Въпрос за семейни отношения

• 10 838
  • 74
  •   1
Отговори
# 30
  • град-държава
Е, в коя си част е справедливо мъжа ми да има законно право върху личното ми имущество, придобито по един или друг начин от мен,преди съжителството/брака ни?
Аз самата нищо справедливо не виждам в това.
Ти пък - несправедливо било. Ние в Бг по дифолт сме закостеняли и тесногръди  Wink Гледай по-ларж на нещата  Mr. Green

Ларж,ларж...ама чак толкова ларж не съм  Mr. Green

# 31

Е, в коя си част е справедливо мъжа ми да има законно право върху личното ми имущество, придобито по един или друг начин от мен,преди съжителството/брака ни?

Ами например,че е живял с теб 5-10 -15 години и е давал средства за поддържането на тези имоти.
Или е осигурявал пари за семейството ви,за да може твои доходи да отиват по поддръжката на личните ти имоти...
Наистина ли мислиш ,че съпруга ти няма никакъв принос в семейната ви общност,дори и без да е внесъл имот?

# 32
  • София
Ами например,че е живял с теб 5-10 -15 години и е давал средства за поддържането на тези имоти.
Или е осигурявал пари за семейството ви,за да може твои доходи да отиват по поддръжката на личните ти имоти...
Наистина ли мислиш ,че съпруга ти няма никакъв принос в семейната ви общност,дори и без да е внесъл имот?
Чакай, чакай... Всеки може да си извърти нащата в негова полза. Не всичко е толкова просто.
Чудесен би бил такъв закон, но интересно ще важи ли, ако същият този съпруг е напуснал жена си заради 20 годишна пикла?
Колкото до поддръжката на жилището... Хубаво де, ами нямаше ли да живее на квартира и да плаща наем, че и да поддържа квартирата, щом няма собствено жилище?
Наистина не мога да разбера подобни разсъждения. Не мога да си представя някой да ми вземе нещо, което не му принадлежи. Имам дете, за което да мисля и няма да позволя някой да присвои каквото и да било мое  Naughty

# 33
  • град-държава

Абсолютно смятам, че приноса на мъжа ми може да бъде единствено и само към общите ни придобивки, но не му дължа къща с басейн или мезонет, заради един сменен паркет или заради това,че половината от личните му доходи са влизали в семейния бюджет, нещо, което всъщност важи и за мен...Семейната общност е това,което сме придобили/постигнали с общи усилия и средства.
Другия въпрос е, че не съм се поставила в абсолютна финансова зависимост от мъжа ми, разполагаме както с общ бюджет, така и с лични средства и той не ми дължи вила затова, че съм му правила 10 години торти, както и на него не му се налага да търпи лишения заради личните ми имоти, тъй като те са си моя отговорност...същото се отнася и за него.

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 14:45 от ahasver

# 34
Аз ли не обяснявам ,вие ли не разбирате............?   newsm78
Двама сте.Той получава 1000 лв заплата,ти също.
Внасяте ги в семейния бюджет,за режийни ,храна...
Но:налага се ти да отделиш през месец ,да речем,по 200 лв ,за поддържка на друг твой личен имот.
И естествено през тези месеци по-голяма част от заплатата на мъжа ти отива за режийните на семейството.
Е,как това да не е по-голям принос от твоя в общия бюджет на семейството?
Щото част от твоята заплата отива за твоите имоти,пък неговата заплата,цялата ,отива през тези месеци  за ОБЩИТЕ семейни разходи.
Ами ако той поиска при развод да му възстановиш всички тези пари в повече,дето е давал за семейството,докато ти си давала твоите пари за личните си имоти?

# 35
Как ще се харчат общите семейни пари е общо решение. Може да ги дадат за почивка, за ремонти, за коли, за благотворителност, общо и доброволно решение. Всеки има глава на раменете си, ако прецени, че не е съгласен да налива пари в имот, който не е негов, да не го прави.
Но пък, ако другият имот е под наем, да не би да не го харчи и той?
Много лесно ми се струва 1 ремонт и хоп - заслужих 50% от цял имот.

