Примерна схема за захранване- 29

• 26 718
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
  • вече Пловдив
И аз давам цяло яйце отдавна...
Мами на по-големи дечица, колко от "забранените" храни за над годинка останаха?  newsm78 Аз вече дадох канела, опита и каша с какао, както и парченце домашна меденка. Не съм давала още гъби, суров мед, фъстъци...

# 661
Ваня, според нашият педиатър тук единствената храна, коята трябва все още да се избягва са морските дарове (миди, скариди, стриди и т.н.). Гъбите тук ги дават още преди 1 год. дори, но аз още не съм давала. Иначе вече съм дала прясно мляко, цяло яйце, смлени орехи (само тях от ядките засега), мед, канела, какао (последното съвсем наскоро в кекс)

Последна редакция: чт, 09 дек 2010, 09:52 от Jenivas

# 662
Ами аз какао дадох през последните три дни, младежът сам така си реши Simple Smile . Мед дадох преди две седмици и му подслаждам попарата с него, а днес дадох прясно мляко, макар че давам млечни каши отдавна, а те са със сухо мляко, та съм го въвела вече, поне според мен. Орехи дадох, но по-скоро подходих педагогически, готвих пълнени домати с ориз и орехи и му дадох от плънката. Мисля да му слагам два-три дни по щипка смлени орехи в кашата, но не е очарован от орехите по принцип. Канела давам поне от два месеца, цяло яйце съм дала преди 20-тина дни в кекс. Фъстъци няма да давам поне до две години. Дадох и мандарина и портокал преди 2-3 седмици и сега си смуче мандарина вечер с брат си и баща си.

Гъби ще готвя днес за вечеря, може да му оставя една и да му сготвя с ориз и някакъв зеленчук утре.

Мисля и фурми да опитам да дам, но накиснати и омекнали и леко пасирани в каша.

# 663
Ваня - аз не съм давала единствено фъстъци и гъби. Мисля доста късно да ги въведа. Шоколад също.
Иначе, от изброените дотук неща от другите мами, съм предлагала. Не давам редовно, както се случи, ако има - давам.

Омлетът ми не е точно омлет, защото чуквам едно яйце в тигана (без мазнина) и просто разбърквам леко, колкото да се запече. Глеам да не го приготвям сухо, а да стане на границата между рохко и готово - за да не унищожавам протеините в него. После добавям зрънца сирене и кашкавал, разбърквам пак - гледам да стане подходящо за ядене с пръсти (т.е. на малки парченца).

# 664
Стеф, на мен това ми звучи повече като бъркани яйца, отколкото като омлет  Grinning

# 665
  • София
А каква е всъщност разликата между бъркани яйца и омлет? Simple Smile
Мен лично ме е страх да давам така яйца, като не мога да контролирам температурата и равномерното изпичане. Ама аз съм си малко чалната на тема "салмонела" де...
От "забранените" храни все още не съм давала мед, ядки... Хмм, какво друго? Риба пробвах да пробутам, ама не я щя; все пак съм давала. Цитруси също не поиска.  Crazy А, да, и аз гъби не съм давала. И чисто прясно мляко не съм, иначе е ял питка, в която има. Какао май имаше в една бисквита, от която си изкрънка парченце. Нещо не спазвам вече правилата за въвеждане, давам днес, после когато дойде...  Blush

# 666
Аз затова казвам, че не е омлет точно - не бъркам енергично яйцето, а просто го подвивам леко от всички страни, хем да се изпече, хем да не се разбива на частици.
А разликата между омлет и бъркани яйца е във формата Simple Smile И съдържанието - според желанията на клиента Laughing

# 667
  • Варна
Момичета, да ви питам: вашите дечица всичко ли си хапваха от пюренцата в началото на захранването? Моите малчовци вече 3-та седмица ги захранвам, но е много трудна работа. Хапват малко и после не искат. Confused Рядко се случва да си изядат почти всико. А им приготвям около 200гр.  Работата е аз тикам лъжички - те не искат и хленчат и така докато изядат само половината. И през цялото време им приказвам "Ах, че вкусно пюренце ам-ама-ам" ... но те не ми вярват и стискат устички  ooooh! Прилага ли ли сте някакви трикове да ядат децата? Общо взето дъщеря ми е по-злоядичка, но синът ми винаги е бил досега със завиден апетит (на 5 мес стана 8,5кг), а пюретата не са му нещо любими Tired

# 668
  • Варна
.....забравих да попитам: колко време след приготвяне на пюрето мога да го дам? Ето днес хапнаха малко и не искат. Мога ли по-късно да  пробвам пак да им дам малко пюренце? newsm78

# 669
japanese , 200гр е доста голямо количество за твоите дечица, малки са още за толкова много твърда храна и то на едно ядене. Моят син е на 10 месеца и броени пъти е изяждал 190-200гр. В началото и той ядеше само по няколко лъжички, едва като стана на 8 месеца се разяде  Laughing Давай колкото искат и дохранвай с мляко, другото по-късно. Не е хубаво да се насилват децата, рискът да се отвратят от храната не е за подценяване  Peace

# 670
  • София
japanese, не ги насилвай децата. Колкото изядат, толкова. Малки са още, нали ядат мляко. Не си създавай главоболия, само можеш да усложниш нещата. Мойта в началото ядеше по 5,6 лъжички, никога не съм я уговаряла още да яде и да и тикам лъжичката. Съвсем отскоро започна да яде по 120-130 гр. Мисля, че те много добре знаят точно колко и кога им се яде.

# 671
japanese, правилно с ати казали - нека хапват колкот искат. Аз никога не насилвам моето дете и винаги я хваля, като свърши с яденето  Peace
stasina, да ти е жива и здрава именничката и лека бременност!  bouquet

# 672
  • София
 Old Sport, благодаря!

# 673
Моето в началото ядеше по 40-50 грама. Чак след десетия месец започна по 150. И сега рядко изяжда повече.

# 674
  • Варна
I Old Sport и аз им викам брево след всяка лъжичка  Crazy

Аз пък съм заобиколена от майки, чиито деца ядат всичко и бързо-бързо заместиха обедното ядене с пюре, та затова се чудех къде е нашият проблем?!!? newsm78
А колко време след като сте направили пюрето може да се дава?

Общи условия

Активация на акаунт