Отговори
# 495
  • Пловдив
Нали бащите излизат в нещо като болничен при изписване на бебето от болницата? 14дни мисля.

# 496
Бащата има право на 15 дни платен отпуск след раждането на детето. Има и пълното законово право, след изтичане на болничния за майката /ясно е, предполагам, защо няма право на болничен за раждане/, да поеме той майчинството. Също така, има законовото право да ползва болнични за детето. Т.е. това е достатъчно силно основание да внася солидарно с майката и да му се удържат пари, вкл. и по въпросния параграф.

# 497
Като добавим, че от време на време и самият той боледува, колкото и да е неприемливо това за съпругът на ССФ- то наистина има всички основания да внася солидарно Simple Smile все пак фондът освен Майчинство, е и Общо заболяване (ОЗМ)

# 498
  • В полите на Пирин планина
Нали бащите излизат в нещо като болничен при изписване на бебето от болницата? 14дни мисля.

Да, а също могат да ползват отпуск за бременност и раждане, след като детето стане на 6 месеца, до изтичане на 410 дни. А майката да работи.  Grinning

# 499
  • Пловдив
Като добавим, че от време на време и самият той боледува, колкото и да е неприемливо това за съпругът на ССФ- то наистина има всички основания да внася солидарно Simple Smile все пак фондът освен Майчинство, е и Общо заболяване (ОЗМ)
Да, аз редовно споменавам, че баща ми беше година и 8-9месеца в болничен след прекаран инсулт. След определените 180дни от ЛКК се ходи на ТЕЛК и те евентуално дават още болничен. Тия пари все от някъде идват, нали?

# 500
Аааа, сакън. Как така мъж ще боледува?! Mr. Green
Само жените имат право на болнични и то само за раждане. По други поводи - не. Wink

# 501
  • Пловдив
Добре, добре, ами парите за болничните, които ги дават за гледане на болно дете? Хайде, родителите няма да се разболяват hahaha, ами децата в детските градини. И те са от фонд ОЗМ.  Laughing

# 502
  • Пловдив

да,от там са и могат да ги ползват и двамата родители

така че е съвсем нормално,че и мъжете внасят в този фонд

# 503
Добре, добре, ами парите за болничните, които ги дават за гледане на болно дете? Хайде, родителите няма да се разболяват hahaha, ами децата в детските градини. И те са от фонд ОЗМ.  Laughing

Elfita ме изпревари - точно същото написах и по-нагоре.
Между другото, за нашите деца досега болнични е ползвал само мъжът ми. Sunglasses

# 504
В месеците които нямаш трудов договор се смятат на минималната заплата тоест, давам само пример 6*240лв и 6*1500лв това са 10440лв. делите на 12 месеца и се получава 870лв за месец от тях си приспадате 10 % и получавате сумата която трябва да ви изплатят. От получената от вас сума и тази която отпускат социалните разминаването е към 30/40лв. А ако направят стажа за майчинството 1.5г. го смятате въз основа на това колко време сте се осигурявали на висок доход и колко месеца сте без осигуровки. Не забравайте че първият болничен е 45 дни преди раждането, т.е тези дни вече не се включват в осигурителният стаж защото вие сте вече в болничен или още по точно казано губите 1,5 месеца от високите осигуровки. Успех на всички.!!!  bouquet

# 505
  • Пловдив
В месеците които нямаш трудов договор се смятат на минималната заплата тоест, давам само пример 6*240лв и 6*1500лв това са 10440лв. делите на 12 месеца и се получава 870лв за месец от тях си приспадате 10 % и получавате сумата която трябва да ви изплатят.

не се смята така

# 506
  • София
Извинявам се, ако задавам тъп или вече задаван въпрос... и за детските надбавки ли ще взимат 1,5г. назад дохода или само 1г., понеже на мен ми се струват доста свързани тези две неща?

# 507
  • Пловдив
Извинявам се, ако задавам тъп или вече задаван въпрос... и за детските надбавки ли ще взимат 1,5г. назад дохода или само 1г., понеже на мен ми се струват доста свързани тези две неща?

не са свързани-засега
за детските си е 12 м назад

# 508
  • София

не са свързани-засега
за детските си е 12 м назад

мерси за отговора... не, че ми се струва честно да ми намалят майчинството, а да не ми дадат детски, но... шанс... малшанс

# 509
  • София

Да. А после? Варианти - бавачка, ясли...  newsm78 Какво по- точно се предполага да направи бащата с 15 - дневното си бебе, та да има право да използва внесените - от себе си - пари в общия осигурителен фонд? Ако приемем, че не е заклал майката, тя си е жива и здрава и върнала се на работа...

Хич не ми обяснявайте за декларацията след навършване на 6 месеца на детето.

Това би означавало, че бащите - че мъжете - следва да плащат на половина вноски към частта "майчинство". А не е така, нали?

И аз тъй мисля.
И какво правим?
Майката - хипотетично - се възстановява и иска да се върне на работа седмица след раждането - добре де, нека са 2 седмици, значи, 14 дена - а детето да се отглежда от бащата. Какъв е начинът той да се ползва от "облагите", получавани иначе от майките, черпейки от фонд, в който той солидарно е внасял своята "лепта"? - никакъв, струва ми се...

е не се прави с болнични,а с декларация

и не може 2 седмици след раждането,а най рано 6 месеца

и ко праим ся-бащата ще черпи от този фонд-мръсника долен  Mr. Green

Ми не, не черпи. Има право на най- много половината от онова, което могат да черпят жените. Значи, би следвало и да внася на половината.  Crossing Arms

Като се замисля, би следвало не да се увеличи срока на отчитане на внесените осигуровки от година на година и половина, напротив, да си остане година, но за размер на обезщетението да се вземе средното от осигурителния доход на бащата и майката за предната година...

Покрай другото подобна мярка би стимулирала отглеждането на децата в семейна среда, от 2-ма родители.
Една от жените, която ми помагаше, имаше 2 деца от 1 мъж, с който живее... и купища социални бонуси, понеже въпросните деца не бяха припознати... това само като пример.

Последна редакция: сб, 30 окт 2010, 16:21 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт