Отговори
# 270
  • София

Може и да не е справедливо,ама я гледайте бебе с 240 лв.вместо 1400лв.-всички знаете какви сметки посрещате с новия човек-само памперсите му струват толкоз за месец... Twisted Evil

А справедливо ли е аз да си плащам осигуровки върху цялото ми брутно възнаграждение а друг да плаща върху 240 лв и после да вземаме еднакво майчинство?!?!? Ами не е!!!!!!!!!

# 271
  • София
Нямам желание да чета 19 страници мрънкане на хитреци, открили топлата вода, на които сега малко ще им секне далаверката. Евала на правителството, даже с малко го увеличават мен ако питат. Поне 3 годни трябва да е.

# 272
Ако сегашното правителство, а и тези преди него бяха направили така, че всички ( без изключение ) да се осигуряват на реалните си заплати сега нямаше да я има тази тема! Но в тази държава се мисли и работи само за днес, все едно утре няма да има и затова са и такива законите!

# 273
Ако сегашното правителство, а и тези преди него бяха направили така, че всички ( без изключение ) да се осигуряват на реалните си заплати сега нямаше да я има тази тема! Но в тази държава се мисли и работи само за днес, все едно утре няма да има и затова са и такива законите!

Peace  Така си е.Щом има вратички ще ги използваме.И все пак става въпрос за НАШИТЕ деца и не трябва чак толкова да се ядосвате.По тая логика и аз плащам сума данъци и отиват за соц.слаби роми,ама не съм се завайкала.Кой както може да се оправя,не е незаконно,като вкарат новия закон ще секне файдичката,ама кво да се прави  Laughing

# 274
  • София
Много ми е тъпо да чета злостни коментари подобни на този на Чарита и други такива... все едно не става въпрос за децата на България, а за далавери като на престъпници. Ами не - въпреки че не съм се възползвала от високо майчинство - никога не съм осъждала майките, които са прибегнали до това, включително мои приятелки. А и не е незаконно.
Излиза, че държавата си изчислява нейните сметки - да не се окаже на загуба. А не че стимулира раждаемост или нещо такова. Изчислили са, че губят от майките - режат и точка. Винаги ние, работещите, трябва да сме длъжници на тази държава, а не тя на нас нещо да дължи - било то нормално майчинство, качествено образование или здравеопазване.
А тази тема е за добрия старт на бебетата в крайна сметка, ако бяхме Швеция  Simple Smile не вярвам някои майки или бащи да тръгнат да ги профукат по козметични салони например тези пари.

# 275
Абе, че се въртят далавери, въртят се. А и -че не е незаконно, не е.  Ама някак си ми е непочтено, да парадират с това някои родители, и да го оправдават с "децата на България". Мисля си, че социалната ни политика, колкото и да е несъвършена, е по-добра от липсваща ..
А, и да кажа, че аз деца "на България" нямам. Имам собствени деца, и като всеки родител съм си направила приблизително някакъв ред как ще си ги отглеждам. А каквото ми се полага- полага ми се. Каквото не - здраве! Не мога да претендирам да се възползвам от всичко...

А когато раждах - родих близнаци и бях студентка редовно обучение  Laughing  Колко ли можеше да прибера, ако беше само маалко по-късно ?
уфф, това май не трябваше да го казвам, че минах в графата злобна завистничка  Hug

# 276
  • До хладилника, който обичам
Е, аз до одеве не знаех за това със студентството. Мислех, че студентките взимат тези пари, защото не взимат други. Ама съм глупава... иначе да, пепел ми на езика, но си помислих и казах на Миуото, ех, да бехме знаяли да запиша още едно вишу, да... ама не Laughing

# 277
А когато раждах - родих близнаци и бях студентка редовно обучение  Laughing  Колко ли можеше да прибера, ако беше само маалко по-късно ?

Имам братовчеди близнаци, родени по соц.време от родители студенти. Ами тогава се даваше задължителна стипендия на родителите - и двамата, детски надбавки, държавата осигуряваше жилище и опрощаваше жилищни кредити при раждане на дете. И сега тези същите деца са студенти в Германия и няма да се върнат в милата родина, която ги е подсигурила като деца! Ех, ако беше родила по соц.време.  Laughing Някога поне имаше социална политика, сега само се чудят от къде да резнат, за да запълнят дупките в бюджета.

# 278
Не ща да съм родила по соц време, че сега щях да съм 40 +  годишна, мерси добре ми е така  Peace  А и нашето време си ме кефи, не си се представям като герой на социалистическия труд  Laughing  Колкото и да се тръшкаме, не ми се живее в 70-те или 80-те, какво остава за по-рано.
Е ся, ше запиша второто висше. С милото ще врътнем още две  Mr. Green, и да видите как ще изкарам на макс  #Silly от държавата.  Ама к'вито сме каръци, я ще вземат да го махнат това, я  Peace
Сега, на мен ми е непонятно какво и защо на толкоз много хора ще се промени с тези +6 месеца. все едно масово майките раждат преди година и половина стаж. Ами има и такива, но не са преобладаващата част. По-скоро се цели да се прекрати възползването от социалните фондове, които не са бездънни. Няма какво да се сърдим, ако искаш по-висок стандарт, намираш начин сам да си го осигуриш. Не може да се осигуряваш като мизерстващ- на 240 лева. Да внесеш след това ударно 6 месеца  макс осигуровки и да очакваш държавата да ти осигури  голямо обезщетение. 

# 279
  • До хладилника, който обичам
По-скоро се цели да се прекрати възползването от социалните фондове, които не са бездънни. Няма какво да се сърдим, ако искаш по-висок стандарт, намираш начин сам да си го осигуриш. Не може да се осигуряваш като мизерстващ- на 240 лева. Да внесеш след това ударно 6 месеца  макс осигуровки и да очакваш държавата да ти осигури  голямо обезщетение. 
Не ти го осигурява държавата Peace Фондът ОЗ функционира на принципа на взаимоспомагателна каса: всички внасят, ползват само тези, на които им трябва. Реално всеки трудящ се изплаща повече от веднъж такова едно обезщетение по майчинство, даже да внася само на минимална ставка.

# 280
Така е Бу, не се изразих точно. Обаче познавам и хора, които имат съвсем скромен трудов стаж за завидната си възраст. И са успели да си вземат "полагащото се" от разните обезщетения, поощрения и помощи. И те не са много, ама дразнят.

# 281
Аз нямам нищо против жени, които са работили по 1 година или изобщо не са работили да взимат колкото моето или по-голямо майчинство. Как и на колко са се осигурявали пък съвсем не ме вълнува. Не знам защо това представлява такъв проблем за много от вас. Наистина не го разбирам. Нали всеки взима това, което му се полага в крайна сметка, според осигуровките, които е внесъл. Жените, които почват да се осигуряват като бременни, все ще вземат по-малко от тези, които изнчално са били със заплати по 2000 и нагоре - ето нещо, което да успокои духовете.  Crazy

# 282
Не ми пречи да взима всеки колкото ще (аз си знаех, че ще мина за завиждачка). Искам с няколко довода да обясня, защо на мен ми се струва нормално удължаването на срока, който се взима предвид за майчинство. И ми се струва пресилено да ревем насреща по този повод.  На мен, и на болшинството майки няма да има значение какъв период ще им вземат. Естествено ще има много прецакани, и слабо прецакани. Ще има и облагодетелствани. Ще има и тарикати. Голяма работа- винаги ще ги има  Peace

П.П. И извинявам се, че малко смесих нещата в предишния ми пост. Там повече визирах помощите и детските, които не са обект на темата въобще, и където тарикатлъците ни засягат пряко. Защото разпределението там не е на принципа - "всеки според внесеното му".

# 283
Мен не ме касае лично срока, ако ще и 5 години да го направят. Но не вярвам, че с удължаването му ще настъпи великата справедливост просто  Peace

# 284
  • София
Ами нормално е, когато нещата са "еди-как-си", просто защото са си така, никой да не обсъжда източващите и не-източващите, но щом завикат източващите, да се обадят с мнение и не-източващите. Защо те да нямат мнение, защо да стават злобни с него изведнъж?!

На мен ми е чудно тези работодатели, дето са вдигнали заплатата на служителката си от 500 на 2400 лв "официално" за последните 6-7 месеца преди раждането, когато един ден тя им се завърне росна-прясна след 1-2-годишно отсъствие, с какви доводи, ще й намалят заплатата отново... Ми тя може и да не се съгласи  Joy

Общи условия

Активация на акаунт