'Последният еничар' от Реха Чамуроглу

• 15 233
  • 194
  •   1
Отговори
# 150
То, колко ли българи реално смятат македонците за българи, и колко ли българи изобщо ги интересува този казус...

И аз викам стига, вече не е интересно. Аз и не съм толкова исторически заинтересована, май оставих неправилно впечатление.

# 151
  • Казанлък of all places
За да ви завърна отново към фокуса на групата Simple Smile, едно интервю с Владислав Баяц : Една книга не е написана, докато не е прочетена

# 152
  • Истанбул
Аз пък смятам, че трябва да ме наричат с името, което са ми сложили мама и тате! Т.е., опитвам се да казвам имената на всички градове и държави, така както ги наричат хората в тази държава. Имаше един пример с една африканска държава, която е решила да се назовава така, както са си я наричали местнте хора, а не името, поставено от колониалистите. Дълго време другите държави се инатели и продължавали да я наричат със старото име. Накрая правителството обявява, че ако до една седмица не се промени това, няма да приема никакви пратки със старото име, вкл. и дипломатическа поща ooooh! Веднага всички се осъзнали! Joy
Дона, съвсем отговорно заявявам, че ВСИЧКИ българи, с които съм общувала, включително близки приятели, са наричали Едирне, Одрин и Къркларели, Лозенград, без изключение Mr. Green Е, опитвам се да не забелязвам, като знам, че (може би) е нетенденциозно. Много от нашите хора, и български турци, и местни, наричат едноименните градове с турските им имена, просто защото са свикнали, а местните даже не знаят българските им наименования. Това е лентяйство, според мен, а не имперско мислене, не са си направили труда да ги научат. Така казват и на Египет, Мароко Алжир Crazy Трудно научих например, че на Алжир казват Джезаир, на Тунис, Фас Shocked
Доколкото за Илбер Ортайлъ: имперското мислене е последното нещо, което може да му се припише ooooh! Той е татарин, роден в Австрия, в семейство на емигранти_интелектуалци, изгонени по времето на Сталин от Ортай, Крим, откъдето и името му Thinking  Бил им предложен подслон в Турция, когато е 2_годишен  При него нехаресването на "обикновените хора " идва от "прекалената" му интелигентност, която му пречи да намери общ език с хора, които си нямат хабер от нищо!

# 153
Аз казвам винаги Къркларели, защото ме кефи!  Simple Smile Другите казват Лозенград, защото се изговаря по- лесно.

Срам не срам, аз не знаех, че Солун би могъл да дръзне да има друго име, освен Солун, до .... 2006г  Blush  А съм средно тъпа, има къде- къде по- назад от мен. Научих го на входната табела на града  Blush
Не исках да изпадам в подробности вчера, но днес го направих. Понякога нещата имат друго обяснение, не са тенденциозни. Ама на Дона вече ще й викам (на ум) кака Тенденциозност....  Simple Smile ( не помня от темите за каките и батковците дали не беше от нехаресващите тези обръщения), а на Ангелина - мистър Многознайко!  Laughing  ама добронамерено и с хумор, защото тя верно много работи знае - респект!

# 154
А на мен недобронамерено и не с хумор, нали  Crossing Arms

# 155
  • Казанлък of all places
Доне, аз съм МИСТЪР!  Crossing Arms

# 156
КАКА е по-кофти  Mr. Green

# 157
Ееееее, допреди малко ревах, та се драх - 20 минути на един филм, толкоз ми е мозъка в момента - проявете снизходителност!

# 158
Филмът от тия, дето си викат "како" и "батко" ли беше  Laughing

# 159
Само 'батковци' имаше - Планината Броукбек - сразена съм!

# 160
  • Казанлък of all places
Shocked Я си пусни сега някое Ферхунде да се похилиш малко.

# 161
  • Истанбул
Анджи, нищо не каза за книгата newsm78 Да не са станали много исканията ми? Thinking Mr. Green

# 162
  • Казанлък of all places
Задачата е подадена, ще имаш каквото поръча.  Hug

# 163
  • Истанбул
Искате ли да ви провокирам?  Joy hahaha Ето, провокирам ви и чакам отзиви:

http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=obektiv16104

Последна редакция: вт, 23 ное 2010, 12:45 от mistik

# 164
До селото ми има пещера, нарича се Челевешка (т.е. човешка) дупка. Нарича се така заради хората, които са се скрили там от османското "присъствие" и впоследствие са били запалени и изгорени живи. Кости все още могат да се намерят тук-там. Ако сте чели "Време разделно", може би си спомняте, че този епизод е включен. Не знам дали Дончев е ползвал историята на тази конкретно пещера, или просто тя не е била единствената (което е по-вероятното).
Така че предлагам да плеснем с ръце, да се прегърнем, да гледаме напред и да оставим да почиват в мир костите и на едните, и на другите. Не виждам кой би имал полза от подобни "провокации".

Общи условия

Активация на акаунт