Отговори
# 705
  • Пловдив
Въпросче... за колко глобени работодатели сте чували? Глобени за това, че не осигуряват на реални заплати служителите си?  newsm78 Аз лично за нито един! Къде са данъчните, къде е инспекцията по труда, за какво получават заплати?! Техните заплати не ги ли дават от нашите данъци? Защо не правят публичен месечен отчет колко фирми къде и кога са проверили има ли открити нарушения и какви. И тази информация да се обяви на сайта им и всеки да има възможност да я коментира, да видим тогава какво ще стане. Според мен си прибират рушветите и си свиркат, пък после майките видите ли, те са най-големите крадли в държавата. Каква държава, бе, това според вас държава ли е?!  #Cussing out
Ами те като правят проверки обикновено самите служители казват, че са осигурявани на пълна заплата. Някои може да го правят от страх да не си загубят работата, но на повечето просто им изнася да ги осигуряват на минимална и да си прибират остатъка от парите "под масата". Така че вината е точно толкова на служителите, колкото и на работодателите. Но нали е по-лесно да се обвиняват лошите работодатели за всичко...
Ако някой работник е толкова недоволен винаги може да подаде сигнал, че не е осигуряван на пълна заплата.

# 706
  • До хладилника, който обичам
Идеалисти мили те! Да, това е прекрасната държава, в която ако не ти изнася да не те осигуряват на пълна заплата, напускаш гордо, защото за теб размитат в другите фирми и работа бол, или подаваш сигнал и всичко се нарежда с магическа пръчица - идва проверка, работодателят е глобен, осигуровките се повишават и няма никакви репресии. Да, точно така работят нещата.
Само че - за единици суперценни кадри. Другите, които сме посредствени и прости, сме в паралелната реалност Laughing

Сега чакам да чуя и добър мотив защо е супер да се вдигне пенсионния праг Grinning Ако не е тук тоя мотив, няма къде да е.

# 707
  • Пловдив
С теб спорих докато ме хвана артрит и счупих клавиатурата, промени в мнението на двете няма Mr. Green

# 708
  • София
Ми аз не се имам за супер ценен кадър, но пък съм напускала работа няколко пъти, защото не са искали да ме осигуряват на пълна заплата Rolling Eyes Ако всички си търсят правата, нещата биха се променили. Но както вече казах, повечето служители предпочитат да пипната парАта веднага, вместо да я внасят в разни осигурителни фондове. Виж като дойде време те да взимат от въпросните осигурителни фондове претенциите скачат до небето.

# 709
Аз пък познавам хора в дълбоката провинция, където и живея, които с години не вземат заплати, по 40-50 лева аванс и това е и никога не знаят, кога ще вземат пари. Що ли не напускат, сигурно им е много приятно да си ходят за кеф на работа без пари? Изобщо не ми е ясно не подлежат ли на санкции тези работодатели, колко пъти идваха от инспекция по труда и нищо. Ама горките работодатели. Също познавам и много хора, които въобще не знаят на колко ги осигуряват. Получават си заплатата с ордер, подписват се и в един момент, ако им се наложи да са болничен, много се учудват защо парите са толкова малко, те не са й предполагали, че работодателят им не ги осигурява. Не говоря за себе, както по напред казах имала съм късмет и са ме осигурявали на пълната заплата, която не е кой знае каква де и поне съм взимала малко, но редовно, но това не ми пречи да виждам по-далеч от носа си, какво става около мен.

# 710
  • До хладилника, който обичам
Ми аз не се имам за супер ценен кадър, но пък съм напускала работа няколко пъти, защото не са искали да ме осигуряват на пълна заплата Rolling Eyes Ако всички си търсят правата, нещата биха се променили.
Значи си имала избор да работиш и другаде Peace Ако вариантът е или работиш така, или стоиш без работа, надали щеше да е толкова лесно и еднозначно решението...
Изобщо не споря, че трябва да бъдат накарани и проследявани работодателите да внасят осигуровките, моля. Но това да се търси чрез притискане на самите работници, особено когато са в майчинство или им предстои, т.е. още повече са в уязвима позиция много-много да не окат, не е изобщо редно.

# 711
Идеалисти мили те! Да, това е прекрасната държава, в която ако не ти изнася да не те осигуряват на пълна заплата, напускаш гордо, защото за теб размитат в другите фирми и работа бол, или подаваш сигнал и всичко се нарежда с магическа пръчица - идва проверка, работодателят е глобен, осигуровките се повишават и няма никакви репресии. Да, точно така работят нещата.
Само че - за единици суперценни кадри. Другите, които сме посредствени и прости, сме в паралелната реалност Laughing

Сега чакам да чуя и добър мотив защо е супер да се вдигне пенсионния праг Grinning Ако не е тук тоя мотив, няма къде да е.
За пенсионния праг ни натискат  от добрата стара Еуропа, ако не се вдигне пенсионната възраст рискуваме един хубав ден да се изправим пред невъзможността да получаваме пенсии, защото работещите ще се по малко от пенсионерите и няма да могат да ги издържат. Следва фалит на пенсионната система, тя не че сега не е порочна и фалирала де, но поне има някакви пенсии, тогава просто няма да има една стотинка. Някой хора отказват да го разберат, защото не им се вярва, не им изнася и прочее. И на мен не ми е гот да,но това е обективността.
 Това е истината, оня ден си мислих колко ли години трябва да бачкам, за да се добера до заветната пенсийка, и същност си дадох сметка, че може и да не доживея до нея.
Идеалисти ли сме не зная, но в старата фирма на мъжа ми бяха направили опит да им намалят осигуровките наполовина, сигнализираха Инспекцията по труда и стана страшен скандал, отказа се работодателя. После спря да им изплаща заплати, мъжът ми напусна и го осъди да му плати всичко. Делото мина за нула време -  месец-два, в съда били много ескпедитивни и хич не се церемонили. Самите работещи във фирмата са викали трудовите инспекори няколко пъти, работодателя го бяха го скъсали от проверки и му бяха натресли такива глоби, поради неспазване на законодателството, че дълго време му държа влага.
Така че Бу, очевидно сме идеалисти, големи идеалисти.......не зная за каква твоя реалност говориш,но това е моята реалност, и не е фикция, и не е изолиран случай - за протокола живеем в една и съща държава.
Доволна съм, че правителството сложи регламент за 18 месеца осигуровка, това е много по - справедливо спрямо работещите дълги години жени.

# 712
Аз пък си мисля,че това е отново начин да се намали раждаемостта в България ,която и без това е под минимума.
Какво да ви кажа ,нищо не ме учудва вече.

# 713
  • Пловдив
Аз пък си мисля,че това е отново начин да се намали раждаемостта в България ,която и без това е под минимума.

и какво цели държавата с намаляването на раждаемостта-може би иска да има по-малко данъкоплатци и да става все по-бедна

идеята е да се намалят спекулациите с изкуственото високо осигуряване

Последна редакция: пн, 15 ное 2010, 13:30 от Elfita

# 714
Dementia, твоят мъж е извадил късмет с работодателия си. В предишната фирма в която работех, мои колеги я осъдиха за неизплатени заплати и нищо не са получили, защото фирмата първо беше продадена на един голям холдинг, който дръпна голяма сума ДДС и я продаде на един мангал. Та хората трета година си чакат парите, нищо, че спечелиха делото набързо, и до Инспекция по труда сигнали подаваха, така че, случаи всякакви има. Но да не се отклоняваме от темата, има както съвестни работодатели, така и работници, и обратното.

и какво цели държавата с намаляването на раждаемостта-може би ска да има по-малко данъкоплатци и да става все по-бедна

Елфитка, сигурно вече е измислен нов начин за спекулации, така, че тази мярка едва ли ще бъде толкова ефективна, колкото се очаква.

# 715
  • Пловдив
Голди,нов начин за спекулации няма.Остави си това-като разбереш че си бременна да надуваш изкуствено осигуровките

Но е факт,че много бременни /които започнаха изкуствено осигуряване/ се отказаха от това заради предвижданата мярка и взеха болничен докрая.Защото като си направят сметката не им излиза

# 716
  • СОФИЯ

и какво цели държавата с намаляването на раждаемостта-може би иска да има по-малко данъкоплатци и да става все по-бедна

Голди,нов начин за спекулации няма.Остави си това-като разбереш че си бременна да надуваш изкуствено осигуровките

Но е факт,че много бременни /които започнаха изкуствено осигуряване/ се отказаха от това заради предвижданата мярка и взеха болничен докрая.Защото като си направят сметката не им излиза

Подобно "надуване" е невъзможно при държавната и общинска администрация, не го правят и в големите търговски дружества. Всяко удължаване на срока по чл.49, ал.1 КСО де факто намалява размера на обезщетението именно за всички осигуряващи се на реален доход т.е. тези които не "надуват". Няма никакви гаранции, че през 2012 няма да вдигнат на 24 м., а през 2013 на 36 или 48м. Проблемът не е само в това дали жената има изискуемия за изчисляването осигурителен стаж.

# 717
  • Пловдив
мама САННЯ какво им пречи да си пуснат втори трудов договор в частната фирма на приятел, примерно в общинската администрация взимат 800лв, по втория трудов договор още 1200 - ей ги 2хил, максимума. Това беше начина. Сега става неизгодно.

# 718
Янтра, в грешка си. В много държавни ведомства (за държавните служители със сигурност), за да работиш на още едно място се иска разрешение от вожда. А изборът е много ограничен - преподавател или нещо от сорта.  Peace
Сання, напълно права си за промените.

Последна редакция: пн, 15 ное 2010, 15:12 от рони

# 719
  • Пловдив
Янтра, в грешка си. В много държавни ведомства (за държавните служитери със сигурност), за да работиш на още едно място се идка разрешение от вожда. А изборът е много ограничен - преподавател или нещо от сорта.  Peace
Сання, напълно права си за промените.
Не беше ли свързано с предмета на дейност на фирмата в която искат да работят? За държавните служители не съм много в час, нямам наоколо близки, но знам, видях как жена, осигурявана на 900лв, колкото си взима в частна фирма, и понеже там са честни с осигуровките си пусна втори трудов договор във фирмата на приятели, доплати си осигуровките и взимаше голямо майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт