Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 5

• 114 412
  • 788
  •   1
Отговори
# 30
  • Пловдив
няма кой да резбере,че си сменила адреса-аз така бих ги взимала

имаше една мацка Platina тя бачкаше в социалните,но се загуби нещо.тя може да ти каже как стоят нещата

# 31
Здравейте, току що изчислих че след последното възнаграждение за 10 месец дохода ни на член от семейство пада под заветните 350 лева на член /344 и стотинки/. Голямата ходи на ДГ, а малката е вкъщи /наела съм си детегледачка, но не е по договор/. Аз самата работя от февруари т.г и получавам съответно 1/2 майчинство за малечка. Искам да попитам:
1. Майчинството влиза ли в изчисленията /нали е обезщетение/ и ако да, от къде се взема бележка или те служебно си го проверяват?
2. През годината имам едни върнати данъци от първата бременност, авансово удържани тогава, чак тази година ме "светнаха" как да си ги взема, тях трябва ли да пиша в декларацията?
3. От личния лекар на децата трябва да взема бележки с ваксинациите за двете, нали?
4. Трябва ли ми бележка от ДГ на голямата /ако да предполагам там са наясно?
5. Има ли някакъв срок за подаване на документите в текущия месец , или последния календарен ден се брои за възможен за подаване на документите /да не би да отида на 25ти и да ми кажат, че не мога да подам с данните до октомври/?
Благодаря предварително на отговорилите, за първи път ще ми е и предпочитам да се подготвя добре, като чета какво се случва  ooooh!

# 32
  • Пловдив

1. Майчинството влиза ли в изчисленията /нали е обезщетение/ и ако да, от къде се взема бележка или те служебно си го проверяват?-влизат,служебно ще ги видят
2. През годината имам едни върнати данъци от първата бременност, авансово удържани тогава, чак тази година ме "светнаха" как да си ги взема, тях трябва ли да пиша в декларацията?-да
3. От личния лекар на децата трябва да взема бележки с ваксинациите за двете, нали?-да
4. Трябва ли ми бележка от ДГ на голямата -не
5. Има ли някакъв срок за подаване на документите в текущия месец , или последния календарен ден се брои за възможен за подаване на документите /да не би да отида на 25ти и да ми кажат, че не мога да подам с данните до октомври/?-целия ноември може да подадеш.ако служ бележка ти е до октомври включително,не може да подадеш декември,а трябва ноември

# 33

имаше една мацка Platina тя бачкаше в социалните,но се загуби нещо.тя може да ти каже как стоят нещата
Наистина няма как да разберат, това ми казаха и от социалното в което в момента получавам детски и ме увериха че с тях няма да имам проблем, но ми и казаха че проблема може да стане като ми свършат помощите и от догодина с новата лична карта отида в новото социално да подавам нови документи. В какво ще се изразява проблема, така и не разбрах... ooooh!
Наистина ще помоля ако някой е добре запознат с подобен казус да се изкаже Praynig Въобще не ми се занимава да ходя и да си взимам документите, да подава наново и т.н., при положение че вече са ме одобрили и получавам детски Sick

# 34

Наистина няма как да разберат, това ми казаха и от социалното в което в момента получавам детски и ме увериха че с тях няма да имам проблем, но ми и казаха че проблема може да стане като ми свършат помощите и от догодина с новата лична карта отида в новото социално да подавам нови документи. В какво ще се изразява проблема, така и не разбрах... ooooh!
Наистина ще помоля ако някой е добре запознат с подобен казус да се изкаже Praynig Въобще не ми се занимава да ходя и да си взимам документите, да подава наново и т.н., при положение че вече са ме одобрили и получавам детски Sick
Преди време четох тук по форумите /за жалост не можах да намеря поста/, че при смяна на адреса се отива в старата служба на Социалните. Взима се заверено копие на досието /последно подадена молба и документите към нея/ и се носят в новото Социално. Продължаваш с тях да взимаш до изтичане на 12-те месеца. Пробвай с официално запитване. Да ти дадат вх. №. После ако стане нещо да имаш черно на бяло какво са ти отговорили.

# 35
За всяка една промяна, включително смяна на постоянен адрес, сте длъжни да информирате в 7 дневен срок в социално подпомагане, така е по закон.

# 36
За всяка една промяна, включително смяна на постоянен адрес, сте длъжни да информирате в 7 дневен срок в социално подпомагане, така е по закон.

