Отговори
# 540
Моля да се опитате да запазите добрия тон и да се въздържате от крайни квалификации, обиди, нападки!
Благодаря!

(поразчистих малко)

# 541
  • София
Този път и мен ме ядосахте и провокирахте да пиша. Айде кажете ми за моя случай какво предлагате. Имам 3 спонтанни аборта,вчера си получих терапията,която ще ми струва минимум 5000 лв при планиране на следваща бременност. Останах без работа след първия аборт,не им трябва човек, който да лежи по болници за задържане.Внасям си чинно здравните осигуровки, но не ми се покрива нито едно изследване от здравната каса-до момента поне 3000 лв. струват тия изследвания,инвитрото го поема държавата, но за такива случаи като моя-нищичко. Работа по специалността без връзки в тая криза не мога да си намеря,остава ми да стана продавачка за най-много 500 лв.И като разбера ,че съм пак бременна няма да мога да се върна въобще.И на мене ми се работи,взима ми се голяма заплата,но какво предлагате?Да чакам година и половина на нова работа,че да взимам някакво майчинство дето няма да ми покрие и малка част от лекарствата и терапиите и годинките да си текът безвъзвратно. Дайте идеи,ще съм благодарна на умните мозъци тук,за момента се чудим и маем и не знаем на кой свят сме с мъжа ми.Единственото,което ни хрумва е да продадем наследствен имот,не че е наш,ама ще молим родителите...Понякога човек не знае пред какво ще го изправи съдбата,недейте съди толкова лесно.
За протокола: Завърших хубава специалност в СУ "СВ.Климент Охридски", елитна езикова гимназия и съм на тоя хал ...

# 542
Не разбирам- бременните се ползват със закрила от уволнение и съкращение и за задържане се полагат болнични, защо са те уволнили...иначе частни случаи има най- различни, в твоя случай вярвам че ти предвидливо се осигуряваш някъде на максимума и ще получаваш "каквото ти се полага", друг въпрос е дали е така...много хора са в тежко положение, но майчинството е компенсация че не работиш, за времето, когато би работила ако не беше родила, не е социална помощ, нито застраховка, че да мерим кой колко е внесъл и колко е теглил и какви нужди има- и моето дете имаше нужда от количка от 2000 лв, ама нямаше

# 543
Момичета, нямах време да изчета цялата тема, но искам да попитам, знае ли се дали при застъпване на майчинства според новите разпоредби, как ще се изчислява майчинството и кои месеци ще се гледат?

# 544
  • Sofia
Не разбирам- бременните се ползват със закрила от уволнение и съкращение и за задържане се полагат болнични, защо са те уволнили...иначе частни случаи има най- различни, в твоя случай вярвам че ти предвидливо се осигуряваш някъде на максимума и ще получаваш "каквото ти се полага", друг въпрос е дали е така...много хора са в тежко положение, но майчинството е компенсация че не работиш, за времето, когато би работила ако не беше родила, не е социална помощ, нито застраховка, че да мерим кой колко е внесъл и колко е теглил и какви нужди има- и моето дете имаше нужда от количка от 2000 лв, ама нямаше
Връща се от болничен и я уволняват, къде е проблемът? Бременна да почне работа - ако разберат преди края на изпитателния срок, няма какво да я опази от уволнение отново.
А при положение, че е безработна, има нужда от терапия за 5000 лв и т.н., за която ще продават имот, дали може да си позволи "предвидливо да се осигурява някъде на максимума" за неопределен период от време?
Отвратително е да сравняваш количка за 2000 лв с лечение за толкова и повече пари.  Sick

# 545
Ами значи тука пак стигаме до положението, че тази мярка е само мярка, която не решава другите проблеми, и са необходими още и други мерки, нали
Да не говорим че според новите промени, от БТ може да се получава 60 % от осигурителния доход, така че отново който е внасял, ще получи повече пари
Мисля че много бъркате целта на това обезщетение за майчинство...то не бяха искания да се взима дохода на цялото семейство, то не бяха други искания...

# 546
- и моето дете имаше нужда от количка от 2000 лв, ама нямаше
Ти се радвай че не е имало специални нужди и се моли да няма в един момент. А не се подигравай с хорското нещастие.

# 547
Майчинството не е за хора със специални нужди, доколкото ми е известно

# 548
Като гледам какви глупави спорове се заформят, не мога да повярвам!
За тези, които твърдят, че мярката е справедлива: Нима смятате, че е редно при демографския срив в страната ни да изкарват майките най-големите крадци в държавата? Има хора, които точат милиони от ДДС, от еврофондове и от какво ли още не, и то без преди това да са внасяли каквото и където и да било!!!, а сега изведнъж се оказва, че майките били "източвали пари", при положение, че те не вземат тези пари на готово - както казахте, 6 месеца/1 година преди да родят все пак внясят някакви пари в касата! И да, смятам, че при положение, че в момента всичко в държавата продължава да е с краката нагоре, тази практика не е лоша! Аз също работя на трудов договор и ме осигуряват на добри пари, но познавам хора, които ги осигуряват на малки суми, и то не по тяхно собствено желание, а защото работодателят им пести! Нима тези жени не заслужават поне по време на майчинството си да са спокойни, че има с какво да хранят и обличат децата си?!? В крайна сметка тези пари се вземат само 1 година, а не докато детето порастне. Държавата далеч не е ощетена от това нещо, колкото от разни хора с огромни къщи, яхти, скъпи коли и прочее - много добре знаете за какво говоря!! И искам да кажа още нещо - срам ме е от това какви хора са ми сънародници! МНОГО ХОРА ТУК пишат, че тях това не ги засягало и затова смятат, че е справедливо - много сте жестоки и затова все ще сме зле! Пак ще повторя - всяка жена, която се е осмелила да създаде живот в трудните времена, в които живеем заслужава спокойствие за себе си и за детето си поне през първата година. Така или иначе след това предстоят сума ти други препятствия!! Независимо дали ви засяга или не, това, което се опитват да направят не е точно несправедливо - то е безочливо! Безочливо е, защото нацията ни постепенно се стопява и последното нещо, което трябва да правят е да порязват така жените, които имат желание да създадат поколение, безочливо е, защото много хора извършват далеч по-крупни финансови престъпления и ощетяват държавата в пъти, в пъти повече от това, безочливо е и защото самата държава не е в състояние да се погрижи за хората, които са станали жертва на некоректни работодатели!!! И е най-безочливо, защото дори тези хора, които според вас "точат" пари по този начин все пак имат някакъв стаж и все пак са внесли някакви пари и все пак не печелят милиони от това нещо! И пак ще повторя - ужасена съм от жените, които подкрепят това нещо - замислете се, че положението в България никога не е било стабилно - това, че днес изкарвате 1000-2000 лв. на месец не означава, че и след 1-2 години ще сте на същото дередже! Може и на вас да се наложи да прибягвате до такива неща, за да можете да се грижите, както трябва за малкото си бебе! Просто не мога да повярвам, че има хора, които реагират така и съм много разочарована. Значи, няма никаква надежда за нас и това е... протестира се за неща, за които не е редно, а за важните неща - нищо... Прави са, че всеки народ заслужава съдбата си! А ние сме най-зле от всички и така и ще си останем! Защото сме егоисти, глупави и малодушни!!

# 549
Провокирахте ме да пиша, нищо лично, но какво толкова има да работиш като продавачка, аз съм го правила четири години и се гордея с това.  Бачках като луда, въпреки че и аз съм завършила хубава специалност и зная език. И какво от това, мислите че някой му пукаше за образованието ми, навсякъде ме питаха за стаж и се опитваха да разберат каква работа мога да им свърша, а не какви дипломи имам и какви специалности съм учила. След 5 години бачкане успях да си намеря хубава работа, на добра заплата, без връзки, никой не ми е помагал. Хубава работа по (прословутатата) специалност се намира не само с връзки, но и с много бъхтене и доста търпение. Обидно ми е когато някой започне да да ми обяснява, че трябвало да бачка като продавач, сякаш те са друга категория хора, какво толкоз има срамно.На всеки му се работи за голяма заплата, но това не става изведнъж, а с много усилия и време.
  nimfi4ka съжалявам за това, което ти се случва, сестра ми също лежа за задържане сумати време,и тя беше с три спонтанни аборта,  работи на държавна работа и за това не я изхвърлиха, иначе ми е пределно ясно, че всеки работодател би постъпил така, за съжаление.  С какъв довод те уволниха? Съкратиха бройката, няма ли вариант да си потърсиш правата по някакъв начин.

# 550
И какво толкова има че се увеличава изискването от 12 на 18 месеца, пак не разбирам.
Нека погледнем тези, които са с намалени заплати, за тях това изискване е изгодно и би им било от полза.

# 551
Извинете, но за какво е спора? Заради конкретната мярка или заради това, че няма да има толкова много хора възползващи се от законодателството и липсата на контрол?
18-те месеца за мен са простотия. Казах защо - засягат изрядни платци (например хора с неподходяща разлика във възрастта на децата и млади семейства).  Обаче, да протестираш, че вече няма да може да мамиш си е просто ... смешно. Просто проблемът с осигуровките и данъците трябва да се реши генерално.
Това, че хората са бедни, бедни са, но не това е начина да получават повече пари.

# 552
Майчинството не е за хора със специални нужди, доколкото ми е известно
Исках да кажа, че е отвратително да сравняваш количка с изследвания за болен човек.Жената казваше ,че ако всичко ще се гарантира с внасяне на пълни осигуровки тогава защо при нея се получава така. Пак казвам радвай се че детето ти има нужда от количка, а не от скъпо лечение като тази жена. За да видим тогава дали ще сравниш количката за 2000 с нуждата от лечение.

# 553
И какво толкова има че се увеличава изискването от 12 на 18 месеца, пак не разбирам.
Нека погледнем тези, които са с намалени заплати, за тях това изискване е изгодно и би им било от полза.
Извади калкулатора и  смятай. 10 години се осигуряваш на реална заплата. Разликата между децата ти се пада да е примерно 2 години и 4 м.

# 554
  • Пловдив
 определено майките,на които базата ще се падне година с 240 лв и после 6 те м неплатен,ще са ощетени дори и 10 г да са осигурявани на 2000 лв,ще взимат минималното
т.е неподходящата разлика ще ги прецака

Общи условия

Активация на акаунт