Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 4 част

• 100 676
  • 1 786
  •   1
Отговори
# 525
аз знам,че е безплатна ако имаш избор на екип,ама ако нямаш  newsm78 newsm78 newsm78

# 526
  • София
Ако си без избор на екип, доколкото знам аз се заплаща и нещо ми се върти в главата че е 300лв. Не съм на 100% сигурна обаче, тъй като за цената на упойката лично не съм питала, а само съм чувала. Знам че е бая по-скъпа от майчин дом и дори и от окръжна.

# 527
В ТК упойката никога не е имала отделна цена. Дори и да нямаш избор на екип, пак не се заплаща. Друг е въпроса дали ще те обезболят ако нямаш избран лекар.
А newsm78 за тази т. нар. дула ми се струва малко безмислено, защота ако си си избрал  лекар, то вие сте постигнали някакво съгласие и доверие помежду си и в крайна сметка той ще носи отговорността и за майката и за бебето. Тогава каква е ролята на тази дула?... 

# 528
KOLICHKA, ролята на дулата е да ти помага на теб - да ти донесе вода, да ти масажира гърба, да те успокои, да те окуражава и т.н. Казано накратко, да не си сама и да имаш женска подкрепа.
За съжаление д-р Григорова явно не е разбрала какво е дула и оставя грешното впечатление, че дулата едва ли не ще води "преговори" с медицинския екип от името на родилката.

# 529
А дулата какво получава за тези си грижи? Нали никой не смятя, че тя ще го прави само от добро желание и безвъзмезно? Въобще как и с кого се договарят тези отношения?   

# 530
Доколкото съм запозната, с дула може да се ражда и в други болници; хонорара на дулата няма общо с това, което се заплаща в болницата. Тя идва заедно с родилката и не е част от болничния екип.
А за Григорова съм напълно съгласна, че не е разбрала какво е дулата и каква е нейната задача.
 Peace

# 531
А дулата какво получава за тези си грижи? Нали никой не смятя, че тя ще го прави само от добро желание и безвъзмезно? Въобще как и с кого се договарят тези отношения?   

Разбира се, не го прави безвъзмездно, а срещу някакво възнаграждение, което се уговаря между нея и родилката.  Както е обяснила Соня и Салът, заплащането и е отделно.
Засега в София присъствие на дула се допуска в Токуда, Св. Лазар и Щерев (за последната може и да греша).

Тук има повече информация за обучението на дулите в България; мисля, че към момента бъдещите дули предлагат услугите си безплатно, тъй като за да получат сертификат, трябва да присъстват на 2 или 3 раждания.

# 532
  • София
KOLICHKA, ролята на дулата е да ти помага на теб - да ти донесе вода, да ти масажира гърба, да те успокои, да те окуражава и т.н. Казано накратко, да не си сама и да имаш женска подкрепа.
За съжаление д-р Григорова явно не е разбрала какво е дула и оставя грешното впечатление, че дулата едва ли не ще води "преговори" с медицинския екип от името на родилката.

A според мен съвсем точно е разбрала  Wink Ти може да съставиш план за ражеане, но той не е окончателен. Винаги може да се наложи мед. намеса. Доколкото аз схващам дулата би трябвало да бъде един вид посредник м/у лекарите и родилката. Т.е. да балансира. А това с водата и пр. е отделна работа.
Аз се питам не може ли таткото да свърши работата на дулата и защо се заплаща присъствието му  Sunglasses, а на дулата не.. става дума като тарифа към болницата.

# 533
  • Sofia
Аз се питам не може ли таткото да свърши работата на дулата и защо се заплаща присъствието му  Sunglasses, а на дулата не.. става дума като тарифа към болницата.
В краен случай може да го обръснеш и да му сложиш една перука и чорапи в сутиена...  Laughing

И за мен е тотална мистерия защо се плаща за присъствието на близък - това е само в плюс за майката И за лекарите, щото тя ако е спокойна, ще може и да ги слуша по-добре и всичко да върви по-леко.

# 534
Е,нали трябва да изкарат допълнително пари откъдето могат... Rolling EyesИначе въпросът е съвсем уместен!

# 535
  • София
На мен пък ми е чудно къде ще се събере толкоз народ - дула, мула, татко, акушерки, гинеколог, евентуално анастезиолог  newsm78 По мои спомени залата не е кой знае колко голяма и ще си стъпват по краката.
А за мен си е чиста мистерия за какво ви е някакво лелче да посредничи и какво изобщо върши. Сега услугите им били безплатни, но после едва ли ще са. Странно ми е как някои мрънкат, че не им се дават пари за избор на лекар, а биха ги дали на някакво неквалифицирано лице.

# 536
И аз нещо не схващам ролята на тази"дула". Та нали за това си избирам лекар,да му обясня изискванията си, да обсъдим всичко и той да поеме раждането, ако не избираш лекар ок. Тогава би било хубаво да имаш придружаващ те човек,на който да имаш малко повече доверие. Но ако ще плащаш по-добре според мен да си платиш за доктора.

# 537
На запад дулите заместват лекаря при домашните раждания. Аз досега си мислех, че дулите са и акушерки. Предполагам, че обикновено е така. При една безпроблемна бременност дулата може да подпомогне естествения процес на раждане вкъщи, но е достатъчно компетентна да прецени, ако се появят усложнения и е необходимо да се отиде в болница.

Тук в ТК са изобретили някакъв компромисен вариант, хем лекарите да си я карат по старому, хем жените, които искат да раждат естествено, да са доволни. И въпреки този все още неоптимален вариант, мисля че движението Естествено правят голяма крачка за съвместна работа с болниците. Имайте предвид, че в лекарските среди се гледа с голямо пренебрежение на тази нова вълна за активно естествено раждане.

# 538
На запад дулите заместват лекаря при домашните раждания.

Това категорично не е така. Дулата не е медицинско лице и не може да замести нито лекаря, нито акушерката.

# 539
На запад дулите заместват лекаря при домашните раждания.

Това категорично не е така. Дулата не е медицинско лице и не може да замести нито лекаря, нито акушерката.

Да и аз знам,че не е медицинско лице, но наистина на запад ги викат за раждания в къщи.На "Дарма и Грег" майката щеше да ражда само с такава у тях, даже беше поканила дъщеря си отначало за да я изражда- за тях явно не е важно дали има образования или не някой Shocked

Общи условия

Активация на акаунт