Отговори
# 315
Напротив, осигурявалите се на реалните си заплати не губят нищо!

Е как няма да загубят бе, ама някои жени верно мислите с някои други части...
Нали преди 1,5г и моята заплата и заплатата на жена ми беше поне 2 пъти по-ниска от сега (осигурявали сме се на реални заплати)?
А ти искаш да го върнат и 3г назад... Когато ме вземали сигурно 1/3...

# 316
Всички искаме сивата икономика да се ограничи, да има справедливост при плащане на майчински и т.н. За съжаление това е пак мярка-кръпка. Да, ОК, трябва да се ограничи сивата икономика, но не като се борим с последствията, а като атакуваме източника.  

Иначе конкретно, аз съм прецакана от мярката. Въпреки, че съм внасяла огромни осигуровки о/о 10 години, сега второто майчинство ще ми е основно в/у 240 лв, които се полагат за гледане на дете до две години.

Сравненията с развити държави наистина са безсмислени. Там и на соц. помощи можеш да имаш къща, да караш кола и да живееш нормално.

# 317
  • До хладилника, който обичам
Има много народ, който грам не се е осигурявал, води се социално слаб взима детски и майчинство, и си  кара скъпи коли и прочее. И отчасти заради тези хора се увеличава периода.
Точно тези, дето не внасят ни осигуровки, ни данъци, водят се социално слаби, взимат детски, социално майчинство, помощ за отопление и whatnot, докато карат скъпи коли и живеят в прогимназии на 3-4 етажа (верно, в гетото, ама какво пък), хич не им дреме за увеличаването на срока, вервай ми  Whistling

# 318
  • Пловдив
Slade толкова си внасял, толкова получаваш.

# 319

Да де, ама той е внасял на по-висока заплата през последните 12 месеца, а те го връщат на база 18, когато е вземал два пъти по-малко.
Това му е проблемът.

# 320
Както казах, в някои ситуации не е точно така.

# 321
За да е справедливо в такива ситуации може да се направи следното: Всеки месец се отнася това на което си се осигурявал към МРЗ - вижда се на колко % от МРЗ си се осигурявал. После ти се изплаща същият (средно аритметично дори) % от МРЗ.

Така няма външни фактори (независещи от теб) да влияят.

И тогава за "честните" няма да има значение за какъв период се взима базата.

# 322
Хехехе, че те ще се изчекнат от смятане лелките в НОЙ! Кой им плаща за такъв труд?

Аз съм "за" колкото назад се вземат доходи, толкова време да се изплащат. Така може да се смятат и година по година.
Все пак директивите (или регламентите, не знам къде точно) на ЕС допускат майчинството да се изчислява дори само от последната заплата и вярвам това е точно с цел да се избегнат загубите при чести индексации на заплатата.

# 323
Хехехе, че те ще се изчекнат от смятане лелките в НОЙ! Кой им плаща за такъв труд?

Aз и останалите, които честно си внасяме осигуровки, които те отказват в момента да ни платят.

Дори съм готова, да предоставя безвъзмездно на 16-те лелки получаващи заплата за тези изчисления, една екселска табличка в която трябва само да "начукват" брутните заплати.... по възможност без да грешат и при изключен пасианс.

Laughing

# 324
Има много народ, който грам не се е осигурявал, води се социално слаб взима детски и майчинство, и си  кара скъпи коли и прочее. И отчасти заради тези хора се увеличава периода.
Точно тези, дето не внасят ни осигуровки, ни данъци, водят се социално слаби, взимат детски, социално майчинство, помощ за отопление и whatnot, докато карат скъпи коли и живеят в прогимназии на 3-4 етажа (верно, в гетото, ама какво пък), хич не им дреме за увеличаването на срока, вервай ми  Whistling
Не им дреме разбира се, ама се възползват безкрупулно и нагло от детски и майчинство Whistling

# 325
Не им дреме разбира се, ама се възползват безкрупулно и нагло от детски и майчинство Whistling
Е то тези са работа на "родната полиция ни пази".
Нали и затова плащаме - ся и в криминалета ли да участваме за да получим майчинство?
 Laughing

# 326
vicimici проблемът е, че в момента се осигуряваш на по - голяма заплата и сега при изчисляването на  майчинството ти ще се взима по - ниската заплата. Съжалявам за това, което се е случило, при мен се получи долу - горе същото, 6 месеца бях на една заплата после на друга и взех средноаритметичното, твоя случай е валиден и при 12 месеца осигуровка. Има го и обратния случай, има много фирми, които понижиха заплатите, ако дадена жена попадне в тази ситуация ще е на сметка да се изчислява на 18 месечна база, когато е взимала по - висока заплата. Нека погледнем и тази страна. За нея никой не говори. Така че монетата има и две страни.  
И мисля, че точно тези които са се осигурявали на реална заплата, няма какво да губят от увеличаването на срока.
Много дребнееш, vicimici, много.

# 327
vicimici проблемът е, че в момента се осигуряваш на по - голяма заплата и сега при изчисляването на  майчинството ти ще се взима по - ниската заплата. Съжалявам за това, което се е случило, при мен се получи долу - горе същото, 6 месеца бях на една заплата после на друга и взех средноаритметичното, твоя случай е валиден и при 12 месеца осигуровка. Има го и обратния случай, има много фирми, които понижиха заплатите, ако дадена жена попадне в тази ситуация ще е на сметка да се изчислява на 18 месечна база, когато е взимала по - висока заплата. Така че монетата има и две страни.  
И мисля, че точно тези които са се осигурявали на реална заплата, няма какво да губят от увеличаването на срока.

Всъщност преди 18 месеца съм плащала осигуровки върху тавана и сега също. Лично на мен по никакъв начин няма да ми повлияе промяната. Още повече, че не разчитам на някой друг да се грижи за мен. Плащала съм солидарно за да може държавата да се погрижи за тези които имат нужда и в момента държавата прави нещо, с което не съм съгласна. Съответно и аз не съм съгласна за в бъдеще да и плащам каквото тя си реши.

Явно не го разбирате. Тя и на това разчита.

На не знам си коя съм била смешна...ми да се смей.
Надявам се, да не съм права в твърденията си. И повече се надявам, точно ухилените да не осъзнаят, че съм била права.
 Laughing

# 328
Това за полицията не го разбрах, наистина Laughing
Ми хубаво, аз пък съм съгласна с изменението, както казах  бях потърпевша при изчисляването на 12 месечна база. Разлика няма почти никаква. Не съм мрънкотила да се изменя закона, заради моя частен случай.
 vicimici колкото до нуждаещите се, ами и аз съм съгласна да се дава на истински нуждаещите се, аз на шмекерите се дразня.
И какво толкова има да се взима 18 месечна база пак не разбирам?
Ако си се осигурявал няма проблем.

# 329
Това за полицията не го разбрах, наистина Laughing
Ми хубаво, аз пък съм съгласна с изменението, както казах  бях потърпевша при изчисляването на 12 месечна база. Разлика няма почти никаква. Не съм мрънкотила да се изменя закона, заради моя частен случай.
 vicimici колкото до нуждаещите се, ами и аз съм съгласна да се дава на истински нуждаещите се, аз на шмекерите се дразня.
И какво толкова има да се взима 18 месечна база пак не разбирам?
Ако си се осигурявал няма проблем.
За полицията беше, във връзка че тези които се водят социално слаби, а карат яхти са работа на полицията. Да се справи с тях.

А съм против измененията в законите да се правят от днес за утре. Трябва да има буферен период. Щом влизат в сила нови правила, те трябва да влизат двустранно.  В случая - приема се - влиза в сила след период в който условията ще са същите. Удължава се с 5 месеца срока, влиза в сила след 5 месеца.

По същият начин трябва да се прави за абсолютно всичко: Удължават срока за пенсиониране с 3г - влиза в сила след 3години.

Позволи ли се веднъж да стане така, ще става постоянно. Ще се променят нещата постоянно, според нуждите на правителството.

Реално на същият принцип може да кажат, както увеличиха срока със задна дата за здравно осигуряване, че са увеличили и %на осигуровките за този период и да се окаже, че ти не си в момента здравноосигурена, защото последните 3 години не си внасяла суми, според сегашните им идеи.

...надявам се разбра срещу какво точно протестирам.

Общи условия

Активация на акаунт