Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза! - V ЧАСТ

• 28 631
  • 750
  •   1
Отговори
# 105
  • планетата Земя
Горица, стискам ти палци.  Simple Smile

# 106
Японците щели да съживяват мамут от парченце от около 2 пръста тъкан на умрял преди десетина хиляди години екземпляр. Това според тях щяло да стане до 4 години. Поискали са от руснаците да им дадат такова парченце с ДНК, изчовъркано от вечния сибирски лед. Руснаците обаче не били такива оптимисти и смятат, че няма как да стане успешно съживяването.
Въпреки това японците са ентусиазирани, понеже успели преди две години да приложат номера със съживяването при мишки. Клонирали мишки, които отлежали преди това 16 години в обикновен хладилник. Сега вярват, че ще успеят и с гигантите: за да клонират мамута, японците са решили да получат негово ДНК от образци тъкан и да я въведат в яйцеклетката на африканска слоница.

Татко за мамутче/15.01.11
http://gazeta.ru/science/2011/01/14_a_3491606.shtml

# 107
Хайде наш'те!

ПП
Горица, да се похвалиш  Simple Smile

# 108
# 109
  • Linz
 fingerscrossed  fingerscrossed  fingerscrossed

# 110
Похвал!  Grinning

"Машина съм", както вика тийна. 6.00! (Не че съм гонила оценки, но все пак...)

Ама няма как да е друго, след такава стабилна подкрепа от ваша страна. Благодаря ви от сърце!  Hug Hug Hug

ПП. Отивам да реанимирам сега...

Heart Eyes

# 111
  • Linz
Еее, браво! Сигурна бях в теб Grinning Peace Hug  bouquet Heart Eyes newsm44

# 112
Браво! Ние пък май си мислим, че заслугата си е твоя. Или по-точно нямаме наша. Който се труди...

# 113
Да ви кажа, мен често ме бъзикат заради наивитета, дето го проявявам в някои ситуации и все ми разправят, че "ако съм риба, щели да ме хващат на бастун".  Laughing
Аз естествено до днес се съпротивлявах на това твърдение, защото бях убедена, че чак толкова тъпа риба не съществува и всички тез приказки са врели-некипели. Да, ама не. Ей ги, на - учени открили нов вид риба - там някъде по долината на река Санта Ана, в Перу. Вид, който се хранел с ... дървета. Най-вече с микроорганизмите по кората на дънерите, ама и дървесината не им се опирала.  ooooh! 
Е, сега вече знам и на какво мязам, макар, че още си нямам латинско име, но скоро и такова ще придобия. Чакам го с нетърпение  Laughing

http://news.nationalgeographic.com/news/2010/09/photogalleries/1 … -amazon-pictures/

# 114
Тука никой нищо не спомена за "телепортацията" на ДНК от последната седмица.
Скептични сме.
Какви бастуни...

Аз ви пускам все пак инфото, заедно с един приятен за четене материал по този повод, с елементи на критически анализ-обобщение Laughing

ДНК можела да се телепортира според нобелов лауреат
http://nepoznato.energetika-bg.com/2011/01/profesor-lyuk-montani … a-se-teleportira/

Научният консерватизъм - защитна реакция срещу лъженауката
http://www.gazeta.ru/science/2011/01/19_a_3496098.shtml

ПП
Сомчето по-скоро е непукист.

# 115
Ама то това съобщение е публикувано в нерецензирано списание - на автора явно му е скучно сега и май е решил да се гъбарка с колегите си.  Simple Smile Макар, че хипотезата му е логична, има хляб в нея. И не говорим за същинска телепортация, нали?
Слушах го Мичио Каку наскоро - за телепортацията по-големи обекти, вкл. на човек. Убеден е, че ще се случи един ден. Обаче, имало един голям проблем, и той не е, че тези обекти ще трябва да се раздробят предварително до елементарните им частици, за да се телепортират като такива. Не е и в откриването на механизма, по-който ще трябва да се подреждат обратно, на другото място, във форма, досущ като оригинала. Проблемът е какво става с душата на човека след раздробяването и дали тя ще поиска да се върне обратно при него...
Е, това последното си беше чисто моя фантасмагория, ама що пък не  Laughing

http://bigthink.com/ideas/25536

ПП. Днес чух нещо интересно и странно - биволите били единствените животни, които не боледували от рак. Вие знаете ли нещо по въпроса?

# 116
...Днес чух нещо интересно и странно - биволите били единствените животни, които не боледували от рак. Вие знаете ли нещо по въпроса?

Е, не бяха ли акулите?

Имаше съобщения за клонирани биволи преди време - в Индия, в Китай...
Покрай това прочетох и за скандала в Англия, дето бяха казали, че продавали по магазините месо от клонирани в САЩ крави. Правили проверки, едно-друго... Но не знам какво са установили проверките.

ПП
А тука - нови "доказателства срещу божественото творение":
Доказват отново, че в хода на еволюцията най-доброто приспособяване към променящата се среда се е случвало чрез подбиране на случайни комбинации гени. Тези доказателства следвали от изследване за обмяната на веществата при халофилни архибактерии, публикувано в Science
http://www.sciencemag.org/content/331/6015/334

От цялото изследване и описание на присъщия им метаболизъм, който сега се открива, се правят изводи за еволюцията въобще.
Учените обясняват приспособяването на архибактериите (живеещи първоначално в драстични условия - висока температура и отровна за нас атмосфера) към по-следващи, по-"добри" условия за живот, с пренос на гени от други организми, които се били приспособили преди тях. Архибактериите възникнали при "невъзможни" от наша гледна точка условия за живот, каквито са били най-ранните условия на земята. После, като се подобрили (от наша гледна точка) условията на земята (поохладила се и се появил кислород), въпросните микроорганизми си осигурили оцеляването с пренос на гени от другаде наоколо и така останали да си съществуват. Само че - чрез  някакъв уникален за учените механизъм на обмяна на веществата - метаболизъм, който не им е бил известен досега. Но като го разкрили, правят извод, че чрез него се доказва ролята на случайността в еволюцията. А оттам - липсата на разум и съзнателност в творенето на живот на Земята.
"Заимстването на гени е подобно на игра с конструктор "Лего", от който вие строите съвършено различни структури, после ги разглобявате и отново конструирате - самолет от крепост напр.
Така и тези архибактерии вземали гените, които са били наоколо. Получили са се напълно различни комбинации. Само че организмите, които са се сдобили с възможността да използват ацетат, на който е богата тяхната жизнена среда, са получили предимство - тяхната численост нараснала, те са затвърдили своя път на развитие. Резултатът на дългата еволюция изглежда съвършен и може да наведе на предположението за някакво разумно начало, насочено към сътворяване на дадения организъм. Само че, когато ние изучаваме процеса на неговото възникване, виждаме, че «творението» е било напълно хаотично. Природата не е инженер, а по-скоро скитащ занаятчия с ограничен набор от инструменти и резервни части. (англ. – tinker). Ако инженерът планира това, което възнамерява да направи, подбира, търси предварително нужните инструменти, то този занаятчия решава проблема само с тези инструменти, които са му подръка. Ако няма оптимално решение на задачата, то използва това, което е налично в  момента. Така и еволюцията: това, което ние сега виждаме като идеално функциониращо, някога е било възникнало от части, които са си малко са си подхождали една на друга. На нас ни се получи да покажем този път на еволюцията чрез примера с древните архибактерии"
– пояснява един от авторите на изследването.

http://gazeta.ru/science/2011/01/21_a_3499422.shtml

ППП
Горица, те и за твоето сомче това ще ти обяснят. Жертва ("си") на еволюцията.

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 13:49 от Холограма

# 117
т.е. от частното вадят изводи за общото.

Горица, според мен, тази риба е прародител на кълвача.

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 17:06 от БориСе

# 118
Еееее, какви са тези асоциации!? Аз нищо не казвам за връзка между рибата и Горица, а само за връзка между подводния кълвач на дървеници и летящия такъв.
Между другото доста темички ми се въртят в главата от това, което сте написали, но нямам време да ги развия. Само да ви питам за бъдещето - гледали ли сте скоро "Зов за завръщане" с Шварценегер и не ви ли изглежда смешен предвид 20те години които са минали от излизането му и предположението за развитието на технологиите през коя... 2084 ли беше? Признавам, че има интересни хрумки, но на мен ми е смешно като го гледам.

# 119
... Горица, те и за твоето сомче това ще ти обяснят. Жертва ("си") на еволюцията.

Значи, би трябвало отдавна да съм изчезнала като вид (заради наивността, която се явява  отрицателен фактор за иначе тъй жизненоважната "присобимост" (в условията на среда хищник-жертва), дето била гаранция за оцеляване)  Thinking

... Горица, според мен, тази риба е прародител на кълвача.
Кълвачите мислят.  ooooh! Наблюдавам ги.
А таз риба не знам на кой клон на еволюционното дърво е зарязала акъла си, но пък определено е късметлийка, след като е още жива  Laughing

Аз да ви питам нещо (понеже тази вечер се разгорещи един спор тука и не можем да стигнем до съгласие) - вие как мислите, човешките взаимоотношения влияят ли се от някакви закони и правила? И какви? Няма ви споделям моето мнение засега, знаете защо, но много искам да знам какво мислите вие по въпроса?

Общи условия

Активация на акаунт