Отговори
# 150
Да следя що за умнотия ще измъдрят пак  ooooh!

# 151
  • Пловдив
A как ще бъде определяно тогава обезщетението за бременност и раждане според новостите,които въвежда правителството, ако майката излезне в нов отпуск за бременност и раждане преди навършване на 2-годишна възраст на предходното дете.

Аз хващам месеци от предходното майчинство. То се взима за 240лв.

# 152
A как ще бъде определяно тогава обезщетението за бременност и раждане според новостите,които въвежда правителството, ако майката излезне в нов отпуск за бременност и раждане преди навършване на 2-годишна възраст на предходното дете.

https://docs.google.com/View?id=dcj85925_168sht749cv

Застъпване на майчинства
Чл.49 ал.2 от КСО
При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Обърнете внимание на изискванията за ползване на това право – „периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете”
Т.е. майката трябва да е в отпуск за гледане на дете или в отпуск за бременност и раждане.
Ако се е върнала на работа, прехвърлила е майчинството и др., то тя не може да ползва обезщетението от предното дете и за настоящата бременност то ще й се изчисли като ново обезщетение по правилата от 2009г.

От момента, в който започва отпускът за бременност и раждане (45 дни преди термина), майката получава обезщетение и за предното дете в размер на 50% (120лв. тази година). Т.е. получават се две обезщетения – за бременност и раждане и 50% за гледане на дете.
Докато единият от двата свърши – или бременност и раждане за последното дете, или за гледане на предното дете.

Изчакайте да приемат 18-те месеца през януари и планирайте следващо дете, ако имате за предното осигуровки последните 6 месеца на максимум.  Wink

# 153

Или може би като разбрах, че съм бременна трябваше да махна детенцето, докато натрупам необходимия стаж?    Thinking

Или може би пък да преосмислите защо ви е това дете?
За държавата, за парите, които ще получавате за него?

little rabit, именно майките без стаж са тези, които бодат очите. Пак да вметна ми не става 6-9 месеца да те осигуряват на 2 000 лв., а преди това даже и да не си работил. НО как да се възмутим от милите майчета? Нали раждат деца на тази страна- простено им е!

Знаеш ли колко неща са несправедливи? Това например, че според законите семейството ми е с 1,2  лв. по-богато от миниума и детски не ми се полагат, а в същото време разни моми без бракове, но с доходи в пъти по-високи от тези на моето семейство се редят за 35-те лв. Та няма справедливост Заек, няма...Законите не се правят, за да удовлетворят всяка една личност на обществото, а болшинството...

И като почнеш с това планиране на трето, пето, осмо дете според законите, майчинството, настроението на милуто....Егати значи само аз ли раждам деца, заради тях самите. Или пък може би съм ги родила на премиера или някой министър?  Thinking

# 154

Или може би като разбрах, че съм бременна трябваше да махна детенцето, докато натрупам необходимия стаж?    Thinking

Или може би пък да преосмислите защо ви е това дете?
За държавата, за парите, които ще получавате за него?

Мисля, че не разбрахте иронията в поста ми, но здраве да е.
Детенцето няма защо да преосмислям защо ми е, защото е предостатъчно желано.
Нямам намерение да обяснявам какво съм имала предвид, който е искал е разбрал.
А пък изказването ви е крайно нетактично.

# 155
Е, явно и вие не схващате иронията.

# 156
И като почнеш с това планиране на трето, пето, осмо дете според законите, майчинството, настроението на милуто....Егати значи само аз ли раждам деца, заради тях самите. Или пък може би съм ги родила на премиера или някой министър?  Thinking

Не знам за теб, но аз мисля, че всяко дете заслужава добри условия на живот, независимо от гледната ти точка, според която ти си ги родила заради самите тях, другите виждаш ли раждали заради пари, не си права, ама хич. Затова, ето, налице е условие за източване, момичета, действайте и без това ви плюят и обвиняват в печалбарство, поне да има за какво, като е гарга, да е рошава, както се казва.  Wink  Laughing И хич да не ви пука за скапанато правителство, те са си подсигурили на наш гръб животеца за поколения напред, не се впрягайте, че видите ли ощетили сте милата родина.

# 157
Пределно ясно разбрах какво искате да кажете, но не виждам къде съм казала, че детенцето го искам заради държавата или заради парите.    Thinking

И хайде не си кривете душите, ами поне си признайте, че в някои случаи промяната е наистина несправедлива.
Хубаво разбирам ги с каква цел се прави, но никой не ми каза, това как ще жегне и накара работодателите да осигуряват на реални заплати?
С масово отказване да им се работи? В тази криза? С нарастващата безработица?

# 158
Браво!
Навремето, когато родих моите деца, вече бях наляла данъци в размер за отглеждането на 10 и повече циганчета, а аз гледах близнаци с майчинство равно на минималната заплата, а децата ми трябваше да ядат специална храна и ние с мъжа ми гладувахме, за да има за тях.
В същото време съм чувала разговори между майки, които се осигуряват 5-6 месеца на максималния размер с фалшиф трудов стаж през въпросните последни месеци.
В момента се борим за трето дете и от раждането на децата ми досега вече съм работила за доста повече от гореспоменатите 10-тина...
Третото мога да си го гледам и без майчинство, но тогава за чий ... аз работя, осигурявам се и плащам данъци.
Т.е. справедливо е - поне за жените, които инвестират в себе си под формата на учене, работа и т.н., а после инвестират и в държавата /образно казано/, плащайки всичките си удръжки и без да укриват доходите си.

