Отговори
# 480
# 481
а искам да попитам и още нещо.ако някоя мама знае ще съм мн. благодарна да сподели с мен. значи аз сега си плащам осигуровки от 3м.до раждането живи и здрави ще са 6м. на 1350 лв. назад нямам осиг.безработна съм.(студентка но никъде не ми се води).на каква база ще нми изчислят обезщетението. горе долу ако някой знае как да си го сметна да ми каже.много ви благодаря

# 482
Ама, Грийн, какво значение има колко внасял мъжът ти? За справка, и аз съм свободна професия, и аз сама си внасям всичко и когато планирам дете (да се измъкнем малко от проклетата криза, че това дете искам да го храня с труд, а не с помощи, пък засега положението упорито не ще да се подобри), смятам втората година да поработвам на граждански договори, ако все още е позволено и ако имам физическа възможност. Ти за какво се бориш всъщност? Не разбираш ли, че си на плюс, ако мъжът ти продължава да работи и да печели повече пари от прословутото майчинство? За какво да го обезщетяват него? Прехвърли му майчинството и ще стане. Навита ли си? Peace

А на тия, които работят на граждански договор, хич не им съчувствам. Няма за какво. И аз съм работила на такъв три години и положението е лесно поправимо. Като се замислих какво ми носи и какво не ми носи гражданският договор, си направих ДЗЗД. Не е юридическо лице, няма съдебна регистрация. Ако един ден кандидатствам за някакви конкурси или фондове, ще трябва или да я трансформирам в нещо по-сериозно, или да съм готова да ме резнат, задето не съм достатъчно "сериозна" и стабилна. Но за момента положението ме устройва - срещу не повече от двайсет лева за оформянето на документите вече мога да си внасям всички желани осигуровки, включително и тази за майчинство.

Всъщност последното не е вярно, забравих да включа таксата на нотариуса - 60 или 80 лева. Пак излиза някъде около сто. Плюс един ден висене по инстанции за получаване на БУЛСТАТ и вадене на осигурителната книжка. Толкова. Един ден и сто лева.

Последна редакция: пт, 29 окт 2010, 14:37 от Karis

# 483
  • София
Аз само да попитам мъжете кога по- точно излизат в болничен за майчинство... щото внасят в този фонд... солидарно, вноските са в/у същия процент, в/у който са и тези за жени...

Като се замисля, осигуровката би следвало да е нещо като споделена, солидарна застраховка... ама идеята, че част от населението е длъжно да се застрахова за застрахователно събитие, което е физически изключено да се сбъдне когато и да е... в същото време, обаче, не става дума за солидарно поемане на риск от страна на застрахователя - т.е. да е сигурно, че парите, които ще дадат, са по- малко или най- много равно на тези, които са получили от конкретния застрахован... амиии... това е все едно да кажат - ще ти застраховаме къщата за 1000 лв., ама застрахователната ти премия ще е 1000 лв./ годишно... и тази застраховка ще ти бъде задължителна.

Някъде им се е посчупила логиката - ама, от друга страна, това далеч не е единственото място / обект, по отношение на които това правителство пропуска някои основни икономически (а в някои случаи дори физически) принципи...

# 484
  • Пловдив
Аз само да попитам мъжете кога по- точно излизат в болничен за майчинство... щото внасят в този фонд... солидарно, вноските са в/у същия процент, в/у който са и тези за жени...

