рекет в детските градини

• 27 075
  • 528
  •   1
Отговори
# 390
  • София
За подаръците за г-жите:
Кое е лошото в това да се направи подарък на г-жите за Н.Г. newsm78
Купуваме от общите пари които събираме в началото на годината.
Картичката е от "децата от група...." не се упоменава дете, ако на някой родителите на са дали.
Да не говорим, че е и по-евтино.
За подарък за г-жите + торта (Лагуна) за почерпка на децата ни се връзва тази година до 6 лв./дете.
За 8 март не купуваме подаръци. Който иска, носи цвете.  
За края на годината не купуваме. Тази година може би ще вземем, тъй като им е последна година.

# 391
  • Ямбол
...
Кое е лошото в това да се направи подарък на г-жите за Н.Г. newsm78
...
Нищо лошо, но защо е необходимо?

# 392
Нищо лошо, но защо е необходимо?

При нас всеки самосиндикално си преценява дали да подари, няма събиране на пари от родителите или сумата да е взета от общата събрана.

# 393
Хм, при нас пък подаръците за Коледа за децата се купуват от общите пари и после остават в детската...има известна логика- с един куршум два заека, дет се вика- хем се купуват общите играчки, хем се подаряват ефектно от дядо Коледа, само дето моят син след 3 коледни тържества в яслата очакваше да си вземе подаръка вкъщи...и беше меко казано разочарован, че е трябвало да си остави подаръка в детската. Мислех да говоря с някой, но понеже е решено за цялата градина и е практика, явно трябва с директорката...честно казано не ми се разправя и после да ме обсъждат и за това като дребнава. Просто го водя на някое коледно тържество, на което дядото му дава неговия си подарък и така...
За учителките- преди купувах за учителките на дъщеря ми за 8 март и 24 май, начало и край на учебната година цветя, за Коледа- сувенири, за завършването подарък. В яслата по същия начин. В тази градина не купувам нищо, засега. За съжаление не съм доволна от много нещаи просто не ми идва отвътре да купувам нищо. Не съм чула да събират пари за общ подарък, но и да събират, не е задължително и не бих дала.

# 394
  • София
Аз, точно за това съм мн щастлива, че при нас подаръците не остават в градината, именно защото намирам за крайно нередно да подари дядо коледа подарък на детето и то после да трябва да го остави за групата... За групата си купуваме отделно в началото на годината каквото е нужно, коледа си е коледа и когато дядото подари подаръка, детето е щастливо, че си го отнася в къщи.

Лилянa - Необходимо...надали е необходимо, но когато от вътре ти идва усещането, че трябва, го правиш. От благодарност и признателност, че хората си вършат така добре работата например, че се отнасят добре с детето ти, че и то ги обича все едно са му роднини, а не учителки, че му създават прекрасна среда , в която да се чувства щастливо за тези 8-9-10 часа, които прекарва там, защото е в Коледният дух, защото имат тържество, където всички получават подаръци - защо не и госпожите и т.н. и т.н.
Който не го счита за нужно, правилно и т.н., никой не го задължава в крайна сметка.

# 395
Така е, ако не ти идва от вътре няма и да се сетиш да им правиш подаръци, но пък това не те прави неблагодарен простак- според мен
Аз също работя с хора, но не получавам допълнителни подаръци от тях

# 396
  • София
Никъде, нищо подобно на неблагодарен простак не съм писала Wink Разбира се не те прави...просто - въпрос на усещане.
аз обаче възприемам учителките на детето в детската, наистина като нещо повече от просто - работещи с хора, някак има нещо много по-лично Wink

# 397
..просто - въпрос на усещане.

.....възможности, желание, разбиране, отношение към отделния учител...Нещата са комплексни.
А и начинът, по който се искат парите, също е от значение.
Има един такъв тип родители-събирачи на средства, които те гледат с режещ ламарина поглед, ако не дадеш тук и сега.  Laughing

# 398
О не, не към теб, в никакъв случай, просто напоследък която и тема да отворя, все се пише за подаръците към учителките  Simple Smile а пък темата тук е за рекет в детските градини и има ли такъв или не

# 399
  • София
..просто - въпрос на усещане.

.....възможности, желание, разбиране, отношение към отделния учител...Нещата са комплексни.
А и начинът, по който се искат парите, също е от значение.
Има един такъв тип родители-събирачи на средства, които те гледат с режещ ламарина поглед, ако не дадеш тук и сега.  Laughing

hahaha hahaha hahaha вероятно е така

Лост - пише се сигурно защото идва Коледа...през останалата част от годината мисля няма такива теми Wink
а подаръците за госпожите прекрасно си влизат в темата - е ли рекет да се събират пари за това или не Simple Smile

# 400
  • Ямбол
Има хиляди начини да се изрази благодарност и не всички са материални.
Хубаво, на някого му е хрумнало да подарява, но защо да го прави от името на всички. Защото, когато даде такова предложение, всеки, който не се съгласи, би се почувствал неудобно и би бил нарочен за неблагодарник.
Още повече, че подаръкът до някаква степен задължава и аз например, ако бях учител, бих се почувствала неудобно и длъжна да връщам жест.
При нас искат да събираме пари и да купим общи подаръци за групата, но не знам докъде са стигнали, понеже временно детето ми отсъства. На една майка й хрумнало, че ще е много забавно да им подарим театър. Този театър го предлага всеки път. И пак тя пазарува и тя решава какви да са подаръците. Има ли нужда да споменавам, че има магазин за играчки?

# 401
  • София
Лиляна - това кой ще пазарува играчките се решава от родителите, ама на повечето им е по-удобно друг да го прави...иначе ако проявиш желание да участваш  в подбора и покупките, сигурно никой няма да ти откаже.
А ако в нашата група имаше някой детски магазин, щеше да е голяма радост - щяхме да си спестим надценките, примерно Wink

Хубаво, на някого му е хрумнало да подарява, но защо да го прави от името на всички. Защото, когато даде такова предложение, всеки, който не се съгласи, би се почувствал неудобно и би бил нарочен за неблагодарник. - предполагам зависи от хората всъщност. както дали ще е от името на всички, така и кой как ще се почувства.

# 402
  • Ямбол
О, ние сме тогава щастливци, че имаме няколко деца, чиито родители имат магазин. Ама си траем.

# 403
  • Пловдив
Още повече, че подаръкът до някаква степен задължава и аз например, ако бях учител, бих се почувствала неудобно и длъжна да връщам жест.
Зависи какъв е подаръка, ако подарявам злато би било задължаващо, но букет или домашен сладкиш е просто проява на уважение и знак, че моето дете си харесва учителките.

# 404
Дали трябва да се подарява- мисля че да. И не за 8 март или за край на уч. година.Мисля, че Коледа...си е коледа и в този дух, защо да не зачетем учителките?! Е, ако гледаме на тях само като "работници"- може и без. И не всичко се свежда до сума. За всяка Коледа отделям подарък за учителките, подарък за личната лекарка. Защо не! И това не нарушава сем.бюджет. Купувам общ подарйк-за двете учителки и лелката-1 кафе, 1 бонбониера и шампанско. Същото е общо и за лекарката и сестрата. Разбира се вариянтите са календар, тефтер и т.н.т. А "родителите-бирници" не веднъж съм ги "отсвирвала".Там нещата са си точно рекет. И като ме кажет "как няма да дадете 5лв. за учителка"... изумявам. Е, 5.28 деца=140 ЛВ.!!! Сори ама говорим за жест на уважение, а не за надцакване!

Общи условия

Активация на акаунт