антибиотик Avelox - предупреждение

 • 44 196
 • 35
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 253
Привет.

Имах настинка с кашлица и се сдобих от личния лекар с антибиотик Avelox на Bayer. Без преглед - загриженият ми приятел минал от там и обяснил, че ми е зле. Няма да коментирам колко е ненужно без доказани усложнения или пневмонии да се предписват анитибиотици. Имах и глупостта да изпия 1 хапче, въпреки че видях ужасно дълга страница със странични ефекти. Бях успокоена, че то само в много редки случаи и прочее. Беше ми зле, лекар го е предписал, имах много работа и исках бързо да се вдигна на крака. Както и да е, ясно че аз съм си виновна.

Един час по-късно, когато се почувствах още по-зле, реших да го гугъл-на и не можах да повярвам. Ето кратко резюме, без медицински термини, на това, което прочетох:

Това е много силен токсичен антибиотик, който се предписва в наистина тежки случаи - при влошаване на упорита пневмнония, която продължава със седмици, при бактериален синузит или когато другите антибиотици не са подействали. Най-често се дава в болница, задължително след тестове, че имаш необходимата диагноза. Ползите трябва да надвишават рисковете, а рисковете са големи, затова следва да се предписва само в тежки случаи.

След 5 дни на легло, най-после ми мина гаденето, кошмарното главоболие, безсънието, тревожността или, с две думи, това че се чувствах натровена и като парцал. И съм късметлийка, защото това са леките поражения. За тежките не ми се мисли или говори даже. Може да има и трайни или фатални поражения.

Антибиотика е от семейството на fluoroquinolone, а тези препарати наистина имат лоша слава, особено ако се съчетаят с други лекарства. (мен никой не ме попита пия ли и нещо друго, например). По интернет има купища организации и проучвания, които предупреждават за опасностите. На листовката, разбира се, не пише fluoroquinolone; това е станало вече мръсна дума в цивилизования свят. Сега тези антибиотици имат различни търговски марки, така че интернетът е безценен за да се провери какво е активното им вещество и от кой тип.

Стана много дълго, но с две думи - внимавайте с антибиотиците. Ако се окаже, че са от групата на флуорокуинилоните (не знам дали така е на български), по-добре ги изхвърлете, освен ако нямате наистина сериозна причина да ви е предписан точно този. И пак - повтарям, на листовките fluoroquinolone няма да пише, по-добре да се провери в някой медицински справочник по интернет.

Лекарите ни или не четат, или взимат добри комисионни от продавачите. При всички положения, ние трябва да четем Simple Smile

Добро здраве желая на всички!

# 1
 • Мнения: 401
Странно е, че си получила странични ефекти. На мен Авелокс ми беше предписан профилактично, след малка хирургическа интервенция. Като се разбра, че ще ми се предписва антибиотик, казах на лекаря, че искам хубав антибиотик, и той ми предписа този. Изпих си опаковката и нямах никакви проблеми.

# 2
 • Мнения: 0
Авелокс е широкоспектърен антибиотик с много силен ефект и тежки странични реакции. Не бива да се използва безразборно, а само при тежки инфекции, пневмонии, например.

# 3
 • Мнения: 0
получих много неприятен обрив по лицето от авелокс. Наложи се да пия преди 10 дни и още не мога да си оправя обрива. Много е токсичен авелокс.

# 4
 • Мнения: 3 157
Нежелани ефекти може да получите от всяко лекарство-даже примерно и от аналгин.Може на 1000 човека да им действа,но на 1 да му падне внезапно кръвното от него.Това не го прави лошо или токсично лекарство.Май сте чели-недочели:флуорохинолоните били мръсна дума в цивилизования свят-глупости и половина.Само за справка-ципрофлоксацина също е от тази група,а се пие масово при цистити....
Какво точно се очаква от лекарите-да изкарат курс за врачки и да знаят при кого и кои нежелани ефекти ще се проявят ли?
И последно-това не е антибиотик(антибактериално средство,но не антибиотик)...явно толкова сте и разбрали от многото четене.

# 5
 • Мнения: 1 253
Доста нагло изказване, изобщо не ми се спори какво е опасно и какво е цивилизовано, още повече, че е късно и ме мързи. Все пак ще отговоря не заради вас, а ако вземе някой да се зачете. Хората и сами могар да си направят справка. Има google, има и translate.google. Интернет предлага лесен достъп и до сериозна литература и организации по интернет, не само до мнения в някакви форуми...

