Отговори
# 690
Ох, по тази тема в дир-а ме направиха на дар-пер! РАзни разгневени майки ме питаха дали знам колко струват от бебешките дрешки до учебниците за 10-ти клас, от курсовете за манекенки в детската градина до частните уроци на кандидат-студентите. И с комсомолски патос ми обясняваха как държавата не искала да се погрижи за децата им.  ooooh!
Което казах там, го казвам и сега - който си е изряден откъм доходи и осигуровки, това не го бърка.
Има една опция да се осигуряваш на повече отколкото реално взимаш, ама не виждам каква точно му е файдата на това. След като децата колкото повече порастват, толкова по-скъпа им става издръжката. Да караш на мускули година, за да взимаш пак година (нали толкова беше последно) голямо майчинство според мен е безсмислено. Защото после пак се връщаш на това, което си го знаеш.
Нищо лошо не виждам в това решение.

Така е  Peace
Само за сведение - платеното майчинство тук е точно 3 месеца. За първо родено дете се получава еднократна помощ от 800 евро (сега може и да са към хиляда). Майчинството ми стартира от 45 евро, сега се е вдигнало на цели 75. И пак за сведение - социално осигуряване заплащаме всеки месец по 320е, а данък за всеки три месеца - около 6000е.

Вярно е обаче, че самотните и социално слаби майки могат да живеят спокойно отвсякъде - урежда им се и им се плаща квартира, купони за храна и една средно-статистическа нормална заплата без да работят.

# 691
  • Пловдив
Блонди - социално слабите майки увеличват ли си приходите с увеличаване на броя на децата? Имат ли някакви ограничения?

# 692
  • България-Швейцария
Засилих се да пиша в другата тема, но междувременно Mamma s заключи.

Какво толкова се радвате защитниците на промяната не мога да разбера?
Не сте наясно със скритата статистика - ок, да ви я кажа.
Моето поколение, София, елитен квартал - от 30 души клас само 5 човека имат по 1 дете, другите хич нямаме и намерение да си усложняваме и без това 'интересния' живот. Класът ми от началното училище - същата работа. Едва ли сме единствени.
Нека не ви заблуждава бумът на раждаемостта през последните години, това няма да продължи дълго.
Не заради точно тази конкретна мярка, а защото няма сигурност за нищо.
Градиш двуцифрено число години име в някоя фирма, излизаш в регламентиран отпуск уж защитен и се оказва, че няма къде да се върнеш, 'щото някоя, на която не си особено симпатична плела интриги или свирнала на шефа и ти седнала на мястото. В добавка всеки, който дойде на власт в държавата си променя правила и закони както си иска.
Оформи ли се 'Кариера или майчинство - изберете сами' - оформи се.
Изобщо не сме малко тези, които ще пропуснем второто, да ви кажа.

# 693
  • гр. Шумен
Христина Митрева: "Държавата няма механизми да въздейства, осигуряването да става върху реалната работна заплата."

Е след като държавата няма механизми за въздействие, как обикновения работик да въздейства на работодателя, че да го осигурявава на реалната заплата.
А работниците имат ли волята да го поискат? Ама всички, не само един или двама. Защото много често се получава 1% да искат реално осигуряване, а 99% да викат "Е..л съм му м..мата на осигуряването, мен парите ми трябват днес и сега". КАзвам го защото има една всеобща заблуда, че щом работодателя лъже държавата, го прави за доброто на работника. А все повече  се убеждавам, че който лъже държавата, при първа възможност ще прецака и работниците си.
CTramell, всеки взел някакво решение си намира един кашон оправдания за него (в случая отказа да има дете). Аз просто не виждам защо са тия оправдания с интригантки и т. н. РЕшавате си сами, никой няма да ви беси, ако не искате деца. Живота си е личен, всеки разполага с него. Аз самата, между другото, 10 години си намирах оправдания да нямам второ и като се случи, не умряхме, а си ги гледаме. И си работим, и никаква пикла не ми е заела мястото. Но пък и аз нямам амбициите да ставам "гранд-мениджър", така че... Абе решенията са решения не за да ги оправдаваме с "това, онова, с краставицата...", а просто да ги взимаме.

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 21:13 от Sessilly

# 694
  • Софиянка в Пазарджик :)
Засилих се да пиша в другата тема, но междувременно Mamma s заключи.

Какво толкова се радвате защитниците на промяната не мога да разбера?
Не сте наясно със скритата статистика - ок, да ви я кажа.
Моето поколение, София, елитен квартал - от 30 души клас само 5 човека имат по 1 дете, другите хич нямаме и намерение да си усложняваме и без това 'интересния' живот. Класът ми от началното училище - същата работа. Едва ли сме единствени.
Нека не ви заблуждава бумът на раждаемостта през последните години, това няма да продължи дълго.
Не заради точно тази конкретна мярка, а защото няма сигурност за нищо.
Градиш двуцифрено число години име в някоя фирма, излизаш в регламентиран отпуск уж защитен и се оказва, че няма къде да се върнеш, 'щото някоя, на която не си особено симпатична плела интриги или свирнала на шефа и ти седнала на мястото. В добавка всеки, който дойде на власт в държавата си променя правила и закони както си иска.
Оформи ли се 'Кариера или майчинство - изберете сами' - оформи се.
Изобщо не сме малко тези, които ще пропуснем второто, да ви кажа.
Това е право на личен избор,мен безпаричието няма да ме спре да имам деца или пък смяната на някакъв закон.То и без да изляза в отпуск по майчинство могат да ме уволнят и да ми направят интрига,това пък го има на всякъде!

