Здравословно хранене за децата - 4

• 41 344
  • 786
  •   1
Отговори
# 450
  • София (Възраждане)
За хляба - аз напоследък си купувам едни немски заготовки по 500 грама, с ръжен квас. Има пълнозърнести, ръжени, с тиквени и слънчогледови семки, много ги харесахме у дома.
Откакто ги намерих, преоткрихме машината за хляб.

И аз съм супер доволна от тези смески, добри ингридиенти ползват, добавени са само фолиева и аскорбинова киселина. Но нито една смеска не е единствено с квас, винаги има добавена и суха мая.

# 451
За хляба - аз напоследък си купувам едни немски заготовки по 500 грама, с ръжен квас. Има пълнозърнести, ръжени, с тиквени и слънчогледови семки, много ги харесахме у дома.
Откакто ги намерих, преоткрихме машината за хляб.

И аз съм супер доволна от тези смески, добри ингридиенти ползват, добавени са само фолиева и аскорбинова киселина. Но нито една смеска не е единствено с квас, винаги има добавена и суха мая.

Тук има ли ги тези смески?

# 452
  • София
Mooimeiske в някои имаше само квас според немското описание, че българското не винаги е точно.

Аз ги купувам от Хит младост, а JenyB беше казала, че ги има в Пикадили. В нашия пикадили (мол сердика), обаче ги нямаха.

# 453
Аз да споделя с вас Hug, направих кафевия ориз, но в уред за готвене на пара, ненадейно ни подариха такъв и реших да пробвам там. Някой ползва ли такъв уред, защото на мен след 50 мин готвене ми изглеждаше като полуготов ориза, не беше се разварил така, както става като го сложа във вода. Не знам дали обясних както трябва Blush, не беше суров да хрупка, но стоеше по-твърд и на отделни зрънца. Иначе скаридите и аспержите станаха идеални Laughing
Между другото на мъжа ми много му хареса, чак преяде с ориз, а обикновено винаги оставя по малко в чинията Wink

# 454
  • София (Възраждане)
Mooimeiske в някои имаше само квас според немското описание, че българското не винаги е точно.

Да, именно от немското описание се ориентирам и аз, търсих да няма суха мая, уви, нямаше такъв пакет, дано да съм изпуснала нещо Confused
В Хит цената е по-добра, около 1,50 за 750 гр. хляб. Такава приблизително беше цената и в Пикадили, е явно има интерес и бързо корегираха с 50 ст. нагоре Mr. Green

# 455
Благодаря за споделеното, ще се огледам за тези брашна  Simple Smile

# 456
  • София
Абел, а защо не оставиш детето самО да реши?! Напълно възможно е да не яде месото в яслата. Важно е само да предупредиш персонала да не го насилва да яде каквото и да било.
Откъде купуваш тези смеси за хляб?

При нас ситуацияте следната - всичко, което някой друг яде е страшно интересно и се опитва. Ако му кажа, че това е за майки и татковци и не е за него, ако му предложа друго в замяна може и да загуби интерес, но като цяло е безкрайно любопитен към храната и особено към новите за него неща. От една страна го отчитам като плюс, защото не съм имала проблем с никакви храни, които уж децата недолюбват. Но от друга страна е проблем, защото ми е трудно да го спра, когато гледа деца хапващи солети, чипс, пуканки... стандартните обяснения не вършат работа. Затова съм сигурна, че и там ще похапне, ако не от глад поне от любопитство какво правят другите деца, а това по досегашните ми наблюдения означава сериозни количества. Особено ако храната е по-сладка или солена от това, което хапваме у дома. Притеснението ми е най-вече за реакцията към новите храни...

# 457
 abel , много благодаря за линка с рецептите!
Вече повече от месец ползвам тези смеси за хляб. Много ме улесняват, а и резултата е страхотен. Купувам ги от Пикадили, Фантастико и Лекси (Пловдивски магазин).

# 458
Днес погледнах от любопитство съдържанието на тези кренвирши Сачи за деца.
Имат Мононатриев глутамат Sick
Как не ги е срам да го ползват в продукт за деца и да парадират, че били с моркови и без консерванти.

# 459
Някой ползва ли такъв уред, защото на мен след 50 мин готвене ми изглеждаше като полуготов ориза, не беше се разварил така, както става като го сложа във вода. Не знам дали обясних както трябва Blush, не беше суров да хрупка, но стоеше по-твърд и на отделни зрънца.
Ориз варим само в уред на пара. Пак за 50мин и много ни харесва. Не знам, аз нямам забележки. Сигурно сме свикнали. За нори рулцата е идеален такъв с отделящи се зрънца. Simple Smile

# 460
Абел, разбирам те... Никак не е лесно. Моето хлапе е същото - крайно любопитно към храната и трябва да има някой наоколо, за да го предпази от зрънчовци и чипсове, пасти и бисквити. Иначе с готвената храна не се притеснявам - ако има месо, понякога опитва, но не го яде..
Най-много ме притесняват колбисите - те са така направени,  с подправки и овкусители, че да му хареса на човек/дете и ако са маскирани на филия с нещо си тип "принцеса" трудно ще го опазя моя да не опита, а току-виж и му харесало...

# 461
  • София (Възраждане)
Момичета, някоя от вас използва ли вакуумираща система за съхраняване на храна? Говорихме си с моя  приятелка, че например ядките трябва да се купуват и съхраняват вакуумирани, тъй като мухлясват бързо без дори да е видимо. Какво би могло да е решението в домашни условия?

# 462
Ядките всичките се обработват против плесени! Ако са домашно отгледани ядки и не са обработени, съхраняват се на сухо място без да се вадят от черупките. Ако са извадени, най-добре във фризера за 2-3 дни и после може и в буркани с херметически капак да се съхраняват.

# 463
  • София (Възраждане)
Т.е. тези които си купувам от био магазин например след отваряне на плик могат да си стоят в шкаф?
А обработката против плсен не е ли токсична?

# 464
  • София
При нас всичко е на периоди, но запознае ли се с нов тип храна, за известно време налита много и само на нея, практически без мярка...
Когато има разнообразие от плодове/зеленчуци ми е супер удобно това, защото е много лесно...

Ние у дома хляб ядем малко, затова налита на всичко тестено с голям интерес. Колбаси и кашкавал също не е ял, представям си ако има филийка със саламче  Crazy
Поне за свинското се поуспокоих, ползват го само като част от мляно месо (не че това е хубаво), но поне не е в чист вид и не може да прекали с количеството за начало.
Отделно мисълта за евентуални алергии свързани с храната не ми дава мира  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт