ги украси малко снимките, а направо ги лепи зад някакъв измислен календар.

Именно такива календари и картички са при нас.

# 358
Хм досега в нашата детска градина никога не са викали фотограф, учителките правят снимки и ги дават на родителите от флашка да си ги копират.Пък и откакто навлязоха цифровите апарати е много по-лесно щракаш щракащ и после си правиш подбора-все пак тук не говорим за фотографията като изкуство. ЕУдва ли наетите фотографи правят нещо по различно.
 такива календари , който иска може да си поръча почти във всяко фото.

# 359
  • Пловдив

А, имат, имат! Градината взима част от парите за допълнителни занимания!

Градината не взема част от парите. Просто всяка фирма има отстъпка (обикновено 10%), която дава на градината. Така е и с фотографите, и с театрите, и с всички, които ходят по градините и правят нещо. И учителките не слагат парите в джоба си.

Общи условия

Активация на акаунт