Така е, но много трудно може да се спази този срок.
Hrissy, с няколко думи ще ви обясня какво трябва вие да направите. Приемам, че сменяте постоянен адрес, но не сменяте града. След като си получите новата лична карта отивате в соц. подпомагане по стария ви адрес, уведомявате ги за настъпилата промяна и те ви издават и връчват срещу подпис заповед за прекратяване на помощта от месеца, в който ви е издадена новата лична карта. От следващия месец си подавате молбата в соц. подпомагане по новия ви адрес + бележка от личния лекар за ваксините и акт за раждане на детето за справка, но без никакви други документи. Тази молба ще е продължение на срока на молбата, която сте подали в соц. подпомагане по стария ви адрес. Това е! Нищо друго не се изисква от вас! Копия на документите колегите си ги изискват по служебен път, а да не говорим, че е абсолютно забранено да се дават молби с прилежащи документи на клиентите на ръка и сами да си ги носят в соц. подпомагане. Ако сменяте постоянен адрес, който не е в същия град, дори не е задължително да се разхождате до старото ви местожителство. Тогава отивате в соц. подпомагане по новия ви постоянен адрес, подавате си молбата, а соц. работници си изискват, пак служебно, преписката ви от града, по който сте се водили по адрес от старата ви лична карта.

# 37

Така е, но много трудно може да се спази този срок.
Hrissy, с няколко думи ще ви обясня какво трябва вие да направите. .. Това е! Нищо друго не се изисква от вас! Копия на документите колегите си ги изискват по служебен път, а да не говорим, че е абсолютно забранено да се дават молби с прилежащи документи на клиентите на ръка и сами да си ги носят в соц. подпомагане.Ако сменяте постоянен адрес, който не е в същия град, дори не е задължително да се разхождате до старото ви местожителство. Тогава отивате в соц. подпомагане по новия ви постоянен адрес, подавате си молбата, а соц. работници си изискват, пак служебно, преписката ви от града, по който сте се водили по адрес от старата ви лична карта.
Тази забрана  не съм я чувала. #Crazy
И странно ако не се обади  в старото място, че си е сменила адресът и взима няколко месеца от там без служителите да знаят - после кой ще възстановява  взетите пари? - които примерно е трябвало да бъдат прекратени- интересен  метод на работа имате.

# 38
искам да попитам за следното- нормално ли е данните в НОИ и при счетоводителя да се разминават
в смисъл- аз пресметнах дохода ни на база данните в НОИ за мен и съпруга ми, вчера обаче той взе бележка от работодателя и там сумите са по-ниски от сумите в персоналната страница в НОИ, ясно ми че че това би било проблем, предполагам сверяват данните с тези от НОИ  Rolling Eyes

# 39
ogan1, аз пък да питам, как се дават копия на действащи преписки на клиентите, сами да си ги предават на соц. работници? Това пък не го бях чувала. Ами те затова форумите са пълни с гневни изказвания на майките, как соц. работници ги разхождат от бюро в бюро, от град в град, с преписки и в някои случаи и ненужни документи.
ogan1, на мен ми е интересно как постъпвате при случаи като на Hrissy? Въпросът и бе зададен още на 16.11., но досега никой не отговори конкретно, дори и ти. Може да споделиш как  процедирате при такива случаи/може и на лични/

Цитат
И странно ако не се обади  в старото място, че си е сменила адресът и взима няколко месеца от там без служителите да знаят - после кой ще възстановява  взетите пари? - които примерно е трябвало да бъдат прекратени- интересен  метод на работа имате.

Аз лично не знам за случай на възстановяване на мес. помощи от страна на клиенти поради неуведомяване за настъпила промяна на постоянен адрес. Тук, във форума, дори чета, че соц. работници съветват майките да продължават да си получават помощите по стария адрес, а пък когато дойде месеца за ново подаване тогава да отидат в другата Дирекция. Това пък за мен е интересен метод на работа, при положение, че е уредено със Закон.

# 40
ogan1, аз пък да питам, как се дават копия на действащи преписки на клиентите, сами да си ги предават на соц. работници? Това пък не го бях чувала. Ами те затова форумите са пълни с гневни изказвания на майките, как соц. работници ги разхождат от бюро в бюро, от град в град, с преписки и в някои случаи и ненужни документи.
ogan1, на мен ми е интересно как постъпвате при случаи като на Hrissy? Въпросът и бе зададен още на 16.11., но досега никой не отговори конкретно, дори и ти. Може да споделиш как  процедирате при такива случаи/може и на лични/

Цитат

Аз лично не знам за случай на възстановяване на мес. помощи от страна на клиенти поради неуведомяване за настъпила промяна на постоянен адрес. Тук, във форума, дори чета, че соц. работници съветват майките да продължават да си получават помощите по стария адрес, а пък когато дойде месеца за ново подаване тогава да отидат в другата Дирекция. Това пък за мен е интересен метод на работа, при положение, че е уредено със Закон.
Platina, ogan и двама та сте абсолютно ЧАСТИЧНО прави, поне за моя казус от това което ми казаха от соц. подпомагане!!! Сега ще обясня защо. Всичко е един страхотен парадокс #2gunfire Аз съм от София, не сменям града а само соц. подпомагане и общината. Сегашното соц. подопомагане ми е от Лозенец, а новото към което трябва да се прехвърля е Красно село. Именно от Лозенец ми казаха че можело и да не уведомявам никой и че от тяхна страна няма да имам никакъв проблем, но да се обадя в Красно село да питам при тях как стои въпросът, защото можело да възникне проблем при подаването на ново за следващ период след 1 година #2gunfire Та след многократни разговори със службата в Красно село, там бяха незапознати и трябваше да чакам някаква шефка да се върне от отпуска тя да ми обясни. Тя ми каза обаче че трябва да си взема от Лозенец копие на цялото досие заверено от тях и освен това да попълня наново декларацията с новия адрес, в графата за доход да пиша "виж копието на документите"  и да ги подам в Красно село Rolling Eyes защото цитирам "ако прехвърляме документите по служебен път, не се знае колоко можем да ви забавим" Joy Та с две думи ми каза категорично че аз трябва да си ги занеса сама, е да, няма да ги събирам наново но разкарването и бюрокращината си ги има!!! #2gunfire
Platina, това което сега ми казваш е ново 20 за документа за ваксините от личния лекар. Те това не ми го казаха, ами аз нали със старите документи вече съм им дала такова, сега защо им е пак като това е продължение на получаване на помощта?!? newsm78
И нещо последно - да кажем си получа новата лична карта на 03-ти януари, отивам в Лозенец, казвам им и те за януари ще ми изплатят помощта, а за февруари? После в новото социално отивам февруари месец ли? За информация да ви кажа - подадох документи за детски на 15.09. тази година, до сега съм получила една помощ на 01.11. (предполагам това е помощта за октомври newsm78)
Айде стана много дълго - на като цяло всичко е страшен абсурд, няма ясни установени правила за всички, всеки си прави каквото си иска Crossing Arms

# 41
ogan1, на мен ми е интересно как постъпвате при случаи като на Hrissy? Въпросът и бе зададен още на 16.11., но досега никой не отговори конкретно, дори и ти. Може да споделиш как  процедирате при такива случаи/може и на лични/
Цитат
И странно ако не се обади  в старото място, че си е сменила адресът и взима няколко месеца от там без служителите да знаят - после кой ще възстановява  взетите пари? - които примерно е трябвало да бъдат прекратени- интересен  метод на работа имате.

Напротив отговорила съм още месец - юни - ше го копирам: тъй като беше разисквано Страници: 1 2 3 [4] 5 6 7  
46   Бременност и раждане / Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" / Re: Месечни помощи за дете (детски надбавки) - и  : Съб., 12 Юни 2010, 17:44  
Цитат на: J_M_M в Съб., 12 Юни 2010, 15:36
Моя въпрос може би вече сте го обсъждали но аз пак да попитам.
Предстои ми преместване в друг град ,смяна на постоянен адрес,лична карта,и разбира се детски които ще поличавам от този месец(от май 2010).Та въпросите ми са:
 1. прословутото при промяна на обстоятелствата, при които е отпусната помощта което неведнъж се коментира в моя случай трябва първо да променя адресната си регистрация за да сменя личната карта,и кога трябва да се обадя в АСП в момента в който подам документи за лична карта или след като я получа?
2.Ще трябва ли в АСП по новия адрес да подготвям отново дохода или те служебно ще им го предоставят колегите им?
Моля ако някой е запознат да ми отговори.

Смяна на адресът също е промяна на обстоятелствата и следва да подадете молба по новият постоянен адрес, в месеца следващ промяната, т.е. в месеца следващ издаването на личната карта. Като преди това се снабдете със сл. бележка от ДСП по предходният адрес до кога сте подпомагана от там и евентуално да направите копие на молбата си, по която сте подпомагана.  