# 159
Най- накрая, браво.
Крайно неетично е едни с години да наливат солидарно и лоялно в пари в хазната, докато други се спотайват, после изведнъж вторите се сещат за солидарния модел и искат да се възползват наравно с другите от него, без да са дали своя дял.

# 160
Пределно ясно разбрах какво искате да кажете, но не виждам къде съм казала, че детенцето го искам заради държавата или заради парите.    Thinking

И хайде не си кривете душите, ами поне си признайте, че в някои случаи промяната е наистина несправедлива.
Хубаво разбирам ги с каква цел се прави, но никой не ми каза, това как ще жегне и накара работодателите да осигуряват на реални заплати?
С масово отказване да им се работи? В тази криза? С нарастващата безработица?

Именно заради иронията в думите ви, цитирах вас. Както и да е.
Пределно ясно се изразих вече 1000 пъти- да, в много случаи законите са несправедливи. Даже посочих пример със себе си.

Заек, когато забременях с №2 средният месечен доход на семейството ми беше 5000 + лева.
Само месец по-късно връхлетя световната финансова криза и бизнесът на съпруга ми отиде по дяволите. Буквално за една седмица.
От 5000 + паднахме на малко повече от 1000 лв, а имаше период, в който живеехме само с моето майчинство + част от спестените ни пари.....Какво да ти кажа....планираш, планираш....и накрая дръжки.

# 161
  • До хладилника, който обичам
Законите не се правят, за да удовлетворят всяка една личност на обществото, а болшинството...
Е, в случая нито настоящия, нито обсъждания закон са в интерес на обществото, ако приемем, че обществото е данъкоплатците. За да е в интерес на данъкоплатците, трябва да има семейно подоходно облагане, облекчения и поощрения за второ, трето, четвърдо дете, кредитни облекчения не само за млади семейства, но за семейства с повече от едно дете, различни общински и прочее програми... изобщо, неща, които да стимулират хората, които плащат данъци, да имат интерес и да раждат деца спокойно, без да се чудят как да ги отгледат.

Понеже не всеки чете назад, ще повторя мнението си по темата - ако се въведе 18-месечен срок, да има и 18 месеца 90%.

# 162
  • Пловдив
Не съм чела цялата тема, защото знам горе-долу какви са промените.
Но първите няколко мнения направо къртят - колко било справедливо и честно  ooooh! като не си плащал осигуровки, да не взимаш майчинство.
А честно ли е 4 години да работя при 1 работодател, да взимам 800 лв. например (за Пловдив си е прилично) и да ме осигурява на 350-400, щото това е минимумът за длъжността и защото ТОЙ иска да спести от осигуровки, не АЗ?
Или честно би било да изчакам още 5-10-15 години, докато намеря работодател, който да си спазва законите и ме осигурява. И като натрупам заветните 18 месеца, ще си позволим да мислим за дете. Нищо че ще сме на 40 год +. Я стане дотогава, я не.
А колко хора ги водят на половин работен ден, знаете ли? Но нямат избор, стоят и мълчат.
Важното е да не ощетяваме държавата.  #2gunfire #Cussing out

Тя, държавата, нали е коректна и справедлива към нас.
Нищо, че мъжете живеят средно 69 години, а искат да направят възрастта за пенсия 65 или 67, не съм сигурна точно. Ще плащат по 40 години осигуровки и ще взимат пенсия по 3-4 години.
Нищо, че закриват болници в малките градове, тъкмо чичото от Ивайловград или Златоград, като получи инфаркт на 50 и няколко години, няма да смогнат да го закарат в болница в големия град, ще си иде човекът и НОИ ще спести още 1 пенсия.
И още безброй примери  Sick

А същият този спестовния Дянков, на който му е хрумнала идеята да се увеличи стажът, за 2011 г. в бюджета на МФ си е предвидил по-високи разходи и по-ниски приходи в сравнение с 2010 г.
Защо да си орязва неговата заплата и разходи, като може да спести от здравеопазване и социална политика???

# 163
Определено някои се чувстват ощетени и прецакани затова смятат промените за ефективни, обаче няма да са толкова, колкото си мислите. Аз също работя от ученичка и съм наливала поне 14 години, преди да родя първото си дете, като за него не съм ползвала майчинство, но въпреки това не съм озлобена и не злорадствам, нито имам криворазбрано чувство за справедливост.

# 164
Законите не се правят, за да удовлетворят всяка една личност на обществото, а болшинството...
Е, в случая нито настоящия, нито обсъждания закон са в интерес на обществото, ако приемем, че обществото е данъкоплатците. За да е в интерес на данъкоплатците, трябва да има семейно подоходно облагане, облекчения и поощрения за второ, трето, четвърдо дете, кредитни облекчения не само за млади семейства, но за семейства с повече от едно дете, различни общински и прочее програми... изобщо, неща, които да стимулират хората, които плащат данъци, да имат интерес и да раждат деца спокойно, без да се чудят как да ги отгледат.

Понеже не всеки чете назад, ще повторя мнението си по темата - ако се въведе 18-месечен срок, да има и 18 месеца 90%.

Бу, само че, това не се прави с промяна на парче, а с цялостна смяна на законодателството.
Нали си спомняш за двете години подоходно облагане, преди въвеждането на плоския данък?

Общи условия

Активация на акаунт