Дори няма да цитирам организации на жертви, статии, съдебни дела и т.н. Само официалните организации:

1. European Medicines Agency (EMA) и The Agency’s Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) през 2008 година ограничават използването на Авелокс само до остър бактериален синузит, остро влошаване на хроничен бронхит и социално придобита пневмония (едва ли е точния термин, ама аз съм си лаик). САМО в тези случаи, според официалните органи, ползите надвишават рисковете. Но дори и тогава, препоръчват Авелокс да се използва САМО след като другите антибиотици не са подействали или не могат да бъдат използвани.

Това се случва след проучване и след като самите Bayer се налага да пратят предупредитлно писмо до здравните организации за нови данни за сериозни поражения върху черния дроб, кожата, сърдечния ритъм... и да, говори се и за "фатални".

Ето страницата на самата организация:
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Referrals_d … 2/WC500013021.pdf

Ето и една статия в пресата, избрана случайно. Има доста такива.
http://www.newsinferno.com/legal-news/avelox-similar-antibiotics … -to-liver-damage/

2. Това пък е официалния сайт на FDA, щатската комисия по лекарствата, с официалното им мнение и дебело предупреждение, специално оградено и подчертано. (между другото, тук те наричат Авелокс антибиотик. Факт е, че на други места се класифицира по друг начини, мен това не ме интересува, но и FDA ли са нещо недочели?!)

http://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2009/021085s … 021277s036lbl.pdf

3, 4, 5... Канадците са на същото мнение, както и други, да не изборявам, че вече много ме мързи. Уикипедия - колкото и да не е професионална, съдържа куп линкове към професионални мнения и сайтове. Според статията - одобрен за ползване само в 6 случая, в 3 от тях с ограничения. Сериозни и опасни странични ефекти.
http://en.wikipedia.org/wiki/Avelox

Да стравнявате това с аналгин е, меко казано, смешно. Лекарите съвсем не е нужно да са врачки, но е нужно да са информирани и да не предписват силно антибактериално лекарството БЕЗ доказана бактериална инфекция. Или според вас може и за профилактика, както се оказва, може и за кашлица, може и за деца, както видях в архивите на форума? Че на него дори листовката му е пълна със сериозни предупреждения. Не съм видяла аналгин да идва с такива.

Но когато разсъждаваме така, накрая вдигаме рамене и казваме "ми то се случва". Ясно е, че се случва, нали затова има статистика и проучвания, за да не се налага да си врачка да знаеш, че ако го предпишеш на 100 човека, най-вероятно Х от тях ще развият едно или друго. Затова го предписваш само на тези, на които наистина се налага. Проста логика, според мен.

И да, смятам, че един от белезите на цивилизованост е да не поемаш ненужни рискове и да носиш отговорност за действията и назначаваните лечения.

# 6
 • Мнения: 3 157
Явно не си ме разбрала(или си разбрала каквото искаш-все тая).Мисълта ми беше,че от всяко лекарство може да се получи нежелана реакция....подобни гръмки(и безсмислени) призиви едва ли помагат на някого,а за глупостите-,,Ако се окаже, че са от групата на флуорокуинилоните (не знам дали така е на български), по-добре ги изхвърлете'' не виждам какво може да се каже-явно си се взела доста насериозно и раздаваш ,,компетентни'' съвети.
Недай си Боже да му се наложи на някои с бактериална урогенитална инфекция да пие ФХ,ако ги прочете тия безсмислици и им се довери,доста ще се влоши и измъчи....но какво да споря-ти явно си чела в Интернет и разбираш повече и от лекарите....аман от такива ,,съвети''.

# 7
 • Мнения: 1 253
Напротив, разбрах те идеално, но ти пропускаш нещо. В "гръмкия" ми призив си пропуснала втората част - "Ако се окаже, че са от групата на флуорокуинилоните (не знам дали така е на български), по-добре ги изхвърлете, освен ако нямате наистина сериозна причина да ви е предписан точно този. " Като ще цититаш, поне цитирай цялото изречение.

