Помагат ли родителите ви в отглеждането на децата?

• 40 770
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
Опитвам се да разбера каква точно се е опитал да изрази автора?Дано му тежи това ,че приятелката му и той не общуват с родителите и.По принцип човек,който е решил да създава семейство,трябва да разчита на себе си  и на партньора си,а родителита ,ако има т възможност да помогнат-добре дошло.
За съжаление по нашите географски ширини битува мнението,че родителите са длъжни да помагат до гроб,и даже да отгледат внуците и никога нямат право на личен живот.

# 601
  • по пътя
Както каза една готина баба в едно предавене"аз не помагам, аз си гледам внуците" Wink
Много помагат, да са живи и здрави, но мисля, че и на тях им се отразява много добре да са с децата.Нямам проблем да ги оставя.За нашите става дума. Свекитата са далече, няма нужда да помагат. Grinning

# 602
Попринцип никой не е длъжен да ви гледа децата.Ако хората имат желание-да,но ако не искат-ами който има деца,да си ги гледа.При моите родители така се е случило ,че е трябвало без чужда помощ да ме отгледат и са го правели,без да се оплакват.Сега са в състояние да гледат децата на брат ми,и имат желание,но могат само през лятото,тъй като са в различни градове.Но пак казвам-всеки трябва да е готов сам да си гледа децата.Ами ако нещо се случи с бабите и дядовците и не са в състояние да помагат,ами я си представи,че живеехте в различни градове.Не може постоянно да чакаш някой да ти ги гледа.Друг е вече въпросът,ако те не искат да виждат детето....Тогава наистина има проблем,но ако просто искаш да си гледаш живота и чакаш някой да  ти гледа детето-е тогава проблемът си е само твой.....Не говоря конкретно за акторката,а попринцип...Защото познавам такива хора,които чакат някой да им гледа децата.Две деца,едното при едните баба и дядо,другото при другите и се събират при майката и при бащата само събота и неделя,ето това не е нормално!

# 603
Опитвам се да разбера каква точно се е опитал да изрази автора?

Ами той по-ясен не можеше да бъде. Неговите помагат - подаръци, празници, разни скъпи неща. Нейните не помагат. И него това го чопли и човърка до степен да не иска да й предложи брак.

Мамините синчета да си седят при мамите.

# 604
Авторката на темата се е изразила ясно, че не става дума за гледане на децата, а за помощ. Няма по-ценно нещо, от това да разчиташ на роднините си, а и детето да расте с повече хора около себе си. Моята свекърва например още от бебе вземаше детето, около един път седмично, да разтоварим с баща му. Сега все по-рядко, защото методите ни на възпитание малко се разминават. Но категорично препоръчвам, ако бабите нямат възможност да вземете почасово детегледачка, съседка, позната или дори и да потърсите с обява. Преумората на майката не е повод за гордост. Майката е личност и има нужда от лично време, дори и за едно кафе с приятелка. Иначе всичко и умората и нервите директно се отразяват на децата. Децата искат на първо място щастливи майки.

# 605
Всъщност ако бяхте прочели последните 2-3 страници, щяхте да разберете, че в момента се коментира съвсем различна ситуация.

# 606
Скрит текст:
Пред мен е следния казус - млада двойка сме, родителите на дългогодишната ми приятелката са позабравили, че имат дъщеря. Чуват се редовно по телефона, но абсолютно нищо повече. Хората живеят в провинцията и не са безработни, но от години не се сещат да ни поканят за празник или да помагат на младото семейство. Тя самата не ги е посещавала от може би година и половина, въпреки че са в добри отношения.

Мен ми става изключително неудобно, защото прекарваме всички празници при моето семейство, периодично ни подарят неща примерно за обзавеждането или почивка, въпреки, че не одобрявам тези подаръци, приемат я като част от семейството, помагат в затруднения.

Познавам много български двойки с идентичен проблем - родителите на дамата след като се обвърже я натирят от себе си по най-егоистичния начин, защото видиш ли, вече някой друг е поел грижите към нея. Малко като кукувичката, която си снася яйцето в чуждото гнездо.

Тя е привикнала към факта и не й прави впечатление, докато на мен ми е  изключително неудобно от тази несправедливост, че едни поемат отговорността си като добри родители, а други да си дават пас. . Аз не им искам вниманието или грижите, но усещам, че това подтиска приятелката ми, а и се чувствам неудобно от моето семейство заради жестовете, които правят към нас и защото освен всичко друго след време когато ще трябва да разчитам на тях да помагат с грижите с децата, пак те ще са на предна линия.

Принципно нейното семейство никога не са се месили в отношенията ни, сигурно и те си имат своите грижи (тя има още две сестри), но това за 5 години да не поканиш детето си на Коледа или да не му подариш един подарък за рожденния ден си е направо скандално, а най-странното е, че тя е в добри отношения със семейството си и им телефонира всеки ден. Аз не съм близък с тях, но и няма негативно отношение между нас, спазваме неутралитет.

Може би засега това е едно от малкото ми колебания да сключа брак с това момиче, което е страхотен човек и личност.

Като цяло разговорите с нея по въпроса протичат в насоката, че тя не искала да разчита на родителите си и искала да успява сама. Само че в началото на висшето ни образование около година и нещо  тя нямаше работа се принудих да и помагам с парите на семейството ми, тъй като работех почасово заради лекциите и нямах достатъчно средства и за двама ни. Предполагам си има някаква предистория, но не я знам.

Не смятам всичко това за огромен проблем, но в бъдеще, може би в труден момент, смятам, че може да ексалира като такъв. Ако някой някога е имал подобен казус като моя и е намерил решение, ще съм благодарен да сподели.

Пускам мнението си тук, за да не правя нова тема, а и разделът е подходящ, защото планираме деца евентуално след няколко години.

Честно казано не виждам какъв ти е проблема  newsm78 . Намини в 2-те теми за свекървите и прочети няколко страници. Там ще "видиш" и разбереш за обратна страна. Коя маминка какво казала, къде се набъркала, какви ненужни подаръци купила, .... и т.н. Видно е, че жената до теб се разбира с родителите си, но те не и се бъркат в живота, а стоят до нея и я подкрепят в нейната самостоятелност. Ако този факт не ти харесва, просто върви другаде. Това е моят съвет, търси си следваща мацка.

# 607
  • някъде в орбита...
statari, нямам идея от какво се оплакваш. Ако бях на момичето на мястото обаче знам аз от какво щях да се оплаквам - от мъжа до мен.
Начина по който сравняваш роднините е направо отвратителен, и въобще не говори за нормални отношения, а по-скоро за сравняване на това колко време и "подаръци" получаваш от двете страни.
А относно факта че още от сега обмисляш кой ще ви помага за децата, нямам думи просто. Децата ще са ваши - ако някой ви помогне ще е ок, но чак да го очакваш и разчиташ, щото някой ти е длъжен? Айде нема нужда Rolling Eyes

# 608
Това все едно аз съм го писала ... И при нас е същото млади баби работещи.. сами се оправяме даже загубих и надежда, че някой ден ще се променят.. Приеми го, макар, че на мен трудно ми мина и много ме държа, но след време няма да ти прави впечатление   bouquet

# 609
Aз не разбрах вие семейство ли сте или само приятели? Ако е второто може пък техните да не те приемат като "сериозен". Някои не искат да се показват децата им с момчета , с които после не стават семейство. Особено в малки населени места.
Хората уважават самостоятелността на детето си и може би за добро или зло не се бъркат.
Иначе както някой по горе беше писал попрочети темите за свекърви и снахи и много неща "ще ти отворят очите".
Ако искат да им гледат детето - не може, защото как ли ще им го дам, ние с мъжа ми си го гледаме, а те ще го разглезят, ще го претоплят, ще му дават да яде боклуци и т.н.
Ако им дадат/подарят нещо- пак лошо- кич, за нищо не става, цвета еди какъв си.
Ако е храна- същата работа. Кусури се намират за всичко.

# 610
  • ВАРНА
Не успях да дочета темата,че е време да излизам на разходка с малката.С голямата ми дъщеря се чувствах направо изоставена от моето семейство - аз сама с месеци в друг град,ходя на работа,детето на ясла,боледува често,безсънни нощи,след което ме чака работен ден...Имах детегледачка,която да я гледа при нужда през деня - баба и дядо се сещаха веднъж на 2-3 месеца да минат за 1-2дни на гости (живеят в друг град,но с автобусчето за 3ч са тук)И на това бях благодарна,само и само да се наспя.Капакът беше,когато минавайки напът за почивка на морето останаха за една нощувка вкъщи,обаче сутринта малката вдигна температура,нямаше как да я заведа на ясла,а аз от 8ч до14ч да съм на работа.Родителите ми планираха да си продължат пътуването ( със собствена кола) към курорта към 10ч - да се понаспят,да закусят,пият едно кафе - и по колите.Помолих ги за да останат до 14ч с нея,докато се върна,за да я водя после по доктори(между другото не беше нещо фрапиращо страшно,спешно и невъзможно да се изчака за няколко часа до прегледа).Отказаха ми,събраха си багажчето и си занимаха за почивката (която е на 2-3ч път от нас,не е било необходимо пътуване по нощи),а аз търся колежки да ме заместват по спешност,за да си гледам болното дете.Толкова бях бясна и разочарована от тях,че за цял живот ще ми държи влага ... Знам баба ми и дядо ми как винаги са били насреща - и цяла зима като са ме спирали от градина са ме гледали и всяка лятна ваканция за по 3месеца.Но всичко си е до човека,боли ме,гледам си децата ,когато искат да ги видят - да заповядат.

Последна редакция: пт, 17 апр 2015, 10:32 от morgana07

# 611
  • Пловдив
Прави ми впечатление, че тук /във форума/ има една негласна тенденция на пасивно-агресивно нападение на хора, които по някаква причина се чувстват уморени от отглеждането на детето/децата си. Едва ли не, ако кажеш "Гък" и дори лекичко се пооплачеш, че имаш нужда от мъъъъничко помощ и се почва "Ти какво си очаквала като си родила, че някой ще ти гледа детето ли?!", "Никой не ти е длъжен да ти гледа децата", "Ми, на кафе, фризьор, лекар ще си ходиш с детето" и прочие. Толкова ли е лигаво и наивно да ти мине през главата мисълта, че твоите родители биха могли да имат желание да ти ПОМОГНАТ, когато си в състояние на постоянна умора? На мен също не ми помагат, но помня моята баба колко много е помагала на майка ми с отглеждането ми. Сега нещо много обидно стана баби и дядовци да се включат с малко помощ в гледането на собствените им внуци. Аз изводът, който си вадя е че или ще ходиш на кафе и ще водиш някакъв що-годе сносен социален живот или ще си родиш дете и докато стане достатъчно голямо, че да се оправя само ще си откъснат от всичко и всеки, грижейки се нон-стоп САМ за него, защото е много нагло от твоя страна да поискаш малко помощ от бабите и дядовците. Всеки човек има нужда понякога в живота си от помощ за едно или друго нещо. Защо точно за това да е толкова абсурдно?

# 612
  • ВАРНА
И за още един случай от далечна роднина да спомена - все усмихната: "Като имаш нужда,доведи ги някой път за 2-3 часа да и се порадваме докато си свършиш някаква работа..." Ами направих веднъж грешката да им се обадя,защото повярвах,че предложението е искрено  ooooh! Още като оставих детето се усети едно нежелание в стил "правя ти услуга,ама да не ти стане навик",а после слушам разправя пред познати как помагала в отглеждането и на моето дете  ooooh! Ами мерси,сама ще си го гледам,дето някой ще си пише вежди на мой гръб  Naughty

# 613
Remember me... , чудесно е бабите и дядовците да помагат (предполагам), но когато те сами решат че имат желание, време и сили за това. Натрапването, че им е задължение е това, към което има негативно отношение. Аз не съм се сърдила на никой, че не ми помага.

# 614
  • ВАРНА
мαрия извинявай,но семейството е до теб когато имаш нужда от помощ,а не "О,днес съм в настроение,ще се направя на добра баба,да има какво после да разказвам по кафета на приятелките ми"
Съгласна съм,че като задължение всеки би се подразнил,но става въпрос собственото ти дете .От майка ми съм чувала и : Не мога да дойда за 1седмица,че кой ще пере и готви на баща ти... Това при положение,че той е 55г мъж,тя в момента безработна,а аз съм денонощно сама без мъж до себе си в момента,бременна в 7ми месец някъде и дете на 4г  Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 17 апр 2015, 15:07 от morgana07

Общи условия

Активация на акаунт