# 695
  • България-Швейцария
И това е вряно, но докато си там можеш да противодействаш, а като си извън играта изобщо не знаеш какво се случва.
Опитвали са се да ми приложат и двете неща в комплект - не че всичко се разреши много лесно, но интригантите вече отдавна ги няма и никой не си и спомня за тях, а аз продължавам да си работя любимата работа.
Както и да е, някоя жена това няма да я спре, на друга ще й е от решаващо значение.
Идеята ми беше, че не сме малко такива, просто повечето от тях не пишат в bg-mamma.

# 696
Блонди - социално слабите майки увеличват ли си приходите с увеличаване на броя на децата? Имат ли някакви ограничения?

Да и Не за двата въпроса Simple Smile
Именно заради това тук се води най-социалната държава (преди Франция) и ужасно пренаселена с чужденци, но се въздръжах да го кажа, за да няма политически или расов оттенък  Blush

# 697
CTramell, пиша нещо старо и изтъркано, но болезнено вярно - Когато искаш, нещо търсиш и драпаш,за да го постигнеш, когато не искаш нещо - търсиш оправдания.  Peace

# 698
Въпросче... за колко глобени работодатели сте чували? Глобени за това, че не осигуряват на реални заплати служителите си?  newsm78 Аз лично за нито един! Къде са данъчните, къде е инспекцията по труда, за какво получават заплати?! Техните заплати не ги ли дават от нашите данъци? Защо не правят публичен месечен отчет колко фирми къде и кога са проверили има ли открити нарушения и какви. И тази информация да се обяви на сайта им и всеки да има възможност да я коментира, да видим тогава какво ще стане. Според мен си прибират рушветите и си свиркат, пък после майките видите ли, те са най-големите крадли в държавата. Каква държава, бе, това според вас държава ли е?!  #Cussing out

# 699
  • Пловдив
От моя клас в гимназията, сега ставаме на 30г. Само аз съм се намножила толкова, но има 5 с по едно дете, още 4ри с по две. Има още време, очаквам още деца да има. Това е проблем за твоя клас, твоя социален кръг.

От 26 човека клас 23 имат висше образование.

# 700
  • на брега на морето
Има една опция да се осигуряваш на повече отколкото реално взимаш, ама не виждам каква точно му е файдата на това. След като децата колкото повече порастват, толкова по-скъпа им става издръжката. Да караш на мускули година, за да взимаш пак година (нали толкова беше последно) голямо майчинство според мен е безсмислено. Защото после пак се връщаш на това, което си го знаеш.
Нищо лошо не виждам в това решение.

Много приятно ми е да срещна финансово грамотен човек.

# 701

CTramell, по - глупаво оправдание не съм чела!

# 702
  • България-Швейцария
О, далеч не съм имала намерение да се оправдавам за начина, по който ми харесва да живея живота си Wink
Конкретната мярка така или иначе не ме касае, просто ми беше чудна тази небивала радост от иначе притеснителния факт някой да ти променя правилата на играта в движение.

# 703
CTramell, извини ме за въпроса, не те питам с  лошо...но наистина ли това е причината да не искаш деца? Защото мисля, че желанието (ако има такова) винаги надделява над обстоятелствата...Каза, че скоро си се регистрирала тук...

# 704
  • София
Въпросче... за колко глобени работодатели сте чували? Глобени за това, че не осигуряват на реални заплати служителите си?  newsm78 Аз лично за нито един! Къде са данъчните, къде е инспекцията по труда, за какво получават заплати?! Техните заплати не ги ли дават от нашите данъци? Защо не правят публичен месечен отчет колко фирми къде и кога са проверили има ли открити нарушения и какви. И тази информация да се обяви на сайта им и всеки да има възможност да я коментира, да видим тогава какво ще стане. Според мен си прибират рушветите и си свиркат, пък после майките видите ли, те са най-големите крадли в държавата. Каква държава, бе, това според вас държава ли е?!  #Cussing out
Ами те като правят проверки обикновено самите служители казват, че са осигурявани на пълна заплата. Някои може да го правят от страх да не си загубят работата, но на повечето просто им изнася да ги осигуряват на минимална и да си прибират остатъка от парите "под масата". Така че вината е точно толкова на служителите, колкото и на работодателите. Но нали е по-лесно да се обвиняват лошите работодатели за всичко...

Общи условия

Активация на акаунт