Отговори
# 375
Кое е геноцид? И какво общо имат ромите? Съвсем честно ще ти плащат майчинство, толкова, колкото си се осигурявала година и половина назад. Нима е честно да получаваш заплата 500лв, разбираш, че си бременна и изведнъж, случайно заплатата ти става 2400лв, плащаш така 6месеца, а искаш да взимаш обезщетение върху 2400лв за една година.
напълно съм съгласна, тея малоумници дето ги мислят тези неща явно нямат деца и незнаят как се гледат с мизерните 240 лв. Само се чудят как да ни намалят парите.

# 376
  • Юпитер- Сатурн
Всъщност майчинството не е 90%. 90% е само за майки, които нето са взимали над 2 000 лв.
Преди да излезна 45 дни преди термина в отпуск, ми се наложи да излезна болнични, които са 80% от заплатата. След като родих си взех ПИН-а и се ровя из справките оказа се, че за болничните и майчинството са ми изчислили една и съща ставка. Разбира се НОИ има отговор за това, защо ти дава по-малко пари.
Аз имам друг въпрос. Как може в една Финландия само защото си родила финландче да ти осигурят квартира (ако нямаш такава) и месечна издръжка достатъчна да не се замисляш с какво ще изхраниш детето си, а къде ще го заведеш на екскурзия, за да се чуства щастливо. И така до навършване на пълнолетие.

# 377
@vesko-presko това вече е как да го кажа.... според възможностите.
Страната ни е бедна и колкото и да и се иска: бедна страна социална политика не може да води.
Да не говорим пък ако имаше такива облаги - какви измами щяха да стават от лакомия.

То основните неща да пооправят, пък тогава да мислят за екстрите.

# 378
Кое е геноцид? И какво общо имат ромите? Съвсем честно ще ти плащат майчинство, толкова, колкото си се осигурявала година и половина назад. Нима е честно да получаваш заплата 500лв, разбираш, че си бременна и изведнъж, случайно заплатата ти става 2400лв, плащаш така 6месеца, а искаш да взимаш обезщетение върху 2400лв за една година.
напълно съм съгласна, тея малоумници дето ги мислят тези неща явно нямат деца и незнаят как се гледат с мизерните 240 лв. Само се чудят как да ни намалят парите.
по точно съм съгласна че трябва да се увеличат осигуровките, и да се взема по голямо майчинство поне първата година, защото повечето работодатели осигуряват служителите на мин. РЗ а не на реалните пари които получават. Това честно  ли е ? И недай си боже да се разболееш с мизерния болничен неможеш да си купиш  лекарства защото от нои се превежда след сума ти време

# 379
@vesko-presko това вече е как да го кажа.... според възможностите.
Страната ни е бедна и колкото и да и се иска: бедна страна социална политика не може да води.
Да не говорим пък ако имаше такива облаги - какви измами щяха да стават от лакомия.

То основните неща да пооправят, пък тогава да мислят за екстрите.
Абсолютно съгласна с теб.
Ние не сме дорасли за този тип общества, то се вижда, то сега непрекъснато се чудим как да одерем някой лев на аванта от държавата, а тогава ще се спукаме от шмекерии.
За да има добра социална система, държавата която я осигурява трябва да е изключително богата.
vesko-presko представяш ли си тук ако беше така, циганите колко щяха да богатеят на наш гръб, ако въобще имаше наш гръб при създалата се ситуация с лелеяното седене в къщи и получаване на пари без да работиш. Извинявам се, ама аз на това му викам - мързел, мечтаеш да не работиш, а да си седиш до навършване на пълнолетие на детето в къщи и някой да ти плаща за това Whistling Лелелее, то работещи нямаше да има.

# 380
Мизерния болничен го превеждат в точно определен срок, ако имаш проблем с парите от НОИ, много често той иде от работодателя.
Винаги съм получавала парите от болничния си навреме.

# 381
Нищо лошо не виждам в тази промяна. Със сигурност ще намалеят злоупотребите и това няма да навреди на майките, които са се осигурявали реално... Даже може и още да се увеличи срока - например 2 години назад.

# 382
Аз пък имам много против тази промяна. Според мен единственият приемлив срок е 12 месеца - колкото време ще ти плащат, толкова време да взимат назад. СЪщо така поради промяна в срока въпросната трябва да влезе в сила след толкова месеца, с колкото е увеличен срока. Т.е. минимум 6 месеца трябва да минат от момента на обявяване на промяната до момента, в който тя влезе в сила.
А не от днес за утре - това е несериозно и неуважително към правата на хората.    #Cussing out
Това е тоталната анти мярка срещу стимулиране на раждаемостта... ТОлкова са плиткоумни тия депутати, че чак ми е трудно да го повярвам...

И друго нещо - защо при изчисляване на майчинството взимат само заплатата на майката??  Трябва да се взима и на двамата родители и средно аритметично да се изчислява.  Значи когато ще дават пари взимат възможно най-ниската база, която могат да измислят, а когато ще спират (както е при детските) се взимат общите доходи и на двамата родители и а сте минали въпросната мин. сума, а са ви спряли детските..... Е*ати и малоумните закони!!   Да му се отще на човек да живее в тая държава   ooooh!

# 383
  • София
И друго нещо - защо при изчисляване на майчинството взимат само заплатата на майката??  Трябва да се взима и на двамата родители и средно аритметично да се изчислява.

Защото е обезщетение за майчинство - времето през което жената няма да ходи на работа и да получава заплата. Предполага се, че мъжът през това време ще продължи да работи и да получава своята заплата.

П.П. Непрекъснато се сравняваме с други държави, с това как било "на запад" и т.н., обаче само когато ни изнася. Когато нещо не ни харесва как е "там" се почва носене на вода от 9 кладенеца само и само да се обясни, че "няма сега да гледаме какво е при другите".
Не може една обрулена държава да има добра социална политика. Дори и това което има у нас е много. И не може държава, в която хората не разбират, че лъжейки държавата всъщност лъжат себе си и правейки го масово да тръгне напред.

# 384
  • В полите на Пирин планина
Чарита Peace Много точно казано.

Освен това системата на задължителното осигуряване не е еквивалентна - не получаваш равно на това, което си платил, а базата за разпределение е на принципа, че се взема от по-богатите, за да се дава на по-бедните. Нямаш лична партида в НОИ, а всичко ходи в общия кюп.

# 385
  • До хладилника, който обичам
Има много по-лесен и работещ метод да се спрат злоупотребите с майчинството. Достатъчно е да се въведе изискване, тези които получават майчинство да имат 5г. тр. стаж.
За студентки и ученички, редовно обучение до 25 г се брои за стаж за точно тези нужди. Имаш право да се самоосигуряваш определен период от време - до 3м. И без да можеш да го правиш със задна дата.
И готово... изчезват тези дето почват да се осигуряват само като забременеят.

Но това е изключително резонна мярка, защото ще изпопадат точно тези, които грам лев не внасят, а си живеят без да си плащат данъци, сетне като забременеят се сещат за НОИ и осигуряването и майчинствоо и т.н.

Полудяхте. Откъде накъде вие ще решавате кой кога ще ражда и ще взима майчинство? Ако за вас е правилно първо да се учи/работи 5 години, а после да се ражда, как точно решихте, че това е правилният начин за всички?!
Дано не си вярвате.

Освен това, освен жените, които така или иначе не работят и карат на социално майчинство, после социални помощи и после социална пенсия - които не попадат в ОЗМ фонда, т.е. изобщо не касаят тази тема (знаете какво имам предвид) - всички други, и мъже и жени, цял живот внасят в този фонд. Какво значение има дали ще родят, ще са в майчинство, а после ще внасят 35 години или ще го разпределят иначе?

Съвсем се оляхте във фантасмагорични предположения и предложения.

Освен това системата на задължителното осигуряване не е еквивалентна - не получаваш равно на това, което си платил, а базата за разпределение е на принципа, че се взема от по-богатите, за да се дава на по-бедните. Нямаш лична партида в НОИ, а всичко ходи в общия кюп.
Няма такова нещо. ОЗМ може да действа на принципа на взаимоспомагателните каси, т.е. да ползват само тези, които в момента имат нужда, но в никой случай не може да се каже, че едните ощетяват другите.
Пак ще покажа едни прости сметки - правени с абсолютни цифри, т.е. реално са по-инакви сметките, но това няма значение.

1 човек = среден стаж 35 години - ако се осигурява на минимална заплата 12 х 60 лв х 35 = 25,200 лв във фонд ОЗМ.
Ако и майката, и бащата внасят горното - имаме 50,400 лв внесени във фонд ОЗМ за 35 години.
Отделно баби и дядовци, които също работят - защото повечето работят и внасят осигуровки, а когато те са ползвали майчинство, 20-30 години назад, се взимаха други пари, изчислени по съвсем друг начин.

Жена, която се осигурява на минимална заплата 6м, а после на максимална 6м, ще взима средно 1,200 лв/месец след това (даже по-малко, но няма значение, по-лесно се смята така). Т.е. ще вземе 12х1,200 лв = 14,400 лв. И втората година - 12 х 240 лв = 2880 лв.
Ако средно два пъти е бременна и използва отпуска си по майчинство докрай, ще вземе 2 х 17,280 лв за двете години, или 34,560 лв за двете майчинства общо. И три пъти да е в майчинство - ще вземе 51,840 лв. Т.е. пак няма да изразходи цялата сума, която тя и бащата внасят в ОЗМ (което е логично, все пак чат-пат някои хора излизат и в болнични).

И нещо много важно, разбира се, което се отнася за горните сметки - те се отнасят, ако предположим, че този човек, бил той мъж или жена, се осигурява само на 240 лв цял живот - което е близо до невъзможното и крайно невероятно. Повечето хора се осигуряват на по-големи суми в различни периоди от живота си.

Тоест, ако помислите малко, ще видите, че сметките, които се опитват да ви представят, и приказките за "източване" нямат нищо общо с реалността...

Всички, които имат деца, родени преди 2006-та, реално взимаха много по-ниско майчинство. С голямото дете взимах 24 месеца по 120 лв. Демек, трябва да родя още две, освен двете вече родени, за да източа моята порция от НОИ, ако се осигурявахме на минимална с мъжа ми   Laughing

Последна редакция: ср, 27 окт 2010, 17:45 от Бу

# 386

Полудяхте. Откъде накъде вие ще решавате кой кога ще ражда и ще взима майчинство? Ако за вас е правилно първо да се учи/работи 5 години, а после да се ражда, как точно решихте, че това е правилният начин за всички?!
Дано не си вярвате.
Не виждам проблема. Това е мярка с цел да си ангажиран към държавата. Няма значение кога ще родиш - на 18 или на 20 или 30. По този начин "неотговорните" към държавата, няма да искат и тя да е отговорна към тях.

Поради същата причина, смятам че тези които взимат помощи за безработица, трябва да полагат "обществено полезен труд" за тези си помощи. Независимо дали са роми или българи. Щом нямат работа - отиват в общината и там работа има - да се почисти нещо, да се подреди друго...да се еди какво си... мъжете може да са информация/охрана/пропускателен режим и т.н. Не е нужно да е всеки ден и на пълен работен ден. Хем и общината ще спести пари.
Ако ти е под достойнството да си заработваш парите - значи нямаш нужда от помощи или работиш някъде и взимаш помощи.
Но пак се откланям...

# 387
  • София
1 човек = среден стаж 35 години - ако се осигурява на минимална заплата 12 х 60 лв х 35 = 25,200 лв във фонд ОЗМ.

Бу, от къде идват тия 60 лв. месечно във фонд ОЗМ?  newsm78 Може и аз да съм в грешка, но там не отиват ли 3,5% или 8,40 лв (при 240 лв. месечна заплата)

# 388
  • До хладилника, който обичам
За обществено полезния труд съм съгласна напълно.

Но за раждането?! Това е безумно - да задължиш някой да ражда след определен срок или няма да взима пари. Още малко и ще скокнем към Китай със закони за бременността и раждането. Благодаря съм.
Това предложение няма никакво отношение към парите за майчинството просто. Иска или не, всеки трудящ се внася пари във фонд ОЗМ през целия си трудов стаж. Независимо кога е родил.

Чарита, може и да греша. Не съм счетоводител. Но са повече парите от 8,40, мисля  Thinking  Crazy Омотах се сама себе си, в опит да сметна нещо смислено, защото реално не всички удръжки са за фонд ОЗМ, права си.

# 389
Според мен е правилно при второ или трето дете, ако за база влиза и част от периода на майчинството да не се взема той, а предходен период в който майката е работила. Това засяга много жени с 10, 12, 15 години стаж и раждащи след това. Значи ако не успееш да докараш двете години разлика между децата се връщаш на работа и отлагаш опитите за бебе за след година и половина, ако искаш свястно майчинство. За много жени около 40-те това изчакване може и да е фатално. Аз например имам 12.5 години стаж преди да изляза майчинство е не съм осигурявана на четирицифрени суми, но винаги над средната работна заплата за страната. И не съм си повишавала осигутелния доход специално за майчинството, напротив последната година вземах по-малко от преди, защото имам неплатена (не по мое желание), орязаха ми доста допълнителни плащания заради кризата и т.н. Имаше един период преди пет години, работех в друг град, даваха ми известна сума за път и я начисляваха към заплатата, за да се обложи с данък. Мои колежки се уговориха с работодателя тази сума да им бъде изплащана като командировъчни за да не се облага, аз го считах за неправилно и не исках да ощетявам държавата. Но не мисля и че е редно при втора бременност да вземам колкото циганките.

Общи условия

Активация на акаунт