Цьолиакия-тема 6

• 71 892
  • 731
  •   1
Отговори
# 630
Мариета миличка -да ти е жива и здрава малката принцеса!!!Много да ви радва и много да ви слуша!!!Тортичката е прекрасна ,много е красива а сигурно и много вкусна   bouquet
Относно соевите млека Миши постоянно пие такива ,пробвали сме ги всичките но тя харесва най-много ванилията.Мноооого са вкусни!И соевите десертчета-пудинги също са много хубави Peace

# 631
Здравейте. Отдавна не съм писала. Мариета да ти жива и здрава рожденичката. Тортата наистина изглежда много хубава.
При нас изследванията излязаха отрицателни / направиха ни само анти TTG и имуноглобулин А /. Ние се поуспокоихме и продължихме да се храним с глутен. Валерче беше добре до преди 2 седм. След това започна да се изхожда през 4 до 6 дни. Първо твърдо а след това до кашаво, а днес до съвсем рядко. Всъшност все още нямаме диагноза. Ще ходим при др. Пантелеева на 04. 06. И ако тя прецени ще останем и в болница. Аз отново съм в паника. Иначе детето се чувства добре. Има апетит. Все още много й къркорят червата.
Поли вие вече ядете ли глутен?

# 632
Мариетка HugЖиви и здрави да сте цялото семейство!Малката Емма да расте от здраво по-здраво дете и много да ви радва!!!Тортата е чудесна!Личи ,че е правена с много любов!
От сърце ви желая един ден,който да е много скоро вече да нямате нужда от диета!!

# 633
Благодаря ви момичета за пожеланията!  bouquet
Дари и аз се моля за това,пък и да не се случи само здравичка да е с диетата ще свикваме!

# 634
За оризовите кори, питах и аз.
Понеже не ги намирам в Шумен, има ли ги в някакъв сайт да ги поръчам.
Да папка и Крис  баничка   chef

# 635
Аз не знам по сайтове дали ги има, но ако искаш мога да ти купя от китайския магазин и да ти пратя. Правих банички хапки и станаха фантастични. Peace

# 636
Мариетка, да ти е жива и здрава Ема! Много радост и щастие за нея и вас!   bouquet

# 637
Тортата на Емми беше много вкусна и красива,на живо още повече  Grinning.Направихме чудесни снимки,но Мариетка не ги е качила още.Имаше и други вкусотии,ние още с влизането се наредихме на масата  Mr. Green.Емми е голям бонбон,много бяла и пухкава,само за гушкане  Wink.А Дани е толкова нежна,също като мама.
Вчера Макси изяде едно сладоледче моливче,и днес ми се изака рядко Rolling Eyes.Не знам дали е от него,но пък не е ял нищо друго съмнително.
Лятото дойде,пролетта пак я прескочихме Confused.Много игри и забавления предстоят на
 дечицата.Дано,цяла  зима ги чакаме.

И аз направих тортата Гараж,днес за втори път.Миленка,мисля че ти беше дала рецептата,много,много благодаря   bouquet.В къщи пощуряха по тази торта,Макси цял ден я кара само на Гараж  Party,като я правих първият път.Наистина,много вкусна и отнема само час.Днес се заредих с 5 пакетчета какао на др.Йоткер  Laughing,ще се правят много!

Последна редакция: ср, 25 май 2011, 17:35 от rozi_maxi

# 638
Neli_N извинявай че ти пиша чак сега ,но не бях влизала във форума  EmbarassedДа вече ядем глутен,все още сме на безлактозна диета.Взехме си най-сетне епикризата  и резултатите са отрицателни а всичко друго е наред ,слава богу!!!Три месеца бяхме на безглутенова диета а безлактозната продължава вече близо година,но тя не ме притеснява толкова - по-лесно се спазва  Peace
Рози току що гледах снимките от РД на Дани -големи сте сладури,направо нямам думи!!!

# 639
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
  Да ти е жива и здрава прекрасната Еми и много да ви радва!!!!!

# 640
Искам да ви попитам дали някой си е правил тези изследвания в БодиМед:
Пакет Цьолиакия:
Gliadin Ab (IgG+IgA), AAb to transglutaminase
и дали са достатъчни за да се разбере имаме ли проблем с глутена?

bouquet

# 641
Здравейте, нали ви писах че сме на ТЕЛК на 15.06. искам да ви питам понеже в писмото ми пише, че искат бележките за имунологичното изследване, знаете ли какво е точно това изследване. Понеже аз мисля че ние нямаме такова да не би да искат биопсия, която така или иначе не сме правили.

# 642
Имунологични мисля че са тестовете за доказване на цьолиакия.
Искам да ви попитам дали като постъпим в болница в събота ще могат да ни направят веднага изследвания или ще трябва да чакаме понеделник. Др. Пантелеева каза за 2 - 3 дни обаче като е събота незнам. А дали ще има къде да съхранявам храната която ще нося за детето, че в това топло време.

# 643

Чл. 10в. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2009 г.) Лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.) по ред, определен с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на труда и социалната политика.

(2) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При условията на ал. 1 от заплащане на винетна такса се освобождават лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2009 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Условията и редът за компенсирането на стойността на безплатните винетки по ал. 1 се определят с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на финансите и министъра на труда и социалната политика.

Т.е. винетки се полагат на семейства отглеждащи деца с увреждания без да е необходимо колата да е на името на детето. След завършване на средното образование на детето, но не и след 20 годишнината му, колата вече трябва да е на името на човека с увреждане или съпруга/съпругата.

# 644
l`ange, тези изследвания в Бодимед на децата не сме ги правили, понеже правят изследванията обикновено в  гастроентерологията на Педиатрията в София или във Варна.
Иначе за възрастни или деца със съмнение (които НЕ са на безглутенова диета) мисля, че биха открива евентуален проблем, защото точно такива се правят и в болницата.
Ако не са в норма, вече се търси и варианта за още по-специфични изследвания.
Макар че ако искаш да се мине с 1 бодене и да си по-сигурна (за София) по-добре си иди при Панталеева и направи ЕМА-та (и за възрастни важи). Тя си я прави и разчита резултата.

julijina66, всъщност точно тези са имунологичните тестове  - IgG+IgA, за тях търси изследването, а също трябва да носиш и другото вече по-специфично (трансглутаминазата или ЕМА).

Бистре, много полезно!   bouquet
Родителите на деца с над 50% ТЕЛК (или самите пораснали деца) също така имат и право на карта за ЦГМ (8 лв. за София) и право на 2/4 безплатни пътувания с влак за година - извада се карта/билет за БДЖ.

Общи условия

Активация на акаунт