15 те дни бащинство
или когато излизат в майчинство

също фонда е и за болничните така,че ако искат болнични да ползват трябва да внасят

# 485
  • Пловдив
vesi22 ,ако имаш 12 м стаж през живота и работиш към момента на издане на 45 дневния ти ,ще взимаш 2 г майчинство
ако приемат 18 м база,ще е 480 лв
ако остане на 12 м-610

# 486
Защо всички били беснеели, че едни плащали осигуровки върху цялата сума, а други не, или въобще не плащали.
 Това няма да го коментирам просто, самия въпрос в показателен какво е мисленето на някой хора. И в така лелеяната Германия такъв въпрос едва ли се сеща някой да зададе.
Цитат
и от тая паница някой се опитва да придърпа повече, без да е сложил полагаемото.
ето това е истината, която е много неудобна за някой хора и затова ги кара да реагират така бурно. Защото ги поставя в неудобна позиция.Пак ще го кажа, всички искат  да бъркат в ОЗМ, само дето някой искат  да получват, без да дават необходимото.
Колкото до бащите, които внасят, ами дайте щом мъжете ни внасят ние да не плащаме осигуровки в ОЗМ, един вид да не се чувстваме солидарни.
Семейното подходно облагане е най - добро в случая.

# 487
  • Бургас
Майчинството се изчислява 90% от брутния доход, но не повече от нетния, който в твоя случай е около 1070лв за 6 месеца. Следователно, ако остане 12 месечния период за изчисляване ще получаваш 410 дни (периода на болнични и до навършване на 1 годинка на детето) около 535 лв, а ако приемат 18 мес. около 350лв на месец, при условие , че имаш сключен трудов дог. и 12 месеца осигурителен стаж преди това.

# 488
много ви благодаря момичета за бързия отговор

# 489
  • Пловдив
violeta1979 ,хубаво нетния доход за 6 те месеца работа,но за другите 6 какво й смяташ-май нищо и затова толкова малко пари й изкарваш.Не се смята така

# 490
  • София

15 те дни бащинство
или когато излизат в майчинство

също фонда е и за болничните така,че ако искат болнични да ползват трябва да внасят

Ако част от населението се осигурява за "временна нетрудоспособност и майчинство", а друга - само за "временна нетрудоспособност", резонно би било втората част да дължи по- нисък процент от приходите си на общия фонд, съобразена с използването - статистически - на средства от въпросния фонд за едното и другото събитие (общо), да речем, изчислено за година.
Възможност за издаване на болничен за раждане и отглеждане на малко дете на бащата вместо на майката аз не съм видяла описана. Ако я има - било в ТК, било в Наредбата - моля да ми се посочи.

# 491
  • Пловдив

Възможност за издаване на болничен за раждане и отглеждане на малко дете на бащата вместо на майката аз не съм видяла описана. Ако я има - било в ТК, било в Наредбата - моля да ми се посочи.

не се издават болнични на бащата за бременност и раждане

# 492
  • София

не се издават болнични на бащата за бременност и раждане

И аз тъй мисля.
И какво правим?
Майката - хипотетично - се възстановява и иска да се върне на работа седмица след раждането - добре де, нека са 2 седмици, значи, 14 дена - а детето да се отглежда от бащата. Какъв е начинът той да се ползва от "облагите", получавани иначе от майките, черпейки от фонд, в който той солидарно е внасял своята "лепта"? - никакъв, струва ми се...

# 493
163 (Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето  бащата (осиновителят) може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни.
Може да го ползва и бащата, само дето не може да роди, все пак, болничните са за майката, няма как, както и майчинството до 6 месеца
След това- варианти бол

# 494
  • Пловдив

И аз тъй мисля.
И какво правим?
Майката - хипотетично - се възстановява и иска да се върне на работа седмица след раждането - добре де, нека са 2 седмици, значи, 14 дена - а детето да се отглежда от бащата. Какъв е начинът той да се ползва от "облагите", получавани иначе от майките, черпейки от фонд, в който той солидарно е внасял своята "лепта"? - никакъв, струва ми се...

е не се прави с болнични,а с декларация

и не може 2 седмици след раждането,а най рано 6 месеца

и ко праим ся-бащата ще черпи от този фонд-мръсника долен  Mr. Green

Последна редакция: пт, 29 окт 2010, 15:56 от Elfita

Общи условия

Активация на акаунт