Отговори
# 510
Добре, гледам обсъждате тоя да внася, оня да внася, сега и бащите в кюпа. А защо никой не пита разните малцинствени групи, които цял живот нищо не внасят, кой ги издържа? Защото в болницата нас ни приемат ако сме осигурени, те тогава какво правят там? Всички болници са пълни с неосигурени роми и аз изпитвам страх да си заведа децата за да не се заразят. Седнали сте да нищите това, че хората си внасяли малки осигуровки, а взимали голямо майчинство. Ами да питам без работа ли да седя като работодателя ми каже- Осигурявам на толкова.Ако ти не искаш прав ти път! А циганите цял живот да доят дъражавата и 1 стотинка да не внесат. Браво! Ама дайте да се изядем нас си! Щото аз не сакам да съм добре, а Вуте да е зле. Някои дребни душици нека се радват, че майките пак са прецакани пък мургавата част от населението само с привилегии без задължения, ама за това си траем нали. #Cussing out

# 511
  • София
Бащата има право на 15 дни платен отпуск след раждането на детето. Има и пълното законово право, след изтичане на болничния за майката /ясно е, предполагам, защо няма право на болничен за раждане/, да поеме той майчинството. Също така, има законовото право да ползва болнични за детето. Т.е. това е достатъчно силно основание да внася солидарно с майката и да му се удържат пари, вкл. и по въпросния параграф.

Има право на 6 месеца, а майката - на 12. Следователно логично е мъжете "солидарно" да внасят на половината на жените.

Добре, гледам обсъждате тоя да внася, оня да внася, сега и бащите в кюпа. А защо никой не пита разните малцинствени групи, които цял живот нищо не внасят, кой ги издържа? Защото в болницата нас ни приемат ако сме осигурени, те тогава какво правят там? Всички болници са пълни с неосигурени роми и аз изпитвам страх да си заведа децата за да не се заразят. Седнали сте да нищите това, че хората си внасяли малки осигуровки, а взимали голямо майчинство. Ами да питам без работа ли да седя като работодателя ми каже- Осигурявам на толкова.Ако ти не искаш прав ти път! А циганите цял живот да доят дъражавата и 1 стотинка да не внесат. Браво! Ама дайте да се изядем нас си! Щото аз не сакам да съм добре, а Вуте да е зле. Някои дребни душици нека се радват, че майките пак са прецакани пък мургавата част от населението само с привилегии без задължения, ама за това си траем нали. #Cussing out

1. Етническата принадлежност НЕ е заразна.
2. Като ти каже работодателят "аз мога да давам толкова за теб", ти казваш - точно така, аз ще вземам половината пари, останалите ги внасяш като осигуровки, както се полага по закон. Едва ли ще ти откаже някой.

Като добавим, че от време на време и самият той боледува, колкото и да е неприемливо това за съпругът на ССФ- то наистина има всички основания да внася солидарно Simple Smile все пак фондът освен Майчинство, е и Общо заболяване (ОЗМ)
Да, аз редовно споменавам, че баща ми беше година и 8-9месеца в болничен след прекаран инсулт. След определените 180дни от ЛКК се ходи на ТЕЛК и те евентуално дават още болничен. Тия пари все от някъде идват, нали?

Да, затова е логично мъжете да участват солидарно в този фонд с... ами, примерно 1/2 процент с/о жените.
Или да бъде разделен - на ОС и М...
Ама нещо май няма да му се хареса на Правителството...  Mr. Green

Последна редакция: сб, 30 окт 2010, 16:22 от AnMary

# 512

2. Като ти каже работодателят "аз мога да давам толкова за теб", ти казваш - точно така, аз ще вземам половината пари, останалите ги внасяш като осигуровки, както се полага по закон. Едва ли ще ти откаже някой.

[/quote]
 Ооо моля те не се прави, че не разбираш за какво говоря. Снощи точно ми казаха в болницата, че ги е страх да ни настанят при ромите, заради опасност от други зарази (това го каза лекарка) Или тя жената не знае за какво става дума? За липсата на елементарна хигиена при 90 % от въпросните?
И да мен така ме съветваш, а защо не посъветваш да се вземат мерки срещу тези, които кретат на всякакви помощи? Защото не им се работи. Защо не се въведе обществено полезен труд за тях? Като искат пари от държавата. Аз как да издържам 2 деца, като наливам допълнително защото моя работодател не иска? Преди 2-3 години трябваше да довнасям 150 лв месечно за разликата от работодателя- е не съм толкова богата. Значи той да пести, а аз да живея в мизерия за да не крада после държавата като искам второ дете така ли? Ами като се върна на работа сега не трябва да плащам значи- аз повече в майчинство няма да излизам. За пенсия- ами ако се гътна до тогава тези пари, дето съм внасяла кой ще взима? Тези дето не са работили и 1 ден?

# 513
Бащата има право на 15 дни платен отпуск след раждането на детето. Има и пълното законово право, след изтичане на болничния за майката /ясно е, предполагам, защо няма право на болничен за раждане/, да поеме той майчинството. Също така, има законовото право да ползва болнични за детето. Т.е. това е достатъчно силно основание да внася солидарно с майката и да му се удържат пари, вкл. и по въпросния параграф.

Има право на 6 месеца, а майката - на 12. Следователно логично е мъжете "солидарно" да внасят на половината на жените.

Напротив. Когато мъжът вземе своите 6 месеца, 12-те месеца на жената автоматично стават 6 и тя се връща на работа.
Освен това парите по това перо включват всички видове неработоспособност, а не само майчинство /в тази точка се включват всички заболявания, а излиза, че жените дори са привилегировани, защото те внасят наравно с мъжете, а ползват и болнични, и майчинство, пък мъжете само болнични - това погледнато от друга страна Mr. Green/.
Между другото, какво правим със жените, които не могат или не искат да имат деца? Те също ли да внасят половината или да не боледуват? Същото важи и за мъжете без деца.
Т.е. ставката не трябва да зависи от пола, защото противното би било дискриминация на принципа наличие или липса на деца!

# 514
само още 1 въпрос ,ако изляза в болничен по майчинство(45 дни) на 31.12. т.е. преди влизане на закона в сила пак ли ме хваща 18 м. изчисляване назад или не.мерси

# 515
само още 1 въпрос ,ако изляза в болничен по майчинство(45 дни) на 31.12. т.е. преди влизане на закона в сила пак ли ме хваща 18 м. изчисляване назад или не.мерси

Почти сигурно 12 месеца назад ще ти вземат, но все пак трябва да се изчака окончателно гласуване на промените

# 516
Zdraveite,znam 4e tuk ne mu e mqstoto,no ako mojete da mi otgovorite bih iskala da razbera kade i kakva deklaraciq trqbva da podam ,za da ne pla6tam lihvi za neplateni osigurovki ot predi 2-3 godini?6te sam blagodarna

--------------
Моля, пишете на кирилица.

Последна редакция: пн, 01 ное 2010, 15:18 от AnMary

# 517
Здравни ли ?

# 518
Аз пък съм ЗА. Не съм чела темата, отговарям по заглавието.

Омръзна ми да ми взимат 400 кинта удръжки от заплатата всеки месец, защото ме осигуряват на пълната сума, за да може някой, лъгал държавата една годинка, да взима майчинство колкото мен, че и повече Crossing Arms

# 519
  • Софиянка в Пазарджик :)
 newsm78 Трябва да се радваш,че те осигуряват на реална залата,какво те интересуват тия дето са се изхитрявали,сега  с промяната няма да могат

# 520
Аз пък съм ЗА. Не съм чела темата, отговарям по заглавието.

Омръзна ми да ми взимат 400 кинта удръжки от заплатата всеки месец, защото ме осигуряват на пълната сума, за да може някой, лъгал държавата една годинка, да взима майчинство колкото мен, че и повече Crossing Arms
А ако шефа ти реши, че не му изнася да те осигурява на пълната заплата? Ще откажеш работата ли? И ще седиш без работа в тази криза, така ли? Е, ако твоят мъж е богат и можеш да се го позволиш, повечето не можем.
Странно как всички се жалвате от това, а никой не забелязва, че майчинството ни се плаща за работните дни в месеца. newsm78 През почивните сигурно не си гледаме децата? На работа за официалните празници взимам двойна надница-сега от държавата 0. Това питам аз честно ли е? А не дали някой взима по-голямо майчинство от мен.

# 521
  • София
А ако шефа ти реши, че не му изнася да те осигурява на пълната заплата? Ще откажеш работата ли?
Да. Или ще я приема само докато намеря такава с читав работодател. Смених 4 работи в рамките на 3 години, докато попадна на работата, на която съм в момента. И през ум не ми е минавало да спирам да търся, нито пък да раждам дете, без да съм сигурна, че ще ми бъдат плащани коректно осигуровките.
С мъжа ми започнахме да работим горе-долу по едно и също време и заплатите ни растяха едновременно, така че никога не съм си позволявала да не работя, разчитайки на неговата заплата.

# 522
А ако шефа ти реши, че не му изнася да те осигурява на пълната заплата? Ще откажеш работата ли?
Да. Или ще я приема само докато намеря такава с читав работодател. Смених 4 работи в рамките на 3 години, докато попадна на работата, на която съм в момента. И през ум не ми е минавало да спирам да търся, нито пък да раждам дете, без да съм сигурна, че ще ми бъдат плащани коректно осигуровките.
С мъжа ми започнахме да работим горе-долу по едно и също време и заплатите ни растяха едновременно, така че никога не съм си позволявала да не работя, разчитайки на неговата заплата.

И моят отговор хе същият.
Случвало ми се е да откажа работа, защото не са искали да ме осигуряват на пълното заплащане. След няколко месеца търсене намерих търсената от мен работа. Преди това съм напускала работа, защото стоенето на нея е изисквало да престъпя свои основни принципи и пак съм намирала работа.
И не разчитам на съпруга ми да ме издържа, защото винаги моето заплащане е било по-високо от неговото.
В момента планираме още едно дете и със сигурност би ни било по-изгодно да се осигурявам на минимална заплата, а останалите пари да си ги прибирам чисто и да ги спестявам, но това пак е в разрез с принципите ми.  Peace

# 523
Моите предложения:
18 месеца осигуровки назад - 18 месеца 90% напред.
По-високи вноски за ОЗМ.
Данъчни, кредитни и всякакви облекчения за данъкоплащащи семейства с 1+ деца.
Peace Хубаво е.
И все пак кото си спомням при предната промяна как тези, които не ги хвана предишния осигурен период от 6 месеца назад скочиха с бутонките срещу тези, които бяха заверено положение, направо не ми се мисли този път какви биха били реакциите.

# 524
  • София

Ооо моля те не се прави, че не разбираш за какво говоря. Снощи точно ми казаха в болницата, че ги е страх да ни настанят при ромите, заради опасност от други зарази (това го каза лекарка) Или тя жената не знае за какво става дума? За липсата на елементарна хигиена при 90 % от въпросните?
И да мен така ме съветваш, а защо не посъветваш да се вземат мерки срещу тези, които кретат на всякакви помощи? Защото не им се работи. Защо не се въведе обществено полезен труд за тях? Като искат пари от държавата. Аз как да издържам 2 деца, като наливам допълнително защото моя работодател не иска? Преди 2-3 години трябваше да довнасям 150 лв месечно за разликата от работодателя- е не съм толкова богата. Значи той да пести, а аз да живея в мизерия за да не крада после държавата като искам второ дете така ли? Ами като се върна на работа сега не трябва да плащам значи- аз повече в майчинство няма да излизам. За пенсия- ами ако се гътна до тогава тези пари, дето съм внасяла кой ще взима? Тези дето не са работили и 1 ден?

Аз нещо не разбрах.
Работодателят ти ти казва, че за теб може да отдели - примерно (удобно е да е борави с кръгла сума) 1000 лв. Тях може да ги разпредели така: 500 лв. - на теб и 500 лв. - на държавата - под формата на осигуровки и данъци - при което ще бъдеш осигурена на пълната сума на заплатата си от 500 лв. и т.н., или да дава на теб 750 лв. и на държавата - 250, при което ще те осигурява на много по- малка сума - на 250 лв., а разликата ти незаконно ще прибираш в джоба си. Ти предпочиташ второто. А после го питаш защо се скръндза?  newsm78 И дали живееш в мизерия и как да си гледаш 2-рото дете... ами къде по- конкретно е разликата м/у теб и споменатите цигани - в това, че ти се къпеш по- често? Иначе и ти, и те извършват незаконна кражба от ДБ.
А що се отнася до това кой ще черпи от вноските ти за пенсия - не се притеснявай по този въпрос, не си блъскай главицата, с тези пари в момента се издържат настоящите пенсионери. Като не си плащаш дължимите вноски ти просто бъркаш в тяхната паничка.

Общи условия

Активация на акаунт