Нещо не мога да се редактирам но последното е моят отговор. Peace
Напротив има правила, но не се спазват от всички, /визирам не само социалните.../
Ще дам и пример, преди време получих  писмо от друга дирекция с искане за информация до кога  лицето Х , е получавало семейни - понеже  си подало молба и при тях  ? Да но Х продължаваше да ги взима и при нас, е повярвайте ми, беше неприятна история, за мен също..
Така, че е необходима коректност, нямам предвид Hrissy , съвета ми към Вас е да постъпите по правилният начин;
Ще се самоцитирам  пак: Смяна на адресът също е промяна на обстоятелствата и следва да подадете молба по новият постоянен адрес, в месеца следващ промяната, т.е. в месеца следващ издаването на личната карта. Като преди това се снабдете със сл. бележка от ДСП по предходният адрес до кога сте подпомагана от там и евентуално да направите копие на молбата си, по която сте подпомагана.  

[/quote]
Напротив -има, такива случаи, въпросът е дали е много редно... newsm78

Последна редакция: нд, 21 ное 2010, 23:03 от AnMary

# 42
Hrissy, твоят случай изобщо не е парадокс, особено от началото на тази година, когато започна подмяната на личните карти. Много хора смениха постоянните си адреси, а с това и местата на подаване на молбите за семейните помощи. Средно по два пъти месечно издавам заповеди за прекратяване поради смяна на адрес и пак толкова приемам нови молби на семейства от други райони/градове. Само си представете, че сте били по постоянен адрес в София, а сега сте във Варна. Е, колко време и средства ще ви трябва да отскочите до С-я, за да съобщите, че вече сте във Варна, за да си вземете заповедта за прекратяване, копие на документите/което не става веднага, тъй като не всяко бюро разполагам с копирна машина, а и копията трябва и да се подпечата/ и обратно във В-на, за да си подадете новата молба. Голяма гимнастика, а. Затова и писаш, че дори  не е необходимо да се посещава старота бюро, за да ги уведомявате за настъпилата промяна. Това се прави в новото бюро и вие си спазвате Закона- уведомявате соц. подпомагане за промяната. Никъде обаче не съм срещнала проблем от страна на колегите, поисквайки по служебен път копие на документите. Разберете, че това се прави с цел по-малко да ви разкарваме. В нашата Дирекция документи на ръка на клиентите не даваме. Hrissy, отговорих на въпроса ти, ти решаваш.
ogan1, не разбрах от трите ти поста вие как процедирате при такива случаи. Прочетох ти отговора от юни тази година, но не разбрах, как клиентката си прави копие на документите, вие ги копирате и И ги давате или ги давате и сами си ги копират в най-близкия копицентър? А, историята с лицето Х от вашата Дирекция е неприятна, защото Х е получавало неправомерно пари и от двете дирекции ли?

# 43
Platina_33, благодаря ти!  bouquet Ogan, точно за това писах че правилата не са еднакви за всички, защото както виждаш в различните дирекции нещата стоят по различен начин. Една е политиката в Лозенец, друга в Красно село, трета там където работи Platina и т.н. Кой ги спазва или не не ме интересува, но не приемам да ме правят на маймуна Crossing Arms Тъй като ми отне близо 2 седмици само да уточня и разбера със сигурност какво трябва да направя като един съвестен гражданин за да не нарушавам закона, всичко това ми и идва малко в повече. Относно нарушения няма за какво да си говорим, аз не искам да получавам помощ от 100 места, искам да продължа да си получавам помощта която ми се полага и да не ме разиграват #Cussing out
Сега последно не разбрах нова бележка от личния лекар ще ми трябва ли при положение че явно ще ми правят копие на всички документи?

Последна редакция: сб, 20 ное 2010, 20:10 от Hrissy

# 44
Да точно така - лицето сменя адрес от град А, и отива в град Б Подава документи, там съответно ги приемат и в един момент искат информация, до кога  е получавало помощи, без дори  да сме информирани, че е настъпила въпродната  промяна.
 Представи си това е краят на месецът, аз отговарям че то още си получава помощи... а от там ми пишат ама докога?
Излишно е да обяснявам. Процедираме така както съм описала, досието се снима  в отдела и се заверява вярно с оригинала.
Platina_33- защо не пестите средства от пощенски разходи?!

Общи условия

Активация на акаунт