Изобщо не споря, че има случаи, в които ползването им е оправдано - тоест, когато ползите надвишават рисковете и тези редки случаи си ги пише ясно. Но това НЕ са лекарства за настинки, кашлици или профилактика. Това казвах в първия ми пост и държа на това си мнение. То пък даже съвпада с мнението на производителя, всички регулаторни организации и нормалните лекари.

"Само за справка-ципрофлоксацина също е от тази група,а се пие масово при цистити...."
Да, също така се дава за "дребни" проблеми като холера, чума, антракс и т.н. Дали е силно и токсично или е безобидно като аналгин, как мислиш? Естествено, че е силно и токсично, нали трепе упорити бактерии и точно затова е ефективно при тежки заболявяния. Затова и се използва само в крайни случаи; от него по-силно няма. http://www.drugs.com/ciprofloxacin.html

"флуорохинолоните били мръсна дума в цивилизования свят-глупости и половина" - Помисли защо тогава думата "fluoroquinolone" вече не се появява на листовките на тези лекарства, а се замества с евфемизми? Мисленето не боли.

Безсмислено е да спорим. Който иска да си ги пие и за профилактика и за хрема. Целта ми не е да доказвам, че слънцето изгрява от изток, а да споделя личен опит и информация, която може да бъде полезена за други хора с отговорно отношение към здравето си. Притеснявам се от това, че в България лекарите очевидно силно се влияят от агресивните продавачи на големите фармацевтични компании. С лекота са започнали да предписват тези доста силни и тясно специализирани лекарства за какви ли не случаи, а това е неоправдан и ненужен риск.

# 8
 • Мнения: 3 157
Хм,даже и в линка,които си дала си пише ,,мръсната дума'' флуорохинолон,явно евфемизми няма....гледам българските листовки-и там си пише......мисленето не боли,да-пробвай!
Спора става излишен-никой не е казал,че авелокса е средство на първи избор,никой не е казал също,че антибиотик се изписва при хрема,защо си с такова впечатление ти си знаеш...
Примера,който даваш със себе си-получила си нежелана реакция от лекарство и съветваш ЦЯЛАТА група да бъде отречена е доста пресилен...
Личният ти опит може да бъде доста по-полезен на друго място-на страницата на ИАЛ трябва да има формуляр за докладване на нежелани лекарствени реакции-попълни го и го изпрати,мисля,че ще е доста по-полезно и адекватно от съветите ти тук.
Бъди здрава!

# 9
 • Мнения: 1 253
никой не е казал също,че антибиотик се изписва при хрема,защо си с такова впечатление ти си знаеш...
Примера,който даваш със себе си-получила си нежелана реакция от лекарство...

Е нали с това започнах темата... С такова впечатление съм, защото на мен ми беше изписан само за кашлица и лека температура, БЕЗ преглед, без доказана бактериална инфекция, без нищо. Затова. Написала съм го още в първия пост. Не вярвам да съм единствената. Дори на момичето от втория пост в темата, е изписан за профилактика.

То целия смисъл беше, не да се жалвам от страничните ефекти, а да предупредя, че явно някои лекари у нас изписват ненужно силни и опасни лекаства в сезона на грипа.

Взе да става уморително да повтарям - не съм отричала цялата група лекарства. Още в първия пост казвах, че би трябвало да се предписват само в наистина сериозни случаи и то не според мен, а според производителя и комисиите.

Хм,даже и в линка,които си дала си пише ,,мръсната дума'' флуорохинолон,явно евфемизми няма....гледам българските листовки-и там си пише......мисленето не боли,да-пробвай!

Не ми се самоцитира пак. В интернет си пише, но на листовката на Авалокс, която пациента получава с лекарството - не. Нали затова съветвах хората да се ровят...

Край, че взех да съчувствам на Марвин от Пътеводителя. Спори си с някой друг за нещо друго.

# 10
 • Мнения: 0
Кинче, напълно сте права. Това са регистрираните индикации на авелокс:
"....ограничават използването на Авелокс само до остър бактериален синузит, остро влошаване на хроничен бронхит и социално придобита пневмония (едва ли е точния термин, ама аз съм си лаик)..."
Нарича се точно така - социално придобита пневмония, за да се разграничи от вътреболнична, където патогените са други.
За съжаление лекарите изписват авелокс с нужда и без нужда....при всякакви индикации...и то в случаи, в които много по-щадящ (с по-малко нежелани реакции) антибиотик може да помогне.

За Ципрофлоксацин ще кажа само, че поради безразборна и дългогодишна употреба резистентността към него е над 25% - което означава, че на 100 души - 25 го пият без всякакъв ефект.

# 11
 • Мнения: 647
никой не е казал също,че антибиотик се изписва при хрема,защо си с такова впечатление ти си знаеш...
Примера,който даваш със себе си-получила си нежелана реакция от лекарство...

Е нали с това започнах темата... С такова впечатление съм, защото на мен ми беше изписан само за кашлица и лека температура, БЕЗ преглед, без доказана бактериална инфекция, без нищо. Затова. Написала съм го още в първия пост. Не вярвам да съм единствената. Дори на момичето от втория пост в темата, е изписан за профилактика.

То целия смисъл беше, не да се жалвам от страничните ефекти, а да предупредя, че явно някои лекари у нас изписват ненужно силни и опасни лекаства в сезона на грипа.

Взе да става уморително да повтарям - не съм отричала цялата група лекарства. Още в първия пост казвах, че би трябвало да се предписват само в наистина сериозни случаи и то не според мен, а според производителя и комисиите.

Хм,даже и в линка,които си дала си пише ,,мръсната дума'' флуорохинолон,явно евфемизми няма....гледам българските листовки-и там си пише......мисленето не боли,да-пробвай!

Не ми се самоцитира пак. В интернет си пише, но на листовката на Авалокс, която пациента получава с лекарството - не. Нали затова съветвах хората да се ровят...

Край, че взех да съчувствам на Марвин от Пътеводителя. Спори си с някой друг за нещо друго.

Здравейте!

Макар и малко късно, ще изкажа мнението си по някои от цитираните вече мнения тук.

Употребата на Авелокс наистина е ограничена до посочените специфични заболявания, когато може да се окаже животоспасяващ препарат. Не ще и дума, че предписването по телефона, чрез бележки и чрез хипнотичен контакт между болния и лекаря е повече от необосновано. Мисля, че в това отношение спор няма.

Що се отнася до надписа "флуорхинолон", то мога да ви гарантирам, не никъде няма изискване да се пише наименованието на лекарствената група. По същия начин в листовката на Вибрамицин никъде не пише, че това е антибиотик от групата на тетрациклините, понеже познаването на препаратите от групите е работа на лекарите и фармацевтите и тяхна отговорност, а не на пациентите, които нямат идея какво значи флуорхинолонов представител или тетрациклинова група. Като си купувате кола никъде в инструкцията не пише, че чугуновите отливки са вид желязна сплав, която се прави еди как си в леярния цех, нали! Такива подробности специалистите си ги четат в специализираните справочници. Те са учили кои групи лекарствени вещества кога се ползват, какъв ефект имат и какви трябва да са противопоказанията за употреба. Сиреч, който предписва Авелокс, трябва да е наясно, че предписва флуорхинолон.

Между другото, ако в аптеката ви задават въпроси за терапията, не отговаряйте (както е масовата практика у нас): "че вас какво ви интересува- нали лекарят ми го е изписал!", ами дайте цялото си съдействие на магистър-фармацевта да прецени адекватността на предписанието. Преди два дена една дама се врътна обидена, че си позволих да направя корекция на дозата на предписаното й лекарство, след като лекарят й беше сгрешил. Видимо се обиди, зачерви се от яд, че не се съгласявам с дозата и демонстративно излезе с жеста, че ще иде в друга аптека, дето ще й дадат това, дето е написано без много-много да я питат защо е предписано и да й казват, че тази доза е погрешна.

За ципрофлоксацина ще добавя, че е доказано токсичен към хрущяла на подрастващите и е забранен за употреба при пациенти под 14 години в ЕС и под 18 години в САЩ. В същото време той е много широкоспектърен препарат, благодарение на който са ликвидирани опасни за миналото и превърнали се в банални за днешно време инфекциозни заболявания. Всяко лекарство има две лица!

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 678
АГ -то ми изписа Авелокс за хламидията, от първия път я излекувахме и нямаше никакви странични ефекти  Peace Аз също доста се стреснах от това което пишеше в упътването.

# 13
 • Мнения: 1 253
Pahrm, наистина е жалко да минаваме през това, при положение, че има и по-щадящи и безопасни варианти. Дано да се изчистите бързо. Аз пих активен въглен, между другото. Пишеше го на листовката за случаите на предозиране.

Сиси83, радвам се, че лечението е минало добре  Hug, но въпреки това, fluoroquinolones далеч не са първия избор за лечение на хламидия.

Що се отнася до надписа "флуорхинолон", то мога да ви гарантирам, не никъде няма изискване да се пише наименованието на лекарствената група. По същия начин в листовката на Вибрамицин никъде не пише, че това е антибиотик от групата на тетрациклините, понеже познаването на препаратите от групите е работа на лекарите и фармацевтите и тяхна отговорност, а не на пациентите, които нямат идея какво значи флуорхинолонов представител или тетрациклинова група.

Маг.фарм. Антон Вълев, разбирам, че няма изисквания и съм напълно съгласна лекарите и фармацевтите да си знаят работата и аз хич да не трябва да чета. Не искам да знам състава на лекарствата, нито какви чаркове има компютъра ми, нито как работи колата ми; предпочитам да я избирам по цвят, а във форуми да обсъждам децата, шопинга, мъжете и клюките. До преди седмица нямах идея какво е "флуорхинолонов представител". Този подход, обаче, работи в цивилизован и професионален свят, в който всеки си върши работата и спокойно можеш да се довериш на специалиста. За съжаление, у нас очевидно не е така...

В моя конкретен случай, беше важно да го пише на листовката, защото пия друго лекарство, за друг проблем, предписано в друга държава и идващо с куп предупреждения. Въпреки, че приемам минимални количества, там всички лекари и фармацевти, се скъсваха да ме инструктират за рисковете, с какво да не го смесвам, за да са спокойни, че са свършили добре работата. В онази система, между другото, аз се бях отказала да чета. Естествено, че е смешно да чета една вечер и да се бъркам на хора учили за това дълги години.

Преди да изпия Авалокса, отворих и двете инструкции. За другото лекарство се казва ясно, че е изключително опасно да се смесва с някои антибиотици, а именно с флуорхинолoните. Погледнах листовката на Авалокс и там пише Moxifloxacin. Така че спокойно си го изпих. Едва когато ми стана много зле и го гугълнах, разбрах, че е от въпросната група. Та не е лошо пациента да е информиран и на листовката, все пак. Може да е законно, но мен лично това ме дезинформира.

А хората с алергиите? Ако си алергичен към пеницилин, не е ли редно да можеш да прочетеш от коя група е лекарството? Добре си спомням, че преди години пих Аугментин и там ясно си пишеше, че е пеницилинов. Тоест, не всички "спестяват" групата, нали? Според доста статии, думата флуорхинолoн се избягва и нови търговски имена се появяват именно заради лошата слава.

Иначе съм напълно съгласна, че хората трябва да чуят мнението и/ или препоръката на фармацевта, много често то е по-адекватно, а и може да поправи нечия грешка. Стана ми интересно, чисто хипотетично. Ако онази дама се гътне заради свръх доза по рецепта, кой носи отговорност пред закона? Лекарят, написал рецептата или фармацевтът, който я е изпълнил? Или и двамата?

Последна редакция: чт, 04 ное 2010, 03:19 от Кинче Кривошапкова

# 14
 • Мнения: 770
Интересна темичка!
Може да се обедини срещу антибиотиците, като обща, а не конкретна. Интересно ми е дали някой може да ми каже лекарство без страничен ефект? А антибиотиците имат доооста странични ефекти, при даден човек се проявяват, при друг не, мноооого строго индивидуално е.
Бях на 17 години, когато точно на 31.12 лекарите казаха на родителите ми да са готови за най-лошото.....и знаете ли от какво? От парацетамол, който години наред бях пила при Т без проблем, а като си мисля че има хора, които го пият при леко главоболие и се препоръчва по време на бременност и кърмене....някой правил ли си е труда да прочете листовката? Да му види страничните ефекти!
С мен стана чудо, както лекарите казаха!Жива и здрава съм и нищо не ми остана завинаги...освен това че никога вече не трябва да пия парацетамол и изобщо каквито и да било лекарства!
А ти от толкова мнооого четене, не прочете ли някъде, че антибиотиците има действие само върху бактерии? Срещу вируси антибиотици няма! Не си ли се замисляла, че просто си си изкарала вируса, върху който антибиотика не може да повлиае?

Общи условия

Активация на акаунт