Ако единият сключва брак с 4 апартамента зад гърба си, а другия няма нищо, хич не ми се струва честно да каже Чао и да си тръгне с 2  Stop

# 36
  • град-държава
 Laughing

Аз съм го обяснила...освен семеен бюджет, всеки от нас двамата разполага и с лични средства...дали отиват по поддръжка на лични имоти и т.н.-всеки сам си преценява как да си похарчи парите.
Мъжа ми също разполага с лични имоти, никога не съм чувствала ощетяване в семеен план относно тяхната поддръжка и трябва наистина да съм някакво, изключително нагло същество да имам претенции спрямо едноличната му собственост, към която нямам никакъв принос, нито в придобиването, нито в поддържането на същата, дори да съм сменила едни тапети на неговата лична вила, то това не ми дава право да искам половината от нея.

Не се сърди, го е казала много точно.

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 14:44 от ahasver

# 37
Т.е. някои си мислят, че съпругът има някакви собственически права над заплатата на съпругата?! И ако тя реши да направи ремонт със свои средства на свой имот, той трябва да бъде обезщетен за това като получи половината от този имот при един развод?
За тази тема трябва отделна номинация през декември.

# 38
Всичко опира до виждането на всеки за общност и разделност...
Тази тема много ми напомня за темата "Общ или отделен бюджет имате с половинката?"   или нещо подобно беше заглавието...   

# 39
Големи глупости сте изписали пак, виждам че и комплексарщината БГ срещу всички останали е избила отново.  hahaha На който му се чете - в Гугъл може да види как са уредени нещата в други държави.

Накратко, децата абсолютно винаги при един развод/раздяла са на първо място осигурявани и няма съдия, който да направи компромис с това, поне там където аз съм живяла. Така че, доводът с децата е смехотворен. Второ, приносът се доказва, това не е шепнене на уше на съдията, който да се развълнува. Но категорично при едно съжителство (брак) е прието, че двамата партньори са допринасяли за доброто функциониране на материалната им общност заедно. И спрете всичко да смятате в пари, за разлика от вас тук съдът оценява и времето на една майка за гледане на децата ИМ, и готвенето, и чистенето, и работата в градинката и т.н. дейности, които явно според вас в БГ правилно се очакват безплатно и по дифолт от жената. Е, в други държави не смятат така. Това време се смята за отработено. Щом отсрещната страна не е плащала за готвачка, чистачка, гувернантка, дойка, градинар, и т.н. , значи е спестил доста средства на гърба на жена си (или мъжа, зависи кой е бил работещия навън и кой е бачкал вкъщи).

# 40
  • град-държава

Всичко много хубаво, но все пак изобщо не виждам с какво това дава право на някой да има претенции върху, лично придобитите (най-вече върху такива преди брака/съжителството) имоти,наследства и т.н. на друг.
Откъде накъде!?

В крайна сметка предбрачните договори просто ще станат задължителни. Едва ли има нормален човек, който би позволил да му посягат на личното. Sick

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 19:48 от ahasver

# 41
E, какво толкова се притеснявате? Нали ССФ беше на мнение, че всичко е общо- имоти, приходи, разходи...
А ние другите, на които не всичко им е общо, бяхме онези- "без семейство" Laughing

За тази поправка в закона имаше тема, в която писаха и прависти... Ако я открия, ще пусна линк.

# 42
И сега последно какво се оказва...?.......вярно ли е, или не?

П.С. Четох ви по вентилаторната система

# 43
ahasver, аз ако съм на мястото на мъжа ти ще ти взема котката Twisted Evil

# 44
Ако сметна аз лично - ремонта и обзавеждането в апартамента са точно толкова, колкото струва самия апартамент (в повечето случаи е точно така, ако се абстрахираме от лудостта от преди 2 г, че 1 квадрат панел например струва 2000 е   Joy). Та в нашия случай - апартамента от мъжа, ремонта и обзавеждането са от мен, та от тази гледна точка понякога е справедливо  Joy, но ако разсъждавам трезво тази поправка ми се струва лудост просто  newsm78. аз лично не бих имала претенции за негов наследственн имот, и се надявам да не се стигне до там, че и той да има такива претенции за мои. Иначе мисля, че и в момента има опция да се докажат от къде са доходите за например ремонт на негово(нейно) жилище и да се иска финансово обезщетение за това. Разводите иначе са доста грозно нещо и с тази поправка ще ги направят още по-грозни, ма поне ще секнат златотърсачките, че вече брака с богат мъж ще стане мит  Joy

Общи условия

Активация на акаунт