Отговори
# 300
Дискусиите приключиха.
Резултатите са ясни. С надвнасяне на майчинството не са се нарушавали закони. Не се е източвало НОИ. Получавало се е това, за което ПРЕДВАРИТЕЛНО се е предплащало и за което ще се доплаща доста след това. Измененията са в ущърб не само на майките, а на всички. Дори и на тези, които съвестно са се осигурявали на реалните си доходи. Защото е нормално да имаш по ред причини увеличение в доходите за период от година и половина. Насреща - нищо. Защото след майчинството ще внасяш повече, ако ти се увеличава дохода, няма да се гледа средномесечният за 18м назад, а актуалният.

Появиха се и стандартните: "нека ви" и "справедливо е".

Общо взето, за това и ще мине между другите простотии решението. Следващият януари, ще увеличат СПРАВЕДЛИВО базата на 2г и ще намалят СПРАВЕДЛИВО плащанията на 6м. И СПРАВЕДЛИВО ще увеличат вноските.

И след 70 годишна възраст, ще си получаваш СПРАВЕДЛИВО 160-те лева пенсия, ..... ако СПРАВЕДЛИВО не са използвали пенсионният фонд за по-СПРАВЕДЛИВИ нужди.

# 301
  • До хладилника, който обичам
vicimici, абе не баш.

Но ако се увеличи срокът - трябва да е след буферен период. И ако се увеличи, да се увеличи и срокът за взимане на 90%.

За пенсиите... дай да не я подхващаме. Всеки има пенсионери познати. Аз още се дивя как баба ми и майка ми, цял живот работили и чинно плащали осигуровки и удръжки, взимат нелепи, буквално нелепи суми. Това е подигравка. Аз ще знам по-добре - ще стана депутат и после ще взимам огромни пенсии.

# 302

Но ако се увеличи срокът - трябва да е след буферен период. И ако се увеличи, да се увеличи и срокът за взимане на 90%.

Няма да има буферен период, защото целта на увеличаване на базата е, не това което обявяват, а да не се изплати предплатеното.
Ако има буферен период - ще трябва да платят това, което дължат.

Разликата, дори с надвнасяния средно ще е 100-тина лева, което на всички е ясно, че няма да променят коренно кой-знае-колко бъдещето на децата ни.

Но лично за мен ще променят мирогледа ми, относно коректността и ще спра да внасям огромните осигуровки в държавата. Защото щом тя не се грижи за мен, защо аз да го правя?

Позволявам си сега да коментирам решението на правителството, защото на последните избори съм гласувала и съм взела участие в избора на това правителство. На предни избори не съм била активна и не съм си позволявала да ги плюя или хваля.

За срока на вземане - не мога да коментирам, за момента смятам че е добър. Все пак се взимат 24 месеца (независимо от сумите). Помощ е. И то не малка.

Ако сметнат, че е прекалено много - да го намалят, но да дадат на хората време за реакция. Да намерят тези хора начин да си осигурят някакви средства да посрещнат нуждите си. Защото в противен случай и техните деца няма да внасят нищо в хазната, а и ще са принудени да вършат престъпления за да се изхранват.

В дългосрочен план, липсата на сигурност и липсата на очаквания ще доведат до много по-тежки последствия, отколкото скатаването на малко парички сега за нуждите на нова вила на някой.

Последна редакция: вт, 26 окт 2010, 13:17 от AnMary

# 303
  • До хладилника, който обичам
Аз съм твърдо против намаляне на срока. Детето има най-голяма нужда да е с майка си именно в ранните години, първите 2-3.
Много майки са готови по корем да се влачат, да карат с минималната сума втората година, но да си гледат сами детето - и с право.

Така освен всичко друго се намалят и посетителите на яслите, защото общинската издръжка на едно дете в ясла или градина не е никак малка - по данни от пресата едно дете струва около 420 лв на месец, като разликата с таксата, плащана от родителите, се поема от общинския бюджет (т.е. отчасти пак от данъците на същите тези данъкоплатци).

Изобщо, двете години майчинство са всякак оправдани. Срокът не бива да се пипа, нито да се намаля срокът за 90% (виж, да се вдигне - може).

# 304

Ей сега, надникнах в темата за студентките, там какво е, направо всеки път се изумявам какви гимнастики се правят за се докопат заветните три бона ooooh! Как не съм се сетила да се запиша редовно аз като съм родила и оттам да взема някой лев.
Тъкмо мислех да пиша да влезете и там малко сеир да стане, ама ти си досетлива  hahaha
Там даже са по-големите измамници, които без 1 работен ден смучат пари от държавата.  Joy
Комелина, там сеира отдавна го наблюдавам - може ли да взема парите, въпреки че  работя на трудов договор, аз не съм студентка, ама ако се запиша като такава ще взема ли паричките, ама нямам намерение да уча....
Въпросът не е за стажът или работния ден, въобще не си ме разбала Wink

# 305
............................

Защо си мислиш, че ако живееш с МРЗ в чужбина ще изплащаш ипотека?  Rolling Eyes

Всъщност вие какво мислите, че е ТАМ?  Laughing

Мисля, че ТАМ се създават необходимите условия, за да може доходът ти да е достатъчен да си гледаш семейството, а не да точиш "подло" от НОЙ (ирония).

Пример - мой колега наскоро избяга във Виена с бременната си жена (човекът е завършил в Германия и знае перфектно немски) и започна работа в австрийска фирма - работи абсолютно същото, което с него работихме тук и вземахме еднакви заплати.
Разликата между него и мен е, че в момента жена му гледа бебето и не работи (не получава и майчинство доколкото знам), живеят под наем и карат единствено на неговата заплата.
Да ти кажа ли, че въпреки това лятото бяха 2 седмици на почивка по Адриатика - нещо, което аз не мога да си позволя в близко бъдеще и освен това ИЗОБЩО не се оплакват като преди от липса на средства?

Затова дадох и сравнението в цените на храната между ЕС и БГ! Цените са малко по-високи (догодина и тук ще са такива), но МРЗ е средно 7 пъти над нашата!

П.С. Да, Испания е на опашката в Западна Европа - единствено португалците им правят компания, нали са си съседи...

# 306
Slade, усещаш ли нелепостта в сравнението си между България и Австрия?
Няма как просто страни с работеща от столетия пазарна икономика, да се сравнят с една фалирана и източвана до дънце страна като нашата. Страна с липсващо производство, огромни задължения, безумна политика в последните 60 години, огромен дял сива икономика ....
Виж, ако сравниш България със страни от бившия социалистически блок, тогава някак по-друго изглежда.
Но паралел между България и Австрия е наистина нелеп.

П.П. Предлагам ти да пробваш с Чехия. Разликите са отново фрапиращи не в наша полза.  Peace

П.П.2 И не ми давай пример с висококвалифицирани кадри. И тук и там в определени среди се вземат големи пари.
За пример давам Hewlett-Packard.

# 307
Паралелите почна да ги правиш ти с въпроса какво било ТАМ и дали хората живеещи на МРЗ може ли да си позволят едиквоси - ами могат, няколко мнения по-нагоре имаше пример.

Чехите да тичаме срещу тях пак няма да ги стигнем (по твоите данни дори само МРЗ там е повече от 2 пъти по-висока от нашата)...

НИЕ СМЕ НА ДЪНОТО бе жена, няма ЕС държава, която да е по-зле от нас!
Как да се радвам на една промяна, която цели да спести по 4000-5000лв от човек правещ далавери с майчинството (щото повечето са крайно нуждаещи се, не го правят да си купят кола или телевизор), а не спестява милиарди и милиони от митнически и данъчни (на фирми) злоупотреби?

ХА! За какви "среди" ми говориш? Моя колега работи в не много известна австрийска фирма от 30 души персонал... и не, фирмата не е IT ако натам биеш.

# 308
Slade какви далавери, хората ще увеличат просто със шест месеца периода за изчисляване на майчинството. Какви са тези драми, светът свършва. Има много народ, който грам не се е осигурявал, води се социално слаб взима детски и майчинство, и си  кара скъпи коли и прочее. И отчасти заради тези хора се увеличава периода.
Не зная защо е тази олелия, заради шест месеца увеличение, ако сте работили и сте се осигурявали, въобще не би трябвало да ви пука.

# 309
Бе, мъж ли си, що ли си, аз к`во ти казвам, бре?
Ама ти не четеш, защото си решил, че обичам ББ и хвърлям метани пред него и политиката му.
Как тук да се справиш с ниски доходи, като са на нивото на тези от африканските страни?
И като ми заразправяте за Англия, Австрия, Андора....

Поживей в странство и се оправяй с 700 евра на месец, да те видим. Ама и наем плащай и две деца гледай и жена ти да не работи...

За каква среда ли? Мениджър на средно голяма европейска фирма с представителство у нас взема толкова колкото и колегата му в Белгия.
Това че, ти не си успял и не вземаш добра заплата не се отнася за всички.

Ако персонално си решил да се заяждаш с мен- давай. Имам два часа за губене.  Grinning

# 310
Всъщност, точно ако си работил и си се осигурявал, трябва да ти пука.
Защото си се ОСИГУРЯВАЛ за едно нещо, а когато дойде време да си СИГУРЕН, нещата се променят. Без право да си поискаш заслуженото.

Не знам защо не го разбираш. Пострадали ще са не тези дето са внасяли последните 6м високи осигуровки за майчинството, а тези които са бачкали сериозно, издигали са се в кариерата си, получавали са увеличение на доходите си - плащали са чинно вноски върху тях (по-високи с увеличението си) и накрая получават средно аритметична сума с цел плащанията им преди година да намалят ставката.

Незасегнати ще са единствено "последните дупки на кавала", които са дремели на някоя държавна службичка...без развитие, без нужда от тях и .... без да са внасяли нищо.

И как по този начин ще се стимулира и за в бъдеще да внасям максималните вноски, които мога да си позволя? Защо да го правя?

# 311
  • Пловдив
Напротив, осигурявалите се на реалните си заплати не губят нищо!

# 312
Да мъж съм, що?
Ако съм в коя да е читава държава на същата работа и на същата позиция (прос' специалист) ще вземам не 700, а 7000 евра (примерът е за благозвучие, надали ще вземам толкова). Със сигурност ще си плащам и наем и ще си издържам 2-те деца, които жена ми ще гледа без да работи. Вече ти дадох пример от реалността с колегата.

Само за информация: в момента си търся работа там и живот и здраве ще си бия шута от скапаната България един ден.
Двама данъкоплатци по-малко (както бях писал някъде назад в темата - осигурявали са ме винаги бърху 100% от брутото и жена ми също), две български деца по-малко. Какво по-хубаво от това? Правителството ще реализира социалната си политика, ще отчита ръстове и прирасти, а вие ще сте доволни и щастливи и ще искате да върнат лентата за изчисление на майчинството поне с още 5 години).

Успех! Аз вече гледам в друга посока (за съжаление) - обичам Страната си, мразя държавата!

# 313
Slade, виждаш ли лентичката в подписа ми?
Не отчита бременност, а оставащото ми време в България.
Тик-так, тик-так...

# 314
Напротив, осигурявалите се на реалните си заплати не губят нищо!
Е как да не губят?
Преди две години са завършили университет, започнали са работа на 800 лв, плащали са, след 6 месеца са получили повишение (защото са се развили, което е нормално) и заплатата им е 1200 лв.
Нищо не са лъгали, нищо не са мамили, не точат НОИ.
Сега сметни колко трябва да получават в единият случай и колко трябва да получават в другият.

Сметни и че щом са се развили, ще продължават да се развиват (явно не са закърнели или зациклили на едно ниво) и съответно след като се върнат на работа ще продължават да внасят върху 1200, а и по-натам ще се увеличава още дохода им и ще внасят и повече.

Дори да са съвсем закърнели и да не им вдигат заплатите според заслуги....инфлации това онова, повишаване на МРЗ - все пак за 18м. заплатата се вдига.

Общи условия

Активация на акаунт