Отговори
# 135
Те хубаво ще го върнат 18 месеца назад, но всеки болничен влияе. И то отрицателно. Ако си бременна с второ дете трябва да инструктираш първото, че няма право да се разболява година и половина. нищо, че болничните в повечето случай са за сметка на работодателя. Браво:

Болничните не влияят, ако няма драстични разлики в осигурителния доход за тези 18(12) месеца(справка: "Майчинството счетоводно"). Ако има промени, така или иначе, сумата пада.
Мярката за мен не променя кой знае какво. Тези, които искат по-високо майчинство, пак ще се осигуряват известно време на по-висока заплата. Тези, които си планират бременността според обезщетението, което ще взимат, ще се осигуряват 18 месеца на по-висока заплата.

# 136
  • София
Ами да го увеличават... то пак сигурно ще се намери вратичка за изобретателните ...

Макар, че като гледам как дават предложения, а докато приемат нещо в това правителство мнават 101 други варианта,пак не се знае какво ни чака.  newsm78

# 137
Усеща ли се в темата, кои са недоволните?  Laughing

# 138
  • София
Усеща ли се в темата, кои са недоволните?  Laughing
E как кои, борците за социална справедливост Mr. Green

# 139
  • Бургас
Аз съм много недоволна. Осигурявам се на реален доход от години. Ще взимам хубаво майчинство, но детето ми е с астма и през месец ми се налага болничен. За три дни максимум, колкото да овладеем пристъп, но се налага. Само лятото не. Ако за 1 година ползвам през месец по 3 дни, което е доста рядко. И е най - добрия случай.
За година с малко акробатики мога да ги намаля болничните, но за година и половина ще ми дойде нагорно.
От както се помня се осигурявам на реална заплата и ми е непонятно за какъв дявол пак аз ще го опъвам,защото не могат да ограничат "злоупотребите". Стигат ми "мерките" им с болничните.
Много смешно изглежда това с борците. Като се осигуряваш на нормална заплата и очакваш добро майчинство, което страда от всеки болничен тези срокове са важни. Особено ако детето ти боледува и няма баби, лели, стринки....

Последна редакция: пн, 25 окт 2010, 00:09 от Sesana

# 140
Покрай сухото гори и мокрото Sesana.
Обществото не сме само ти, аз и Марето от втория етаж, а доста по-голям маса.
Та всеки със съдбата си и личната си история.
Законът не е създаден /или поне се предполага/ за да удовлетвори всеки един човек по отделно, а болшинството.
Винаги има недоволни. Ето ти защото често вземаш болнични, други защото 100 месеца са се осигурявали на 240 лв. и 6 на 2000 лв....

В по-голяма част от втората си бременност бях в болничен. Разликата изобщо не е толкова голяма.

# 141
  • Бургас
Покрай сухото гори и мокрото Sesana.
Обществото не сме само ти, аз и Марето от втория етаж, а доста по-голям маса.
Та всеки със съдбата си и личната си история.
Законът не е създаден /или поне се предполага/ за да удовлетвори всеки един човек по отделно, а болшинството.
Винаги има недоволни. Ето ти защото често вземаш болнични, други защото 100 месеца са се осигурявали на 240 лв. и 6 на 2000 лв....

В по-голяма част от втората си бременност бях в болничен. Разликата изобщо не е толкова голяма.
Ако са без прекъсване няма разлика. В смисъл по - добре е. Но за мен не става. Когато малкото е зле тогава. Мога само да се надявам, че ще боледува по - рядко. Та аз затова съм недоволна. Лично моя причина. Някак много ни обобщихте.

# 142
  • София
здравейте, знам че още нищо не е прието и не е ясно, но база за изчисление означава ли, че имаш право на майчинство само ако имаш 18 осигурителен стаж? а ако нямаш, получаваш ли изобщо нещо? чак когато ги направиш ли ще ти дадат обезщетение? ако е така, това значи, че примерно не ти достигат 7 месеца до тия 18, значи чакаш детето ти да стане на 7 месеца и тогава почват да ти плащат и то в продълчение само на 5 месеца?

# 143
Хахах, "борците за социална справедливост"
Такъв мит "социална справедливост" в България не съществува, камо ли да има някакви борци...

Радвам се, че болшинството тук подкрепя реда, законността и справедливостта (почти като Яне Янев), докато алчните управници вземат и последната троха от масата му.
Купонясвайте от 01.2011 когато се въведат промените - краят на престъпното майчинско облагодетелстване (я има я няма 4-5 хил.лв). Сигурно Бойко планира акция "наглите майки-престъпнички", докато запива в някоя митничарска вила на яз. Ивайловград.

Жалко за вас доволните, че виждате справедливост в това хората без възможности за по-високи доходи и нормално отглеждане на децата си, да не опитат да подобрят мизерното си положение  поне за 1г и да осигурят нещо повече на детето си... защото в ограбената държава отдавна не съществува т.нар. от вас "социална справедливост"

# 144
Хахах, "борците за социална справедливост"
Такъв мит "социална справедливост" в България не съществува, камо ли да има някакви борци...

Радвам се, че болшинството тук подкрепя реда, законността и справедливостта (почти като Яне Янев), докато алчните управници вземат и последната троха от масата му.
Купонясвайте от 01.2011 когато се въведат промените - краят на престъпното майчинско облагодетелстване (я има я няма 4-5 хил.лв). Сигурно Бойко планира акция "наглите майки-престъпнички", докато запива в някоя митничарска вила на яз. Ивайловград.

Жалко за вас доволните, че виждате справедливост в това хората без възможности за по-високи доходи и нормално отглеждане на децата си, да не опитат да подобрят мизерното си положение  поне за 1г и да осигурят нещо повече на детето си... защото в ограбената държава отдавна не съществува т.нар. от вас "социална справедливост"

Дрън-дрън. Много патетично, но и много елементарно.  Що ли не се засрамих?

# 145

Аз не разбирам как така, ако са ти ниски доходите, ще извадиш 200-300 лв на месец да се доосигуряваш и да гониш високо майчинство. Не са ли такива сумите, които се довнасят?

# 146
А на мен не ми е ясно като го вдигнат на 18 месеца как ще накарат работодателите да осигуряват на реалния доход, тях какво ги касае?

На 25г. съм, към момента на издаване на 45 дневния ми ще имам 1 г. стаж.
Учила съм редовно обучение, бакалавър и след това 4 семестъра магистратура, след това няколко месеца в търсене на работа, която намерих наистина много трудно, защото е криза и никой не те взема без стаж. Е да де ама как да го направя този стаж, нали трябва да почна от някъде?
РАботодателят ми не желаеше да ме осигурява на реалната заплата, а на минималния осигурителен праг за въпросната длъжност.
Аз какво тряваше да направя? Да откажа работата докато намеря читав работодател с риск да стоя още не знам колко месеца без работа?
Нали трябва да се яде, как мога да си позволя да стоя без работа?
По време на обучението ми, понеже беше редовно, наистина нямах възможност да работя, защото бях съвестна студентка и си ходех редовно на лекции и упражнение.
Което ще рече от понеделник  до петък от 08. до 17-18.00 часа с почивка от 12.00 до 13.00.
Или може би като разбрах, че съм бременна трябваше да махна детенцето, докато натрупам необходимия стаж?    Thinking

Да вярно е, че за месеците без стаж се взема за база минималната работна заплата за страната, но започваш да вземаш майчинските след като натрупаш 12-те месеца (ако ги нямаш до момента на издаване на 45 дневния).
Сега какво???? Излизам в 45 дневен, обаче нямам 18 месеца, а само 12 и излиза, че ще започна да вземам майчински след още 6 месеца, докато натрупам 18-те месеца, защото майчинството се зачита за стаж.  И какво ще седя в къщи с малко бебе чакаща да натрупам стажа, така ли?
Е не ми се вижда много справедливо.    Crossing Arms

Язък ми за ученето, да бях работила, а не да трия баните в университета.   Rolling Eyes

# 147
За мен това е поредната работа "свършена на парче" от правителството. Без да се осмисли, без да се разгледат всички останали процеси, които се засягат. Едно нещо или се прави като хората, или не се прави. Защо точно 18 месеца? Къде е логиката. Ако трябва да се промени периодът, логично е да е по-дълъг - при 18 месеца шмекериите с осигуровките пак ги има. Да вземат да помислят малко за комплексно решение на проблема, периодът най-лесно ще се промени.
Пак казвам, за мен това не е решение. Както и не могат да се слагат под общ знаменател бъдещите майки на 18-20 години, майките, които са по майчинство, самоосигуряващите се майки и т.н.

Ама кой да ти мисли занапред и да има стратегия в социалната политика  Twisted Evil

ПП Интересно е и друго - само БТВ обявиха тази информация и тя май ще мине тихомълком, докато се бистри пенсионната реформа. А вижте информацията само отпреди 20 дни :

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=595954&audio_id=63682

# 148
A как ще бъде определяно тогава обезщетението за бременност и раждане според новостите,които въвежда правителството, ако майката излезне в нов отпуск за бременност и раждане преди навършване на 2-годишна възраст на предходното дете.

# 149
Мен промените не ме касаят, аз не планирам повече деца, поне в скоро време, но смятам, че е много нечестно спрямо майките без стаж. От друга страна, може пък да размислят, ако прозрат, че пак има далавера, защото има такава, но е за тези, които вече са в майчинство и планират второ или трето дете, затова призовавам, всички, които са се осигурявали на максимум и сега са в майчинство, планирайте си следващо дете, правителството заслужава да се прецака, източването в този случай е още по-голямо, защото нищо няма да се внася. Просто си го заслужават!!!

Общи условия

Активация на акаунт