Отговори
# 420
те тези сметки не са много коректни, защото парите се изразходват и за други плащания, вкл и за заплати на разпределящите ги, консумативи и т.н.

Освен това, получаващите ги не са равни по брой на внасящите. Още по-малко държавата не "върти едни пари" с цел печалба. и т.н.

Правят се прогнози и изчисления колко ще влезнат и колко ще излезнат и така се определя колко да се внася. Вкл в тези изчисления са заложени "загубите".
Съответно и през определен период се актуализират тези суми. Което се опитват да направят сега, прикривайки факта, че те парите са влезнали, ама част от тях са "изчезнали" и ще ги отрежем, вместо да търсим кой ги похарчи и за какво.

# 421
Какви пари са изчезнали  Tired пък от ОЗМ точно
По-голям проблем са парите, които не са влезнали изобщо, защото някой си предпочита паричките в пликче и да не внася една стотинка осигуровка, пък после се реди за помощи и пенсия и реве каква скапана държава сме

# 422
Да, и тези, които се спотайват и си живеят без да си плащат нищо при условие, че имат доходи, после изведнъж започават да се осигуряват и да се облажват и те от този фонд две години. И после няма да ме е яд, че и лоша ме изкараха тука за това.
Няма да забравя една позната колко се тюхка, че в банката дето работи я осигурявали на цялата сума и толкоз данъци и взимала държавата, де да можело да я осигуряват на минимума пък другото да и го давали под масата.
При всички положения, тези които се осигуряват на минимума, после изведнъж на голяма заплата ощетяват тези, които се осигуряват на цялата сума непрекъснато.
 Както искате ме нападайте, но тази ситуация не е справедлива за коректните платци, и не само работещите, а и за самите работодатели, защото едни са в позицията на плащащи повече от другите.
˙·٠•●♥ LOST ♥●•٠·˙ права си,истината е че, малко произвеждат блага, а много се редят да ги потребяват.
Нямам нищо против солидарния принцип, но нека всички участват в него солидарно и честно.

# 423
така да е.
нещата отиват на: всеки сам да се спасява...

В крайна сметка спестените от осигуровки, могат да се използват за собствени нужди вместо за "нуждаещи се".

Едните доволни ще си плащат и ще се радват на справедливостта, а които могат да попълват тази "справедливост" ще им теглят една майна и ще си се радват на собствеността.

Както казахте...редовните страдат.
 Grinning

въпрос на стимул

# 424
  • В полите на Пирин планина
Dementia права си, ама и vicimici е права.
Естествено моите изчисления по-горе бяха схематични, но са доста показателни.
За тези дето си мислят, че при довнасянето на осигуровки при сегашната схема на получаване на обезщетение за бременност и раждане не се печели, направих няколко изчисления. Аз съм привърженик на цифрите.
Та: Ако едно лице по договор се осигурява на 600 лева и забременее и реши 6 месеца " да си довнася" върху 2000 лв, то обезщетението вместо 467.94 лв ще стане 1013.88 лв на месец или 545.94 лв повече или 6551.28 за 12 месеца. Вноските, които ще довнася са по 549.06 лв на месец или 3294.36 ле за 6 месеца. Разлика в плюс за конкретния случай - 3256.92 лв за 12-те месеца.
Естествено горното произлиза от друг факт - получаваната заплата е доста над официалната по трудов договор и лицето може да си позволи да направи тези вноски.

# 425
vicimici  Така е, едни плащат за да има за нуждаещите си, а други използват парите за собствени нужди, вместо да дават за нечии други нужди.

# 426
  • До хладилника, който обичам
Lady Brinne, но на лицето и мъжът му се осигурява и внася, нали? Не е без значение. У дома примерно мъжът ми се осигурява на доста по-висока заплата от мен. Справедливо е да има значение, когато гледам общите ни деца.

