'Последният еничар' от Реха Чамуроглу

• 15 236
  • 194
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Не си единствената калинка. На мен също ми мина през ума да извадя правилата. Но откакто съм я прочела, книгата не се е спряла у нас, все някой ми я иска и аз така и не съм я докарала до синтезиране на съдържанието.  Simple Smile

Аз сега чета на Владислав Баяц "Хамамът Балкания". Книгата е за Мехмед паша Соколович, има преплитане и с историята на мимар Синан. Интересен поглед към еничарството, интересни подробности за девширмето, опит да се погледне и през очите на самия Мехмед паша. Повечето неща са непознати и в абсолютен разрез с това, което ние сме чели, учили и чували досега. И авторът на е турчин, уж не би следвало да има пристрастие и субективизъм.

Последна редакция: пт, 12 ное 2010, 11:05 от dara

# 121
Аз доста й се чудих на тая, но така и не я поръчах. Хубава е, казваш?

# 122
  • Пловдив
На мен ми допада. Все още я чета, не съм я приключила. Нещата, които пишете тук аз ги научих от нея. Трябва да призная, изключително интересно ми беше да узная повечето факти. Има коментари и за доста от походите /на Сюлейман, защото Мехмед е бил велик везир при трима султани, а аз не съм я докарала до следващите/. Коментари и анализи, които досега не бях чела и обмисляла от тези посоки. А най-странното е, че авторът е сърбин. За мен странно, за друг не знам.

# 123
  • Казанлък of all places
Ох, пак няма да си видя работата като хората Simple Smile
Тази книга лежи под едни две други на шкафа с книги в очакване да бъде отпочната...добър повод да я преместя напред.
Не мисля,че е странно ,че сърбин може да бъде безпристрастен. Субективното отношение не е до националност, според мен е до човек.  Това, което сме преживяли  ние като българи  по време на Османската империя са го преживяли и другите балкански народи в една или друга степен ( с изключение на румънците, но тази тема не ми са закача).
Хм, определено ме заинтригува с този "Хамам". Да вземам да си свърша работата по-бързо, че да я почвам ли... И пак да говорим,че се чувствам неподготвена така?Simple Smile

# 124
И мене ме заинтригува, но кога ли е издадена? Да видя в библиотеката на раздел 'сръбска литература'. То сръбска няма да има, ами някак по- обединено ще е.
Малко срам ме хваща вече, ама аз книги не си купувам  Blush

# 125
  • Казанлък of all places
Миналата година. ей я
Ако имаш какво да четеш, изчакай, ще ти дам моята като я свърша .

# 126
Щом е миналата година, трябва да я има вече.

# 127
Чак сега виждам темата и ако ми позволите, ще ми се да се включа.  Книгата (Последният еничар) ми хареса, защото полека отмята крайчето на завеса - ти ако искаш влизаш, ако не, стоиш и гледаш отвън. Умишлено се абстрахирах от историческия поглед - взех предвид само толкова, колкото да обясни останалите неща.  Аз лично не се чувствам обективна в този аспект, защото обучението ми по история не е на висота.
БЗ преди време беше сложила линк към материал за Суфиите - Идрис Шах. Благодаря ти, помогна  Laughing От този ъгъл прочитът на книгата има друго звучене.

# 128
  • Казанлък of all places
Аз доста й се чудих на тая, но така и не я поръчах. Хубава е, казваш?
Превъртях си системата за четене, в резултат на което не знам другата седмица по време на път какво ще чета, но определено си струваше Simple Smile
Дона, купувай. Аз лично съжалявам,че съм я отлагала толкова време тази книга. Имайки предвид, че Чамироглу не те грабна, смятам,че си готова да подходиш правилно към Баяц.
От начало да поясня- книгата е много повече от разказ за живота на Соколович. Книгата не е дори за това какво е еничерския корпус и какво е да служиш мъдро на някого. Книгата е за това какво означава да останеш свободен в подчинението си .
Вървят две линии - едната е разказа за сръбското момче, взето от манастир  на нетипична за ракрут възраст и израстването му морално и физически в султанския двор; другата линия са авторови съждения за съвремеността и продажността , разказ по време на срещата му с Орхан Памук и превъртане на балканската история - или по-скоро историята на бившата Османска империя - между два ума, възпитани по различен начин, но изповядващи едни и същи ценности.
Много ми харесва начинът на писане на Баяц - пише като мен с много скоби  , което ме успокоява до голяма степен Simple Smile, в смисъл, явно може и така да се пише и да не е досадно Simple Smile.

# 129
  • Кацнала на едно дърво.
Шпионин в редиците. Слухти.

Това, за да не пиша "запис".
П.П. За съжаление, темата ще изтече, докато ми мине забраната да чета на български.  Blush

# 130

П.П. За съжаление, темата ще изтече, докато ми мине забраната да чета на български.  Blush
Няма, няма. Да ми се проветри малко от Чамуроглу, да си препрочета Идрис шах, че суфите са ми по-актуални в момента, пък тогава ще поръчам Баяц, пък ще коментираме, ехей  Party
Дали да не прекръстим темата на... нещо друго, знам ли, тя така или иначе излиза извън "Еничаря". Тюркоезична литература? Или ще се напълни с фенки на Листопад  Laughing

# 131
  • Казанлък of all places
Василисе, всичко мое е и твое.
Книжно имам предвид. Децата няма да ти давам.
Ако кажеш, и на английски ти намирам Чамироглу! Simple Smile

Ох, Дона, немой "Листопад"! Да си стои с еничара на чело за сега, пък като започнем да включваме и румънска литература, ще му берем гайлето. Simple Smile
P.S. Какво на Идрис Шах четеш?

# 132
Възможен е Листопада, видях го на книга да се продава, за вас явно не е новина. Който се интересува, ще влезе в темата и заради това заглавие, така че пак става  Thinking
Ама, Доне, ти съвсем не го хареса Чамурголу, а? Не мога да повярвам!

Да спомена, че всички заглавия, които се коментират тук, ги има в библиотеката, открих онлайн каталог и си ги проверявам. Остава да са налични, когато аз се замъкна там. Сега буксувам на друго четиво и вече се ядосвам, че губя време.

# 133
P.S. Какво на Идрис Шах четеш?
Ей туй съм си подготвила за препрочитане. Взех си го преди 6-7 години, като излезе, но тогава останах с усещането, че авторът уж казва, казва, а всъщност нищо не казва и крие важните неща (тенденциозно, мноо ясно  Mr. Green) Та да видим сега дали съм помъдряла достатъчно, за да прогледна отвъд видимото, или пак нищо няма да разбера  Blush
Пине, не е да не ми е харесал Чамуроглу, напротив - хареса ми как пише, с някаква мекота и лежерност. Когато става дума за книга обаче, само мекота и лежерност не ми е достатъчна, трябва да има нещо, което да ме дръпне, страст някаква... а тази ми седи малко равна, като някакво повествование без център. Не знам как да го обясня, може би ако кажа, че и Хемингуей не ми допада, ще стане малко по-ясно какво искам да кажа Laughing
А за "проветряването" - имам предвид да се проветря от тематиката, не от автора. Така или иначе май мистичната страна на исляма ме влече повече от политическата му такава  Simple Smile

# 134
И аз не харесвам Хемингуей, за него те разбирам. Може и за Чамурголу да можех да те разбера, но след края на книгата - не мога. В последната глава някак всичко си дойде на мястото. Всеки детайл ми се изясни и ми се сглоби картината. Не те убеждавам, бездруго не ми се получава, пък и вкусове различни - кой, къде, какво, видял или разбрал.

Общи условия

Активация на акаунт