Здравословно хранене за децата - 4

• 41 146
  • 786
  •   1
Отговори
# 600
А как се готви боба мунго?
Аз пробвах няколко рецепти от аюрведичната кухня-два пъти като супа и един път с ориз и други зеленчуци,но нещо не се хареса много може би заради многото подправки...

# 601
  • София (Възраждане)
Благодаря, а трудно ли увира, налага ли се киснене и т.н.

# 602
Не,много лесно увира-поне тоя дето аз го готвих-купен от арабските магазинчета на Женския пазар.

# 603
А с какви ядки е добре да се започне?
Според мен с конопено семе, но тъй като е скъпо в България, може би бадем и в началото на мляко.

# 604
добре, да приемем, че не е рано за ядките, но нали поне чак към 11 мес. почвате да ги давате, дотогава с какво замествате млечни и месо?

Изненадах се на първо четене от този въпрос, но после се сетих, че тук (БГ) все още се прилагат старите схеми. До първата годинка детето само опитва разни храни, за да се запознае с вкусове и текстури, храни се основно с кърма (и/или АМ за възрастта). Т.е. не се налага нищо да се замества, просто детето опитва от това, което се яде в семейството му  Peace

# 605
  • София
А до годинката синът ми беше 90% на кърма. След 9-я месец се самозахрани с плодове и следващите 3 месеца те му бяха основната твърда храна. Опитвал е и други неща, разбира се.

Това ме успокоява, че има и други като нас.. Че доста народ ми се чуди как още е основно на кърма и не сме замерсили хранения...
Захраних я на 6мес. и малко, по BLW, вече е опитала доста неща. При нас месо се яде много (тя е опитвала 3-4 пъти до сега), та то ни предстои, де, както и жълтък и млечни - реално жули основно плодове, зеленчуци и корички хляб Mr. Green За ядки - ще почака  Naughty
Но от сега се чудя, живи и здрави, как ще възпирам "доборжелатели", предлагащи боклуци в парка...

# 606
Malini,аз просто спрях да ходя по паркове.А ако се случи да идем случайно,си търся някое по-крайно и отделено местенце,далеч от разпънатите "сергии" по пейките с всевъзможни хрусканици. Peace

# 607
Моето хлапе около годинката много обичаше да изхвърля разни нещо по кошчетата в парка (проходи рано) - примерно, всякакви боклуци (цигари, капачки, опаковки, обяснявам, че е боклук и той щастлив тича да намери кошче и да пусне боклука вътре. По същия начин обяснявах и за зрънчовците и бисквитите. Сега чинно се нарежда пред раздаващите царевични пръчици майки, взима си и ги носи в кофата  Joy

Последна редакция: ср, 23 мар 2011, 13:12 от Meg!

# 608
Аз още един въпрос да задам тук, то моят мъж по-точно ми го зададе и аз не знаех какво да му кажа, освен теорията за търсенето и предлагането: та - защо диетичните хлябове /разбирайте - пълнозърнести и др. тъмни) са по-скъпи от белите, след като уж по-лесно се приготвят (не се отделят ципите на зърната, пък при другия има по-сложна уж обработка...

Мег, страхотна идея (колекционирам си такива;-) за боклуците в парка - и в двата смисъла, ще я приложа, благодаря!

# 609
Не е в търсенето и предлагането разковничето за цената. Или по-точно там е, но по друг начин. Диетичните се търсят по-малко, а като разновидности и избор са доста. При дистрибуцията се налага да се зареждат малко бройки от различни марки и видове. Това увеличава общите разходи заради по-високите траспортни разходи и такива за уравление на 1-ца продукт. От друга страна и произвоствените разходи са малко по-големи за единица продукт заради малкият обем на производство - икономиите от мащаба се реализират в много по-малка степен или съвсем ги няма.

# 610
Мег и моя син беше така до преди няма и година. Сега все още спазва някои правила, но все по често налита на боклуци. Обкръжаващата среда се оказа доста по силна от мен.  Sad

# 611
За боклуците - Никола е малък още, но като видим "зор" (разбирайте - други деца със солети в ръчичка), изваждам едни гризини - пълнозърнести, с овес, босилек или чубрица, имат и малко фруктоза (това е кофтито, но май е по-добре от обикновени солети). Марката е "Път към здраве", от диетичния щанд в магазин "СВА" взимам, а по-нататък ще се опитам да приговя мои соленки.

# 612
Интервю с д-р Гайдурков за здравословното детско хранене. Във втората част е доста интересно по отношение на менюто.

http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_6616_0.html

# 613
  • София
  Вчера купих пълнозърнесто,био, пшенично брашно на "Ола био". Пише, че е с произход Германия, но изглежда го пакетират в Гърция, защото е с гръцки сертификат. Хубавото му е цената - 4лв. за килограм, но не е в хартиен плик, което за мен не е добре. Освен това няма никаква информация за съдържанието. Ползвал ли го е някой и може ли да сподели впечатления? Или да ме насочите към такова брашно, с подобна цена на друга фирма?
п.п Това са вносителите: http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=blogse … id=2&Itemid=6

# 614
Интервю с д-р Гайдурков за здравословното детско хранене. Във втората част е доста интересно по отношение на менюто.

http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_6616_0.html

Боже...направо не мога да повярвам,че са останали интелигентни и мислещи хора,които дават  адекватни съвети.Един от малкото,които наистина заслужават да се наричат "доктор".Поздравления!  bouquet Hug

Общи условия

Активация на акаунт