# 427
  • Пловдив
За тези дето си мислят, че при довнасянето на осигуровки при сегашната схема на получаване на обезщетение за бременност и раждане не се печели, направих няколко изчисления. Аз съм привърженик на цифрите.
Та: Ако едно лице по договор се осигурява на 600 лева и забременее и реши 6 месеца " да си довнася" върху 2000 лв, то обезщетението вместо 467.94 лв ще стане 1013.88 лв на месец или 545.94 лв повече или 6551.28 за 12 месеца. Вноските, които ще довнася са по 549.06 лв на месец или 3294.36 ле за 6 месеца. Разлика в плюс за конкретния случай - 3256.92 лв за 12-те месеца.
Естествено горното произлиза от друг факт - получаваната заплата е доста над официалната по трудов договор и лицето може да си позволи да направи тези вноски.
Моля те да направиш усилие да сметнеш (аз не мога, много съм зле) каква е разликата ако едно лице се осигурява на 600лв и довнася до 2000лв 8 месеца при условие, че се вземат 12 месеца назад и 18 месеца назад. И в двата случая.

# 428
vicimici  Така е, едни плащат за да има за нуждаещите си, а други използват парите за собствени нужди, вместо да дават за нечии други нужди.
Айде да не се правим на Майка Тереза.
...на която ако и видиш счетоводните тефтери ще ти се извие свят.

Стига толкова по тоя въпрос.
Мога да си позволявам да се осигурявам на 2000 лв, без да съм зависима от майчинството което ще получа после, но няма да го правя за в бъдеще, защото ЕДНОСТРАННО (от моя гледна точка) не смятам че трябва да го правя.

И да от това няма да пострадам аз, а тези които редовно си внасят вноските. Казах го няколко пъти - ще страдат редовните след новите мерки. Само и единствено те.

# 429
Lady Brinne, но на лицето и мъжът му се осигурява и внася, нали? Не е без значение. У дома примерно мъжът ми се осигурява на доста по-висока заплата от мен. Справедливо е да има значение, когато гледам общите ни деца.

Обезщетенията от НОИ са лични, т.е. за настъпило осигурително събитие за майката.

Янтра, след малко ще сметна  Peace

# 430
И моя мъж се осигурява на цялата сума от 8 години.
Правилото за ниската осигуровка не важи само за жените.
И в крайна сметка тук става дума за майчинство, и е нормално когато е такова да се взимат доходите на майката.
vicimici въобще не става дума за майка тереза. а за принципа на  солидарността, като искаш да получаваш, ще даваш. толкоз. искаме да сме като белите държави, ама не искаме да даваме като тях. сетне майки терези сме били, айде няма нужда Naughty

# 431
vicimici и от какво страдат те? Освен от несправедливост и нарушаване принципа на солидарност?

# 432
Бу, то майката спира работа и се "обезщетява" нейната заплата - затова.
Иначе може, бащата да излезе и ще се получава "обезщение" върху неговата заплата.

# 433
Моля те да направиш усилие да сметнеш (аз не мога, много съм зле) каква е разликата ако едно лице се осигурява на 600лв и довнася до 2000лв 8 месеца при условие, че се вземат 12 месеца назад и 18 месеца назад. И в двата случая.

При 12 месеца база  и довнасяне върху 2000 лева за 8 месеца - обезщетение 1195.85 лв на месец или с 727.91 лева повече, за 12 месеца - 8734.92 лв. Вноски за довнасяне за 8 месеца - 4392.48 лв или резултата - +4342.44 лв

При схема 18 месеца назад, от които за 8 месеца довнасяне на  2000 лева. Обезщетенеи - около 800 лева или 332.06 лева на месец повече - за 12 месеца 3964.08, а вноските за 8-те месеца са 4392.48 лв , т.е. се губи.

# 434
  • Пловдив
Ето значи, имала мярката смисъл! Ще се спре внезапното покачване на заплатите на бременните. От 600 на 2хил.

Общи условия

Активация на акаунт