Цьолиакия-тема 6

• 71 892
  • 731
  •   1
Отговори
# 645
Бихте ли казали, има ли някое кафе със сигурност без глутен, защото аз имам съмнения в едно. Знам, че децата не пият кафе, но ако знаете? Мерси

# 646
Благодаря ти Миленка успокоих се, в този случай няма да се правят никакви изследвания, а резултатите са ми написани в епикризата...така или иначе др седмица сме при Георгиева

# 647
alra, то обикновеното еспресо кафе, по-добре на зърна (мелиш вкъщи или насипно и смляно пред теб), пък дори и смляно и пакетирано - НЯМА ГЛУТЕН!
Може би имаш предвид нескафето - виж то не се препоръчва, защото има много голяма вероятност да е с глутен, независимо от марката. По всички Gluten free сайтове се използва еспресо като кафе или в сладкиши  Simple Smile

Днеска луднах, отиваме в една уж елитна пицария, където има и 99 вида други ястия, малкия искаше ориз и/или пилешко. Гледам в менюто Ризото с ориз, обяснявам - детето не яде брашно... и какво съдържа - отговор: пиле и ориз. Поръчвам аз и пак питам, дали все пак няма някакво брашно - НЕ, казвам и подправки да не слагат. Носят ни, сварено пилешко, което е панирано и ориз варен и после изпържен и залят обилно със соев сос. Щях да й го захлупя на главата на сервитьорката!!!  Rolling Eyes

Да ви питам дали при вас има готов хляб на Шаер? тук в София никъде няма по диетичните.
Да знаете какво става с този хляб? От Фантастико и 2 диетични магазина ми казаха - няма внос  newsm78

# 648
M_Nik, мерси! И аз така си мислех, че пакетираното и дори вносно кафе би трябвало да е чисто, но нещо се усъмних в нашето. Сега купих друго ще видя дари ще има лезултат и ако има ще пиша, за други четящи да знаят. Peace

Благодаря ти отново  bouquet

Да, големи са глупаци по заведенията и на нас ни се случи в един китайски ресторант. Уж поръчахме само пиле, те пак му сложили сос пълен с брашно ooooh!

Доста съм се постреснала като ходим на почивка какво ще се яде. Thinking

# 649
М_Nik ние сме от Бургас и всичко на  Д-р Шер взимаме от представителя на Еуросток за Бургас.Миналата седмица ми доставиха такъв хляб,така че имат в наличност.Не е ли по-удачно за вас да си пазарите направо от дистрибуторите.

# 650
Здравейте!Аз също си поръчвам на представител на Еуросток за Плевен!Утре мисля да му се обадя да ни позареди със солетки и корнфлейкс.Преди имаше едни малки пастички.Радост си ги хапваше много,но сега нямат внос.
Дядо и е купил един био крем с оризов сироп и рошков 0.300гр за 9.80лв  #Crazy
вносител пише,че е АВГЕРИ ООД СОФИЯ
http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&a … =263&Itemid=6

# 651
Миленка тук във Варна имаше около месец проблем с продуктите на Шеар нямаха внос, но вече има и хляб се предлага може би от седмица:-) За пицарията просто какво да кажа изобщо не си дават сметка за какво става дума не да я захлупиш ами #Cussing out

# 652
Мда,много неприятно ,случката в пицарията.Хората просто не знаят...Когато бях аз сервитьорка,и аз съм давала стек,залят с готов,разтворим сос,на целиаци  Rolling Eyes,и то след като са ме предупреждавали хората.И сега като си спомням,си давам сметка,че съм им навредила,но не съм искала,не знаех.Просто хората не знаят като нас,че нишестето е навсякъде.А и че има хора,които и не искат да се замислят...също е вярно  Confused.Изумявам се,след като примерно съм обяснявала половин час естеството на болестта ни,що е глутен,как ни вреди....и после ми зададат въпроса-а солети даваш ли  #Crazy,и то хора,които не са ограничени...И съм се питала-как е възможно,хората да не правят връзка между солети и брашно  newsm78.Всъщност същото,като в пицарията.Но защото съм била и от другата страна,затова пиша.Най-добре да се говори с управител,или директно с готвач,ако има възможност де.на управителите това им е част от  работата,да се намесват и помагат в такива ситуации.

# 653

Чл. 10в. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2009 г.) Лице с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил - негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к.с.) по ред, определен с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на труда и социалната политика.

(2) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При условията на ал. 1 от заплащане на винетна такса се освобождават лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 2009 г., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Условията и редът за компенсирането на стойността на безплатните винетки по ал. 1 се определят с наредба на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, министъра на финансите и министъра на труда и социалната политика.

Т.е. винетки се полагат на семейства отглеждащи деца с увреждания без да е необходимо колата да е на името на детето. След завършване на средното образование на детето, но не и след 20 годишнината му, колата вече трябва да е на името на човека с увреждане или съпруга/съпругата.

Страхотна информация, благодарим, но къде се ходи и какво е нужно да се направи?
И по надоло M_Nik  е писала за някаква карта (право на карта за ЦГМ) ..не разбрах каква е  newsm78 извинявайте

# 654
Ето тук в подфорума можете да получите повече инфо за винетките!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=453910.465
Паричките за транспорт се превеждат с тези за ТЕЛКА и детските!Мисля,че бяха около 8лв.не съм сигурна.

# 655
Като се представи ТЕЛК-а, имаш право на карта за градски транспорт, която струва 8 лв. на месец, това е за София, предполагам за другите градове е съобразуна с цената на картите за града. Тук една карта за цяла градска мрежа е 50 лв. иначе. Картата като се издаде само си й плащаш режийните, важи си за периода на ТЕЛК-а.
А може да има и други пари за транспорт  newsm78
За БДЖ се извават 2 билета за безплатен транспорт за цяла България, ама пак е разправия да ходиш.

# 656
Картата за градски транпорт,заедно с други помощи,които не помня,на обща стойност 30 лв.(питат те,дали  искаш паричките или ще си ги ползваш),ги дават от защита правата на детето.Тук,в Добрич,са в същата сграда ,където е и Социално подпомагане,но в други градове не било така.Мариетка спомена,че във Варна са в различни сгради.И ако не знаеш,че и от там ти се полагат помощи,никой няма и да ти каже,нито доктори,нито социалните,никой.

# 657
Благодаря ви момичета..това е хубава новина.
А иначе да, с детските и ТЕКА-а, идват транспортните- 9лв са

# 658
Картата за градски транпорт,заедно с други помощи,които не помня,на обща стойност 30 лв.(питат те,дали  искаш паричките или ще си ги ползваш),ги дават от защита правата на детето.Тук,в Добрич,са в същата сграда ,където е и Социално подпомагане,но в други градове не било така.Мариетка спомена,че във Варна са в различни сгради.И ако не знаеш,че и от там ти се полагат помощи,никой няма и да ти каже,нито доктори,нито социалните,никой.

Малеее, аз все неразбрала..ето това изобщо не го знаех.. #Crazy

# 659
Иле,не си неразбрала,просто само тук може да го научиш.Писали сме го няколко  пъти,но темите станаха вече 6  Wink,а с твоите 3 дечица,не можеш да четеш всичко.Значи,30 лв от защита правата на детето,двойни детски-70 лв,там от където си ги получаваш и 170 лв помощи,за освидетелствани с процент между 50 и 70.,пак в социалните.Общо 270 лв. на месец.Търси си ги
  Hug

Биси,благодаря за информацията за винетките   bouquet!

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 22:15 от rozi_maxi

Общи условия

Активация на акаунт