Отговори
# 165
Гледам, че доста хора бъркат работодател и заплата. Това, че един работодател предлага да осигурява някого на минимална заплата, е проблем само на работещият. Никой не кара никого насила да приема определени условия. Когато си слага подписа под трудовия договор, той приема тези условия и е наясно с тях - т.е. държавата не е длъжна да знае личното му мнение. Ако не му е изгодно и има други планове, има пълното право или да изисква да го осигуряват на реална заплата, или да подаде сигнал за нарушението. Казвам го с пълното съзнание, че аз съм го правила, защото държа да не работя в сивата зона - предлагали са ми да ме осигуряват на по-ниска заплата и съм казвала, че държа да ме осигуряват на пълната заплата. Това е отново за сметка на работещият - т.е. или ти удържат реалните удръжки и после си търсиш реалното дължимо от държавата; или си вземаш необложената сума чисто и после не предявяваш претенции.
Всъщност, подобен закон ще изкара на светло доста подобни работещи и май това е основният проблем на доста хора...

Little Rabbit, не става въпрос за злоба или нещо подобно, а за законност.
Който спазва правила, трябва да бъде поощрен и обратно.

# 166
  • София
Не съм чела цялата тема, защото знам горе-долу какви са промените.
Но първите няколко мнения направо къртят - колко било справедливо и честно  ooooh! като не си плащал осигуровки, да не взимаш майчинство.

Хайде стига вече. А справедливо ли е, дълги години да плащаш данъци и осигуровки и като решиш да имаш дете да взимаш 180лв.  - толкова колкото взимаха всички по майчинство преди пет шест години? Пак ще повторя това, което са казали и още няколко мами преди мен - решението да имаш дете по никакъв начин не трябва да бъде свързано с това, колко е майчинството или какви помощи ще се взимат. Всички, които планират децата си в зависимост от парите които ще получат от държавата са като мургавите ни сънародници... колкото и да не им изглежда така.

А честно ли е 4 години да работя при 1 работодател, да взимам 800 лв. например (за Пловдив си е прилично) и да ме осигурява на 350-400, щото това е минимумът за длъжността и защото ТОЙ иска да спести от осигуровки, не АЗ?
Или честно би било да изчакам още 5-10-15 години, докато намеря работодател, който да си спазва законите и ме осигурява. И като натрупам заветните 18 месеца, ще си позволим да мислим за дете. Нищо че ще сме на 40 год +. Я стане дотогава, я не.
А колко хора ги водят на половин работен ден, знаете ли? Но нямат избор, стоят и мълчат.
Важното е да не ощетяваме държавата.  #2gunfire #Cussing out
Не е честно. Но това какво общо има с майчинството? По този начин се плащат осигуровките и на мъжете нали?

# 167
Проблема е начина по който го правят.
За не знам кой път го казвам.
Ситуацията е следната: всички внасят пари: независимо дали са родили, раждат, ще раждат или няма да раждат.
Те внасят СОЛИДАРНО някаква сума. Тази сума е изчислена. Тя трябва да е толкова процента. Изчислена е на база колко ще се внесат и колко ще се внесат и колко ще се дадат.

Тези пари са там.

Правителството ОТКАЗВА да ги даде. Защото иска да ги ползва за друго. Например за нова къща на някой. То не се опитва да спре течовете, а да не плати каквото дължи.

Същото прави и с пенсиите и с здравните осигуровки.

Няма значение колко месеца ще е плащането и колко ще е базата. Колкото решат - толкова. Но да се каже: Ще е 1,5 години. Досега беше 1, след 5 месеца ще е 1,5. Има буферен период.

Правят следното нещо: карат те да плащаш 40 г осигуровки и като дойде момента да ги ползваш, променят ЕДНОСТРАННО условията и ти казват: сори, ама ние решихме че не ни е изгодно това.

Ако отидеш да сключиш застраховка каско и след 6м Застрахователната компания ти каже: ами ние размислихме, няма да ти платим щетата, щото нямаме толкова пари, справедливо ли е? Или е справедливо да ти кажат: Вече се променят нещата, тази застраховка ти важи, ама от следващата година (не от утре) ще трябва за да получиш същото да плащаш 50% отгоре?

И недейте обвинява някой че е мамил досега. Условията са ясно поставени: декларираш доход 12 месеца и плащаш осигуровки и данъци върху него. Бременните не мамят - те спазват закона, като плащат върху това което декларират. Щом декларират по-висок доход - си плащат върху него.

Абсурдно е твърдението, че така ще стимулират декларирани на реалните доходи.

По същият начин прецакаха с болничните и точно тези които плащат.

Абсурдно и некоректно е.

# 168
Заек, когато забременях с №2 средният месечен доход на семейството ми беше 5000 + лева.
Само месец по-късно връхлетя световната финансова криза и бизнесът на съпруга ми отиде по дяволите. Буквално за една седмица.
От 5000 + паднахме на малко повече от 1000 лв, а имаше период, в който живеехме само с моето майчинство + част от спестените ни пари.....Какво да ти кажа....планираш, планираш....и накрая дръжки.

Все пак тук не обсъждаме бизнеса на мъжа ти, нали? Касае се за промяна на правителството в стил от днес за утре, нещо, което в други държави не се практикува така със задна дата, както у нас.  Peace А и за бизнеса на мъжа ти не е виновно правителството с някаква тъпоумна промяна нали, тогава едва ли щеше така да защитаваш смотаното правителство.  Peace

# 169
  • Пловдив
Да са си извадили доходите на светло! Да са плащали данъци и осигуровки върху целия си доход.
Гледам, че доста хора бъркат работодател и заплата. Това, че един работодател предлага да осигурява някого на минимална заплата, е проблем само на работещият. Никой не кара никого насила да приема определени условия. Когато си слага подписа под трудовия договор, той приема тези условия и е наясно с тях - т.е. държавата не е длъжна да знае личното му мнение. Ако не му е изгодно и има други планове, има пълното право или да изисква да го осигуряват на реална заплата, или да подаде сигнал за нарушението. Казвам го с пълното съзнание, че аз съм го правила, защото държа да не работя в сивата зона - предлагали са ми да ме осигуряват на по-ниска заплата и съм казвала, че държа да ме осигуряват на пълната заплата. Това е отново за сметка на работещият - т.е. или ти удържат реалните удръжки и после си търсиш реалното дължимо от държавата; или си вземаш необложената сума чисто и после не предявяваш претенции.
Всъщност, подобен закон ще изкара на светло доста подобни работещи и май това е основният проблем на доста хора.

Вие в кой свят живеете  #Crazy
Кво ще постигна, като се тръшна, че искам осигуровки на цялата заплата? Дали ще се трогне работодателят и ще се осъзнае, че така е справедливо, законно и правилно  newsm78 Или ще ми каже, това са условията, ако не ти изнася, си хващай чантичката и пътя? Кое е по-вероятно?
И аз, като избера да съм принципна и да спазвам законите, ще си остана 5-6-7 месеца още вкъщи без работа, без доходи, без осигуровки, не само здравни, ами и социални  Joy
А наема кой ще ми го плаща през тия месеци? И какво ще ядем?

# 170
Заек, когато забременях с №2 средният месечен доход на семейството ми беше 5000 + лева.
Само месец по-късно връхлетя световната финансова криза и бизнесът на съпруга ми отиде по дяволите. Буквално за една седмица.
От 5000 + паднахме на малко повече от 1000 лв, а имаше период, в който живеехме само с моето майчинство + част от спестените ни пари.....Какво да ти кажа....планираш, планираш....и накрая дръжки.

Все пак тук не обсъждаме бизнеса на мъжа ти, нали? Касае се за промяна на правителството в стил от днес за утре, нещо, което в други държави не се практикува така със задна дата, както у нас.  Peace А и за бизнеса на мъжа ти не е виновно правителството с някаква тъпоумна промяна нали, тогава едва ли щеше така да защитаваш смотаното правителство.  Peace

Абе, нали ти обясняваше за това, че деца се гледат с известна финансова стабилност в семейството, която сега ще бъде разклатена от промените? А?
Та аз ти казвам, че много стабилни сега, утре може да  духате супата, както моето семейство! Капиш?

Не защитавам нито едно правителство. Аполитична съм! Не ми пука Серго ли е, Бойко ли е на власт. За мен все тая.
Държавата ни е пълна с тарикати от возещите се в Мерцедеси и вземащи 35 лв. детски, до строящите къщета у Веселите села.
И ми е все тая по майки ли, по татковци ли, по деца ли се прилагат мерките за намаляване на тарикатщината.

Защото у нас хем са едни от най-добрите условия за излизане по майчинство от цяла цивилизована Европа, хем все сте недоволни.

Аха, сега се сетих, ти беше онази, дето обясняваше преди около година, че майчинството у нас не е добро, щото имало по-добро- полското ли, чешкото ли, с продължителност 4 години.

И като се чувствате ощетени- подписки, петиции, лични срещи с ББ. Той ги харесва височки, русички и хубавки...може да имате късмет Simple Smile

Последна редакция: пн, 25 окт 2010, 12:04 от Гос`жа Мафани

# 171
Но първите няколко мнения направо къртят - колко било справедливо и честно  ooooh! като не си плащал осигуровки, да не взимаш майчинство.
А честно ли е 4 години да работя при 1 работодател, да взимам 800 лв. например (за Пловдив си е прилично) и да ме осигурява на 350-400, щото това е минимумът за длъжността и защото ТОЙ иска да спести от осигуровки, не АЗ?
Или честно би било да изчакам още 5-10-15 години, докато намеря работодател, който да си спазва законите и ме осигурява. И като натрупам заветните 18 месеца, ще си позволим да мислим за дете. Нищо че ще сме на 40 год +. Я стане дотогава, я не.
А колко хора ги водят на половин работен ден, знаете ли? Но нямат избор, стоят и мълчат.
Важното е да не ощетяваме държавата.  #2gunfire #Cussing out

Именно  Peace!
Масовата практика при частните работодатели е да те осигуряват върху минималния осигурителен доход за съответната длъжност за да си пестят осигуровки.
На 33 съм, имам 14 години трудов стаж, висше образование и цял живот съм работила при частници, които са ме осигурявали по този начин. Нещо повече, от тази година вече ме осигуряват на половин минимална, в резултат от създалата се кризисна ситуация.  Частния бизнес загива, но всички бюджетни и държавни служители /повечето които са писали в темата явно са такива/ продължават да се ползват от всевъзможни привилегии и да не плащат осигуровки, защото държавата е длъжна да им ги внася, като ги взима от данъците на реалния сектор. При тази безработица хората едва ли могат да избират при какъв работодател да работят и на каква заплата да ги осигуряват.

След като държавата не може да накара работодателя да спазва законите и да осигурява работниците на реалните им възнаграждения, то тя напълно заслужава бъдещите майки да правят всичко възможно за да осигурят по-добър живот за децата си!!!

# 172
  • Пловдив

Хайде стига вече. А справедливо ли е, дълги години да плащаш данъци и осигуровки и като решиш да имаш дете да взимаш 180лв.  - толкова колкото взимаха всички по майчинство преди пет шест години? Пак ще повторя това, което са казали и още няколко мами преди мен - решението да имаш дете по никакъв начин не трябва да бъде свързано с това, колко е майчинството или какви помощи ще се взимат. Всички, които планират децата си в зависимост от парите които ще получат от държавата са като мургавите ни сънародници... колкото и да не им изглежда така.

Не изопачавай думите на хората. Никой нормален, разумен, средно интелигентен човек няма да реши да роди дете, за да вземе помощ от държавата. Като сме почнали да си говорим глупости, да те питам, по тази логика, няма ли да ми е по-изгодно да го родя и да го продам в Гърция? Тъкмо ще имам само чисти приходи без никакви разходи по осигуровки  и отглеждане  Joy
А планирането какво включва според теб, ако не включва елементарна сметка какви се очаква да са доходите на семейството през следващите 2-3 години. Не е ли разумно, преди да забременея, да си сметна колко точно струва кошарка, количка, дрешки и съответно колко ще са ни месечните разходи за памперси, адаптирани млека и не дай боже лекарства.
Мислиш ли, че мургавите сънародници, с които ме сравняваш, мислят за тези неща.  newsm78

За планирането на дете в емоционален аспект като резултат от една любов и сериозна връзка не говоря, защото е абсолютно лично и индивидуално  Peace

# 173
Ето още един поглед към  "прецакването" с новите промени. Източник: http://осигуровки2011.com/?p=47
"Правителството увеличава с шест месеца срока, върху който се изчислява майчинството
Posted on October 25, 2010 by morski
Как се определя обезщетението в момента? Според Кодекс за социално осигуряване (КСО), чл. 49, ал.1, паричното обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90% от възнагражденията, получавани 12 месеца преди раждането. С промяната този срок следва да бъде променен на 18 месеца.

Според правителството, това е мярка против източването на пари от НОИ. Лично мен, употребата на думата “източване” ме кара да се чувствам като престъпник, ощетяващ държавата и обществото. Това, че данъкоплатеца е намерил “вратички” в закона, не го прави престъпник.

Ще има ли ощетени от промяната в тази схема?Нека разгледаме примера, в който майка излиза в бременности и раждане през месец януари 2011 г. и се е осигурявала последните 18 месеца на 500 лева. Изчисляваме обезщетението за бременност и раждане пo двете схеми при равни други условия и при условност, че Януари 2001 година е с 22 работни дни. Веднага се забелязва, че поради по-високите осигуровки през 2009 година, нетният доход, от който се изчисляват болничните, е по-нисък. Поради тази причина следва обезщетението също да се изчисли с по-ниска сума. В нашият случай това са сумите 460.40 при стария алгоритъм на изчисление и съответно 455.18 при новия.
Излиза, че в краткосрочен план всички бъдещи майки ще бъдат ощетени само при промяна в срока , върху който се изчислява майчинството и при равни други условия.
Нека разгледаме същия пример, в който майка излиза в бременности и раждане през месец януари 2011 г. и се е осигурявала последните 18 месеца на 500 лева, а последните 12 се е доосигурявала до 1000 лева. По същите алгоритми изчисляваме сумите преди и след промяната, които са съответно 920.85 и 759.88. Наблюдава се намаляване на обезщетението с приблизително 160 лв.

За справка, периодът на отпуска по майчинство в Европа варира от 14 до 70 седмици, като България е сред държавите с най-дълъг период – 59 седмици."

# 174
А аз която съм била коректна осем години..... и излизате тук и започвате да беснеете как сте осигурявани на минимални прагове и после започвате да се осигурявате на големи прагове, за да взимате голямо майчинство, та излизате и започвате да  се карате и да ме  изкарвате виновна, че имам претенции болшинството да са като мен, а не едни да дават постоянно, а други когато имат зор и искат да се възползват, това за мен е нагло....ами в случая аз се чувствам прецакана,че не съм скатавала данъци,  и аз съм можела така да го направя и в един момент като ми потрябва по - голям доход да започна да се осигурявам върху максимума, пфу, наистина се чувствам прецакана, че съм била коректна  Tired Чувствам се безкрайно неприятно.

# 175
Никой нормален, разумен, средно интелигентен човек няма да реши да роди дете, за да вземе помощ от държавата. Като сме почнали да си говорим глупости, да те питам, по тази логика, няма ли да ми е по-изгодно да го родя и да го продам в Гърция?

Не обичате да четете:
Цитат
Ако това го приемат, аз ще съм една от ощететените. И защо? Защото преди да забременея съм си направила сметката, че трябва да имам 12 месеца назад доход, върху който да ми бъде изчислено майчинството.
Тъй като, ако бях знаела, че ще е 18 месеца, щях да изчакам 18 месеца и тогава щяхме да почнем с опитите за бебе.

# 176
Криста, точно заради втория цитат се чувствам ужасно прецакана,
и от цялата злоба която се излива, заради това, че след като съм била толкова време нетен донор на хазната, справедливо получавам това за което съм работила,и е нормално да имам претенции към тези, които получават наравно с мен да са и те дали, колкото мен. И получавам насреща свирепа злоба.
А всъщност сумати и народ си прави тънки сметки, изпадайки в безчовечна наглост.
Сумати народ иска да се възползва от благата, а малко искат да имат принос към формирането им. И се сърди накрая, че и обвинява.
Пфууу, какви хора сме Tired

# 177
  • До хладилника, който обичам
Е, истината е, че каквато и промяна да е - за майчинство, за пенсии, за всичко - трябва да има буферен период. Факт.

# 178
Е, истината е, че каквато и промяна да е - за майчинство, за пенсии, за всичко - трябва да има буферен период. Факт.
Ето за това говоря.

Позволи ли се още веднъж това, те могат да решат лятото, че ще плащат само 10 седмици (щото в европа било така) и да те накарат да върнеш парите.

....а че 40 години плащаш и ти и съпругът ти.... ми имал си - дал си.

# 179
Лошото е, че пак се действа на парче. За мен, както казах, тази промяна няма да има кой знае какъв ефект. По-скоро трябва да се тръгне от тарикатите работодатели, които не осигуряват на реалната заплата. Там да се ръчка първо, за да влязат пари в хазната.

Общи условия

Активация на акаунт