Здравословно хранене за децата - 4

• 41 074
  • 786
  •   1
Отговори
# 750
  • София
  След предаването на Гала и репортажа с нитратите на био продукти се обадих в "Амитица".
 Био значело използването на щадящи природата методи и препарати, а не липсата на нитрати. Освен това проби се правели не на всяко бране/доставка/, а еднократно на артикул, защото цената на изследването  е 400лв. и включвала анализ на около 40 показателя, като нитратите на са сред тях....

# 751
Някой ще може ли да пусне нова тема?
От втора, трета и сегашната тема не съм събирала полезните линкове. Не че е важно и задължително, само споменавам. А и от първа страница има май неактуални вече линкове.

# 752
  • София (Възраждане)

Био значело използването на щадящи природата методи и препарати, а не липсата на нитрати.

Невъзможно е да съществува растителен вид без нитрати. Слушах обяснението на експерт в предаването на Гала от 07.04: всяко растение извлича от почвата онова съдържание нитрати, от което се нуждае, за всяко растение допустимото количество е различно, не било учудващо че био зеленчуците имат по-високо натратно съдържание. Впрочем, свекръва ми преди време купи някакви таблетки и тества марулите от нейната градина, гледани напълно натурално, и такива от пазара, Нейните се оказаха по-нитратни Rolling Eyes
Въпреки всичко, пред мен не стои въпросът кой от продуктите да предпочета.
Показаха и как се откглеждат конвенционално зеленчуци: без почна, в стъклена вата Twisted Evil

# 753
Принудих се да изгледам всички предавания от изминалата седмица във връзка с биото. В момента съм на това от четвъртък.
Относно нитратите казаха, че може да се предозира и с естествена тор. Имало си за всичко дози и трябва да се внимава. Т.е . всяко растение не извлича само това, от което се нуждае.
Обърна се внимание, обаче, повече на нитратите, а не на пестицидите.

# 754
  • София (Възраждане)

Твърдеше се, че пестицидите в био продукцията трябва да са граничещи до 0, може би затова.
В темата тук, в която се обсъжда предаването, се настоява, че пестициди в био продуктите има, някакви разрешени видове.

# 755
Не знаех, че има отделна тема. Няма повече да повдигам въпроса по други. Simple Smile

Сега го чух това за пестицидите. По-рано имах предвид предаването от понеделник.

# 756

Твърдеше се, че пестицидите в био продукцията трябва да са граничещи до 0, може би затова.
В темата тук, в която се обсъжда предаването, се настоява, че пестициди в био продуктите има, някакви разрешени видове.
Коя е темата?

# 757
# 758
Мале, про4етох първите няколко страници от темата и се отказах. А мислех, 4е аз съм Тома Неверни Mr. Green Ама и там кой 4ел-недо4ел, коментира  Crazy
Днес посетих и био изложението в НДК. Много слабо, пълна скръб. Много малко български не6та видях.
Има6е 6танд на Андексер с разни кисели млека, а на Хармоника не видях. Поне за киселото мляко е можело да се вкл´4ат българи. Освен цената да е спряла пове4ето фирми, 4е като знам какви пари искат по тези изложения ooooh!
На един 6танд питах какъв е произхода на спирулината и една леля сърдито ми отговори, 4е вси4ко било немско и марката била немска, да съм 4етяла Joy

# 759
Госпожа Емилия Спиролинова, браво и на твоята дребосъчка! Wink И при нас салатите често се късат от децата, като напоследък се включи и малкия - листенце в купата, листенце в устата.. Simple Smile Така започна да яде суров спанак и това много ме радва, че иначе само в смутита го пробутвах.

liu jo, да, който иска хубава машина, задължително трябва да е с ледогенератор!

Аз се отказах от машина за сладолед (предпочитам да си взема хубав дехидратор, че отдавна отлагам), защото така или иначе с прясно мляко и яйца няма да правя.. Дъщеря ми досега само беше опитвала няколко пъти сладолед, но напоследък иска повече и затова се зачудих. Но успешно правя и без машина - простичък и лесен, досега с авокадо, банан, боровинки, добавям тахан, ядково мляко, ако преценя, брашно от рожков.. подслаждам при нужда (авокадото) с мед, сушени плодове, меласа, но тя не обича да й е много сладко, просто пасирани замразени боровинки най-много й харесват.. Доволна е, аз още повече. Wink Замразявам във формички за лед и боцвам клечка, така и малкия, ако иска може да опита. Ще се разтърся за формички за сладолед, но ме съмнява, че ще намеря от подходящ материал.. А и все пак суровите плодове си предпочитат..

Soleil*, и аз мислех да ходя на изложението, но добре че не съм си изгубила времето.

Мег, все се каня да те питам, но не се включвам често тук, а веганската тема не съм чела, осъществи ли се родителският кооператив с веге-кухня? Месо все още има при нас, но е по-скоро 1-2 пъти месечно..

Вери, ако никой не пусне нова тема, утре може да го направя.. И без това скоро препрочитах, правила съм си и записки от темите, линкове, може да прегледам.. Аз не пишех, повече ви четях. Hug

# 760
Сиси, още си я бутаме идеята; трябва ни 1 учителка на пълен работен ден, а качествени хора трудно се намират; това засега е основната спънка. Иначе ще бъде в Изток. В общи линии до два месеца трябва да сме го стартирали, иначе ще се загуби потенциала...

Формичките за сладолед мислех, че са силиконови... Нашият разбойник досега не е проявявал инерес към сладолед, но това лято може би повече ще се оглежда наоколо и съм намислила с бабан за основа да правя. Твърди се че бананът (нарязан, замразен и след това разбит с кухненски робот) най-много наподобява крмеобразната структура на сладоледа от сметана.

# 761
Мег, стискам палци, ще ви следя с интерес! А може и ние да се включим по-натам. Юлиана ходеше чат-пат на държавна детска градина, но само обядваше там, закусваше вкъщи, взимах я рано и веднага хапваше плодове.. Сега е на предучилищна в училище до обяд, пращам й закуска, макар че понякога опитва и от общите (обикновено току що опечени топли закуски), но я оставям сама да прецени. С Влади още съм в чуденка ще ходи ли на градина (имаме възможност да се гледаме), така че следя всякакви алтернативи! Peace

Ще проверя за формичките. И според мен бананът е добра основа, мерси за напомнянето за замразяването преди разбиване, бях го срещала някъде, но не ми е трябвало досега и съм забравила. С авокадо също е много сполучлив! Peace Та аз тези основи ще въртя за по-мазничък, а иначе просто пасирани плодове винаги е бърз вариант. А за боровинките специално съм запомнила, че са един от малкото плодове, които запазват изцяло всички свойства дори и в замразено състояние! Peace Аз имам целогодишно, лятото си замразявам. Та при нас тези ще са основните, мисля предостатъчно за разнообразие, все пак няма да се яде постоянно сладолед.. Wink

# 762
Твърди се че бананът (нарязан, замразен и след това разбит с кухненски робот) най-много наподобява крмеобразната структура на сладоледа от сметана.
Да, така е. Пробвали сме много пъти, но не сме писали и показвали. Преди това го правихме в блендера. Пак става, но в робота наистина е по-пухкав. Wink

Сиси, ще съм ти много благодарна. Simple Smile

# 763
Момичета това ядково мляко продава ли се по био магазините или може да се прави в домашни условия?

# 764
Предполагам, че се продава. Тук (Канада) има ядкови млека по магазините, но не са сурови.
Можеш да си направиш и в домашни условия.

Ето рецепти:
от сусам:
http://www.recipemagician.com/recepti/chaiove-i-napitki/mliako-ot-susam/

от коноп:
http://www.recipemagician.com/recepti/chaiove-i-napitki/mliako-ot-konop/

от бадеми:
http://www.recipemagician.com/recepti/chaiove-i-napitki/mliako-ot-surovi-bademi/

от лешник:
http://www.recipemagician.com/recepti/chaiove-i-napitki/surovo-leshnikovo-mliako/

от кашу:
http://www.zemianazaem.com/archives/74

мляко с канела (3 вида ядки):
http://www.zemianazaem.com/archives/144

Малко по-късно ще има и сурово оризово мляко.

Общи условия

Активация на акаунт