'Последният еничар' от Реха Чамуроглу

• 15 217
  • 194
  •   1
Отговори
# 135
И аз не харесвам Хемингуей, за него те разбирам. Може и за Чамурголу да можех да те разбера, но след края на книгата - не мога. В последната глава някак всичко си дойде на мястото. Всеки детайл ми се изясни и ми се сглоби картината. Не те убеждавам, бездруго не ми се получава, пък и вкусове различни - кой, къде, какво, видял или разбрал.

Убеди ме, ще я дочета. Ама заради тебе го правя, да знаеш Laughing

# 136
Недей, недей, точно от това ме е страх!  Laughing  Ти вече я забрави за какво ставаше дума в началото, сега края....

# 137
Добре де, и началото ще прочета пак  Joy

# 138
  • Истанбул
О, момичета, гледах, гледах, никой не писа по темата дълго време и аз я зарязах (почти) Embarassed Сега пак погледнах, ей така, да видя има ли движение и, какво да вида, леле вие сте изписали сума ти и стариници! ooooh! Чакайте ме, идвам! Hug
Анджииии, искам Хамам Балкания, за когато се видим, може ли? И колко станаха книгите, които поисках? newsm78  Аз искам и после забравям, какво съм поискала! Crazy Тая книга определено ме интересува, поне да я прочета Thinking  Бях писала някъде май, че предпочитам чуждо (външно) око към историята на Османската империя, и което да е обективно. Еднакво не харесвам прекалените симпатизанти и преднамерено злите езици!
Ох, на мен, да знаете, колко книги са ми се събрали и чакат ред ooooh! И с колко различна тематика...  Последно чета един сборник репортажи на Илбер Ортайлъ, купен набързо на аерогарата, джобно издание, за което вие сте виновни Naughty Зарибихте ме Joy
  Господинът определено е с, хайде да кажем, високи изисквания към останалия свят окoло него, но това ми харесва Crazy Цитирам от книгата: "На мен ми е скучно с неуки (неначетени) хора, казано честно. Обикновените хора (!!!!) ме подтискат, може да са добри хора, но на мен ми  е скучно с тях" Shocked Мдам, много скромен, горкият! Joy

Последна редакция: ср, 17 ное 2010, 21:31 от mistik

# 139
 Господинът определено е с, хайде да кажем, високи изисквания към останалия свят окoло него, но това ми харесва Crazy Цитирам от книгата: "На мен ми е скучно с неуки (неначетени) хора, казано честно. Обикновените хора (!!!!) ме подтискат, може да са добри хора, но на мен ми  е скучно с тях" Shocked Мдам, много скромен, горкият! Joy
Joy
Вече знаете, че съм мнителна, и пак моля да ми простите, но не мога да се сдържа  Blush Сетих се за интервюто му, което Ангелина беше пуснала в истанбулската тема. Та там имаше някои моменти, на които тя каза, че скърцала със зъби, а аз ги определям като... имперско мислене, да кажем  Simple Smile Не знам доколко е разпространено по принцип сред обикновените турци, аз се сетих за един турчин, с когото съм работила. Много готин човек, възпитан, културен, с чувство за хумор и т.н. Но когато говореше за Русе и Пловдив, ги наричаше Русчук и Филибе. Ами... подивявах  Crazy В крайна сметка, когато говоря с турци за Одрин, го наричам Едирне, мамка му.

# 140
  • Казанлък of all places
Дона, разбирам. Аз съм същата. Simple Smile
Единствената причина, поради поглъщам Ортайлъ без мнителност ( без много мнителност, всъщност) е любовта, с която говори за историята. Много неща мога да му простя от позицията си на българка заради тази безапелационна любов, романтична и градивна, която е на ръба да захароса цялата Османска история  и все пак не го прави. Щото съм чела неща, според които в Османската империя са цъфтели лалета и рози, от чешмите са текли мед и масло , а хората са живели като братя.
Има например един французин , Марк Мазовер, който пише за историята на Балканите от позицията на учил и изследвал в Гърция и оставя впечатлението,че гърците са единствените пострадавши от Османското владичество. Чак обидно да ти стане. Това пък е другата крайност за мен.

# 141
Ами, то и ние си казваме Солун, не Тесалоники  Thinking  За мен това не е признак на имперско мислене/нагласа. И дълги години сме казвали Цариград, не Истанбул.

# 142
Ами, то и ние си казваме Солун, не Тесалоники  Thinking  За мен това не е признак на имперско мислене/нагласа. И дълги години сме казвали Цариград, не Истанбул.
Казваме си, но в България. Ако си в Турция и говориш с турчин, надали ще кажеш Цариград  Simple Smile

# 143
  • Казанлък of all places
Възгеч от книжовните норми и транслитерацията, че нямам време!  Laughing

# 144
Цариград - не, но Солун.

# 145
  • Казанлък of all places
Да, в България. Опитай се в разговор с англоговорящ или грък да го използваш. На турски пък си е Селаник и така.
Но това по принцип е в страни от тезата на Дона.

# 146
Точно в Гърция, с гърци имах предвид, но няма смисъл да се задълбочавам. Нямам представа какъв тип човек е бил колегата турчин на Дона, може тенденциозно да е било, не знам. От безхаберност го правят много хора, конкретно за Солун знам. Други може и да търсят конфликт, знам ли ги. Преди няколко години един бабишкер, български, обясняваше на една хърватка, в Тайланд, че е българка, понеже била от Кулата. Жената казваше - не, не! но кой ли слуша. После заспори в Истанбул, че гръцката патриаршия била българска патриаршия, даже не спореше, а го поучаваше - хора всякакви. Може би не трябваше да пиша по този повод, излишно отклонение е - от моя страна.

# 147
Нямам представа какъв тип човек е бил колегата турчин на Дона, може тенденциозно да е било, не знам.
Не, не мисля, че го правеше тенденциозно и с умисъл, отвътре му идваше, с лекотата, с която ние тупаме македонците по рамото и им обясняваме, че са българи  Laughing

# 148
Еми........ колко човешко, явно.

# 149
Не знам, Пине, за мен македонците са си македонци  Simple Smile
Както и да е, де, стига толкова.

Общи условия

Активация на акаунт