Цьолиакия-тема 6

• 71 277
  • 731
  •   1
Отговори
# 120
Момичета по стъпките на Рози и аз открих след въпроси за съдържание на глутен, този списък:
http://www.answerbag.com/q_view/1039938 - че не съдържат глутен
Вътре са и проверените от Рози - Ми М, Сникърс, Харибо, Скитълс... Пише и за бонбонките Pez, Dove, дъвките: Double Bubble — all, Wrigley’s chewing gum — all, Trident gum — all и др.

Read more: Can anyone advise me on what store bought candy is gluten free? I think Hershey's Milk Chocolate bars and gummy worms are gluten free, but what other candies are there that are safe for celiac's? | Answerbag http://www.answerbag.com/q_view/1039938#ixzz16DNB1MEk

Тези бонбони на Канди - Троли са написани вътре в списъка, ходих да ги купя и видях че имат знака FACE (на Испанската Асоциация по целиакия).
http://www.candywarehouse.com/trolli.html
Обезпокои ме обаче надписа на български: че съдържат зърнен/житен агент, ще им се обадя на фирмата - Канди да питам. Иначе имат много видове желирани вкусотии  Simple Smile

# 121
Здравейте,мили майки.
Аз съм жена на 48 години и наскоро ми откриха непоносимост към глутен.От няколко години преди това имах болки в стомаха.Но последната година болките бяха непоносими и ме болеше и ден и нощ.Стомахът ми се подуваше,имах много газове,все едно ще ми се пръсне.Пила съм всички лекарства ,които се предлагат на пазара.Лекарите обикновено при това положение казват че е гастрит,колит и другите общоприети болести.След като видях,че няма никакъв ефект от лекарствата ,аз спрях да ги пия изобщо.Защото с тях и без тях ,все същата.
Докато преди един месец си направих Вегатест за непоносимост към храни.На всеки ,който има проблеми с наднормено тегло или със стомаха го препоръчвам горещо.На мен ми даде непоносимост към много храни,но най-лошото беше непоносимостта към ГЛУТЕН.
Не съм ходила на никакви лекари след това.Спрях да ям всички продукти съдържащи глутен,както и храните към които ми излезе непоносимост.Сега нямам никакви стомашни болки и газове.
Рядко може да се намери лекар, който би се сетил да направи тест за глутен на голям човек със стомашни проблеми.
Обикновено се счита,че тази болест я има само при децата.
Хубаво е човек сам да се просвещава и сам на себе си да е лекар. Съжалявам много ,че малките дечица могат да имат такава болест,която изисква лишаване от много неща.За големи хора е трудно ,не знам как предпазвате дечицата ,особено като растат и ще им се иска да хапнат от всички лакомства с лъскави опаковки,които за тях ще са като отрова.
А този Вегатест също го препоръчвам за тестване при алергия.Аз самата съм се тествала и ви казвам,че е абсолютно точен. newsm10

# 122
Мел, съжалявам че и ти си тук! Разкажи по-подробно за този Вегатест, аз мислех да го правя, но деца според мен 1 час не биха издържали да стоят на едно място. Иначе диетата която дават - да се яде сутрин и до обяд - въглехидрати, а вечер - протеини - си е доста разпространена и с нея наистина се сваля. Какви други непоносимости ти откриха?
http://www.beautycenterrelax.com/articles.php#beauty - аз бях чела тук за теста.

Момичета, обадих се в БиоБалев - да пуснат в сайта и графа - Без глутен, също и етикети с различни цветове ще сложат - за наше улеснение  Simple Smile

# 123
Здравейте отново, благодаря за линка!!!Миленка ти си страхотна  Hug- много се радвам за бонбонките Pez защото преди няколко дена малката много плака в магазина защото искаше да и купя,това е чудесна новина а ето и малко превод за това че нямат глутен и лактоза  Grinning Информация за възможни алергени  :

" Цялата налична информация  за състава е посочена върху опаковката.  Доколкото ни е известно нашият продукт не съдържа алергени, определени от Codex.  Списъкът Codex идва от Световната здравна организация. Това е списък на "Биг 8 Алергени".  Това е справка, че нашите доставчици го използват, за да отговорят  на  вашите въпроси относно наличието на  алергени. Pez е единственият продукт, който се движи по нашите линии.Няма шанс за кръстосано замърсяване.

Следва списък на алергени Codex

*  Ечемик, овес, пшеница, тритикале и продукти от тях
    *  Ракообразни, мекотели с черупка и продукти от тях
    *  Яйца и яйчни продукти
    * Риба и рибни продукти
    *  Бобови култури, грах, фъстъци, соя и продукти от тях
    *  Мляко и млечни продукти (лактоза в комплекта), млякото и млечните продукти
    *  Дървесни ядки, маково семе, сусам и продукти от тях
    *  Сулфитите в концентрации от 10 стр. / мин или повече

Нито един от изброените продукти се използват в производството на Candy Pez. "

# 124
Миленка,благодаря за хубавите новините   bouquet!Марс в Б-я се правят от Марс Полша,също,както Сникерса и М и М и Баунти,но Марса  не ми го посочиха като несъдържащ глутен,затова предполагам не стават.За Хуба-Буба бях чела,за един вид дъвки с вкус на ягода и диня,че са без глутен,но не мисля че има от тях тук,пък и не се знае чие производство са.Но наистина трябва да се свържем с производителите или вносителите на тукашните.Аз давам по малко от новите открития,нямаме никакви проблеми,но най-сигурни ще сме след тест.Миленка,вие кога ще се тествате?Герганчето ми беше казала че този месец,но те няма да са ги яли заради диабета  Sad.Нека някоя мама,чието дете хапва от тях и им предстоят тестове,да сподели резултатиге,така както направи Борка за Киндерите и вече всички спокойно даваме.Както писа Sega,децата ни са най-сигурните тестери  Simple Smile.

Poxy,този отговор от кого е,за  бонбонките?
Аз писах на вносителите на чипсовете,обаче няма отговор.
Мисля да пиша отново на поляците,да ги питам конкретно за Нутела,защото ме питаха за кои продукти питам,и аз писах просто sweets,и затова да са ми посочили само сникърс....а Нутелата може да не спада към тях Wink.

Мел,добре дошла сред нас Rolling Eyes!,Всъщност тук така се смята,че е детска болест,която даже на децата трудно диагностират и то при наличие на всички симптоми.Със сигурност има много възрастни хора,страдащи от глутенова ентеропатия,а ги лекуват за какво ли не друго.Ти си истинска щастливка че си открила проблема.С всеки изминал ден,четейки за Е-та,ГМО-та и какви ли още не боклуци в хранителните купешки продукти,съжалявам все по-малко че ни сполетя тази участ.Не че не присъстрат в никоя от нашите храни,но със сигурност нашите деца приемат много по-малко.Така че,всяко зло за добро!

Последна редакция: ср, 24 ное 2010, 19:23 от rozi_maxi

# 125
Здравейте пак.Ако питате дали Вегатест се прави на деца,да знаете,че трябва да е над 5 годинки,иначе уредът не отчита.
А ако е за вас,много е добър.Аз преди почти  две години си го направих за алергия.Получих алергична бронхиална астма.Лекарите ме мотаха пак както винаги ,какви ли не инжекции,лекарства,какво ли не ми предписваха,а аз щях да умра от ужасна кашлица,по цели нощи бях на крак.Докато един познат не ми препоръча да ида на алерголог.Но алерголожката ми каза ,че обикновените ,кръвните тестове се правели само през есента.А аз случайно видях реклама на Вегатест и отидох там.Да ви кажа до тези години ,никога през живота си не съм имала алергия,нито астма.Но ме хвана бронхит,от там кашлица,после започнах да чувствам непоносимост към различни аромати,миризми ,задушавах се от тях.На Вегатеста всичко това към което имах нопоносимост ми го даде на 100 %.Не можех да дишам от парфюми,ароматизатори,кремове,козметика,всичко ,което съдържа алкохол,а също така от вясакави препарати за домакинството.
А Вегатест за храни си направиха и мои познати.На някои им излезе непоносимост към две три неща.Докато при мен ,и при едно друго момче даде непоносимост към много неща и глутен.А същото това момче скоро лежа няколко седмици по болници с разстройство и му бяха определили диагноза колит,но не го бяха тествали за глутен.Добре ,че си направи този тест.
Тези ,които правят теста може и да не са лекари,те не препоръчват лечение.Но според това към което ви даде непоносимост,вие самите трябва да го избягвате.Чела съм,че има много хора с наднормено телгло ,които са отслабнали ,след като са спряли да ядат храните ,които не им понасят,а другите ,които им показва теста,че нямат непоносимост,могат да си ядат колкото си искат без да пълнеят.

# 126
rozi_maxi мила това което цитирам не е отговор а просто превод на част от страничката която е постнала Миленчето,като я отворих я пуснах на автоматичен превод и ви я копирах преведена.Това е ,а ако намериш за дъвките Хуба-Буба пусни ми линк защото каката много ги обича и ако стават никак няма да е зле и малката да може да ги дъвче  Wink

# 127
Момичета,да ви кажа ,наистина човек ,трябва да бъде щастлив ,ако навреме открие болестта си.
Храната ,която приемаме може да бъде както лекарство,така и отрова за организма ни.
На теста ми откриха непоносимост към:
захар,сол,прясно мляко,яйца-жълтък и белтък,банани,фъстъци,слънчоглед,слънчогледово олио,ориз,свинско месо,заешко,агнешко,всякакви бобови,всички видове зеле,какао,шоколад,мая,желатин ,готово картофено пюре,бульони Маги,глутамат и ГЛУТЕН,и други разни подправки...
Но все пак ,мога да ям всякакви морски риби и други дарове,вместо захар имам поносимост към мед,вместо слънчогледово олио има други видове като царевично ,рапично,сусамово...
Просто се научавам да готвя с тези продукти ,които ми са разрешени.Но е ммного труден въпросът с хляба;Хубаво е да си споделяме рецепти,както за хляб,така и за други неща без глутен.Ще се радвам да бъдем полезни една на друга,коя с каквото може. Two Hearts
Много ще се радвам да ми дадете рецепта за безглутенов хляб и други лакомства.  loveuuu

Последна редакция: ср, 24 ное 2010, 22:26 от mel-1

# 128
Четох някъде,че 80% от хората имали алергия към едно или повече неща,но повечето никога не разбирали.Симптомите са различини и много често заблуждаващи,като умора,депресия... може да са много,а това всъщност било алергична реакция.Така че наистина е хубаво да се направи такъв тест,за по-добро здраве,за по-качествен живот.

# 129
Мел, виж рецептите на 1 страница, а също и http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=533454.new#new - Безглутенови рецепти

Рози, помоли модераторите (ако ти не можеш да постваш на 1 стр.) да сложат там линка към таблицата с продуктите и темата за Безгл. рецепти.

Роху, питай Рози за сладкиша, а и по-добре питай тук, че там по-рядко влизаме  Hug

# 130
mel-1  Hug , добре дошла за съжаление при нас! Чета ,чета и си представям колко ти е трудно при всички тези ограничения ,важното е че ти знаеш, че така се чувстваш добре и ще се научиш и ще свикнеш колкото и тежко да е.

