Отговори
# 195
Commelina, не им се връзвай на софиянки, те си гледат от собствената камбанария, няма да те  разберат никога, ама ми се ще да са на наше място в Пловдив, да не говорим за по-малките градове, да им гледам тогава сеира с работодатели като нашите.  Laughing

# 196
В едно нормално семейство където се осигуряват на по 600лв. Да речем, че всеки работи по 20 години и не шмекерува с майчинството. Има и такива. 12*20*2 . 480 месеца * 600 = 288000лв. от тях излизат 3.5% за ОЗМ . 10080лв. от двамата родители за този фонд. При заплата 600лв. приблизително майчинството е: 420лв. *12 месеца. Тоест това семейство за 20 години си изплаща и двете майчинства/ако има две деца/. Ако работят по още 15 години - надвнасят.  Ако пък повишат единия.... Варианти много.
Добави към това бабите и дядовците, които в общия случай също работят и внасят процент, докато децата им са още в детеродна възраст и раждат. Тоест, цялото общество работи за фонд Майчинство - и нормално, защото той функционира на принципа на взаимоспомагателна каса. А средния срок на работа е 35 години (и 40 и нагоре, за тези, които се осигуряват още от следучилищна възраст) - при всички положения се изплащат майчинствата.

Ето за това говоря! Държавата отдавна е взела и надвзела това, което потенциално могат да източат от нея шепата (български) майки в демографски сриващата ще България. Факт е, че държавата източва данъкоплатеца, не той нея.

Само за справка на злобеещите хейтъри - винаги са ме осигурявали на реалната ми заплата, жена ми също. Само че никога доходите в домакинството ни не са били 5000+лв, както някои тук могат да се похвалят. Дори трудно достигат 1000лв, което същите тия декларират като пълен крах (то си е така). Еми не стигат 1000лв за четиричленно семейство. Дали да се чувствам виновен, че съм намерил начин да си върна внесените и надвнесени пари по фонд ОЗМ? НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ВИНОВЕН и избирам вариант, в който децата ми ще имат храна, дрехи и обувки колкото и когато им трябват.

Апропо, явно на много хора тук далаверата им се вижда огромна (и злобеят яко), но при осигуряване на 2000лв 6 месеца и на 240лв другите 6, майчинството ще клони към скромните 900лв (ако и толкова), а преди това щастливата родилка ще трябва да дава 6 месеца по 760лв за осигуровки (и за работодателя), щото надали някой милосърден "работодател" ще се навие да го прави вместо нея.
"Чистата печалба" може да възлезне на не повече от 6000лв, което сигурно в белите държави го дават като еднократна помощ при раждане...

P.S. Не знам защо спрягате цифрата 2400, като до момента (2010) макс. осигурителен доход е 2000?

# 197
Аз не знам и защо спрягат в контекста и "източване", "кражба" и "нелоялност".... след като условията са били, внасяш 12 месеца това и получаваш 12 месеца онова.

# 198
Commelina пишеш простотии и се заяждаш на дребно.
Да, на 29 години родих, като преди това се осигурявах на целия доход, който съм получавала близо 8 години. Започнах да работя на 22, първата ми заплата беше към 200 лева, на цялата сума осигуровка. С всяка следваща работа заплатата ми растеше. Реших, че съм готова за дете на 27, имах достатъчно висока заплата, за да си осигуря добро майчинство. Мъжът ми не е бизнесмен, работи в частна фирма от 9 години, сами се издържаме.
Това, че теб нещо не е постижимо, не означава, че и другите са като теб.
Ей голяма злоба се изля.
little rabit доколкото виждам темата е за изчисляване на майчинството, а не за евтини политически агитации. И ако си мислиш, че като дойде някой друг на власт, автоматично ще ти позлволи с 6 месеца стаж да получаваш две години майчинство по хиляда лева, т.е. ще ти оправи живота, си в голяма грешка. най - малкото, защото в Европа, към която толкова се стремим нещата със солидарния принцип са по - добре изградени, поради факта, че болшинството от хората участват в него, а не както е тук шмекерия до шия.

# 199
  • Пловдив
Защо да злобеем? Дали толкова нямаме близки с фирми, в които фиктивно да се осигуряваме на втори трудов договор над реалната заплата достигайки заветните 2 хиляди лева?

# 200
Апропо, явно на много хора тук далаверата им се вижда огромна (и злобеят яко), но при осигуряване на 2000лв 6 месеца и на 240лв другите 6, майчинството ще клони към скромните 900лв (ако и толкова), а преди това щастливата родилка ще трябва да дава 6 месеца по 760лв за осигуровки (и за работодателя), щото надали някой милосърден "работодател" ще се навие да го прави вместо нея.
"Чистата печалба" може да възлезне на не повече от 6000лв, което сигурно в белите държави го дават като еднократна помощ при раждане...
И по тези сметки трябва 6 месеца да се чудя от къде да извадя по близо 800 лв, за да мога да взема после 900?
Ако тези 800 лв са ми толкова излишни, едва ли бих имала нужда и от тези 900, които после ще вземам.
разсъждавам си на глас. Thinking

# 201
  • Пловдив
Може ли някой по на ти със счетоводството да направи план - примерно разбираш, че си бременна, от втория месец се осигуряваш на 2хил лева, колко осигуровки дължиш? (при фиктивно осигуряване поемаш и частта на работодателя). Колко ще получаваш при изчисление за 12 месеца, и при изчисление  за 18 месеца. Да речем преди това си вземала 240лв.

# 202
  • Бургас
Реално е танто за кукуригу. Държавата въобще не трябва да и дреме дали ги вземаш тия пари, на които се осигуряваш. Една година се осигуряваш на едно и после една го получаваш. Просто и факт. Дали реално си получил парите не е работа на държавата и най - малко на този фонд. Ама никаква.
Няма кражба, източване и т.н. Но добре звучи. Това е като злоупотребите с болнични за инвалиди. Намериха добро решение за тези болнични.  Laughing Laughing LaughingВече от мъка на смях ме избива.

# 203
То, ако смяташ в цифри, сметките са съвсем различни.
Затова и се споменава, че някои само злобеят.

Фактите са съвсем други: Завишени вноски, според мен, плащат не чак толкова голям процент от бременните. Едни работят в големи фирми със сложни структури и не могат да го организират, други работят в прекалено малки и работодателя отказва да внася допълнително (нищо че ги получава на ръка), трети са държавни служители (които всъщност са съвсем друг проблем, ама те най-много злобеят тук и няма да ги споменавам).

Има и такива, които вадят от джоба си и плащат повече от колкото изкарват.

Всичко това само с идеята, не да източат държавата, а да могат да дадат стандарт на децата си.

Хубаво, едва ли някоя тук смята, че държавата е ДЛЪЖНА да издържа децата им, ама защо държавата смята, че ние сме ДЛЪЖНИ да я издържаме?
т.е. или и двете страни ще плащат, или и двете няма да плащат!

Друго нещо, което не ми харесва в 18 месечният период: Хората търпят някакво развитие в живота си. (дори и лелките - администрация)....е, ако са ми увеличили заплатата за година и половина, що държавата ме връща назад? (аз нали съм плащала повече, след увеличението и се очаква да плащам повече, след майчинството)

# 204
  • Пловдив
Ужасно е лесно да си намериш малка фирма, в която да почнеш на втори трудов договор, за да си добавиш към заплатата, колкото ти трябват до 2хил лв.

# 205
Ужасно е лесно да си намериш малка фирма, в която да почнеш на втори трудов договор, за да си добавиш към заплатата, колкото ти трябват до 2хил лв.
Това лесно, но ползата не е нещо крупно.  Wink

# 206

Фактите са съвсем други: Завишени вноски, според мен, плащат не чак толкова голям процент от бременните. Едни работят в големи фирми със сложни структури и не могат да го организират, други работят в прекалено малки и работодателя отказва да внася допълнително (нищо че ги получава на ръка), трети са държавни служители (които всъщност са съвсем друг проблем, ама те най-много злобеят тук и няма да ги споменавам).
Хубаво, едва ли някоя тук смята, че държавата е ДЛЪЖНА да издържа децата им, ама защо държавата смята, че ние сме ДЛЪЖНИ да я издържаме?
т.е. или и двете страни ще плащат, или и двете няма да плащат!

Друго нещо, което не ми харесва в 18 месечният период: Хората търпят някакво развитие в живота си. (дори и лелките - администрация)....е, ако са ми увеличили заплатата за година и половина, що държавата ме връща назад?
Това на око ли го сметна, питам защото за да се реши това явно има достатъчно данни за подобни практики. И заради този така минимален процент внасящи осигуровки в последния момент трябва да си затваряме очите ли? И да си казваме - айде да е хайрлия, голяма работа,правят ме на проста, ама аз ще си мълча и съм съгласна. Нали не са много.
Не, аз не съм съгласна.Щом аз мога, значи и другите могат да се постарят да го постигнат.

# 207
  • Пловдив
Commelina пишеш простотии и се заяждаш на дребно.
Да, на 29 години родих, като преди това се осигурявах на целия доход, който съм получавала близо 8 години. Започнах да работя на 22, първата ми заплата беше към 200 лева, на цялата сума осигуровка. С всяка следваща работа заплатата ми растеше. Реших, че съм готова за дете на 27, имах достатъчно висока заплата, за да си осигуря добро майчинство. Мъжът ми не е бизнесмен, работи в частна фирма от 9 години, сами се издържаме.
Това, че теб нещо не е постижимо, не означава, че и другите са като теб.
Ей голяма злоба се изля.
Да, злобна, проста и некадърна съм. Мъжа ми и той така и затова ме е взел  Wink
А това, което съм оцветила в твоето изказване, въобще не е признак за злоба. Абсолютно интелигентно и аргументирано  Peace
Хайде обясни го и на момичетата във Видин, Шумен и др.под. градове, които са принудени да работят по 10-12ч за по 200 лв. и са осигурявани на половин работен ден. Според теб, те вече съвсем за нищо не стават  ooooh!

Защо ли се учудвам от тона в темата, така става навсякъде, където се съберат повече от 2 жени  hahaha

# 208
  • Бургас
Ако 8месеца се осигуряваш на 2000лв трябва да плащаш приблизително 950лв. = 7600лв.
Значи имаш 4 месеца на 240лв. + 8 на 2000лв. Ще взимаш около 1000 - 1100лв. 12 месеца. Реално около 12000лв. Държавата се запъва за 4000лв, които 100% се удържат от заплата на бащата....и така нататък.

# 209
Commelina не ми слагай в устата думи, които не съм изрекла, много моля.
Ти въобще прочете ли какво съм писала?
Ти започна с дребанава ирония и упреците към някои от тук пишещите, колко било непостижимо,и не знам какво си.
КАзах ти, че за мен е е постижимо, и не защото съм придадък на някой мъж или продукт на тънки сметки към някой мъж.Неприятно ми е някой с лека ръка да хвърля ми обвинения, само защото не е успял на даден етап постигне нещо.
Апропо, въобще не ме интересува за какво те е взел мъжа ти.

Общи условия

Активация на акаунт