Отговори
# 150
Напълно ви подкрепям, макар, че не ползвам обществен транспорт. Бих реагирала като вас в подобна ситуация - и на мен взе да ми поомръзва от пенсионери - зер, те са повече от всички останали възрастови групи. Моите уважения, и ние ще станем такива, ама при това натоварено ежедневие днес, дали те са били на нашия хал когато са били на наша възраст???????? Ами че аз помня - майка си идваше в 4 часа от работа, удряше един здрав сън, и едва тогава бавно и славно се захващаше за домакинството. Това помощ, учене с нас, мъкнене на деца по клубове ( спортни или други) - не помня аз да е имало. Мисля, че те трябва да ни отстъпват място на нас - от уважение за живота който живеем - напрегнат, стресов, безпаричен... А в какви времена сме принудени да отглеждаме и възпитаваме деца???????? То е чалга, то е комерсиализъм от всякъде, то е тъпа телевизия, то е тотална липса на култура...
А по повод новините - аз затова напоследък съм на някакви успокояващи билкови таблетки - от толкова много мъка дето се изсипва отвсякъде придобих едно постоянно чувство на тревожност. Вечно съм със сълзи в очите. Филми с истории за болни деца, или такива без родители не мога да гледам - ужасно се разстройвам.

# 151
..................... придобих едно постоянно чувство на тревожност. ..................

И аз така, не си само ти. Съпруга ми и децата само ме упрекват затова. Понякога дори се сърдят, че безпричинно ги притеснявам по телефона с въпроси, особенно ако не са до мен.

# 152
Мислех да не се включвам, но...Не съм съгласна с вас!Отстъпвам - колкото и да съм уморена .Не правя разбор и сметка на никого - кой кога , защо и по кое време е тръгнал - всеки си знае.А пък примера с начервената възрастна жена направо ми избоде очите - как може да се разсъждава така, как може да се съдят хората!Да, иска ми се да ми е по-удобно и комфортно, но проблема не е в пътуващите, а в самия градски транпорт.Има и млади и стари болни хора, има отпочинали, има и до умопомрачение уморени, но всички имат право на достъп в транспорта и тези, които го подсигуряват определят условията (цена, качество, комфорт, редовност  ит.н.) и претенциите би трябвало да са към тях.Защо си мислите, че трябва точно на нас да се осигури по-удобно пътуване? Всеки си има мотиви...

# 153
Е, Боби, коментара за начервената баба не го приемай така навътре. Според мен детето го каза, защото то знае колко съм тичала през деня и вероятно чисто по детскиму си го е доядяло, че неговата уморена мама ще стои права Joy Нито сме й направили проблем, нито сме се отнесли грубо с нея. Направихме й място, а коментара на детето си беше само между нас двамата. Което обаче не означава, че някой друг пътник, по-нахакан от мен, не го е направил, макар и под друга форма.
А относно мнението, че точно на нас трябва да се осигури по-удобно пътуване, ще ти отговоря. Но отговарям за себе си. Никога в живота си не съм си позволявала да пътувам без билет в градския транспорт. Нямам карта, защото не ми се налага, но затова си купувам от тези талони по 10 билета и винаги си имам. И си ги перфорирам, разбира се. Ако е за 2 спирки, които са наблизо, предпочитам да ходя пеша. Не цапам в транспорта, не си изхвърлям ненужните салфетки и хартийки под седалките. Децата ми също. Ако има възможност при качване и слизане поздравяваме шофьора, така му показваме, че уважаме труда му.
Защо тогава да не претендирам за място, когато съм уморена и защо да нямам претенции за по-удобно пътуване?

# 154
Защото възрастните хора също са платили пътуването си, било то с билет, било с положения през живота им труд и полагащите се след това привилегии.
Защото това е приетото от обществото ни разпределение на правото за заемане на мястото - ако има празно място, първо имат право да го заемат възрастните, децата и бременните, после хора в средната възраст. И да, много често е несправедливо, много често бабите са зли и невъзпитани, но трябва да има някакъв ред и последователност, винаги няколко души могат да претендират за едно място и всеки един от тях да се чувства в правото си, затова е измислен реда, за да не настъпва хаос и реда трябва да го спазваме.
Винаги, когато някоя баба ме ядоса, си затварям мислено очите и си представям себе си в тази възраст и...се потрисам, потрисам се от старостта и това което ни отнема, затова се старая да я уважавам.

# 155
tzarina, аз когато пътувам в  Г Т правя без изключение изброените от теб неща и не мисля, че ми дават някакви права спрямо останалите пътници, защото това са задължения на всички пътуващи.Зная, че има и гратисчии, но това пък изобщо не ми дава основание и аз да пътувам без билет примерно - всеки си има съвест и си носи риска.Не си отмъщавам на никого, не се сравнявам с другите, само си спазвам задълженията, отдавам уважение на по-възрастните, бременните и малките деца.Правя го и за себе си - не искам да се принизявам до низости.
Ще споделя с вас мнение, което няма лично онтошение с теб, защото не те познавам, но разговора ме насочи натам - прави ми впечатление, че в нашата държава масово хората смятат, че някой им дължи  внимание, уважение или пък пари, само, защото си е свършил работата или е спазвал правилата (разбирайте администрация, лекари, колегите шофьори по улиците...).
Научила съм децата си, че целта на рейса е да ни закара някъде, изобщо и не правим опит да седнем.

# 156
Мисля, че те трябва да ни отстъпват място на нас - от уважение за живота който живеем - напрегнат, стресов, безпаричен... А в какви времена сме принудени да отглеждаме и възпитаваме деца???????? То е чалга, то е комерсиализъм от всякъде, то е тъпа телевизия, то е тотална липса на култура...
А по повод новините - аз затова напоследък съм на някакви успокояващи билкови таблетки - от толкова много мъка дето се изсипва отвсякъде придобих едно постоянно чувство на тревожност. Вечно съм със сълзи в очите. Филми с истории за болни деца, или такива без родители не мога да гледам - ужасно се разстройвам.

В тази връзка майка ми все казва,че и е жал за нас.....Че те все някак си могат да изкарат с дрехите, които имат, да хапнат и по-непретенциозна храна, могат без толкова неща, но на нас в момента въобще не ни е лещо....На нас - има предвид - сегашните млади....И че те - малки или големи - знаят със сигурност,че ще си вземат пенсиите, докато има много млади, които я ги вземат на време, я не.......

В автобус отстъпвам място само на бременни и с малки деца жени. На възрастни - с противоречиви чувства, понякога. Но пък и техните аргументи не мога да приема - откъде напр. те знаят,че аз съм напълно здрава? Може да имам дископатия, или проблеми с краката - това,че сме млади за съжаление не означава здрави......

Новини и разни предавания също гледам малко в последно време...Точно защото съм чувствителна......Може би някакво чувство за самосъхранение в мен.......Много натоварващо е понякога вечер пред ТВ -то и след това иди,че заспивай......Пък и си признавам,че някак си вече не вярвам много на това, което се показва......Понякога блудкаво, сладникаво, предозирано, чак да започнеш да се съмняваш в това, което виждаш и чуваш.....

Научила съм децата си, че целта на рейса е да ни закара някъде, изобщо и не правим опит да седнем.

Принципно съм съгласна с теб.....Но...все пак не сме и маймуни за да си правят разни хора с нас каквото си искат или картофи, които трябва да се извозят....Аз имам достойнство, децата ми също и трябва да има едно взаимно уважение и зачитане......Пенсионерката напр. не може ли да си представи,че това дете с тежката раница е нейно внуче, което днес е било цял ден на училище, че то също има определен капацитет и да каже - Седни, бабиното, седни......Бас хващам,че друг път същото дете ще отстъпи само мястото си на нуждаещ се човек.......

# 157
Не зная кой какво си мисли, но както вече казах - аз правя каквото е редно и не мога понеже някой е несъобразителен да сложа всички под общ знаменател.

# 158
  • София
По повод на разгорещилите се дискусии за нашия градски транспорт и аз да се включа.  Wink Боби май е единственият фен на СГТ. Хоби му е да се вози в автобуси, тролеи, трамваи...да гледа как са разположени седалките, как се затварят вратите...абе всичко. И даже когато го питам къде иска да отидем на разходка, винаги измисля някакъв маршрут от първа до последна спирка  Crazy Вкъщи започва да си рисува превозното средство отвън и разположението на седалките вътре  ooooh!
И за да разведря темата, ще ви припомня един скеч от "Комиците" /за тези, които са го гледали последния петък/. Шофьорът на автобус казваше: "Работата ми е скучна, но гледам да си я разнообразявам. Реших да направя ден на отворените врати  Grinning Навън студ, хората се блъскат, а аз не затварям вратите. По едно време някой се провикна: Затворете! Навън е много студено! - А аз казвам: Е като затворя вратите, навън по-топло ли ще стане?"  Laughing
Дайте го по-ведро, момичета  Wink

# 159
  • София-България, Израел - където си поискам
Аз съм възпитана така,че на възрастния винаги се отстъпва място в ГТ и въобще на уважение към възрастните, така се опитам да възпитам и децата си, но честно не съм на 100% убедена,че това е най-правилното и то точно след присъстване на куп скандали в градския транспорт от възрастни, които  без причина обиждат, блъскат, бутат и т.н  ученици. Така,че определено вече преценявам на кого да отстъпя място. Майките с деца и бременни са без коментар Peace
Няма да коментирам мръсните, студени и прочие автобуси Cry, че това ми е друга болна тема Mr. Green.

# 160
  • София и там където не се пуши
Проблема е в това, че единици възрастни се държат ужасно с децата.

Днес в трамвай номер 5 . Баба едва ходеща и се направи място да седне и идваше нейната спирка и скочи и се заяде с дете на не повече от втори клас, което беше с малко по-голямото си братче и и каза - Ааа няма да седиш до вратата. Аз се обадих и и казах - Не правете забележки на чужди деца. А малкото като я погледна и аа сълзите и на очите ( след като видях как се беше шашнало, направих забележка). Аз му се усмихнах и му казах, да не се притеснява. Милото с една огромна тежка раница, личеше си че е уморено и само тази баба му липсваше. Та не става дума за местата, голямото ми дете не сяда, но намират да правят забележки и да крещят по тях. Сега вече е 1.80 и никой нищо не му казва нищо, ама някакси злоба по чуждите деца, т.е. днешната им младеж.

# 161
За пенсионерите темата е болна, но има и злобни и свестни хора от всички възрасти. Повече ме притеснява безопасността при пътуване с градския транспорт. Аз не ползвам такъв, защото града ни е малък, но когато шофирам изпадам в ужас - това, според мен са най-недисциплинираните шофьори в града! Не спазват закона, отнемат предимство, карат с превишена скорост... Била съм свидетел поне на 3 произшествия с такива автобуси, като на едно от тях автобуса се беше обърнал, защото не можал да вземе завоя?!! Шофьорите се държат така, сякаш целият град и всички улици са техни без да мислят за безопасността на пътниците. Да не гoвoрим, че спират на места, които са опасни за слизане на пешеходците.
Не знам да има глобени за неспазване на разписание - в нашата страна това в близките десетилетия няма да се случи. Защо е това бързане тогава? Преди време, когато редовно ми се налагаше да пътувам автобусите минаваха един след друг и после по 30-40 мин нямаше, защото се събираха да играят карти на обръщалото и всички знаеха за това, но на никого не му пукаше. Напротив: пътника дружелюбно питаше: как е? Кой би?
Много ме е яд на криворазбраното българско търсене на правата и истината. Винаги след като се връщам от чужбина изпадам в депресия т това, което ме заобикаля тук. 

# 162
Здрасти!
Леле, какъв пост бях  спретнала, изчезна - има тука някаква цензура  Laughing
Хубав ден!

# 163
  • София и там където не се пуши
камъче - да не е затова защото се пренареди форума тази нощ. Май стават такива неща по такова време.

# 164
Ами, възможно е. Нещо ми прави номера напоследък, като например пляска букети, прегръдки и усмивки, където си иска, по средата на думата, смяня ми се мястото, където пиша  Laughing
Ще си потърся музата пак Hug

Общи условия

Активация на акаунт