Аз също съм благодарна за новите открития ,макар и малко отстрани да гледам все още /за което се извинявам/ , но нашата малка е още твърде малка за такива лакомства и аз все още не намирам време да чета и интересувам по този въпрос и малко наготово ще се възползвам,но пък искрено се радвам че по големите дечица ще получат тази радост. Heart Eyes
Преди няколко дни бях в Био Балев и опитах пастетите  и са много вкусни ,мен ужасно ме дразни в магазина че продуктите не са подредени , тези които са без глутен са пръснати и смесени с другите и ми трябва поне час докато ги открия,дано се усетят и там да ги разделят . Wink

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 00:07 от Мarieta

# 131
Аз си поръчвам безглутенови продукти по интернет.Така имам възможност да си влизам в такива сайтове и да си разглеждам.В сайта -здравословен,също има много такива продукти.
Но по принцип в страната ни като общо се продават много малко такива продукти.В супермаркетите,дори  в големите вериги,липсват такива храни.Не се продава безглутенов хляб,а би трябвало поне в големите градове да има такъв,дори и да е по заявка.Изобщо е много трудно за хора,особено за дечицата с това заболяване.Трябва хората ,които са в  такива организации много настоятелно да се опитат да наложат исканията  да се въведе по голяма информираност за това заболяване.Да има по масова информация в медиите,защото както виждате никой не е застрахован,че и като по възрастен няма да се разболее от тази коварна алергия.

# 132
Мел, във Фантастико (поне тук) зареждат редовно с безглутенов хляб на Шаер, във Хит също има, но на другата фирма Шнии Кнопе (или нещо такова). В Пикадили също пускаха.

Във Здравословен също им се обаждах за да довавят графата за Без глуте, когато откриха он-лайн магазина, сами не се сещат  Wink

В БиоБалев ще са с различен цвят етикетите - например зелен - за вегани, жълт - за без глутен - примерно казвам. Така ще може да ги търсим по цвета на етикета, защото те си подреждат бисквити при бисквити, брашна при брашна... Доста по-удобно ще е.
Предполагам и направо от Шаер също поръчваш? Така е най-лесно.

Пуснах запитване към Кенди Уърлд България за съдържание на глутен в Желетата им!
Това пише в портфолиото им:
За Нас от Кенди Уърлд България ООД повече от всичко е важно здравето на клиентите ни, консумиращи нашите продукти. Точно поради този факт се стремим да Ви предлагаме продукти, които не съдържат ГМО, ЖЕЛАТИН и ГЛУТЕН.

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 12:14 от M_Nik

# 133
poxy 80 ,благодаря.Не знам как може да направите тест на детенцето.За вегатест е малко,а пък при другите тестове се вкарват алергени в организма.Не може да знаят точно към какво има непоносимост,за да го тестват,докато при вегатеста се тества за всичко и е абсолютно безопасно и безболезнено.Много лекари не признават такива тестове.Но моята лекарка проф .Мандулова ми го призна и каза,че щом аз чувствам,че всичко ,което ми е излязло на теста,съвпада с това към което имам непоносимост,значи може да се приеме.Но това е,че много лекари са некомпетентни,а пък имат и голямо самочувствие и не вярват на новите методи,а някои изобщо не се квалифицират и си карат по учебници от преди 30-40 години,когато науката не е била толкова напреднала.
Кажи ми към какво се съмняваш,че детето може да има непоносимост,ако мога да ти помогна. newsm78  bouquet

# 134
  bouquet  Благодаря Галя!

Още една радост за децата ( и за нас Simple Smile)
Безглутенови желибони TROLLI няколко вида - житния клас не е
задраскан, но под него е изписан знака FACE - Испанска федерация
цьолиакия
Има ги в магазините на CBA - цена 1.45лв. и на бензиностанции Лукойл -
цена 1.95.лв
Качила съм снимки тук Simple Smile

http://www.facebook.com/home.php?#!/photo.php?fbid=179294598751197&set=o.229321001756&notif_t=photo_comment

Желая ви прекрасен ден Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт