До кога е "прилично" да се кърми?

• 20 268
  • 220
  •   1
Отговори
# 75
Бях със сина си, нямаше кой да го гледа и единственият начин да го удържа от погром над студиото беше кърмене. Иначе не горях от желание да кърмя в ефир. Макар да не се срамувам да го правя, съм далеч и от показности.

Да, това и аз съм го правила, за да удържа кърмака да не бяга и да не прави бели, докато чакаме /напр. на опашката за детската консултация/...Като гушнеш детето здраво, не се вижда много - много какво става там под носа му  Wink.

# 76
После да не кажете, че не ползването кърменето/гърдите за залъгалка?  Laughing

# 77
Мда, понякога е така! Laughing  Направо си го казвам.  И утеха - когато се е ударил и реве, идва, суква и се ухилва  Mr. Green

# 78
Кърмиш до когато си искаш и казваш да не ти се месят.Няма прилично. Е не до първи клас де;) ... Пък ако искаш, може и до тогава: никой няма право да ти казва до кога да си кърмиш детето.Пълен игнор и това е.

# 79
После да не кажете, че не ползването кърменето/гърдите за залъгалка?  Laughing
Както пише в дебелите книги, кърменето е all-purpose mothering tool Grinning

# 80
Ние се кърмихме до 4 години и 3-4 месеца .
Предполагам,  като  всички кърмили  дълго съм чувала какви ли не умопомрачителни  реплики ...  #Crazy
От Прекалено до Извратено !
" Прилично" е категория , която  не я свързвам с кърмене , а някак само с поведение  newsm78 ...
И в тоя смисъл мисля , че е далеч по-неприлично да научиш детето си , че да се държи грубо и агресивно  например е в реда на нещата .
Непри/В/лично ми се вижда и захранването със сокове от 40 -тия ден  !
А за продължителността на кърменето отговарят само двамата участници в процеса  Blush !
Доколкото знам конкретни изследвания , че от определена възраст кърменето е вредно - няма .  Grinning

# 81
  • София
Кърмих до година и един месец, защото кърмата ми спря. Иначе щяхме да се кърмиме докато малката иска.
Аман от хора без работа, които се месят в майчините неща с глупави подхвърляния от рода "До кога ще се кърмите?"  #2gunfire

# 82
Кърмиш до когато си искаш и казваш да не ти се месят.Няма прилично. Е не до първи клас де;) ... Пък ако искаш, може и до тогава: никой няма право да ти казва до кога да си кърмиш детето.Пълен игнор и това е.
Точно така!!! Crossing Arms

# 83
От чисто любопитство към дългокърмещите да питам : ако сте кърмили, примерно, година и половина и забележете, че кърмата ви в един момент драстично  намалява, ще отбиете ли детето, или ще направите всичко възможно да я увеличите и да продължите кърменето? Интересна ми е мотивацията за едно толкова дълго кърмене, като това на Saura, 4 години и отгоре.

# 84
viva_nova, за себе си отговарям, зависи от ситуацията. Когато родих първото си дете си мислех, че ще кърмя 1г. После личната ми граница взе да се измества нагоре плавно и естествено. В един момент беше 1,6г., 2г, а реално той се отби плавно на 2,7г. Ако към година и половина детето ми има някакъв проблем, не се чувства комфортно и това води до дърпане от гърда и намаляване на кърмата, ще се опитам да го върна на гърда, да преодолеем проблема. Ако обаче на тази възраст детето ми е доволно, щастливо и ведро, постепенно губи интерес към сукането и търси повече други интересни занимания, има добър апетит, вероятно ще ми е тъжно (поне предполагам, че аз няма да съм готова за отбиване), но ще оставя нещата да продължат в естествения им ход и да приключим с кърменето.

Съгласна съм с Евридик@, кърменето е all-purpose mothering tool.За мен в един момент от кърменето беше много по-лесно и логично да продължа да кърмя, отколкото да се мъча да отбия. А начинът по който синът ми се отби ми донесе спокойствие и усещане за щастливо приключил период от живота ни  Peace

# 85
От чисто любопитство към дългокърмещите да питам : ако сте кърмили, примерно, година и половина и забележете, че кърмата ви в един момент драстично  намалява, ще отбиете ли детето, или ще направите всичко възможно да я увеличите и да продължите кърменето?

Отбивам го на секундата, без въобще да се замислям. Лично аз силно се надявам да отбия преди детето да е станало на година и половина Simple Smile Ако в момента имах сигурност, че детето се храни достатъчно пълноценно и приема нужното количество течности и без кърмата, щях да съм отбила вече.
Чувствам, че съм си свършила работата като кърмачка и нямам търпение да приключваме вече. Но понеже и детето е важно - ще продължим още малко, правейки опити да сведем кърменията до минимум.

# 86
Вива, конкретно на въпроса ти, не съм целила увеличаване на лактацията, детето само я е регулирало, когато е имало нужда от това. След пробиването на последните зъбки, а понякога и доста преди това, при естественото отбиване в повечето случаи кърменията плавно намаляват. Остават тези за събуждане и заспиване, после отпада постепенно дневното сукане, след това отпада или вечерното или сутрешното. Все така плавно се разреждат нощните хранения, когато ги има, докато остане само 1 сукане за 24 часа. После детето започва да не суче всеки ден и стъпка по стъпка се стига до момента, в който най-неусетно то се отбива, без дори да си усетил кога точно.

Въпроса може да прозвучи, леко недобронамерено и би могъл да засегне някоя майка. В крайна сметка кой до кога ще кърми е негов личен избор и този на детето му. Детето обикновено е водещо при такова отбиване и се следва неговата собствена интуиция и усещане за света, с нежното насочване на майката, когато тя прецени за необходимо.

# 87
От чисто любопитство към дългокърмещите да питам : ако сте кърмили, примерно, година и половина и забележете, че кърмата ви в един момент драстично  намалява, ще отбиете ли детето, или ще направите всичко възможно да я увеличите и да продължите кърменето? Интересна ми е мотивацията за едно толкова дълго кърмене, като това на Saura, 4 години и отгоре.

Бебетата трябва да имат млечно хранене...бебета се водят до 2г (а мл хранене по принцип трябва да има до 3г Wink), и при положение че имам кърма-еми естествено ще кърмя.
Ако поради някаква причина ми намалее кърмата-има начини за увеличаване на лактацията-ест. не бих развяла белия байрак, а ще пробвам да се справя с проблема Peace
За мен лично 1,5г не е дълго кърмене Mr. Green, но на фона на масовото разбиране и практика-да, такова е. Дано има повече дългокърмещи мами Peace

# 88
И аз съм от тези, които ще спрат да кърмят, ако кърмата ми намалее драстично. За съжаление бебето се старае това да не се случва.

# 89
Хубаво де, но не може да няма една психологическа бариера от към възраст, която не трябва да се прескача.
Самата аз като кърмачка започнах с идеята, че ще кърмя най-много месец, после станаха три, шест, година....човек се увлича. Simple Smile
Полезността и добрите страни на кърменето са ясни и именно те са водещият мотив при кърмачката.
Въпросът е съвсем сериозен- до кога е редно? Не може да няма една такава редна, прилична възраст.
Иначе излиза, че с кърменето можем да откараме докато сме живи.

Изхождайки от принципа на кърмене при бозайниците, кърми се, докато поколението не може само да се храни с твърда храна.
Кога става това при хората?

Общи условия

Активация на акаунт