Защо кучетата са без каишки и наморник?

• 16 364
  • 291
  •   1
Отговори
# 285
Ще има обесени дакели на тези къси поводи - 80 см. е твърде малко.

# 286
  • София
Естествено, като добри собственици, хората с по-малки кучета ще се наложи да ходят наведени, може даже изкривени на една страна  Laughing

За моя дзвер вече съм скъсила един повод (чрез сплитане на плитка, т.е. ще мога да го върна в нормално състояние когато отменят това ограничение), но аз така или иначе го водя на 1м повод, а когато трябва, скъсявам на 20-тина сантиметра, така че няма да ни създава прекомерни неудобства.

# 287

...
И изобщо редът с любимците се решава на общинско ниво?

Ето, това ми е на мене въпроса!/Защо на общинско ниво, кучета има само в някои общини ли? newsm78/

Но, както съм чела и в много други теми от време оно, никой неможе да отговори... или неиска да отговори. Thinking

# 288
  • София
Едва ли точно тук някой може да ти отговори смислено.
Може би защото
1. Регистрацията на домашните любимци става в общината
2. Общините събират такса домашен любимец
3. Общините са отговорни за бездомните животни и за построяване на приюти
4. Общините са длъжни да осигурят място за разходка

Да не мислиш, че ако цялата тази работа стане общодържавна, вместо общинска, ще бъде свършена по-добре? Малко ме съмнява, пак ще е същото, само че няма да имаш наблизо служба, към която да се обърнеш за помощ или с оплакване (не че пак ще помогне, но поне разкарването няма да е толкова).

# 289
  • Пазете Гор
...
Както се вижда от наредбата, воденето на повод си е задължително,...
Ох, чакай сега, аз защо разбрах, че и поводът, и намордникът са задължителни, но при условие, че кучето е агресивно? Хич не ги схващам тия правни засуканости нещо? Цитирам от наредбата:
1.  Да води кучето винаги и навсякъде само на повод и с намордник, ако е агресивно.

Това след запетайката само за намордника ли да е?
Прочетох го на глас, два пъти,  зависи къде човек прави паузата и смисълът се променя.

...
 но и тогава ще ги има онези гадни безотговорници, които не спазват никакви правилници, закони и изисквания. Ще ги има и безхаберните общински служители, така че съм адски скептично настроена относно това, дали някога ще се оправим...
Донякъде зависи и от нас, ама от всички, дали и как настояваме да се изпълняват задълженията. Аз не съм скептичен, направо съм убеден, че няма да се получи, обаче.

inna-bubulina, всяка община приема наредби по разни местни въпроси. Или поне трябва. Прието е, че поводите и намордниците са такъв въпрос, с местно значение.

# 290
  • София
Ох, чакай сега, аз защо разбрах, че и поводът, и намордникът са задължителни, но при условие, че кучето е агресивно? Хич не ги схващам тия правни засуканости нещо? Цитирам от наредбата:
1.  Да води кучето винаги и навсякъде само на повод и с намордник, ако е агресивно.

Въпрос на тълкуване. За мен поводът е задължителен. Ако някой е достатъчно смел да си води кучето пуснато и да е готов да понесе последиците, често фатални за самото куче, да си тълкува наредбата по втория начин.

Наскоро едно отвързано се втурна към нас, и се сборичкаха с моя вързания. Моето куче нямаше да го нарани, обаче цялата дандания стана на улицата, която пресичахме, за да стигнем до кучешката поляна. Ако другото куче беше отскочило под колелата на някой камион, направо не ми се иска да си представям...

# 291
С една дума: Законът не е ли нещо по-силно от Наредбата, и Общините не трябва ли да си правят наредбите съобразно законите ?
    За другото, съм съгласна.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт