рекет в детските градини

• 27 092
  • 528
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Lady Julie - таксата за градината и допълнителните занятия нямат нищо общо.

А, имат, имат! Градината взима част от парите за допълнителни занимания!

Градината не взема част от парите. Просто всяка фирма има отстъпка (обикновено 10%), която дава на градината. Така е и с фотографите, и с театрите, и с всички, които ходят по градините и правят нещо. И учителките не слагат парите в джоба си.

Не учителите.
Но знам със сигурност, че има някакви пари от доп. занимания, които отиват в бюджета на нашата градина. Не знам как е при другите.

# 361
Сигурна ли си?  Laughing
Участвала съм в избора на фирми за допълните дейности и освен всичко друго, гледахме и колко процента от печалбата ще бъдат предоставени на детското заведение.

Разбира се, че има пари от допълнителните дейности в бюджета на ДГ. Със събраните за  една учебна година, купихме щори за всички групи, т.е. сумата изобщо не е малка. Така че, не се учудвайте, ако тази година плащате 20 лв за балет, а догодина 30.  Wink
И на фирмите и на ДГ им е изгодно. И то много.

# 362
  • Пловдив
То щото много изгодно тази година при нас няма ни английски, ни приложно изкуство, ни.. абе има само народни танци и още едно занимание, не съм сигурна кое. Толкоз, ако искам. Миналата година курсовете бяха по 30 лв и имаше 6-7 неща и бяха пълни, сега са по 60лв и няма. Особено ме е яд за английския и изкуството.

# 363
  • София
Да, между 20 и 22% са отстъпките от допълнителните дейности в ДГ. И точно заради това в градината има и латино танци и народни танци и балет, класически и модерен, дейност, която може да се провежда от една школа. Да, ама не! Английския, футбола и приложното отделно. Дори плуването е доп. дейност. Но пък от друга страна с тези отстъпки наистина се купуват много неща. Знам за градина, в която за три години се подмениха шкафовете на всички групи.
Янтра, какви са тези цени??? При вас може би няма желаещи преподаватели?

# 364
Янтра, тази цена от 60 лв. за месец ли е?

# 365
  • Пловдив
Янтра, тази цена от 60 лв. за месец ли е?
Нямам идея, аз бях готова да плащам само за английски и приложно изкуство, като ми казаха, че няма достатъчно деца за група не съм се интересувала повече.

# 366
  • Beyond the Frontiers
Добре,а градината как ги усвоява тези пари, в смисъл накакво основание ги взимат.

# 367
  • София
Дарение за обогатяване на материално техническата база на ДГ. Оформя се протокол и се представя на род. настоятелство. Дарението е доброволно. В договора за предоставяне на пед. услуга се записва процента и срока за предоставянето му\след края на уч. година\. Тези документи се представят в общината и са напълно законни. На таблата за родителите се оповестяват сумите. Протокола за дарение върви с документ за събраните такси от всяко дете и протокол за изучения материал за всяка група, за всеки месец.
Би трябвало във всяка градина да е така, за всички дейности.

# 368
Дарение за обогатяване на материално техническата база на ДГ. Оформя се протокол и се представя на род. настоятелство. Дарението е доброволно. В договора за предоставяне на пед. услуга се записва процента и срока за предоставянето му\след края на уч. година\. Тези документи се представят в общината и са напълно законни. На таблата за родителите се оповестяват сумите. Протокола за дарение върви с документ за събраните такси от всяко дете и протокол за изучения материал за всяка група, за всеки месец.

Дали се отнася за всяка ДГ? Едва ли.
Сума за наем на помещение, предоставено от ДГ на фирмата, организираща даденото извънкласно занимание.

# 369
  • София
В различните общини е различно. Някъде има сума за наем на помещенията + консумативи\осветление, отопление\, отделно от отстъпките. Някъде само процент от събраните суми. Но сега с делегираните бюджети не знам как ще стоят нещата от септември. Точно заради тях се увеличи броя на ДПУ-тата в ДГ, които въпреки, че са пожелателни увеличават разходите на родителите и оттам идват проблемите с рекета. Защото като платиш таксата, три дейности по 20лв., донесеш сапун и тоалетна хартия, купиш мокри кърпи и пр. дори двата лева на месец за вода ти се виждат рекет. Отделно сумите за материали, което беше и темата. А, забравих театъра през седмица по 3лв.

# 370
  • София
А кой те кара да плащаш 3 допълнителни дейности и театър?
сапуни т.х и т.н. също не се носят абсолютно всеки месец...

# 371
  • София
СЪБИРАТ НИ ПО ОСЕМДЕСЕТ ЛЕВА НА ДЕТЕ ГОДИШНО ЗА МАТЕРИАЛИ И УЧЕБНИЦИ. ГРЕШНИ ПАРИ ДАВАМЕ, ХОРА. УЖ ИЗЛИЗА ОТ РОДИТЕЛИТЕ ИНИЦИАТИВАТА. ГАДНО МИ Е НА ДУШАТА! МРАЗЯ СЕ, ЧЕ НИ РЕКЕТИРАТ, ДАЖЕ СРОКОВЕ ПОСТАВЯТ.  Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed
Коя група е детето? Защото моето е втора група и само "учебника" струва 25 лева, а помагалото по безопасност за движение 5 лв. И това не е "концерт пожелание" на учителките, а е смъкнато от инспектората по образование, за което ги и проверяват.

Дрън- дрън.

Към авторката - единственото, което си ДЛЪЖНА да плащаш - сиреч, да даваш пари за него - е задължителната такса. От там насетне - каквото решиш ти.

# 372
Най-после един смислен коментар!След като си плащаш таксата,нищо друго не е задължително.За всяка една събирана сума ,може да се поиска писмено обяснение от учителя,или директора!Родителите сами се навиват за извънкласни занимания,които по моему са излишни.За да можеш да се похвалиш,че детето ти учи нещо допълнително...Доста от тези занимания  са проформа,ама карай,рекет да се каже!И нека тези,дето реват,че са рекетирани в ДГ,да пишат какво е станало,ако не са си платили нещо друго,освен установената такса!

# 373
Най-после един смислен коментар!След като си плащаш таксата,нищо друго не е задължително.За всяка една събирана сума ,може да се поиска писмено обяснение от учителя,или директора!Родителите сами се навиват за извънкласни занимания,които по моему са излишни.За да можеш да се похвалиш,че детето ти учи нещо допълнително...Доста от тези занимания  са проформа,ама карай,рекет да се каже!И нека тези,дето реват,че са рекетирани в ДГ,да пишат какво е станало,ако не са си платили нещо друго,освен установената такса!

Обаче нито директор, нито учител събират и съхраняват тези пари. Така че, не виждам, как могат, те да бъдат отговорни за суми, събирани и съхраняване нейде от родителите.

За извънкласните занимания, освен че, са нежен рекет, са доброволни и масово след първа група родителите отписват децата си от тях.

Не събирате пари- децата не рисуват, апликират, нямат играчки....Кофти, рекет-мекет, ама за 60 лв. такса толкова.  Grinning

# 374
  • София
Е да ама като ме гледа всяка сутрин накриво учителката и ми напомня, няма как да не дам за материали.
И сега за "подаръчни торбички".
И ако ми поискат и за подаръци на учителките, вече ще скоча!

Общи условия

Активация на акаунт