Отговори
# 180
Лошото е, че пак се действа на парче. За мен, както казах, тази промяна няма да има кой знае какъв ефект. По-скоро трябва да се тръгне от тарикатите работодатели, които не осигуряват на реалната заплата. Там да се ръчка първо, за да влязат пари в хазната.
За да стане това, трябва да се стимулират плащащите да плащат. Най-малкото, поне да показват, че получаваш нещо и насреща.

В момента, около 40% от доходите е сумата, която влиза от твое име в държавата (независимо, дали от теб или от работодателя ти), а насреща не получаваш нищо: нито образование, нито здравеопазване, нито социални придобивки, нито структура.

Е що да плащаш?

А на всичкото отгоре, всичките промени са насочени към: да внасяш повече, а да получаваш по-малко.

Е?

# 181
Лошото е, че пак се действа на парче. За мен, както казах, тази промяна няма да има кой знае какъв ефект. По-скоро трябва да се тръгне от тарикатите работодатели, които не осигуряват на реалната заплата. Там да се ръчка първо, за да влязат пари в хазната.

Обаче знаеш ли и колко тарикат работници има?
Такива, които не искат изобщо да бъдат осигурявани на реалните си доходи. Много ми беше странно, но факт.
Скоро си говорих със счетоводител на сравнително голяма, провинциална фирма...

# 182
  • София
Думи нямам айде мамчета раждайте. Пак търсят да изкарат пари но защо трябва да е на наш гръб. Има доста места от където могат да ги изкарат.

# 183
  • София

Не изопачавай думите на хората. Никой нормален, разумен, средно интелигентен човек няма да реши да роди дете, за да вземе помощ от държавата. Като сме почнали да си говорим глупости, да те питам, по тази логика, няма ли да ми е по-изгодно да го родя и да го продам в Гърция? Тъкмо ще имам само чисти приходи без никакви разходи по осигуровки  и отглеждане  Joy
А планирането какво включва според теб, ако не включва елементарна сметка какви се очаква да са доходите на семейството през следващите 2-3 години. Не е ли разумно, преди да забременея, да си сметна колко точно струва кошарка, количка, дрешки и съответно колко ще са ни месечните разходи за памперси, адаптирани млека и не дай боже лекарства.
Мислиш ли, че мургавите сънародници, с които ме сравняваш, мислят за тези неща.  newsm78

За планирането на дете в емоционален аспект като резултат от една любов и сериозна връзка не говоря, защото е абсолютно лично и индивидуално  Peace

Ами погледни какво си написала - "Но първите няколко мнения направо къртят - колко било справедливо и честно  ooooh! като не си плащал осигуровки, да не взимаш майчинство." Като не си плащал осигуровки, взимаш по-малко пари. Никой не е казал, че няма да взимаш нищо.
Определено ще ти е по-изгодно да си продадеш детето... но както казваш, това са глупости.
Планирането включва много неща, за всеки е различно. Някой планира количка за 2000лв, кошарка за 800лв. и т.н. Друг планира да си купи бебешка количка за 200лв. легло за 300лв. (да не говоря, че може и без легло) Всичко е строго индивидуално. Ето ти дори планираш разходи за адаптирано мляко, а аз не... Нали знаеш приказката за 2 и 200?
Разумно е да си сметнеш разходите за дрехи и кошарка, но не и да ги обвързваш с парите, които ще взимаш, докато си по майчинство. Защото, никой не знае, какво ще се случи в бъдещето... Аз затова разчитам на мъжът ми и родителите ни, да ни подкрепят, ако се наложи.
Когато забременях с първото си дете през 2004г. взимах заплата от 400лв. Мъжът ми взимаше малко над 1000лв. Майчинството тогава беше 180лв. Живеехме под наем. Не съм разчитала за нищо на държавата. Нямаме брак, детски не взимам и до момента.

# 184
За да стане това, трябва да се стимулират плащащите да плащат. Най-малкото, поне да показват, че получаваш нещо и насреща.

За това си права.

Ми  най-малкото заради това, че като ми увеличат срока за изчисляване на майчинството с още 6 месеца, няма да има разлика за мен  Simple Smile

# 185
  • Бургас
Срока не бива да се пипа. Стига вече. Ако едни жени чакат 10 години преди да родят, други не го правят.
В момента си градя кариера. От близо 3 години се осигурявам на реална заплата, която расте.  
С Иван -6 г. взимах 200лв. Прецакана съм. От всякъде. За тези 3 години съм си изплатила взетото майчинство. О да не забравям и мъжа ми той работи от близо 12 години - той вече е надвнесъл доста голяма сума. Ако останем с едно дете от тук нататък ще наливам във фонда и мъжа ми също. И няма да ползваме.
Та да се изразя правилно. В момента съм стопирала кариерата на едно сигурно и що годе добре платено ниво. Надявам се на второ детенце. Живот и здраве след това продължавам. И ще се опитам да порасна в кариерата. Ако това стане ще се осигурявам на по - добри пари.
Тоест не всяка майка цял живот кюта на 200лв. Голяма част от нас порастват и в един момент взимат хубави пари. Отрязъка от време преди раждането не е показателен за цял живот, а внасяме осигуровка за ОЗМ цял живот.
В едно нормално семейство където се осигуряват на по 600лв. Да речем, че всеки работи по 20 години и не шмекерува с майчинството. Има и такива. 12*20*2 . 480 месеца * 600 = 288000лв. от тях излизат 3.5% за ОЗМ . 10080лв. от двамата родители за този фонд. При заплата 600лв. приблизително майчинството е: 420лв. *12 месеца. Тоест това семейство за 20 години си изплаща и двете майчинства/ако има две деца/. Ако работят по още 15 години - надвнасят.  Ако пък повишат единия.... Варианти много.
Колкото за осигуряването на минимална заплата: Не го приемам и не виждам как една майка може да си го позволи. То после болничните и ще са минимални и куп други неща. Не е редно да се прави. И точно заради такива хора го отнасяме и коректните. И всеки работещ може да го изиска. Няма такъв филм - не давал работодателя. На мен защо винаги ми дават??? Не бих започнала работа на минимална заплата, при положение, че ще взимам повече.
За мен размера на майчинството е важен. По никакъв начин не желая да падне стандарта в семейството ми.
И накрая как ще спрат "злоупотребите"? Пак 8 месеца ще са на 2000лв?

# 186

Ми  най-малкото заради това, че като ми увеличат срока за изчисляване на майчинството с още 6 месеца, няма да има разлика за мен  Simple Smile
Тук е основното ми недоволство, че начина по който го правят е такъв, че може да решат, че няма да ти плащат и ще има разлика за теб! Могат да решат, че ще вземат под внимание, какво е платил съседа ти миналите 5 месеца и оттам да сметнат твоето и ....така.

Но няма как да ти обясня, колко е лошо това. Ти не четеш.

# 187
  • Бургас
Сетих се....Всичкото ще спре с една проста забрана за повишаване на бременни  Laughing На каквато заплата си при установяване на бременността на така ви оставаш. Приемат един закон за забрана за повишаване на заплата на бременна жена и са готови. Типично в техен стил.

# 188
И накрая как ще спрат "злоупотребите"? Пак 8 месеца ще са на 2000лв?

Няма да спрат, но пък ощетяват тези, които плащат, но нямат достатъчно стаж.

# 189
Сетих се....Всичкото ще спре с една проста забрана за повишаване на бременни  Laughing На каквато заплата си при установяване на бременността на така ви оставаш. Приемат един закон за забрана за повишаване на заплата на бременна жена и са готови. Типично в техен стил.
Това няма как да проработи, защото ще обявиш, че си бременна в последният момент и преди това ще си вдигаш.

# 190
  • Бургас
Това няма как да проработи, защото ще обявиш, че си бременна в последният момент и преди това ще си вдигаш.

Е раждането няма как да не го съобщиш. Теглят 9 месеца назад и взимат сумите от там назад. Абе глупости ама айде... То цялата такава. Аз се бъзиках де. Драконови мерки за най - злите престъпници.

# 191
  • Sofia
Тихо, че четат сигурно!  Mr. Green

# 192
Да четат и да не забравят, че догодина са местните избори.  Mr. Green Герберите от сега са бита карта извън София, ако още не са го разбрали, ще им светне. Загубата им е в кърпа вързана. Абсолютно успешно присъединяват все повече слоеве от обществото към недоволните от управлението им.

# 193
  • До хладилника, който обичам
В едно нормално семейство където се осигуряват на по 600лв. Да речем, че всеки работи по 20 години и не шмекерува с майчинството. Има и такива. 12*20*2 . 480 месеца * 600 = 288000лв. от тях излизат 3.5% за ОЗМ . 10080лв. от двамата родители за този фонд. При заплата 600лв. приблизително майчинството е: 420лв. *12 месеца. Тоест това семейство за 20 години си изплаща и двете майчинства/ако има две деца/. Ако работят по още 15 години - надвнасят.  Ако пък повишат единия.... Варианти много.
Добави към това бабите и дядовците, които в общия случай също работят и внасят процент, докато децата им са още в детеродна възраст и раждат. Тоест, цялото общество работи за фонд Майчинство - и нормално, защото той функционира на принципа на взаимоспомагателна каса. А средния срок на работа е 35 години (и 40 и нагоре, за тези, които се осигуряват още от следучилищна възраст) - при всички положения се изплащат майчинствата.

# 194
  • Пловдив
Планирането включва много неща, за всеки е различно. Някой планира количка за 2000лв, кошарка за 800лв. и т.н. Друг планира да си купи бебешка количка за 200лв. легло за 300лв. (да не говоря, че може и без легло) Всичко е строго индивидуално. Ето ти дори планираш разходи за адаптирано мляко, а аз не... Нали знаеш приказката за 2 и 200?
Разумно е да си сметнеш разходите за дрехи и кошарка, но не и да ги обвързваш с парите, които ще взимаш, докато си по майчинство. Защото, никой не знае, какво ще се случи в бъдещето... Аз затова разчитам на мъжът ми и родителите ни, да ни подкрепят, ако се наложи.
Знам я много добре приказката за 2 и 200, затова ми се иска да имам някаква сигурност, при положение, че поне 1 година няма да мога да работя.
За адаптираните млека и количките не им е мястото в тази тема, но щом коментираш, ще уточня, че давам само пример.
Всъщност млеката съм ги сложила, заедно с лекарствата, в графата "не дай боже"  Wink И памперсите не са ми в сметките, защото планирам многократни пелени и ЕБХ, но говоря за масовия случай все пак. А за количка със сигурност не бих се изхвърлила да дам 2000 лв. и след това да чакам държавата да ми ги възстанови под формата на майчинство  Peace

Казваш, че разчиташ на мъжа си и родителите. Защо си сигурна, че след няколко месеца те ще имат работа и ще могат да помагат. Или във вашето семейство сте застраховани от риска безработица. Айде да не го обръщаме на лични нападки, естествено, че всяка жена, като тръгне да ражда, ще разчита на мъжа си, на кой друг Simple Smile

Какво лошо има да си прочел предварително осигурителното и трудовото законодателство и да знаеш какво можеш да очакваш от държавата и какво не? И не би ли следвало точно законите да са по-стабилни, а не да се изменят ежегодно според това как ще му хрумне на всеки следващ финансов министър да си пълни хазната?

Сетих се....Всичкото ще спре с една проста забрана за повишаване на бременни  Laughing На каквато заплата си при установяване на бременността на така ви оставаш. Приемат един закон за забрана за повишаване на заплата на бременна жена и са готови. Типично в техен стил.
Тихо, че четат сигурно!  Mr. Green
Тц, няма да стане, ще ги осъдим за дискриминация и пак ще си повишаваме заплатите  Joy

ПП: Като чета темата, оставам с впечатлението, че половината майки, които пишат и защитават идеите на правителството, на по 28-30 год. са имали изградена кариера и са взимали над 2000 лв. заплата, върху която са плащали пълни осигуровки поне в продължение на 18 месеца. И едва в този момент, имайки и мъж-бизнесмен до себе си, са си позволили да имат деца.

А останалите шматчици са пълни неудачници, неспособни да се спазарят за шефовете си за хубава заплата и пълни осигуровки. Яко укриват данъци. Решават да се размножават единствено с цел да ощетят държавата и горепосочените госпожи  Joy (И аз във втората група заедно със сестрите-мургавелки  Crazy)

Общи условия

Активация на акаунт