Примерна схема за захранване- 29

• 26 714
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Бебка от месец си изяжда по едно голямо пюре,но тя имаше период в който предпочиташе нещо с лъжичка отколкото АМ.За разлика от нея сестра и беше по злояда,имаше период в който ядеше пюрета само докато гледа реклами.Не искам да ми се случва отново. Peace

# 676
japanese, пюрето можеш да съхраняваш в хладилника до 48 ч, при положение, че не е ядено директно от него. Отсипвай предварително толкова, колкото мислиш, че ще изядат, а останалото прибери в хладилника за другия ден. Знам от другите мами, че ако го сложиш докато е още горещо в бурканче и го обърнеш с капачката надолу, може да се съхранява и по-дълго време, но аз това не съм го правила, да кажат другите.

# 677
Аз пък съм заобиколена от майки, чиито деца ядат всичко и бързо-бързо заместиха обедното ядене с пюре, та затова се чудех къде е нашият проблем?!!? newsm78
Това е един от сериозните проблеми на нашето общество Crossing Arms Децата биват превръщани в манджоконсуматори още преди да са пропълзяли...

Тепърва си започнала да захранваш децата, количествата, които трябва да предлагаш са от 3-4 лъжички, до..до колкото искат. Кърма или АМ си остават най-важното нещо на този етап, всичко друго е запознаване с вкусовете. Ако пък имат голям апетит в някой момент - давай колкото искат.

Купешко пюре ползвах в рамките на 24 часа. Домашно - също. Когато отворя бурканче с пюре, каквото се изяде, изяде, останалото хвърлям и не предлагам по-късно или на другия ден.

# 678
  • Видин
Много съм разочарована от онези зърна, които поръчах. Не че има проблем със самата стока, но просто - не ми харесва, че детето не може да ги сдъвче. Стоят сухи и каквото и да им сложа Габ се мъчи с тях. Ще взема да ги направя на някаква манджа, която после да пасирам и така. Ама ми е едно такова... мрън  Tired
Май само с елдата нямам проблем понеже може малко да се пасира.

# 679
Аманитка, споко!  Hug
Има и други варианти, освен варене.  Wink
За амаранта - може преди да го сготвиш, да го направиш на пуканки.
За киноата - след като си я киснала, с малко вода я пасираш - получава се т.нар. "мляко от киноа" и после готвиш това "мляко" - напълно се разбиват зрънцата и става доста вкусно.  Peace

# 680
Зори - киноата я слагам сутрин в овесените ядки, блендирам всичко.
Амарант не съм давала досега и не мога да кажа за него.
Млякото от киноа е също добър вариант, аз го комбинирам с малко мед.
Не се притеснявай Simple Smile

# 681
  • Варна
Аз пък съм заобиколена от майки, чиито деца ядат всичко и бързо-бързо заместиха обедното ядене с пюре, та затова се чудех къде е нашият проблем?!!? newsm78
Това е един от сериозните проблеми на нашето общество Crossing Arms Децата биват превръщани в манджоконсуматори още преди да са пропълзяли...

Тепърва си започнала да захранваш децата, количествата, които трябва да предлагаш са от 3-4 лъжички, до..до колкото искат. Кърма или АМ си остават най-важното нещо на този етап, всичко друго е запознаване с вкусовете. Ако пък имат голям апетит в някой момент - давай колкото искат.

Купешко пюре ползвах в рамките на 24 часа. Домашно - също. Когато отворя бурканче с пюре, каквото се изяде, изяде, останалото хвърлям и не предлагам по-късно или на другия ден.

.:.Stef.:. , ти кога превърна детето си в 'манджоконсуматор'? Не знам как е в другите общества, но именно за това влизам във форума: за да  си разширя мирогледа и намеря отговори! Естествено, че кърмата е основното. Освен това пюре имат още 7 кърмения на ден. Но ако не мога да замествам храненията докато пропълзят (което става около 10-11мес, а някой въобще не пълзят)  се чудя как все на гърдите ми ще висят newsm78

# 682
Не исках да звуча подигравателно или грубо, особено пък срещу теб, дано не си ме разбрала погрешно Simple Smile

Идеята ми беше: захранването се започва не когато каже педиатъра (т.е. на 3 месеца), а когато детето прояви признаци за това. Твърда храна се предлага само няколко лъжички, а не с цел да се измести кърмене. Е, който иска да измести кърмене, няма проблеми. Просто, като кърмачка, знаеш, че това води до постепенно отбиване - което е супер, ако това е целта ти. Не съм кърмила дълго време, но си представям колко е трудно да си сто процента зависим от детето в това отношение, затова разбирам ако някоя майка иска да се "отърве" от обедното кърмене. И в това няма нищо лошо, стига детето да е готово, т.е. да харесва твърдата храна и с кеф да си хапва по цяло бурканче. Твоите дечица явно не са готови, затова във вашия случай, за момента, явно е по-добре да си караш по схемата на комбинираното обедно хранене, т.е. кърмене и пюре. Те сами ще покажат кога са готови да изяждат по-сериозни количества храна. А на всички е ясно, че насилствено тъпкане с пюре води единствено до омразно отношение към храната. Лека полека всичко ще се нагоди, не се притеснявай Simple Smile

Моето дете прояде манджа на 4м. и 20дни. Имаше почти всички признаци за готовност. Но дълги месеци давах само лъжички (почвах с 2-3, стигах до половин бурканче, малко, от 125гр.). Моите планове за захранване бяха минимум след 6м, но малкият беше на друго мнение Simple Smile

# 683
Аз да помрънкам за ръжта. Купих ръжени семена, киснах, варих, пасирах... по-скоро напълних къщата с ръж.  Confused Дори след толкова интервенции, пасатора не успя да смели добре семената и приключих с това упражнение.

Сега имам друг проблем. Ема е на почти година, а яде само гладко пюре. Има едни на Семпер - пиле със зеленчуци е едното и царевица с ...не помня какво - другото. Те идват една идея по-грапави и Ема не ще да чуе за тях, докато не ги пасирам допълнително. Трябва ли да се притеснявам?  Thinking
Със захранването съм до никъде. Въвела съм само 3 вида меса и глутен. Трябва да реша, с какво да продължа.

# 684
Хоупче - Ивайло и до днес отказва храна с едри парчета, или прекалено твърди. Преди месец-два започнах да му давам сам да си дъвчи трошички хляб. После - бисквити. Благодарение на бисквитите лека полека взе да дъвчи като човек. Той имаше тогава само 3 зъба...Сега са му малко повече, но все повече задобрява в дъвченето на твърди консистенции. Не насилвай Ема, защото освен да се дави и повръща, друго няма да стане Laughing просто я пробвай дали е готова, ако искаш първо с хляб, после с бисквити, или си измисли други храни. Плодове можеш да даваш пак с тази цел - аз в момента точно съм нарязала круша на парченца, малки, Ивайло ги дъвче сам без проблеми. С две думи - и да й даваш едри пюрета, така няма да привикне към дъвчене, а ще привикне с правилните храни, с точна големина и твърдост. Пюретата на Семпер Ивайло наскоро ги прояде непасирани, наскоро значи преди няколко седмици.Но пък са единствените, които яде така. На Хип съм му давала с парченца - не. На Ганчев му дадох веднъж гювеч по тракийски - и него го яде, вътре парченцата и оризът бяха идеално меки и малки, точно като за трениране на дъвченето.
Хич не се притеснявай, казвам ти го от съвсем пресен опит Hug Ако имаш въпроси, питай Hug

# 685
На голямата ми дъщеря и пасирах всичко до 1г. и 5мес.,след това тръгна на ясла и там сред другите деца се научи да дъвче.
На бебето му излязоха по рано първите две зъбчета на 5мес. и от 6мес.възраст и давам да дъвче бебешки бисквити и коричка от хляб.

# 686
  • Mediterraneo
Момичета,моля за съвет и аз.

Бебето беше болно от бронхиолит, лежахме в болницата. Беше само на кърма почти три дни, докато се пооправи и започне да яде отново. Изписаха ни, но явно от болницата си домъкнахме разстройство и повръщане  Confused Айде още 5 дни само на кърма...
В резултат на тези боледувания отслабна видимо  Sad От днес започвам пак бавничко да я захранвам. Направих й варени ориз, морков и картоф с кърма. Днес това ще хапва, че още не е напълно нормализирано акото.
С какво да продължа се чудя- да е щадящо за стомаха, да има по- запичащо действие все още на този етап  newsm78 Въведени са по принцип почти всички плодове и зеленчуци, както и меса.

# 687
Тарталета, можеш да дадеш още и банан, печена ябълка, препечена филийка с обезсолено сирене, варени картофи. Това се сещам в момента. Бързо възстановяване ви пожелавам!

# 688
Тарталета, оризът (оризовата каша) и картофът със сигурност има запичащо действие. Може би да и даваш солети/сухар (ако сте въвели глутена)...Бананът също запича, но пък е и сладък и не знам доколко е подходящ. Ябълката регулира стомахчето. Изкиснато сирене също става според мен.
Дано по-бързо да се оправите, че много сте се напатили  Praynig

# 689
  • Mediterraneo
Да, сирене, сухар, солети и банан не съм спирала да давам дори в дните с много изхождания. Ще въртя значи това меню поне още 2-3 дни да укрепне достатъчно за другите храни.

Общи условия

Активация на акаунт