Отговори
# 225
  • Варна, България
Пак съм аз, в обедната почивка да открадна някоя и друга минутка за вас.

Нади, на едната ми приятелка, ти я познаваш-Борито, детето е с очила от много малък, но там си е наследствено с голям диоптър. И тя се притесняваше дали няма да му се подиграват, но не ми е споделяла, че са му се подигравали.  Има ли вариант да е временно при вас?

Меги, когато през лятото решихме да подтикнем Сами да пише буквите беше някаква лудница. Не съм го виждала изпаднал в такава истерия-викане, тръшкане на врати (аз бях писала), при условие, че не сме му се карали, а защото не може да се справи. Слава богу, Страхил тогава запази самообладание и спокойствие, и се опитахме да му внушим, че не може веднага от раз да пише добре, че е важно да опитва, да тренира. Че никой не очаква от него да се справя перфектно. Това малко по малко му даде смелост!
Сега пише доста по-добре, старая се да го окуражавам и да му давам стимул да продължава.
"Лошото" е, че е левичар като баща си и не мога да му покажа как се пише, рисува, реже с лявата ръка. Понякога пише огледално.

Обича логическите занимания, изваждането, да играем на думи, които започват с буква "...", да познава сричките.
Тъй похвалих го!

Сега да се оплача!
Това дете може 1-2-3 пъти на деня ме побърква от това,че не чува от 2-3 пъти повтаряния на нещо. Аз имам търпение до там и съм му го казала. Понякога отстъпвам, но за важните неща, докато не изкрещя изобщо не разбира. Имам чувството, че вече е като условен процес - не ми се карат, правя каквото искам, карат ми се - правя го!
 Вчера излязохме на разходка и като се върнахме ми каза
"Ти днес ми се скара 3 пъти и ми ги казва",
Аз: "А колко пъти ти казах миличък, слънчице, брои ли?"
"Ами не, не си ми казала да ги броя  Rolling Eyes"
"Аз не съм ти казала и за караниците да броиш"...
Вчера, снощи и преди това пак говорихме, че трябва да се уважава и мнението на другия, че както той като ме помоли нещо, аз го правя, така и той трябва и т.н.
Снощи "Мамо, с добро ли ще се разбираме или с лошо?" и пак разговори.
Днес сутринта след 2-3 подканяния, увещания, напомняне за снощния разговор, пак се мотае. Направо откачих!
Не знам как да подхождам - не искам да изпълнява само като му се скарам, после и на него, и на мен ни е криво! Давайте идеи!   

# 226
От известно време се пробвам с правото на избор: казвам облечи се - не чува, Коко - аз, ти казах да се облечеш още преди 5 минути или се обличай или тръгваш по гащи за градината. Това е със спокоен тон и без викове. Що ми се върти, че Боги даже ти беше споделяла за този " метод".
Бях го забравила, предната седмица по едно филмче дадоха нещо подобно, че пак се присетих за това...

# 227
  • Варна, България
Ох, Нади и този метод съм пробвала. Действа, но пак е вид заплаха. Ако не успее почва да реве!
Напоследък е станал много плачлив! Нещо да не му е по угодата и почва  ooooh!

# 228
Ами - не съм се замисляла, че е като заплаха, аз му го представям като избор. Избирай сам или това или това......
Сложни са ни децата и с тази равновесна зодия съвсем ни вкарват в джаза....

# 229
Честит Рожден ден ММЗ HugЖива и здрава да си!
Меги, Яни също не чете и не пише. Знае числата  от 1-12 Mr. Green  Буквите - изобщо не ги знае...знае само неговата май Mr. Green
Може да брои на английски до 8 като 1 е "уанч" ooooh! та...
ама не бързамеза никъде! Hug

# 230
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Миме Честит Рожден Ден!    bouquet

Ами от де да почна днес, че много сте писали бря... newsm78

Първо децата кашлят мъъъъъъничко и са на градина.
Вчера направихме една разходка по панорамният м/у Бистрица и Железница като през повечето време Коко спа на врата на баща си  Joy Голям планинар ще излезе - винаги заспива видили пътека  Laughing Йоана се справи геройски и почти през цялото време ходи сама или тичахме гонейки чичо Нено.  Laughing Изкарахме прекрасно.

Меги и моята Йоана не пише сама. Знае да напише своето име и това на прадядо й, че един ден близо 2часа го писаха двамата. Много се ядосва, че не са й хубави буквичките. Знае ги почти всички, но дума да напише УпсурД. Напоследък прави разлика на печатни и ръкописни букви, но и все ме пита, затото иска по-бързо да се научи да чете сама, за да си чете сама приказките, че "мама все няма време"  Embarassed Аз не я напъвам по-скоро сама ме тормози. Познава цифрите до 5, но брои до 100 та и отгоре. Брои на английски до 39 като 11 е "елевъъъъън".   Joy

Боги надали има дете дето веднага да реагира на поставена задачка или поне аз незнам за такова. Йоана е същата и в момента минава номера с дядо Коледа.
Напоследък обаче ме изненадва с мераците си да си чисти стаята. Снощи например близо 2часа си подрежда стаята, дрехите в гърдероба, бельото по цветове, бърса прах по секцията.
  Mr. Green

# 231
  • Варна, България

Боги надали има дете дето веднага да реагира на поставена задачка или поне аз незнам за такова. Йоана е същата и в момента минава номера с дядо Коледа.
Напоследък обаче ме изненадва с мераците си да си чисти стаята. Снощи например близо 2часа си подрежда стаята, дрехите в гърдероба, бельото по цветове, бърса прах по секцията.
  Mr. Green
Не искам веднага! Няколко напомняния с интервал от време за изпълнение (евентуално)
не е веднага.

Браво на Йонито!  Hug

# 232
ооо, я я прати и насам.......Коко само се кефи на прахосмукачката...и скоростно подрежда, когато ще има гостенче.....

Вашите деца имат ли си приятелчета извън градината, осъзнах, че Коко освен с децата от градината и още едно хлапенце на моя приятелка с друг не общува  Thinking Т.е. проблема може би е и при нас, че ние нямаме приятели с деца на неговата възраст или имаме но се виждаме, по-точно не се виждаме семейно, а само аз или Драго поддържаме контакти с родителите.....

# 233
  • Варна, България
 Днес искам тиквен медал за активност в темата  Mr. Green

Ние имаме 5 приятелски семейства с деца на нашата възраст (това от училището за бременни, което прерастна в семейно приятелство и до ден днешен). Тях ги спряга за приятели.
Отделно имаме и кумци, и кръстници с малки деца.
В градината също има приятелчета, но с родителите не поддържам приятелски отношения извън двора.
Най-добрият му приятел от градината - Божидар - не го одобрявам, не че е лошо дете, но много командва и действа Самуил, а това разбира се, никак не ми е приятно.
Бяхме в добри отношения с родителите - веднъж сме се уговаряли извън градината за разходка (но и там се скараха), но след като веднъж беше разревал Сами (това го чувам като влизам да го взема от градината - Сами реве, Божидар нещо му говори.) и аз му казах, че не разрешавам да играят заедно.
Опитвам се да му обясявам на Сами, че в приятелството няма единия да командва другия, а и на двамата да е приятно и за него е най-важно да се чувства той самия добер Май вече почна да вдява  newsm78

За съжаление вкъщи се събираме по-рядко с деца. Правим го някъде на заведение

# 234
Боги все едно си описала мен...
Постоянно си повтарям - търпение, търпение... и накрая пак буря  ooooh!
Вики нали е по-голяма, обяснявам й като на голям човек, разбира ме УЖ, и след две секунди пак на обратното прави. Имам чувството, че ме изпитва това дете. Криси пък в последно време е адски палава и само се чуди каква пакост да намисли. Подстригала си бретона онзи ден.  ooooh! Изрисува стената в коридора с цветни моливи... Оцветява си ръкавите на блузите с флумастери. Все едни такива чудесии. И аз все по-често губя търпение пред тях, и ми е криво, и се обвинявам...
Все пак са на по 5 - пет години, не на петдесет и пет, а само на пет. И си мисля, че не трябва толкова да ги форсираме, да изискваме постоянно от тях и да им се караме. Ще се научат и да пишат, и да четат, и да правят още хиляди неща. Та те са още малки деца и им е простено да правят пакости и да не знаят всичко. Но на нас големите не ни е простено да си изтърваме нервите пред тях, и да ги натоварваме със себе си. Трябва им спокойна среда, трябва им много любов и добрина... така ще пораснат големи, търпеливи и щастливи момчета и момичета, точно както искаме.  Hug
Затова пожелавам и на себе си и и на вас - да бъдем търпеливи с тях и да им предадем всичката онази добрина, обич и нежност на която сме способни.  Heart Eyes И те ще пораснат щастливи  Heart Eyes

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 21:04 от klamerche

# 235
Към момичешки мами - тази кукла вчера в Джъмбо беше 19,99 - тук е 39 http://www.igra4kite.com/product_info.php?products_id=6265, нямам думи.

Този замък http://www.igra4kite.com/product_info.php?products_id=7523 пак в Джъмбо беше 60-62лв. октомври месец.

# 236
  • Варна, България
Размисли и страсти посред нощ...
Пламка и си права, и не си.
Права си затова, че трябва спокойствие, но не всеки може да бъде такъв.
За мен спокойствието се римува отчасти с по-сангвиничен  и дори флегматичен темперамент, или с житейска мъдрост, която не всеки притежава.

Спокойните родители отглеждат спокойни деца! Но един такъв родител не се вживява чак толкова в тази роля и като цяло приема живота по-спокойно.
Имам примери покрай себе си. На почивка сме, прибираме се в неделя и в понеделник детето е рожденик - нищо предварително не е подготвено, няма юркане каква торта да се избере за градината, кой клоун да се покани, как да се направи партито незабравимо. В неделя вечер някъде по трасето се купува нещо.
В ежедневието -няма шумни патърдии, няма чудене къде да се отиде, че на децата да им е весело и забавно. Децата се забавляват с това, което имат и са спокойни, и са щастливи. Усмихнати непретенциозни деца!
А ние, влагайки много емоции, обременяваме децата си с тези емоции!
За съжаление колкото повече даваме, толкова повече ни се качват на главите и искат, и искат.
Мисълта  ми е, че никой не може да избяга от себе си! На мен в такъв момент ми помага много приложна психология за деца - да ме вразуми, да ми даде нов поглед...
Но може би им даваме друго ценно нещо-това да са истински чувствителни и емоционални хора, да се чувстват обичани и специални.  

Колкото до това, че са деца и сега им е времето за игра и има цял живот да учат - и с това не съм съвсем съгласна - характерът се гради, създават се интереси още от най-ранна възраст. Не може цял ден да е консуматор пред телевизора или лаптопа и да очакваш от това дете креативност. Не може да си му прочел 5 приказки на кръст и да очакваш да има фантазия, да умее да разсъждава. Не може да не му поставяш предизвикателства и да се чувства горд като ги е преодолял. Не може малко по малко да му прехвърляш неща, с които сам може да се справи. Методът на най-малкото съпротивление е много лесен, но дали е полезен?!
Ох, незнам, както и да го мисля, да си родител е голямо предизвикателство...
Лека нощ

Последна редакция: вт, 23 ное 2010, 08:46 от voltage13

# 237
Боги тази емоционалност си е нож с две остриета. Говоря за себе си.
И нямам нищо против да ми се влее мъничко спокойствие и двойна доза търпение.
Не асоциирам с флегматичност... това и за мен е дразнещо.
Но вярвам /имам и пример/ - че много емоционален човек, зареден с достатъчно нежност и търпимост,
може да вдъхва на децата си спокойтвие, увереност и едновременно с това да ги презарежда с бурни емоции, положителни.  
Та има начин. Но аз не мога да улуча рецептата  Wink
Голямо лакатушкане е в мен. Винаги съм или на гребена на вълната, или захрупвам от пясъка. А трябва да има баланс.  
Относно учението - не говоря за това да ги пуснем по течението, говоря за непотребното форсиране.  Peace
...
Винаги съм си мислила, че ще се справя с това да съм майка. И в началото наистина беше лесно.
Но колкото по-големи стават, толкова по-....  newsm78 по-голямо става предизвикателството.  Wink
И в страни от темата - винаги съм си казвала /за определени ситуации/ - няма да правя така, както правеше майка ми... а на моменти се улавям, че точно това правя.  ooooh!

... днес цял ден имам ужасно главоболие... та простете ми за лиричните отклонения. Като препила съм, а не съм  Wink

Последна редакция: вт, 23 ное 2010, 12:22 от klamerche

# 238
Tи не си препила и аз не съм препила, ама съм недоспала  Tired

Пак ме вкарвате в размисли и страсти - всичко прекалено е в много. За мен вечното търсене на забавление и занимавка от страна на родителя, за да му е интересно на детето. Води до несамостоятелност и липса на креативност. В някакъв момент се получава защо аз да си давам зор, ей сега мама ще цъфне на вратата и ще каже - хайде......И според мен точно тогава се получава висенето пред компа и тв-то, в минутите/часовете спокойни от мама, на дечко не му идва на акъла какво да прави и се забива пред филмче или игра....

Нищо прекалено не е хубаво - не може пък и да го оставиш само да се справя по цял ден, без както каза Боги една приказка да не си прочела на това дете....

# 239
Честит Рожден Ден Приятелко любима!

Пламко,
пожелавам ти здраве,защото наистина е ценно и важно да го имаш,да си си все такова слънчице и винаги да се чувстваш много щастлива и много обичана!
Весел и много специален ден от мен! Hug
обичам те! Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт